Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛ.Γ.Α.: «Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται ένα νέο νόμο-πλαίσιο, με τον οποίο θα βαδίσει στη νέα ψηφιακή εποχή, τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες»

Οι αγρότες μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις των ασύμμετρων καιρικών φαινομένων ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Τζιβελέκη Την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στο ΕΛΓΑ, δίνει ο Πρόεδρος

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Οι αγρότες μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις των ασύμμετρων καιρικών φαινομένων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Τζιβελέκη

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στο ΕΛΓΑ, δίνει ο Πρόεδρος του οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος στην συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», σημειώνοντας ωστόσο ότι «από τα υπάρχοντα  αναλογιστικά στοιχεία στον οργανισμό προκύπτει ότι οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις στο άμεσο μέλλον οδηγούν σε αύξηση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς.  Αυτή η επιλογή δεν είναι αποδεκτή -όπως λέει- από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ.»

Για αυτό το λόγο όπως σημειώνει «απομένει η ταχύτερη κατά το δυνατόν δημοσιονομική εξυγίανση του Οργανισμού και η ανάπτυξη νέων εργαλείων εξοικονόμησης πόρων και διασφάλισης εξοικονομήσεων».

 

Με αφορμή την συνέντευξη στην εφημερίδα μας, προαναγγέλλει την κατάθεση «νέου Νόμου-πλαισίου με τον οποίο ο ΕΛΓΑ  θα βαδίσει στη νέα ψηφιακή εποχή και τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες».

Επίσης αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ τονίζει ότι «η απόφαση του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ μας επιτρέπει να διαθέσουμε το σύνολο των εσόδων μας από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά μόνον για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών τους. Ουσιαστικά απελευθερώνει τον ΕΛΓΑ από τα οικονομικά βάρη της καθημερινής του λειτουργίας, από το άγχος πληρωμών για μισθούς, πληρωμές συμβάσεων, ενοικίων κτηρίων κλπ.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Λυκουρέντζος από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε να συνεργαστεί με τον Υπουργό κ.Κυριάκο Πιερρακάκη με στόχο «την ένταξη για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον Οργανισμό μας». Όπως υποστηρίζει «η εγκατάσταση  του θα φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ο εκτιμητής Γεωπόνος θα φθάνει στο χωράφι εξοπλισμένος με φορητό υπολογιστή στον οποίο θα υπάρχουν τα ατομικά στοιχεία του παραγωγού, τα γεωχωρικά στοιχεία της ιδιοκτησίας του,  η ταυτότητα της καλλιέργειάς του και η εκτίμηση της ζημιάς θα γίνεται επί τόπου και σε πραγματικό χρόνο.

Θα προστίθεται φωτογραφικό υλικό και θα υπογράφεται ψηφιακά η έκθεση του Γεωπόνου εκτιμητή τόσον από τον ίδιο όσον και από τον παραγωγό».  Με αυτό τον τόπο όπως ισχυρίζεται «θα εκλείψουν αυτομάτως οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις.  Όλα θα είναι με ακρίβεια και δικαιοσύνη και στην απόλυτη διαφάνεια…»

ΕΡ: Η πρόσφατη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση με 35 εκ. Ευρώ, τι σηματοδοτεί για τον Οργανισμό του οποίου είστε Πρόεδρος;

ΑΠ: Είναι η πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου 3877/2010, στη βάση του οποίου λειτουργεί ο ΕΛΓΑ κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει τη σχετική διάταξη του νόμου και χρηματοδοτεί τον Οργανισμό για τις δαπάνες των λειτουργικών εξόδων και την πληρωμή των συμβάσεων Χαλαζικής προστασίας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ μας επιτρέπει να διαθέσουμε το σύνολο των εσόδων μας από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά μόνον για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών τους. Ουσιαστικά απελευθερώνει τον ΕΛΓΑ από τα οικονομικά βάρη της καθημερινής του λειτουργίας, από το άγχος πληρωμών για μισθούς, πληρωμές συμβάσεων, ενοικίων κτηρίων κλπ.

