Γιάννης Σαρακιώτης: «Μνημειώδης η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις σχολικές καθαρίστριες»

Το θέμα της συνεχιζόμενης κυβερνητικής αδιαφορίας προς τις σχολικές καθαρίστριες θίγει, μέσω σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Βουλευτού και πρώην Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Όπως αναφέρεται, τα έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας έχουν αναγκάσει τις εργαζόμενες στον κλάδο της καθαριότητας των σχολικών […]

1 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Το θέμα της συνεχιζόμενης κυβερνητικής αδιαφορίας προς τις σχολικές καθαρίστριες θίγει, μέσω σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Βουλευτού και πρώην Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρεται, τα έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας έχουν αναγκάσει τις εργαζόμενες στον κλάδο της καθαριότητας των σχολικών κτιρίων να εργάζονται πολλαπλάσιες ώρες με τις ίδιες ήδη χαμηλές αμοιβές. Παράλληλα, όντας υπό ένα ξεκάθαρα επισφαλές εργασιακό καθεστώς, οι σχολικές καθαρίστριες βρίσκονται υπό τη μέγγενη της ανανέωσης των συμβάσεών τους, χωρίς σταθερή εργασία και χωρίς δυνατότητα να προγραμματίσουν το μέλλον τους.

Συνεπώς, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος έχει λάβει γνώση των καταγγελιών για τις πάρα πολύ μικρές αμοιβές των επιπλέον ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών, τον κίνδυνο αυτές να μην καταβληθούν καν, όπως και για το μη καθορισμό των αμοιβών κατά τρόπο σαφή, δίκαιο και αξιοπρεπή.

Το ελάχιστο, που οφείλει να πράξει η σημερινή κυβέρνηση για τις σχολικές καθαρίστριες, είναι να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους καθώς είναι σαφές πλέον ότι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς και επιτακτικές λόγω της πανδημίας ανάγκες, αλλά και να διορθώσει την προφανή μισθολογική αδικία εις βάρος τους. Οι σχολικές καθαρίστριες επιτελούν λειτούργημα και η ευνομούμενη πολιτεία οφείλει αυτό να το αναγνωρίσει στην πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Μαρτίου 2024