,

Καθρέφτης Τεχνών & Ιδεών

«Ο Καθρέφτης είναι όλα όσα θέλουμε σαν άνθρωποι να καθρεφτίζουμε στην πόλη. Είναι οι επιθυμίες μας για μια κοινωνία πολιτισμού, δημιουργίας, φροντίδας, αλληλεγγύης και ελεύθερης έκφρασης» Ιδέες, Συλλογικότητα, Θέατρο, Χορός, Μουσική, Εκθέσεις, Σεμινάρια, Μαθήματα, Προβολές, Διαλέξεις, Εκδηλώσεις, Έκφραση & Επικοινωνία. O Καθρέφτης είναι ένας αυτοοργανωμένος χώρος, που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2013 στο χώρο […]

13 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

«Ο Καθρέφτης είναι όλα όσα θέλουμε σαν άνθρωποι να καθρεφτίζουμε στην πόλη. Είναι οι επιθυμίες μας για μια κοινωνία πολιτισμού, δημιουργίας, φροντίδας, αλληλεγγύης και ελεύθερης έκφρασης»

Ιδέες, Συλλογικότητα, Θέατρο, Χορός, Μουσική, Εκθέσεις, Σεμινάρια, Μαθήματα, Προβολές, Διαλέξεις, Εκδηλώσεις, Έκφραση & Επικοινωνία.

O Καθρέφτης είναι ένας αυτοοργανωμένος χώρος, που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2013 στο χώρο του, στην πλατεία Τζαμί, στη Χαλκίδα.

Στο δυναμικό του έχει διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές απόψεις, ιδέες, εμπειρίες, καλλιτεχνικές και κοινωνικές αναζητήσεις, αλλά με κοινό το πάθος για ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους, την επιθυμία τους να επικοινωνήσουν, να έρθουν σε επαφή, να δημιουργήσουν, να συλλογικοποιήσουν τα θέλω τους, να αντισταθούν στο κυρίαρχο και να μην ιδιωτεύσουν, που βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται και να παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο για έφοδο στον ουρανό.

Οι δράσεις του Καθρέφτη είναι καλλιτεχνικές, πολιτιστικές & κοινωνικές: Με αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, αντιιεραρχική δομή και συλλογική διάθεση ο Καθρέφτης εξακολουθεί να ονειρεύεται.

Η ομάδα του «Καθρέφτη» μίλησε στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ για τις δράσεις, τα όνειρα και τους στόχους τους, καθώς και για την μετα-κορωνοϊού εποχή στον πολιτισμό.

 

Για αρχή θα ήθελα να μου πείτε πως γεννήθηκε η ιδέα του «Καθρέφτη».

Η ανάγκη για ουσιαστική επαφή με την Τέχνη, η ανάγκη για σύμπραξη αλλά και η ανάγκη  τόνωσης της πόλης μας με μια διαφορετική καλλιτεχνική και κοινωνική προσέγγιση , μακριά από πλαίσια που μπλοκάρουν την ελεύθερη δημιουργική έκφραση, γέννησαν την ιδέα του Καθρέφτη. Αρκετοί επίμονοι και με όραμα νέοι άνθρωποι, πίστεψαν αρχικά στην δημιουργία ενός χώρου, πλαισιωμένου από διαφορετικές απόψεις και κουλτούρες, με κοινό όμως στόχο. Το εθελοντικό μοίρασμα των ιδεών, τη δημιουργία μέσα από τη σύμπραξη, την αλληλεγγύη και την συλλογική ποιοτική εξέλιξη.

Τί συμβολίζει ο Καθρέφτης στην ονομασία σας;

Ο Καθρέφτης είναι όλα όσα θέλουμε σαν άνθρωποι να καθρεφτίζουμε στην πόλη. Είναι οι επιθυμίες μας για μια κοινωνία πολιτισμού, δημιουργίας, φροντίδας, αλληλεγγύης και ελεύθερης έκφρασης.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι απλά μια ομάδα και ένας καλλιτεχνικός χώρος, αλλά δουλεύετε σκληρά για τον πολιτισμό και την πόλη σας. θέλετε να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι και οι δράσεις σας;