Ενισχύθηκε η ταμειακή μας επάρκεια και είμαστε σε θέση να πληρώσουμε το υπόλοιπο των οφειλών μας σε αποζημιώσεις…

ΕΡ: Οι αγρότες αναμένουν με αγωνία να δηλώσετε πότε θα γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα γίνουν τμηματικά; Ποιος είναι ο προγραμματισμός ;

ΑΠ: Η εξόφληση θα γίνει σε μία και μόνον δόση εντός του Ιουλίου 2020. Η θέση μου εξ αρχής, ανεξαρτήτως ποια θα ήταν η πορεία των οικονομικών μας,  ήταν να καταβάλουμε το υπόλοιπο σε μία και μόνον πληρωμή όταν θα το επέτρεπε η ταμειακή μας ρευστότητα.

Ένα ενιαίο τίμημα έχει ιδιαίτερη αξία διότι επιτρέπει έναν σταθερό προγραμματισμό στα οικονομικά των αγροτικών οικογενειών.  Με την τελευταία εξέλιξη της χρηματοδότησης του Οργανισμού η εξόφληση των υποχρεώσεων μας επισπεύδεται και καταβάλλεται στο ακέραιο.  Σημειώνω ότι το ύψος των αποζημιώσεων για τις ζημιές του έτους 2019, πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια Ευρώ. Η εκκαθάριση των πορισμάτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95%,μένουν ελάχιστες περιπτώσεις επανελέγχου ενστάσεων. Βεβαιώνουμε ότι και αυτές θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου 2020.

ΕΡ: Ποιο είναι το κεφάλαιο το οποίον απαιτείται για να εξοφληθεί το οφειλόμενο 35%;

ΑΠ: Θα είναι η μεγαλύτερη πληρωμή του έτους, ύψους 65 εκατομμυρίων Ευρώ. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Προϋπολογισμού του 2020 και την απελευθέρωση των πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες,  θα καταβάλουμε τις οφειλόμενες πληρωμές εντός δύο ημερών.  Το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ έχει έτοιμες τις εκκαθαρίσεις και θα χρειαστεί μόνον η αποστολή του αρχείου στις Τράπεζες,  για να καταλήξουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Γνωρίζω ότι η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαιτέρως τους αγρότες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ…

ΕΡ: Ναι αλλά οι αγρότες δεν διαμαρτύρονται μόνον για τις καθυστερήσεις των πληρωμών, διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις μετάβασης των γεωπόνων στα χωράφια τους, για την έγκαιρη εκτίμηση των καταστροφών, γιατί συμβαίνει αυτό;

ΑΠ: Αλήθεια είναι αυτό το οποίο σημειώνετε με την ερώτησή σας. Ο τρόπος της λειτουργίας του Οργανισμού σε αυτόν τον τομέα έρχεται από μια προηγούμενη εποχή και είναι επιτακτική η ανάγκη της μετάβασης του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή,  στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ του χρόνου πρόκλησης των καταστροφών και του χρόνου μετάβασης των εκτιμητών στα κτήματα,  καθυστερήσεις για την καθαρογραφή των πορισμάτων και τέλος μεσολαβεί σημαντικός χρόνος μέχρι την τελική εκκαθάριση από τις κεντρικές υπηρεσίες.  Είναι ένα διάστημα πέντε με έξη μήνες το οποίον απαιτείται μέχρι την οριστικοποίηση της αποζημίωσης και την καταβολή της στους δικαιούχους,  σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο,  μεγαλύτερο.

ΕΡ: Εσείς, έχετε κάποια πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των υπερβολικών καθυστερήσεων;

ΑΠ: Από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, έσπευσα να συνεργαστώ με τον Υπουργό κ.Κυριάκο Πιερρακάκη με στόχο την ένταξη για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον Οργανισμό μας. Η εγκατάσταση  του θα φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ο εκτιμητής Γεωπόνος θα φθάνει στο χωράφι εξοπλισμένος με φορητό υπολογιστή στον οποίο θα υπάρχουν τα ατομικά στοιχεία του παραγωγού, τα γεωχωρικά στοιχεία της ιδιοκτησίας του,  η ταυτότητα της καλλιέργειάς του και η εκτίμηση της ζημιάς θα γίνεται επί τόπου και σε πραγματικό χρόνο.

