Education Leader Awards 2020: Ποια σχολεία της Στερεάς βραβεύτηκαν (βίντεο)

«Τα παιδιά μπορούν να πετύχουν τα πάντα, αρκεί να το θέλουν». Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανυφαντής, Παύλος Σφέτσας Εξαιρετικές υποψηφιότητες από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και από κάθε περιοχή της χώρας μας, συγκέντρωσαν τα φετινά Education Leaders Awards, παρά το αιφνιδιαστικό ξέσπασμα της πανδημίας. Σκοπός των βραβείων είναι να αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν τις καλές πρακτικές στην Εκπαίδευση. […]

2 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

«Τα παιδιά μπορούν να πετύχουν τα πάντα, αρκεί να το θέλουν».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανυφαντής, Παύλος Σφέτσας

Εξαιρετικές υποψηφιότητες από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και από κάθε περιοχή της χώρας μας, συγκέντρωσαν τα φετινά Education Leaders Awards, παρά το αιφνιδιαστικό ξέσπασμα της πανδημίας.

Σκοπός των βραβείων είναι να αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν τις καλές πρακτικές στην Εκπαίδευση. Έτσι για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, πολλές ήταν οι υποψηφιότητες που κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή και να βρεθούν στο βάθρο των νικητών τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Μέσα σ’ αυτές και αρκετά σχολεία –ειδικά νηπιαγωγεία- και στη Στερεά Ελλάδα, τα οποία ξεχώρισαν για τις δράσεις τους.

Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες και ποια σχολεία από τη Στερεά βραβεύτηκαν:

Α. Ενότητα: Εκπαίδευση

Καινοτομία στη Διδασκαλία

Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο

ΧΡΥΣΟ: Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας – 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού: «Η τέχνη οδηγός μου στις μέρες του κόσμου – Art project day»: Ένα καινοτόμο έργο eTwinning

Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία

Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο

ΧΡΥΣΟ: Νηπιαγωγείο Καραβομύλου: «Από το Ορμένιο ως… την Τρυπητή: Ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα»

1. Ενότητα: Εξωστρέφεια & Συνεργασία

Καλύτερη Σχολική Εκδήλωση

Γυμνάσιο / Λύκειο

ΧΡΥΣΟ: ΓΕΛ Αμφίκλειας: Μαθητικό Συνέδριο ΓΕΛ Αμφίκλειας

Οι Κορυφαίοι Εκπαιδευτικοί για το 2020

24+1 Αστέρια της Ελληνικής Εκπαίδευσης

Διακεκριμένοι Εκπαιδευτικοί για το 2020

Μαρία Τσιαχρή

Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές στα «Στερεά Νέα»

Για τις τιμητικές διακρίσεις που λαμβάνει το ΓΕΛ Αμφίκλειας, μάς μίλησαν οι συντονίστριες των δράσεων, Ρήγα Παρασκευή (Διευθύντρια) και Λάιου Χριστίνα (Καθηγήτρια Αγγλικής). Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση έχουν ως εξής: «Στόχος των δράσεων που πραγματοποιούμε είναι η ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών και η προετοιμασία υγιών και χρήσιμων ανθρώπων για την κοινωνία. Σε ένα σχολείο, δεν αρκεί μόνο η ενασχόληση με την επιστημονική γνώση. Εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική, είναι η καλλιέργεια της ιδιότητας του πολίτη, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνία, η αγάπη για την ευθύνη. Οι νέοι που έχουν μάθει να φέρονται δημοκρατικά, να υπερασπίζονται έμπρακτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αναλαμβάνουν ευθύνες για να κάνουν καλύτερο τον κόσμο, θα συνεχίσουν έτσι και στην ενήλική ζωή τους. Θα τους είναι απόλυτα φυσικό.

