Φθιώτιδος Συμεών: «Οι Ρωμιοί είναι άρχοντες, δεν είναι βάρβαροι»

Πλήθος λαού ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού χτυπούσαν πένθιμα, μεταφέροντας σε όλη την πόλη το θλιβερό γεγονός της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας και συνάμα καλούσαν τους πιστούς σε προσευχή […]

27 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Πλήθος λαού ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στην Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού χτυπούσαν πένθιμα, μεταφέροντας σε όλη την πόλη το θλιβερό γεγονός της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας και συνάμα καλούσαν τους πιστούς σε προσευχή και περισυλλογή.

Πριν την έναρξη της Ιεράς Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, εμφανώς συγκινημένος, στα προπύλαια του Ναού, απευθύνθηκε στους τοπικούς Άρχοντες και στους παρευρισκομένους πιστούς τονίζοντας:

«Αγαπητοί μου Πατέρες, εκλεκτοί μας Άρχοντες, αγαπητοί μου αδελφοί. Η καμπάνα χτυπά πένθιμα όχι μόνο εδώ στη Φθιώτιδα, στη Λαμία, αλλά και σε όλη την πατρίδα μας, σε όλη την οικουμένη. Πενθεί η Ρωμιοσύνη σήμερα, πενθεί η οικουμένη ολόκληρη, πενθεί κάθε άνθρωπος που σέβεται τον πολιτισμό, που σέβεται την παράδοση, που σέβεται την ιστορία, κάθε άνθρωπος που γνωρίζει ιστορία. Πενθούν και κλαίνε τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, πενθούν και κλαίνε οι Άγιοι του Γένους μας και οι ψυχές μας προσεύχονται και δέονται, όχι με εχθρότητα, όχι με μίσος, αλλά με αρχοντιά, Γιατί οι Ρωμιοί είναι άρχοντες, δεν είναι βάρβαροι. Προσευχόμαστε και δεόμεθα και ελπίζουμε, γιατί ξέρουμε ότι η Ανάσταση πάντοτε περνά μέσα από τον Γολγοθά.

Και απόψε εδώ από την Μητρόπολή μας, από την καθέδρα, από το σπίτι της Παναγίας μας, από το τάμα του Γένους, από το Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα απευθύνουμε την προσευχή μας και τη δέηση  μας, θα ανοίξουμε την καρδιά μας θα στείλουμε τον στεναγμό των δακρύων μας στον ουρανό, με την ελπίδα, ότι το δίκαιο, ότι ο σεβασμός, η τιμή στα ιερά και τα όσια, θα νικήσουν τη βαρβαρότητα, την  μισαλλοδοξία, την έπαρση και την αλαζονεία. Ας ψάλλουμε αδελφοί μου όλοι μαζί στην Παναγία μας, το «Τη Υπερμαχω»….

Είμαστε πατριώτες, δεν είμαστε εθνικιστές. Το ξέρετε ότι δεν το συνηθίζω, δεν το κάνω σχεδόν ποτέ, γιατί η Εκκλησία μας είναι πάνω από Έθνη και πάνω από πατρίδες, αλλά όταν προσβάλλεται η πατρίδα μας, με το αίμα της καρδιάς μας υπογράφουμε, την λέξη Ελευθερία, Ύμνος στην Ελευθερία είναι ο Εθνικός μας Ύμνος. Ας τον ψάλλουμε όλοι μαζί!».

Με ανδρείο φρόνημα και εν ενί στόματι , άπαντες οι πιστοί, έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο, ο οποίος αντιλάλησε σε όλη την πόλη.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, χαρακτηριστικά σημείωσε: «Δεν μπορεί η καρδιά μας, να μην ταξιδεύει τούτες τις δύσκολες ώρες στον υπόδουλο Πατριάρχη του Γένους μας, στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, στον αιχμάλωτο Πατριάρχη της ειρήνης και της αγάπης. Γι αυτό η προσευχή μας είναι, να είναι δυνατός, ακμαίος και ισχυρός,  εκεί που τον έταξε η ιστορία και η παράδοση των Πατέρων. Ανάσταση προσδοκούμε και θα έρθει».

Ο Σεβασμιώτατος κατόπιν έψαλε την φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ακολούθως, ως ένδειξη ελπίδας και προσδοκίας, οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα και σήμαναν  την έναρξη της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου.

Στην Ιερά Ακολουθία παρέστησαν, ο  Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024