Θα προστίθεται φωτογραφικό υλικό και θα υπογράφεται ψηφιακά η έκθεση του Γεωπόνου εκτιμητή τόσον από τον ίδιο όσον και από τον παραγωγό.  Θα εκλείψουν αυτομάτως οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις.  Όλα θα είναι με ακρίβεια και δικαιοσύνη και στην απόλυτη διαφάνεια…

Αμέσως τα στοιχεία μέσω του φορητού υπολογιστή θα καταχωρούνται στο Πληροφοριακό σύστημα της κεντρικής υπηρεσίας και θα ακολουθεί αμέσως η καταβολή της αποζημίωσης.

ΕΡ: Πέραν αυτών οι αγρότες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάνουν αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ….

ΑΠ: Η κλιματική αλλαγή έχει όντως σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλων των χωρών. Είμαστε αντιμέτωποι με εφιαλτικές καταστάσεις, αν συνεχιστεί η αλόγιστη πορεία της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ανθρωπότητα είναι παγιδευμένη στον πολιτισμό τον οποίο δημιούργησε. Το αποδεικνύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φοβερές απειλές των θανατηφόρων ιών. Πρωτόγνωρες και εξουθενωτικές εμπειρίες.

Οι αγρότες μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις των ασύμμετρων καιρικών φαινομένων. Δεν είναι όμως έρμαιο… Ο ΕΛΓΑ την επόμενη της οποιασδήποτε καταστροφής κινητοποιείται. Συγκεντρώνονται τα δεδομένα και εξετάζουμε αν οι καταγραφόμενες ζημιές εντάσσονται στο πλαίσιο των αποζημιώσεων του κανονισμού μας. Δεν είναι ασφαλισμένες οι καλλιέργειες για όλους τους κινδύνους. Δεν αποζημιώνονται όλες οι καταστρεπτικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.

Συνεργαζόμαστε με τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη να συνδράμει το ΥΠΑΑΤ με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι επιτρεπτό να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

ΕΡ: Για να αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι τους οποίους αναφέρατε είναι στους σχεδιασμούς σας η αναμόρφωση του Κανονισμού;

ΑΠ: Η συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού αποζημιώσεων πρέπει να συνοδεύεται και από τη συζήτηση για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων ώστε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει και να είναι σε θέση να πληρώνει. Αν εντάξουμε νέους κινδύνους χωρίς νέους πόρους ο ΕΛΓΑ θα εκδίδει «ακάλυπτες επιταγές» και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.

Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε την παρελκυστική τακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ η οποία ομιλούσε επί πέντε χρόνια για κάποια αναλογιστική μελέτη η οποία θα οδηγούσε στην αλλαγή του Κανονισμού. Όταν αναλάβαμε τον ΕΛΓΑ ουδεμία μελέτη βρήκαμε και ουδεμία πρωτοβουλία συναντήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι Μεσογειακές χώρες κυρίως πλήττονται και να ενισχύσει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των αγροτικών παραγωγών. Ο Υπουργός κ.Μάκης Βορίδης, δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναγνωρίσει η Ευρώπη τις υποχρεώσεις της σε αυτόν τον Τομέα.  Στην περίπτωση αυτή ένα νέο έσοδο Ευρωπαϊκών πόρων στον Οργανισμό, θα επέτρεπε να αποζημιώνονται νέοι κίνδυνοι και νέες απειλές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πρόσφατες μεταβολές του καιρού στη χώρα μας. Ο αιφνίδιος καύσωνας του Μαΐου και οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου μας υποχρεώνουν στην καταγραφή των ζημιών με ακρίβεια και αντικειμενικότητα ώστε να συμπεράνουμε ποιες από αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού μας και ποιες όχι.

ΕΡ: Και η αναλογιστική μελέτη;

ΑΠ: Σας απάντησα: ουδέποτε εκπονήθηκε την τελευταία πενταετία παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις. Εμείς εξετάζουμε την εκπόνηση αυτής της πολυθρύλητης μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ενδεχομένως και με τη σύμπραξη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου. Θα μιλήσουμε μόνον όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Από τα υπάρχοντα αναλογιστικά στοιχεία στον οργανισμό προκύπτει ότι οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις στο άμεσο μέλλον οδηγούν σε αύξηση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς.  Αυτή η επιλογή δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Το λέω κατηγορηματικά προς διάψευση και σχετικής φημολογίας: Η επιλογή να αυξηθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν είναι επιλογή μας υπό τις παρούσες συνθήκες. Συνεπώς απομένει η ταχύτερη κατά το δυνατόν δημοσιονομική εξυγίανση του Οργανισμού και η ανάπτυξη νέων εργαλείων εξοικονόμησης πόρων και διασφάλισης εξοικονομήσεων.