Μέσα από τις δράσεις που οργανώνουμε, αυτό που μας δίνει τη μεγαλύτερη χαρά είναι, αφού έχουμε προετοιμάσει και συντονίσει τους μαθητές, να τους βλέπουμε να υλοποιούν τις δράσεις ως πρωταγωνιστές και εμείς να έχουμε αποσυρθεί και να τους απολαμβάνουμε. Αυτό βιώσαμε στο Μαθητικό Συνέδριο με την επιπλέον αξία της σύμπραξης καθώς συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι – σύνεδροι μαθητές από άλλα σχολεία. Το χρυσό βραβείο που λάβαμε στην κατηγορία της καλύτερης σχολικής εκδήλωσης για την πραγματοποίηση του «1ου Μαθητικού Συνεδρίου Μαθητών – Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» από την επιτροπή απονομής των Education Leaders Awards 2020 είναι αφιερωμένο σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να είναι εκείνη η ημέρα τόσο ξεχωριστή.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών του αύριο εντάσσεται και η δράση ευαισθητοποίησης  που πραγματοποιήσαμε «Μπες στη θέση μου – Ζήσε όπως ένας τυφλός», που διακρίθηκε και στα YouSmile Awards από το Χαμόγελο του Παιδιού και στο Διαγωνισμό Bravo Schools. Οι διακρίσεις αυτές δείχνουν στους μαθητές μας ότι η φωνή τους ακούγεται και ότι οι δράσεις τους έχουν αξία. Ακόμη, μας δίνουν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε».

Απ’ τη δική τους πλευρά, οι Μαθητές – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Σύνεδροι του Μαθητικού Συνεδρίου 2019, για το οποίο και βραβεύτηκαν, μας τόνισαν τα εξής: «Με αφορμή τη διάκριση του Μαθητικού Συνεδρίου του ΓΕΛ Αμφίκλειας με το χρυσό βραβείο για την καλύτερη σχολική εκδήλωση, το μυαλό μας πάει πίσω σ’ εκείνη την υπέροχη, γεμάτη προκλήσεις σχολική χρονιά. Επίκεντρο των δράσεών μας ως Μαθητές – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν οι Ευρωεκλογές του 2019. Ως ενεργοί πολίτες, φτιάξαμε ένα βίντεο εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουμε. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή… Συζητώντας με τις καθηγήτριές μας, προέκυψε η ιδέα του συνεδρίου. Όχι ενός οποιουδήποτε συνεδρίου, αλλά ενός μαθητικού συνεδρίου! Άρχισαν αμέσως λοιπόν οι προετοιμασίες.

Ώσπου τελικά εκείνη η ημέρα έφτασε. Το πολιτιστικό κέντρο της Αμφίκλειας γέμισε, φιλοξενήσαμε μαθητές από άλλα σχολεία και στο κοινό μας ήταν ενήλικες και παιδιά που ήρθαν να μας ακούσουν. Όλοι οι μαθητές παρουσίασαν τις ενδιαφέρουσες δράσεις τους, κάναμε διάλογο και ευχαριστηθήκαμε αυτή τη μέρα όσο τίποτα γιατί την οργανώσαμε από το μηδέν!

Αυτό το συνέδριο ευχόμαστε να γίνει θεσμός και σίγουρα θα προσφέρει πολλά σε όλους, μαθητές και μη. Η χαρά εκείνης της ημέρας έγινε περηφάνια για το σχολείο μας. Μπορεί από τα παιδιά εκείνης της ομάδας ο καθένας πια να τραβά τον δικό του δρόμο, έκαναν όμως μία σημαντική αρχή για να συνεχίσουν και άλλοι μαθητές τέτοιες δράσεις. Τα παιδιά μπορούν να πετύχουν τα πάντα, αρκεί να το θέλουν».

Για το Χρυσό Βραβείο του Νηπιαγωγείου Καραβομύλου, μίλησε στα «Στερεά Νέα» η Διευθύντρια, Θώμη Παπαντωνίου, η οποία τόνισε: «Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα. Είναι μεγάλη η τιμή, η χαρά, είναι δύναμη. Είναι δικαίωση γιατί δουλεύουμε διαφορετικά πολλά χρόνια, δουλεύουμε ελεύθερα. Ξέρετε, εκτός απ’ την έμπνευση του ανθρώπου κάποιες φορές βοηθάει κι ο χώρος και το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο είναι απ’ τα καλύτερα! Βραβευτήκαμε για τη Βέλτιστη Μαθησιακή Εμπειρία που σημαίνει, πέρα απ’ το αναλυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται απ’ το Υπουργείο, να υπάρχει ένα θέμα που θα δοθεί στα παιδιά ως έμπνευση και το σημαντικότερο αυτή τη φορά είναι ότι σ’ αυτό το Πρόγραμμα συμμετείχαν και οι γονείς ενεργά. Είναι σπουδαίο να μπορεί να συμμετέχει ο γονιός ενεργά στη μάθηση του παιδιού του. Είναι τιμή γι’ αυτόν και βοηθά στην αυτοπεποίθηση του παιδιού, γιατί κάθε φορά ο γονιός αναλάμβανε να παρουσιάσει και κάτι, οπότε το παιδάκι ένοιωθε υπερήφανο που ήταν η σειρά της δικής του οικογένειας.

