Τα καταλύματα Covid-19 και η επαναλειτουργία των πτήσεων εξωτερικού

Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία επιλογής ξενοδοχείων για όσους νοσήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μένει ακόμη λίγος καιρός μέχρι την ολοκλήρωση της λίστας των καταλυμάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού στο νομοσχέδιο “Αναβάθμιση σχολείου και άλλες διατάξεις” του υπουργείου Παιδείας, χρήζει απόλυτης ανάγκης η δυνατότητα μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, για […]

9 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία επιλογής ξενοδοχείων για όσους νοσήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μένει ακόμη λίγος καιρός μέχρι την ολοκλήρωση της λίστας των καταλυμάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού στο νομοσχέδιο “Αναβάθμιση σχολείου και άλλες διατάξεις” του υπουργείου Παιδείας, χρήζει απόλυτης ανάγκης η δυνατότητα μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, για την προσωρινή διαμονή αλλά και απομόνωση πιθανών θετικών κρουσμάτων του Covid-19.

Η επιλογή των καταλυμάτων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Τουρισμού μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου και ψηφίζεται αύριο στις 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο “restart tourism” που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, έχει κατωχυρώσει 600 κλίνες Covid-19 στα νησιά και θα τοποθετηθούν 20 νέοι αναλυτές για τα τεστ.


Μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας

Για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είναι δυνατή, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, η μίσθωση με απευθείας ανάθεση κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Οι μισθώσεις της παρούσας δεν δύναται να έχουν διάρκεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020. Οι δαπάνες των ανωτέρω μισθώσεων βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού καθορίζονται ο χρόνος μίσθωσης, ο τρόπος αποζημίωσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι, η διαδικασία διάθεσης των σχετικών πιστώσεων νια την κάλυψη της προκαλούμενης δαπάνης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Οι μισθώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η δαπάνη θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού. Το ύψος της δαπάνης εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, εκτιμάται πάντως ότι το ύψος της δαπάνης θα ανέλθει στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιουνίου ξεκινάνε οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς περίοδο καραντίνας για τους επιβάτες προερχόμενοι από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Στις 15 Ιουνίου αποτελεί και ημερομηνία έναρξης των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας.

Σαν επόμενο στάδιο της τουριστικής δραστηριότητας βρίσκεται όλες οι πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου και την απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι χώρες με αρκετά νέα κρούσματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024