ΕΡ: Με όσα μέχρι τώρα έχετε αναφέρει, νομίζω ότι απαιτείται η θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, πέρα από τα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία,  είναι στις προθέσεις σας;

ΑΠ: Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται ένα νέο νόμο-πλαίσιο, με τον οποίο θα βαδίσει στη νέα ψηφιακή εποχή, τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και τις προκλήσεις μιας ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας και οικονομίας όπως η Ελληνική. Η ισχύουσα νομοθεσία έχει κάνει τον κύκλο της, με σημαντικές θετικές επιδόσεις αλλά τώρα πλέον, την υπερβαίνουν οι εξελίξεις.

Την Πέμπτη κατόπιν συνεργασίας μου με το Προεδρείο του Συλλόγου εργαζομένων συμφωνήσαμε να συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από στελέχη του Οργανισμού για να σχεδιαστούν οι βασικές αρχές και διατάξεις του νέου νόμου.

Ακολούθως οι προτάσεις μας, θα τεθούν υπ´ όψη της Πολιτικής ηγεσίας ώστε εντός του έτους να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του νόμου-πλαίσιο από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΕΡ: Ποια προοπτική διαβλέπετε για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση των ελεύθερων αγροτικών καλλιεργειών;

ΑΠ: Η ασφαλιστική αγορά του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ανοιχτή στον ιδιωτικό τομέα, από το παρελθόν. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ζητούμενο σήμερα είναι αν προσφέρονται ελκυστικά προγράμματα από τις ιδιωτικές εταιρείες στους αγρότες μας, για την ασφάλιση της παραγωγής τους.

Ο ΕΛΓΑ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό αντίθετα τον επιθυμεί. Είναι καλοδεχούμενος αλλά προς το παρόν μη ορατός. Η ασφάλιση των γεωργικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εκτροφών θα είναι αυστηρά υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση είτε στον ΕΛΓΑ είτε σε ιδιωτικό φορέα. Για την Κυβέρνηση και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν νοούνται ανασφάλιστες αγροτικές καλλιέργειες φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου.  Προέχει η προστασία του εισοδήματος των αγροτών,  προέχει σε κάθε περίπτωση να μην πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι τους…

Υποχρεωτικές θα είναι πάντα και οι αποζημιώσεις και για αυτό καθίσταται επιβεβλημένη η υλοποίηση της πρότασής μου για την έκδοση των ατομικών ασφαλιστικών συμβολαίων,  μετά την εφαρμογή του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος από τον ΕΛΓΑ,  ώστε με ακρίβεια και δικαιοσύνη να διέπονται οι σχέσεις αγροτών και ασφαλιστικού φορέα.

ΕΡ: Τέλος, μια καθαρά πολιτική ερώτηση: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε ένα χρόνο παραμονής στην εξουσία, πως κρίνετε την πορεία της γενικότερα;

ΑΠ: Αναμφίβολα θετική. Η εκτίμηση αυτή δεν αποτυπώνεται μόνον στις δημοσκοπήσεις αλλά ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία διαπιστώνουμε υψηλό δείκτη αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ελληνικός Λαός μετά την εμπειρία της Κυβέρνησης «Πρώτη φορά Αριστερά», επιθυμεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας και σε αυτή ανταποκρίνεται μέχρι τώρα, με επιτυχία η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

ΕΡ: Και η γνώμη σας για την αντιπολίτευση;

ΑΠ: Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι σοσιαλιστικοί δογματισμοί του παρελθόντος δεν πείθουν, οι πεζοδρομιακές αντιδράσεις δεν έχουν θέση σε μια χώρα η οποία άγχεται και μάχεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος μιας ολόκληρης δεκαετίας πολυδιάστατης κρίσης.

Οι στρατηγικές της Αριστεράς οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν με πρακτικές δημαγωγίας,  λαϊκισμού και των ακροτήτων στο λόγο και στα έργα σήμερα ηχούν παράταιρα.

Συμπεραίνω: Ώρα για συναίσθηση των ευθυνών όλων μας, ώρα για συστράτευση με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώρα για σκληρή δουλειά με πίστη στην Ελλάδα και Εμπιστοσύνη στις αρετές και τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού.