Το βραβείο αυτό έρχεται σαν συνέχεια του περσινού, για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, γιατί από το ’11 και το ’12 κάναμε σχολικό κήπο, συλλογή τηγανελαίου, το οποίο είναι τρομερά καταστροφικό για το περιβάλλον, παρασκευή κομπόστ, φροντίδα πουλιών και συλλογή πολλών χιλιάδων καπακιών, όχι μόνο σαν υποστήριξη στους παραπληγικούς που τα ανταλλάσσουν και παίρνουν αμαξίδια, αλλά και επειδή τα καπάκια αυτά τα καταπίνουν τα θαλασσοπούλια και πεθαίνουν. Είναι έξι – επτά περιβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες ξεκίνησαν απ’ το ’11 και κάθε χρόνο προσθέτουμε από μία, κρατώντας τις προηγούμενες.

Το πιο σπουδαίο είναι ότι έμαθαν οι οικογένειες και όλη η περιοχή να συμμετέχουν σ’ αυτό. Από την 1η Ιουνίου βρήκαμε να μας περιμένουν στην εξώπορτα του Νηπιαγωγείου πολλά λίτρα τηγανέλαιο, που ξέρουν οι κάτοικοι ότι έχουμε το βαρέλι που τα συλλέγουμε και δεν τα ξαναέριξαν στο περιβάλλον, καθώς και σακούλες με καπάκια. Είμαστε στο σημείο που ενδιαφέρονται ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, ενημερωμένοι πολίτες, ότι μπορούν να τα φέρουν εκεί και να πιάσουν τόπο».

Χρυσό βραβείο για την Καινοτομία στη Διδασκαλία έλαβαν για το έργο eTwinning «Η τέχνη οδηγός μου στις μέρες του κόσμου – Art Project Day», που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2018-2019 από 195 νήπια και 16 εκπαιδευτικούς, το Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας, το 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας και το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού. Το χρυσό βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά σε έργο επτά συνεργαζόμενων σχολείων.

Συντονίστριες του έργου από το Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας ήταν η Βούλα Μιλούλη και η Λίνα Κυνηγοπούλου. Η κα Μιλούλη, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, τόνισε σχετικά: «Αισθάνομαι τυχερή και υπερήφανη που ξεκίνησα αυτό το έργο eTwinning, προσκαλώντας αξιόλογους συναδέλφους, που γνώριζα τη δουλειά τους και την αγάπη τους για την Τέχνη, μέσα από το διαδίκτυο και τις εκπαιδευτικές ομάδες. Τους ευχαριστώ θερμά που με εμπιστεύτηκαν και θέλησαν να κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι γνώσεων, εμπειριών, αλληλεπίδρασης, αστείρευτης έμπνευσης, καινοτομίας και κυρίως μιας ουσιαστικής εποικοδομητικής συνεργασίας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Με οδηγό, εργαλείο, αλλά και μέσο έκφρασης την Τέχνη και με έναυσμα 7 Παγκόσμιες Ημέρες, μια εξαιρετική ιδέα της Λίνας Κυνηγοπούλου, που επιλέξαμε με γνώμονα τις δυνατότητες που προσφέρουν για διδακτική αξιοποίηση και χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, επιδιώξαμε να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με γνώσεις, δεξιότητες, συναισθήματα, αξίες και στάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Όραμά μας υπήρξε η υλοποίηση ενός έργου όπου όλα τα σχολεία θα συμμετείχαν επί ίσοις όροις, τόσο στη στοχοθεσία όσο και στη διαμόρφωση των δράσεων, ώστε να λειτουργήσουμε ως μια κοινότητα μάθησης η οποία θεωρούμε ότι είναι η σημαντική καινοτομία του έργου μας, αλλά είναι παράλληλα και το μεγάλο “στοίχημα” που κερδίσαμε, καθώς ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ 16 εκπαιδευτικών από επτά διαφορετικά σχολεία, εκ των οποίων οι 13 συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση καθώς έπρεπε να αφιερώσουμε πολλές ώρες δουλειάς για την εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων και της πλατφόρμας του Twinspace, τον συντονισμό, την οργάνωση και την παρουσίαση των δράσεων.

