Green Deal : Τα ελληνικά κοιτάσματα συμβάλλουν στην “επόμενη μέρα” της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Σε βασική παράμετρο του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν αναχθεί οι επενδύσεις που έχουν άξονα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Οι επενδύσεις όμως αυτές απαιτούν εκτός από κεφάλαια και πρώτες ύλες. Η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 ανέδειξε, τόσο την τεράστια σημασία της ασφάλειας του εφοδιασμού, όσο και της αυτονομίας της Ευρώπης συνολικά […]

13 Ιουλίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σε βασική παράμετρο του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν αναχθεί οι επενδύσεις που έχουν άξονα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Οι επενδύσεις όμως αυτές απαιτούν εκτός από κεφάλαια και πρώτες ύλες. Η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 ανέδειξε, τόσο την τεράστια σημασία της ασφάλειας του εφοδιασμού, όσο και της αυτονομίας της Ευρώπης συνολικά σε κρίσιμα αγαθά και πρώτες ύλες, που να μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στην εκτόξευση της ζήτησης υγειονομικού υλικού, αλλά και στην ανάγκη για την μετάβαση της ευρωπαϊκής Βιομηχανίας στην επόμενη μέρα μιας πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης, που σκιαγραφείται από το περίφημο “Green Deal”.

Άνθρωποι με γνώση των δεδομένων σημειώνουν ότι ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, διαγνωστικά τεστ, χειρουργικά εργαλεία και υλικά ατομικής προστασίας έχουν βάση τις ορυκτές πρώτες ύλες. Μια τεράστια ποικιλία ορυκτών και μετάλλων διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών και προηγμένων τεχνολογιών. Η ιατρική βιομηχανία και θεραπευτική πρακτική εξαρτώνται από εξειδικευμένα μέταλλα και κράματα.

Η αναστάτωση που η πανδημία επέφερε στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποκάλυψε την προβληματική εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες για φαρμακευτικά σκευάσματα και κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, κοιτώντας μπροστά, πρέπει εξίσου να προβληματιστούμε για το ότι οι πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση προέρχονται κυρίως από άλλες περιοχές.Ο άνθρακας δεν αποτελεί πλέον μέρος του οικονομικού μέλλοντος της Ευρώπης, αλλά ο χρυσός, ο χαλκός, ο χάλυβας και άλλα βασικά μέταλλα είναι πιο κρίσιμα από ποτέ.

Στις εξελίξεις αυτές, η χώρας μας έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς διαθέτει πλούσιο υπέδαφος αλλά και υπεύθυνες και σύγχρονες βιομηχανίες με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παγκοσμίου κλάσης κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα μας, σε χρυσό, άργυρο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο, είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, που λειτουργούν από την Ελληνικός Χρυσός. Εκεί βρίσκονται τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι, που βρίσκονται σε φάση παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και εκείνο των Σκουριών, που τελεί υπό καθεστώς ανάπτυξης και κατασκευαστικών εργασιών.

Η λειτουργία της εταιρείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια επένδυση θα εξασφάλιζε σπουδαία οφέλη για την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής, μεταμορφώνοντας την Ελλάδα σε ισχυρό μεταλλευτικό κέντρο στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024