 

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββατοκύριακου

Οι αγρότες μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις των ασύμμετρων καιρικών φαινομένων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Τζιβελέκη

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στο ΕΛΓΑ, δίνει ο Πρόεδρος του οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος στην συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», σημειώνοντας ωστόσο ότι «από τα υπάρχοντα  αναλογιστικά στοιχεία στον οργανισμό προκύπτει ότι οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις στο άμεσο μέλλον οδηγούν σε αύξηση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς.  Αυτή η επιλογή δεν είναι αποδεκτή -όπως λέει- από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ.»

Για αυτό το λόγο όπως σημειώνει «απομένει η ταχύτερη κατά το δυνατόν δημοσιονομική εξυγίανση του Οργανισμού και η ανάπτυξη νέων εργαλείων εξοικονόμησης πόρων και διασφάλισης εξοικονομήσεων».

 

Με αφορμή την συνέντευξη στην εφημερίδα μας, προαναγγέλλει την κατάθεση «νέου Νόμου-πλαισίου με τον οποίο ο ΕΛΓΑ  θα βαδίσει στη νέα ψηφιακή εποχή και τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες».

Επίσης αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ τονίζει ότι «η απόφαση του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ μας επιτρέπει να διαθέσουμε το σύνολο των εσόδων μας από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά μόνον για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών τους. Ουσιαστικά απελευθερώνει τον ΕΛΓΑ από τα οικονομικά βάρη της καθημερινής του λειτουργίας, από το άγχος πληρωμών για μισθούς, πληρωμές συμβάσεων, ενοικίων κτηρίων κλπ.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Λυκουρέντζος από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε να συνεργαστεί με τον Υπουργό κ.Κυριάκο Πιερρακάκη με στόχο «την ένταξη για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον Οργανισμό μας». Όπως υποστηρίζει «η εγκατάσταση  του θα φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ο εκτιμητής Γεωπόνος θα φθάνει στο χωράφι εξοπλισμένος με φορητό υπολογιστή στον οποίο θα υπάρχουν τα ατομικά στοιχεία του παραγωγού, τα γεωχωρικά στοιχεία της ιδιοκτησίας του,  η ταυτότητα της καλλιέργειάς του και η εκτίμηση της ζημιάς θα γίνεται επί τόπου και σε πραγματικό χρόνο.

Θα προστίθεται φωτογραφικό υλικό και θα υπογράφεται ψηφιακά η έκθεση του Γεωπόνου εκτιμητή τόσον από τον ίδιο όσον και από τον παραγωγό».  Με αυτό τον τόπο όπως ισχυρίζεται «θα εκλείψουν αυτομάτως οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις.  Όλα θα είναι με ακρίβεια και δικαιοσύνη και στην απόλυτη διαφάνεια…»

ΕΡ: Η πρόσφατη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση με 35 εκ. Ευρώ, τι σηματοδοτεί για τον Οργανισμό του οποίου είστε Πρόεδρος;

ΑΠ: Είναι η πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου 3877/2010, στη βάση του οποίου λειτουργεί ο ΕΛΓΑ κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει τη σχετική διάταξη του νόμου και χρηματοδοτεί τον Οργανισμό για τις δαπάνες των λειτουργικών εξόδων και την πληρωμή των συμβάσεων Χαλαζικής προστασίας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ μας επιτρέπει να διαθέσουμε το σύνολο των εσόδων μας από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά μόνον για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών τους. Ουσιαστικά απελευθερώνει τον ΕΛΓΑ από τα οικονομικά βάρη της καθημερινής του λειτουργίας, από το άγχος πληρωμών για μισθούς, πληρωμές συμβάσεων, ενοικίων κτηρίων κλπ.

Ενισχύθηκε η ταμειακή μας επάρκεια και είμαστε σε θέση να πληρώσουμε το υπόλοιπο των οφειλών μας σε αποζημιώσεις…

ΕΡ: Οι αγρότες αναμένουν με αγωνία να δηλώσετε πότε θα γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα γίνουν τμηματικά; Ποιος είναι ο προγραμματισμός ;

ΑΠ: Η εξόφληση θα γίνει σε μία και μόνον δόση εντός του Ιουλίου 2020. Η θέση μου εξ αρχής, ανεξαρτήτως ποια θα ήταν η πορεία των οικονομικών μας,  ήταν να καταβάλουμε το υπόλοιπο σε μία και μόνον πληρωμή όταν θα το επέτρεπε η ταμειακή μας ρευστότητα.