Ωστόσο, η προσήλωση όλων στο όραμα, στον σκοπό και στους στόχους που θέσαμε, καθώς και η ειλικρινής διάθεση να συνεργαστούμε για την εκπλήρωσή τους προς όφελος όλων, μαθητών, εκπαιδευτικών, παιδαγωγικής πράξης, λειτούργησαν καταλυτικά ώστε τα εμπόδια να υπερπηδούνται και οι διαφωνίες να επιλύονται και να αξιοποιούνται δημιουργικά.

Επιστέγασμα της ομαδικής μας προσπάθειας ήταν η συνεργασία μας για την εθνική ετικέτα ποιότητας, η οποία απονεμήθηκε σε όλους τους εταίρους. Οι δραστηριότητες των σχολείων παρουσιάζονταν στο ημερολόγιο του έργου, δημιουργώντας μια πλούσια δεξαμενή 40 σελίδων με αξιόλογες διδακτικές πρακτικές από όλους και για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να ασχοληθεί με παρόμοια θέματα. (Δείτε σχετικά εδώ).

Ένα έργο που λάτρεψαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς είχαν ενεργό συμμετοχή και που τα μηνύματά του διαχύθηκαν στην τοπική κοινωνία και ευρύτερη κοινότητα των συνεργαζόμενων σχολείων, μέσω των μηνιαίων δελτίων Τύπου και αφισών στα τοπικά ΜΜΕ».

Από το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού, μας μίλησε η νηπιαγωγός Λίλιαν Δούμα. «Συμμετείχα σε ένα έργο, που από την αρχή μέχρι το τέλος στηρίχθηκε στη δημιουργική και ισότιμη συνεργασία, θα μου επιτρέψετε να πω, “παθιασμένων” εκπαιδευτικών. Αυτό όμως, που το έκανε ξεχωριστό ήταν ότι οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με σημαντικά σύγχρονα θέματα, όπως το διαδίκτυο και τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και με θεμελιώδεις έννοιες και αξίες μέσα από τη δύναμη της τέχνης. Της τέχνης που προβληματίζει, θεραπεύει, ενεργοποιεί κρυμμένες δυνάμεις, γεφυρώνει διαφορές, με λίγα λόγια χτίζει κριτικές και ελεύθερες συνειδήσεις», σημείωσε στα «Στερεά Νέα».

Βραβείο για τους Διακεκριμένους Εκπαιδευτικούς της Χρονιάς έλαβε και η Λαμιώτισσα, Μαρία Τσιαχρή, η οποία άλλαξε τη μορφή του Νηπιαγωγείου Λιβανατών. Η ίδια σε ανάρτησή της αναφέρει: «Όταν τα εμπόδια γίνονται εκπαιδευτική πρόκληση, τότε και ο προαύλιος χώρος μετατρέπεται σε νέα παιδαγωγική προσέγγιση… «Βρες χρόνο για όνειρα -αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τα αστέρια!!!» (Γ.Ρίτσος). Ευχαριστώ από καρδιάς: Δήμητρα Μαγκούτα, Βασιλική Πατσαρούχα, Ευαγγελία Χατζή, Ιωάννης Μωύσογλου, Άγγελος Κρόκος! (έμπνευση και δημιουργία)… ΕΜΕΙΣ δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη, ΕΜΕΙΣ που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως!!! Επίσης, ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ τους ΓΟΝΕΙΣ και ειδικά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Λιβανατών και όλους όσους με την προσφορά τους βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε το ακατόρθωτο!!!»

Τα «Στερεά Νέα» επικοινώνησαν με την κα Τσιαχρή, η οποία σημείωσε σχετικά τα εξής: «Το Νηπιαγωγείο Λιβανατών βραβεύτηκε για το όραμά του, που ήταν ένας διαδραστικός προαύλιος χώρος με ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, ανοικτό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μέσα σε αυτό μπορούν να πραγματοποιηθούν δράσεις, που αφορούν το περιβάλλον και την αειφορία, την κυκλοφοριακή αγωγή, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, καθώς και τον μοντελισμό. Όλο αυτό προέκυψε από μια χούφτα ανθρώπων και συνεργατών του νηπιαγωγείου, τους οποίους και ευχαριστώ από καρδιάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024