Με εξορκισμούς η Άγκυρα δεν κάνει πίσω…

Το σημείωμα του εκδότη… …από την έκδοση του Σαββάτου 25 Ιουλίου  Η Άγκυρα, από την στιγμή που εξέδωσε τη NAVTEX  για σεισμικές έρευνες μέσα στη δήθεν «τουρκική ΑΟΖ» θεωρείται δύσκολο να κάνει πίσω και να την ακυρώσει ή να την τροποποιήσει. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι στέλνει σήμα στην Αθήνα ότι αν και όποτε ξεκινήσουν […]

27 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Το σημείωμα του εκδότη…

…από την έκδοση του Σαββάτου 25 Ιουλίου 

Η Άγκυρα, από την στιγμή που εξέδωσε τη NAVTEX  για σεισμικές έρευνες μέσα στη δήθεν «τουρκική ΑΟΖ» θεωρείται δύσκολο να κάνει πίσω και να την ακυρώσει ή να την τροποποιήσει. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι στέλνει σήμα στην Αθήνα ότι αν και όποτε ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ , αυτή μπορεί να γίνει «στο Αιγαίο και δυτικά» της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ, όπως επιμένει η Άγκυρα σε κάθε συνομιλία ή επαφή που έχει με την ελληνική κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες.

Το πρόβλημα που έχει φορτωθεί η ελληνική κυβέρνηση από την παράνομη  τουρκική NAVTEX είναι κρίσιμο και πολύπλοκο.

Σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια της Τουρκίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ συνιστά καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων και θα αντιμετωπιστεί ως εχθρική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Επομένως, με την παρούσα τουρκική NAVΤΕΧ,  ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για την ελληνική πλευρά, στο όριο δηλαδή της «δυναμικής απάντησης» της Αθήνας, αν η Άγκυρα προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.

Με τις προηγούμενες αυστηρές και τελεσίδικες δηλώσεις της για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, η κυβέρνηση είχε κατά νου την  αμέριστη υποστήριξη «των συμμάχων της» απέναντι στις σχεδιαζόμενες εχθρικές τουρκικές ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ.

Όμως αυτές οι εκδηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης  στο πλευρό της Ελλάδας δεν έχουν έρθει. Τουναντίον είναι επικίνδυνα ανύπαρκτες. Η Ευρωπαϊκή Προεδρία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παραμένουν χαλαροί , ενώ ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει μόνον στο σκέλος των μελλοντικών, αόριστων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας , όταν συζητηθεί η σχέση ΕΕ- Τουρκίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μια ανακοίνωση-μαχαιριά, χαρακτήρισε όλη την περιοχή της τουρκικής  ΝΑVΤΕΧ «αμφισβητούμενα ύδατα στην Αν. Μεσόγειο» και ως Πόντιος Πιλάτος, από τη μια πλευρά δεν αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και από την άλλη πλευρά « προτρέπει» την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις..

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της  βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει ασαφή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και να την παραπέμψει «…σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018…»

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβεί στις 19 Οκτωβρίου 2018 όταν η Άγκυρα  ανήγγειλε έρευνες του ωκεανογραφικού πλοίου «Μπαμπαρός» στην υφαλοκρηπίδα Ελλάδας – Κύπρου.

Η σύγκριση των περιστατικών του 2018 και του Ιουλίου 2020 είναι εκ προοιμίου άνιση διότι, το 2018 δεν υπήρχε τουρκική NAVTEX με δέσμευση περιοχής και επιπλέον o Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν είχε γυρίσει τελείως τα κεφάλι του από την ελληνική κυβέρνηση όπως τώρα.

Όσοι, πάντως, ξόρκιζαν το πρόβλημα, ισχυριζόμενοι ότι η Άγκυρα μπλοφάρει, αποδεικνύεται και πάλι ότι μετατρέπουν τους πόθους τους σε πραγματικότητα. Είναι άλλο πράγμα να αποφεύγει η Ελλάδα τις εντάσεις και τη στρατιωτικοποίηση κι άλλο να μιμείται τη στρουθοκάμηλο. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως ό,τι λέει το εννοεί και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Αγία Σοφία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024