Ένα ενιαίο τίμημα έχει ιδιαίτερη αξία διότι επιτρέπει έναν σταθερό προγραμματισμό στα οικονομικά των αγροτικών οικογενειών.  Με την τελευταία εξέλιξη της χρηματοδότησης του Οργανισμού η εξόφληση των υποχρεώσεων μας επισπεύδεται και καταβάλλεται στο ακέραιο.  Σημειώνω ότι το ύψος των αποζημιώσεων για τις ζημιές του έτους 2019, πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια Ευρώ. Η εκκαθάριση των πορισμάτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95%,μένουν ελάχιστες περιπτώσεις επανελέγχου ενστάσεων. Βεβαιώνουμε ότι και αυτές θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου 2020.

ΕΡ: Ποιο είναι το κεφάλαιο το οποίον απαιτείται για να εξοφληθεί το οφειλόμενο 35%;

ΑΠ: Θα είναι η μεγαλύτερη πληρωμή του έτους, ύψους 65 εκατομμυρίων Ευρώ. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Προϋπολογισμού του 2020 και την απελευθέρωση των πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες,  θα καταβάλουμε τις οφειλόμενες πληρωμές εντός δύο ημερών.  Το πληροφοριακό σύστημα του ΕΛΓΑ έχει έτοιμες τις εκκαθαρίσεις και θα χρειαστεί μόνον η αποστολή του αρχείου στις Τράπεζες,  για να καταλήξουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Γνωρίζω ότι η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαιτέρως τους αγρότες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ…

ΕΡ: Ναι αλλά οι αγρότες δεν διαμαρτύρονται μόνον για τις καθυστερήσεις των πληρωμών, διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις μετάβασης των γεωπόνων στα χωράφια τους, για την έγκαιρη εκτίμηση των καταστροφών, γιατί συμβαίνει αυτό;

ΑΠ: Αλήθεια είναι αυτό το οποίο σημειώνετε με την ερώτησή σας. Ο τρόπος της λειτουργίας του Οργανισμού σε αυτόν τον τομέα έρχεται από μια προηγούμενη εποχή και είναι επιτακτική η ανάγκη της μετάβασης του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή,  στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών.

Σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ του χρόνου πρόκλησης των καταστροφών και του χρόνου μετάβασης των εκτιμητών στα κτήματα,  καθυστερήσεις για την καθαρογραφή των πορισμάτων και τέλος μεσολαβεί σημαντικός χρόνος μέχρι την τελική εκκαθάριση από τις κεντρικές υπηρεσίες.  Είναι ένα διάστημα πέντε με έξη μήνες το οποίον απαιτείται μέχρι την οριστικοποίηση της αποζημίωσης και την καταβολή της στους δικαιούχους,  σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο,  μεγαλύτερο.

ΕΡ: Εσείς, έχετε κάποια πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των υπερβολικών καθυστερήσεων;

ΑΠ: Από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, έσπευσα να συνεργαστώ με τον Υπουργό κ.Κυριάκο Πιερρακάκη με στόχο την ένταξη για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον Οργανισμό μας. Η εγκατάσταση  του θα φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ο εκτιμητής Γεωπόνος θα φθάνει στο χωράφι εξοπλισμένος με φορητό υπολογιστή στον οποίο θα υπάρχουν τα ατομικά στοιχεία του παραγωγού, τα γεωχωρικά στοιχεία της ιδιοκτησίας του,  η ταυτότητα της καλλιέργειάς του και η εκτίμηση της ζημιάς θα γίνεται επί τόπου και σε πραγματικό χρόνο.

Θα προστίθεται φωτογραφικό υλικό και θα υπογράφεται ψηφιακά η έκθεση του Γεωπόνου εκτιμητή τόσον από τον ίδιο όσον και από τον παραγωγό.  Θα εκλείψουν αυτομάτως οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις.  Όλα θα είναι με ακρίβεια και δικαιοσύνη και στην απόλυτη διαφάνεια…

Αμέσως τα στοιχεία μέσω του φορητού υπολογιστή θα καταχωρούνται στο Πληροφοριακό σύστημα της κεντρικής υπηρεσίας και θα ακολουθεί αμέσως η καταβολή της αποζημίωσης.