Από την γέννησή του – 6 χρόνια πριν –  μέχρι και σήμερα, ο στόχος δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ο ίδιος. Να συνεισφέρουμε με τον δικό μας τρόπο, στην ψυχική και πνευματική ‘μετακίνηση’ ανθρώπων προς την προσωπική τους ποιοτική αναβάθμιση και κατ’ επέκταση προς ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» Μ. Γκάντι. Μέσα από τον Καθρέφτη κάνουμε θέατρο με μια πιο πειραματική προσέγγιση. Στόχος της ομάδας είναι η γνώση, η ανακάλυψη νέων τρόπων έκφρασης αλλά και η εξερεύνηση ενός λαικού θεάτρου χωρίς στεγανά και πλαίσια. Στον Καθρέφτη αγαπάμε ό,τι δημιουργούμε με τα χέρια μας και για αυτό η δημιουργική ραπτική είναι ενταγμένη στις εβδομαδιαίες δράσεις μας. Σε εβδομαδιαία συχνότητα, έχουμε συμπεριλάβει και μαθήματα κίνησης και σκηνικής παρουσίας, κινηματογραφικές προβολές, μουσικοκινητική για μικρές ηλικίες, κουκλοθέατρο, παραδοσιακούς χορούς, yoga. Κατά καιρούς ο Καθρέφτης έχει φιλοξενήσει και άλλες δράσεις με μορφή σεμιναρίων. Παρουσιάσεις βιβλίων έχουν γίνει στο χώρο, ποιητικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, μουσικά lives και θεματικά party.

Τι είναι αυτό που σας δίνει ώθηση, ώστε να συνεχίζετε δυναμικά;

Η προσήλωση στο στόχο και το όνειρο. Αυτό που δίνει ώθηση σε όλους τους ανθρώπους να επιμένουν σε ένα δρόμο, όσο δύσκολος και να είναι. Γιατί οι δρόμοι δεν είναι ευθείες ούτε είναι όλοι ασφαλτοστρωμένοι. Οι δρόμοι έχουν λακκούβες, σε μπερδεύουν, είναι κακοτράχαλοι και εκτεθειμένοι σε όλες τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Είμαστε παρόντες γιατί αγαπάμε με πάθος αυτό που κάνουμε.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Ανά διαστήματα ναι! Ξέραμε από την αρχή του εγχειρήματος ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε θα προβληματίσει ή θα αφήσει αδιάφορο μεγάλο μέρος του κόσμου της πόλης. Όχι από άρνηση ή κακή πρόθεση αλλά από φόβο και ανασφάλεια. Έχουμε μεγαλώσει σε κοινωνίες που μας τοποθετούν σε πλαίσια και μας οδηγούν να βαδίσουμε σε περπατημένους δρόμους. Δεν μας έχει διδάξει η κοινωνία πως η κατάκτηση της αυτογνωσίας και η πραγματοποίηση των ατομικών και συλλογικών ονείρων χρειάζεται ρίσκο, πειραματισμό, ελευθερία έκφρασης, επικοινωνία. Όλα αυτά για να επιτευχθούν είναι δύσκολα και επίπονα πολλές φορές. Χρειάζονται ψυχικά αποθέματα και ισχυρή θέληση. Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό. Από τα πρώτα μας χρόνια στο σχολείο, περιορίζεται και μπλοκάρεται η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας. Αν βρεθεί κάποιος εμπνευσμένος δάσκαλος στο δρόμο μας θα είμαστε τυχεροί.

Η Χαλκίδα είναι «πολιτιστικά δραστήρια» πόλη ;

Στην πόλη δραστηριοποιούνται αρκετές θεατρικές ομάδες, μουσικά και χορωδιακά σύνολα, χορευτικοί σύλλογοι, φωτογραφικά/κινηματογραφικά και εικαστικά τμήματα λογοτεχνικές/ποιητικές ομάδες. Θεωρούμε ότι όλα αυτά έχουν να προσφέρουν στον πολιτισμό της πόλης και ‘ακουμπάνε’ τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Σίγουρα θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμα πιο ‘ζωντανά’ αλλά το ότι είμαστε δίπλα στην Αθήνα, δεν ευνοεί την άνθηση περισσότερων ομάδων.        Η πρόσβαση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Πρωτεύουσας είναι εύκολη και αρκετός κόσμος καταφεύγει σε αυτή την επιλογή.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σε αυτή τη προσπάθεια που κάνετε;

Συνήθως οι δυσκολίες προέρχονται από εμάς τους ίδιους. Η προσπάθεια διατήρησης του χώρου και των ομάδων που τον πλαισιώνουν δεν είναι εύκολη. Ο Καθρέφτης είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος με αντιιεραρχική δομή και αυτό συμπεριλαμβάνει την ομορφιά της ανεξαρτησίας και της ισοτιμίας αλλά και την δυσκολία που τα διέπει. Η διαφορετικότητα του κάθε ενεργού μέλους, είναι επίσης κάτι που πρέπει να διαχειριστούμε με υπομονή και σεβασμό. Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και διαφωνίες ή ακόμα και εντάσεις. Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Αλλά μέσα από τις δυσκολίες αντιμετωπίζουμε τα θέματα πιο δυνατοί και πιο σίγουροι. Όταν γυρίσεις τα αρνητικά σε τροφή προς σκέψη και δημιουργία, οι δυσκολίες λειαίνονται.

