Έπεσαν οι υπογραφές για την «Αμφικτυονία ΑΕ»

Προσωρινός Πρόεδρος του Οργανισμού αναλαμβάνει ο Θύμιος Καραΐσκος. Το καταστατικό με το οποίο συστήνεται και τυπικά, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, η «Αμφικτυονία ΑΕ», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που συγκροτούν πλέον οι Δήμοι Λαμιέων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας, υπέγραψαν το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουλίου στη Λαμία, οι Δήμαρχοι Θύμιος […]

15 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Προσωρινός Πρόεδρος του Οργανισμού αναλαμβάνει ο Θύμιος Καραΐσκος.

Το καταστατικό με το οποίο συστήνεται και τυπικά, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, η «Αμφικτυονία ΑΕ», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που συγκροτούν πλέον οι Δήμοι Λαμιέων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας, υπέγραψαν το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουλίου στη Λαμία, οι Δήμαρχοι Θύμιος Καραΐσκος, Αθανασία Στιβακτή, Μπάμπης Λιόλιος, Γιώργος Χαντζής και Βιργινία Στεργίου αντίστοιχα.

Οι δηλώσεις των Δημάρχων

Θύμιος Καραΐσκος, Δήμαρχος Λαμιέων: «Όλοι οι δήμοι έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη των κοινωνιών τους και είμαστε υποχρεωμένοι ως Δημοτικές Αρχές να χρησιμοποιούμε και να εκμεταλλευόμαστε όλα τα εργαλεία που μας δίδει η πολιτεία κι ο νόμος. Αυτό πράξαμε οι πέντε Δήμοι του Νομού Φθιώτιδας και είμαστε εδώ σήμερα για να συστήσουμε και τυπικά έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό. Ένα εργαλείο το οποίο το παρέχει ο νόμος προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο θέλουμε για τους Δήμους μας. Η τοπική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο κι έρχεται μέσα από συνεργασίες, από συνέργειες και συμπόρευση. Πρόκειται για έναν Οργανισμό που ουσιαστικά λειτουργεί σαν προέκταση και επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  που λειτουργεί με διαφάνεια, με λογοδοσία, με αποδοτικότητα και αποτέλεσμα. Είμαστε εδώ να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε σαν στόχο γιατί οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Και μάλιστα ίσως είναι ο πρώτος Αναπτυξιακός Οργανισμός που συστήνεται στην χώρα μας. Όταν άλλοι συνάδελφοι έψαχναν πρότυπα, εμείς στα Δ.Σ. είχαμε φέρει εισηγήσεις για να τρέξουμε γρήγορα αυτά τα οποία έχουμε στο πρόγραμμά μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με μεθοδικότητα, με σχέδιο, αποτελεσματικότητα και κυρίως με συνέργειες. Αυτές φέρνουν το αποτέλεσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τη συνεργασία γιατί κοινός είναι ο στόχος».

Αθανασία Στιβακτή, Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας: «Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Λαμιέων για τα γρήγορα αντανακλαστικά του και την πρωτοβουλία. Για την πρόσκληση που έκανε στους Δήμους μας γιατί τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Νομίζω ότι είναι μια νέα αρχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους της Φθιώτιδας και με αυτό μας το εγχείρημα νομίζω ότι θα πάμε τους Δήμους μας και όλη τη Φθιώτιδα πολύ μπροστά. Υπογράφοντας το καταστατικό έχουμε ένα πολυεργαλείο στα χέρια μας και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχει αποδώσει καρπούς, αυτούς που ονειρευτήκαμε όταν θέσαμε τον εαυτό μας στη διάθεση του κόσμου. Ευχαριστώ τους συναδέλφους της Φθιώτιδας γι’ αυτή τη συνεργασία».

Μπάμπης Λιόλιος, Δήμαρχος Δομοκού: «Χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου την πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαμιέων, ο οποίος και λόγω επαγγέλματος έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ίσως να είναι ο πρώτος Αναπτυξιακός Οργανισμός που συστήνεται στη χώρα μας. Τα προβλήματα που είχαμε οι Περιφερειακοί κυρίως Δήμοι ήτανε γνωστά. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν η υποστελέχωση των Υπηρεσιών και το οικονομικό. Μικρή ήταν και η απορροφητικότητα των έργων γενικά, όχι μόνο στον Νομό, αλλά πανελλαδικά το ίδιο. Αναγκαία κρίνονταν απ’ όλους η πρόσληψη προσωπικού. Με τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών φάνηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, τουλάχιστον για τη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Με τον νέο νόμο 4674 δόθηκε η ευκαιρία σύστασης Αναπτυξιακών Οργανισμών και έτσι, προχωρώντας πρωτοποριακά, καταφέραμε να επιτύχουμε τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού με τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και τα υπάρχοντα έργα και να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε ισοδύναμα νέα έργα και στους Δήμους μας και συνολικά στην Π.Ε. Φθιώτιδας. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε ομαδικά και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες που ήδη έχει δημιουργήσει αυτός ο Αναπτυξιακός Οργανισμός».

Γιώργος Χαντζής, Δήμαρχος Μακρακώμης: «Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία με την υπογραφή σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού να ξαναθυμηθούμε την εξής φράσης. Η ισχύς εν τη ενώση. Καταφέραμε με το κάλεσμα του Δημάρχου Λαμιέων, τον οποίο ευχαριστώ όπως και τους υπόλοιπους συναδέλφους, να κάνουμε μια ομάδα που έχει σαν στόχο, πέρα απ’ τις προσωπικές φιλοδοξίες, να δώσει μια τόνωση στις περιοχές μας και όλοι μαζί να δώσουμε μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική μορφή στον Νομό Φθιώτιδας ώστε να ξεχωρίσουμε».

Βιργινία Στεργίου, Δήμαρχος Στυλίδας: «Ο Δήμος Στυλίδας συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαμιέων και τον ευχαριστούμε πολύ. Ο Δήμος Στυλίδας είναι ένας Δήμος ο οποίος έχει ουσιαστικά προβλήματα κυρίως στην Τεχνική Υπηρεσία. Ως εκ τούτου, ο στόχος που έχουμε βάλει σαν νέα Δημοτική Αρχή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο και μόνο εσωτερικά από τη δύναμη που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Δήμος. Θέλαμε λοιπόν μια ευελιξία, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει και αυτή την ευκαιρία μας τη δίνει αυτός ο Αναπτυξιακός Οργανισμός. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Πρέπει να προλάβουμε και νομίζω είμαστε ένα βήμα πριν την υλοποίηση των στόχων και των σχεδίων που έχουμε θέσει ο καθένας ξεχωριστά. Ευχαριστώ πολύ και τους συναδέλφους γιατί αυτή η προσπάθεια θα είναι μια συνεργασία μεταξύ μας, θα έχει δηλαδή και μια μορφή ένωσης και πιστεύω ότι θα πετύχουμε το καλύτερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024