ΕΡ: Πέραν αυτών οι αγρότες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάνουν αναγκαίο να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ….

ΑΠ: Η κλιματική αλλαγή έχει όντως σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλων των χωρών. Είμαστε αντιμέτωποι με εφιαλτικές καταστάσεις, αν συνεχιστεί η αλόγιστη πορεία της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ανθρωπότητα είναι παγιδευμένη στον πολιτισμό τον οποίο δημιούργησε. Το αποδεικνύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φοβερές απειλές των θανατηφόρων ιών. Πρωτόγνωρες και εξουθενωτικές εμπειρίες.

Οι αγρότες μας είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις των ασύμμετρων καιρικών φαινομένων. Δεν είναι όμως έρμαιο… Ο ΕΛΓΑ την επόμενη της οποιασδήποτε καταστροφής κινητοποιείται. Συγκεντρώνονται τα δεδομένα και εξετάζουμε αν οι καταγραφόμενες ζημιές εντάσσονται στο πλαίσιο των αποζημιώσεων του κανονισμού μας. Δεν είναι ασφαλισμένες οι καλλιέργειες για όλους τους κινδύνους. Δεν αποζημιώνονται όλες οι καταστρεπτικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.

Συνεργαζόμαστε με τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη να συνδράμει το ΥΠΑΑΤ με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι επιτρεπτό να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

ΕΡ: Για να αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι τους οποίους αναφέρατε είναι στους σχεδιασμούς σας η αναμόρφωση του Κανονισμού;

ΑΠ: Η συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού αποζημιώσεων πρέπει να συνοδεύεται και από τη συζήτηση για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων ώστε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει και να είναι σε θέση να πληρώνει. Αν εντάξουμε νέους κινδύνους χωρίς νέους πόρους ο ΕΛΓΑ θα εκδίδει «ακάλυπτες επιταγές» και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.

Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε την παρελκυστική τακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ η οποία ομιλούσε επί πέντε χρόνια για κάποια αναλογιστική μελέτη η οποία θα οδηγούσε στην αλλαγή του Κανονισμού. Όταν αναλάβαμε τον ΕΛΓΑ ουδεμία μελέτη βρήκαμε και ουδεμία πρωτοβουλία συναντήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι Μεσογειακές χώρες κυρίως πλήττονται και να ενισχύσει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των αγροτικών παραγωγών. Ο Υπουργός κ.Μάκης Βορίδης, δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναγνωρίσει η Ευρώπη τις υποχρεώσεις της σε αυτόν τον Τομέα.  Στην περίπτωση αυτή ένα νέο έσοδο Ευρωπαϊκών πόρων στον Οργανισμό, θα επέτρεπε να αποζημιώνονται νέοι κίνδυνοι και νέες απειλές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πρόσφατες μεταβολές του καιρού στη χώρα μας. Ο αιφνίδιος καύσωνας του Μαΐου και οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου μας υποχρεώνουν στην καταγραφή των ζημιών με ακρίβεια και αντικειμενικότητα ώστε να συμπεράνουμε ποιες από αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού μας και ποιες όχι.

ΕΡ: Και η αναλογιστική μελέτη;

ΑΠ: Σας απάντησα: ουδέποτε εκπονήθηκε την τελευταία πενταετία παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις. Εμείς εξετάζουμε την εκπόνηση αυτής της πολυθρύλητης μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ενδεχομένως και με τη σύμπραξη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου. Θα μιλήσουμε μόνον όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Από τα υπάρχοντα αναλογιστικά στοιχεία στον οργανισμό προκύπτει ότι οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις στο άμεσο μέλλον οδηγούν σε αύξηση της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς.  Αυτή η επιλογή δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Το λέω κατηγορηματικά προς διάψευση και σχετικής φημολογίας: Η επιλογή να αυξηθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν είναι επιλογή μας υπό τις παρούσες συνθήκες. Συνεπώς απομένει η ταχύτερη κατά το δυνατόν δημοσιονομική εξυγίανση του Οργανισμού και η ανάπτυξη νέων εργαλείων εξοικονόμησης πόρων και διασφάλισης εξοικονομήσεων.