Έχετε στήριξη ή και συνεργασία με άλλους φορείς;

Δεν υπάρχει κάποια συνεργασία ή στήριξη σε οικονομικό επίπεδο. Ο Καθρέφτης είναι αυτοδιαχειριζόμενος και αισθανόμαστε άνετα μέσα σε αυτή τη συνθήκη. Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες όμως είναι ένα άλλο κομμάτι που κατά καιρούς το έχουμε επεξεργαστεί αλλά δεν έχει ακόμα προκύψει. Είναι σε αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε και θα το κάνουμε την κατάλληλη στιγμή.

Οικονομικά, πώς λειτουργεί. Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις?

Χρηματοδοτήσεις δεν υπάρχουν. Ο χώρος λειτουργεί με τις συνδρομές των μελών και των φίλων του. Υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που στηρίζει τις δράσεις μας, είτε με την τακτική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μας, είτε με την συμμετοχή σε δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά διαστήματα στον Καθρέφτη.

Πώς βιώσατε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας και της παύσης των δραστηριοτήτων λόγω κορωνοϊού;

Δεν ήταν ευχάριστο που πατήσαμε pause τόσο για πρακτικούς όσο και για συναισθηματικούς λόγους,  αλλά ατομικά μας ωφέλησε γιατί αναδιοργανώσαμε τις σκέψεις μας, ίσως ανακαλύψαμε τί είναι σημαντικό και καταλάβαμε ότι το παρόν είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχουμε. Αυτό είναι το δώρο μας. Το παρόν. Σε αυτό οφείλουμε να επενδύουμε.

Έχετε προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις σας ή ακόμη δεν είναι σίγουρο τίποτα;

Τα όνειρα και οι σκέψεις δεν σταματάνε. Τρέχουν με την ίδια ταχύτητα που τρέχει και ο χρόνος. Υπάρχουν ιδέες που τις είχαμε αφήσει για λίγο στον πάγο καθώς και νέες σκέψεις για εκδηλώσεις και δράσεις. Αυτή τη περίοδο σχεδιάζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Είναι πρόκληση για την τέχνη η νέα αυτή συνθήκη και έτσι θα το δούμε. Σαν μια πρόκληση για νέες δημιουργικές ιδέες.

Σήμερα, συνάνθρωποι μας έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά αγαθά, τόσο ως αποδέκτες αλλά́ και ως δημιουργοί́ αυτών…

Πραγματικά αυτό είναι λυπηρό. Είναι δείγμα της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα της κάθε χώρας. Οι τρόποι μας, η ευγένεια και ο σεβασμός, η αγάπη για την τέχνη, η δημιουργία, η έκφραση, η αξιοπρέπεια, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η συνεργασία, η συνολική μόρφωση είναι αυτά που συνθέτουν την παιδεία ενός ανθρώπου. Δεν υπάρχει καμία λογική στη στέρηση  γενικής παιδείας. Για να γίνει ο κόσμος καλύτερος πρέπει να δώσουμε επιλογές στα παιδιά. Να δημιουργήσουμε κίνητρα και έμπνευση. Να αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν και να νιώσουν ελεύθερα. Αυτή είναι η ελπίδα μας για μια πιο όμορφη και χαρούμενη κοινωνία.

Πώς φαντάζεστε την πορεία σας στο μακρινό μέλλον;

Ένας Καθρέφτης πλαισιωμένος από νέους, δημιουργικούς και χαρούμενους ανθρώπους.  Θέλουμε ο Καθρέφτης να συνεχίσει να είναι ένας χώρος που στηρίζει την ελεύθερη έκφραση και να μην αφήνουμε τις δυσκολίες να εμποδίζουν τα όνειρά μας. Να δίνει αυτή η Ιδέα, έμπνευση και κίνητρο για την ποιοτική αναβάθμιση της κοινωνίας.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα και μια ευχή στους αναγνώστες μας;

Πίστη στα όνειρα, καλούς συνοδοιπόρους και επένδυση σε ένα χαρούμενο παρόν. Ας μην αφήσουμε κανέναν να μας πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Να ακούμε με προσοχή και σεβασμό την καρδιά μας και να μην χάνουμε την πίστη μας στις βαθιές επιθυμίες μας. Να μην ξεχνάμε πως η ευτυχία είναι ο στόχος. Η ευτυχία στο παρόν θα δημιουργήσει ένα πιο όμορφο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024