Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι μέσα από τα μάτια των μαθητών νηπιαγωγείων της Φθιώτιδας εν μέσω της καραντίνας λόγω κορωνοϊού.
Έξι Νηπιαγωγεία της Φθιώτιδας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα e-Twinning «Μένουμε σπίτι… Μαζί», κατά το χρονικό διάστημα το οποίο παρέμειναν κλειστά τα σχολεία λόγω του Covid-19. Πρόκειται για το 1ο Νηπιαγωγείο Αρκίτσας, το Νηπιαγωγείο Αγίου Κωνσταντίνου, το 1ο Νηπιαγωγείο Λάρυμνας, το Νηπιαγωγείο Λιανοκλαδίου, το Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης και το 1ο Νηπιαγωγείο Στυλίδας.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλης της χώρας -μεταξύ αυτών και της Φθιώτιδας- επικοινώνησαν και εκφράστηκαν, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μαζί την κρίση που βίωσαν. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετείχαν συνολικά πάνω από 200 σχολεία, περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι επωφελούμενοι μαθητές υπολογίζονται ότι ξεπέρασαν τις 4.800. Η γεωγραφική διασπορά αφορούσε σε κάθε γωνιά της χώρας, από τον Έβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο έως την Κρήτη, από την Κεφαλλονιά έως την Κάσο και αφορούσε σε αγροτικές αλλά και αστικές περιοχές, σε μικρές αλλά και μεγάλες σχολικές μονάδες.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών κλήθηκαν να ετοιμάζουν προκλήσεις με τη μορφή αποστολών, ώστε οι μαθητές -σε συνεργασία με τους γονείς τους- θα μπορούσαν να τις υλοποιήσουν. Στο τέλος, κάθε σχολείο με υπεύθυνη την Νηπιαγωγό που συμμετείχε στο πρόγραμμα, θα δημιουργούσαν εκπαιδευτικό υλικό με τη χρησιμοποίηση web2 εργαλείων, όπου και θα τα παρουσίαζαν μέσω του ιστολογίου του κάθε σχολείου αλλά και της πλατφόρμας του έργου. Χαρακτηριστική διαφορά του εν λόγω έργου είναι η φύση και φυσιογνωμία των αποστολών, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονταν καν χαρτί ή εκτυπωτή ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό υλικό. Με τον τρόπο αυτό και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, τα προαναφερόμενα Νηπιαγωγεία της Φθιώτιδας προχώρησαν στην υιοθέτηση καλών πρακτικών για ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι, καλλιέργειας αυτοεκτίμησης και αυτοαποτελεσματικότητας, ανάπτυξης ικανότητας θέσπισης εφικτών και πραγματοποιήσιμων στόχων, ανάπτυξης τεχνικών για να ξεπεραστεί ο φόβος της πανδημίας, ανάπτυξης πρωτοβουλίας και ενεργητικών ρόλων, συνεργασίας και συμμετοχής της οικογένειας στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την ομάδα, ενθάρρυνσης δημιουργικότητας μέσω της τέχνης, επικοινωνίας και συνεργασίας μέσω νέων τεχνολογιών, αξιοποίησης των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία.
Δείτε υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου από τα εν λόγω Νηπιαγωγεία της Φθιώτιδας:
1. 1ο Νηπιαγωγείο Στυλίδας (2ο Τμήμα)
2. Νηπιαγωγείο Λιανοκλαδίου
3. Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης
4. Νηπιαγωγείο Αγίου Κωνσταντίνου
5. Νηπιαγωγείο Αρκίτσας
6. 1ο Νηπιαγωγείο Λάρυμνας