ΕΡ: Με όσα μέχρι τώρα έχετε αναφέρει, νομίζω ότι απαιτείται η θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, πέρα από τα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία,  είναι στις προθέσεις σας;

ΑΠ: Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται ένα νέο νόμο-πλαίσιο, με τον οποίο θα βαδίσει στη νέα ψηφιακή εποχή, τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και τις προκλήσεις μιας ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας και οικονομίας όπως η Ελληνική. Η ισχύουσα νομοθεσία έχει κάνει τον κύκλο της, με σημαντικές θετικές επιδόσεις αλλά τώρα πλέον, την υπερβαίνουν οι εξελίξεις.

Την Πέμπτη κατόπιν συνεργασίας μου με το Προεδρείο του Συλλόγου εργαζομένων συμφωνήσαμε να συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από στελέχη του Οργανισμού για να σχεδιαστούν οι βασικές αρχές και διατάξεις του νέου νόμου.

Ακολούθως οι προτάσεις μας, θα τεθούν υπ´ όψη της Πολιτικής ηγεσίας ώστε εντός του έτους να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του νόμου-πλαίσιο από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΕΡ: Ποια προοπτική διαβλέπετε για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση των ελεύθερων αγροτικών καλλιεργειών;

ΑΠ: Η ασφαλιστική αγορά του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ανοιχτή στον ιδιωτικό τομέα, από το παρελθόν. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ζητούμενο σήμερα είναι αν προσφέρονται ελκυστικά προγράμματα από τις ιδιωτικές εταιρείες στους αγρότες μας, για την ασφάλιση της παραγωγής τους.

Ο ΕΛΓΑ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό αντίθετα τον επιθυμεί. Είναι καλοδεχούμενος αλλά προς το παρόν μη ορατός. Η ασφάλιση των γεωργικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών εκτροφών θα είναι αυστηρά υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση είτε στον ΕΛΓΑ είτε σε ιδιωτικό φορέα. Για την Κυβέρνηση και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν νοούνται ανασφάλιστες αγροτικές καλλιέργειες φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου.  Προέχει η προστασία του εισοδήματος των αγροτών,  προέχει σε κάθε περίπτωση να μην πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι τους…

Υποχρεωτικές θα είναι πάντα και οι αποζημιώσεις και για αυτό καθίσταται επιβεβλημένη η υλοποίηση της πρότασής μου για την έκδοση των ατομικών ασφαλιστικών συμβολαίων,  μετά την εφαρμογή του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος από τον ΕΛΓΑ,  ώστε με ακρίβεια και δικαιοσύνη να διέπονται οι σχέσεις αγροτών και ασφαλιστικού φορέα.

ΕΡ: Τέλος, μια καθαρά πολιτική ερώτηση: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε ένα χρόνο παραμονής στην εξουσία, πως κρίνετε την πορεία της γενικότερα;

ΑΠ: Αναμφίβολα θετική. Η εκτίμηση αυτή δεν αποτυπώνεται μόνον στις δημοσκοπήσεις αλλά ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία διαπιστώνουμε υψηλό δείκτη αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ελληνικός Λαός μετά την εμπειρία της Κυβέρνησης «Πρώτη φορά Αριστερά», επιθυμεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι η μεγάλη πρόκληση των καιρών μας και σε αυτή ανταποκρίνεται μέχρι τώρα, με επιτυχία η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

ΕΡ: Και η γνώμη σας για την αντιπολίτευση;

ΑΠ: Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι σοσιαλιστικοί δογματισμοί του παρελθόντος δεν πείθουν, οι πεζοδρομιακές αντιδράσεις δεν έχουν θέση σε μια χώρα η οποία άγχεται και μάχεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος μιας ολόκληρης δεκαετίας πολυδιάστατης κρίσης.

Οι στρατηγικές της Αριστεράς οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν με πρακτικές δημαγωγίας,  λαϊκισμού και των ακροτήτων στο λόγο και στα έργα σήμερα ηχούν παράταιρα.

Συμπεραίνω: Ώρα για συναίσθηση των ευθυνών όλων μας, ώρα για συστράτευση με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώρα για σκληρή δουλειά με πίστη στην Ελλάδα και Εμπιστοσύνη στις αρετές και τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού.

 

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββατοκύριακου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