Ν. Κουδούνης, Πρόεδρος ΣΒΣΕ: «Να κτίσουμε γραμμή άμυνας στην οικονομία»

«Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την γραμμή άμυνας για την θωράκιση της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας έναντι όλων μορφών κρίσεων μέσω της ανάπτυξης που μπορεί να προέλθει από ένα ισόρροπο μίγμα ιδιωτικών και Περιφερειακών επενδύσεων». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η οικονομική πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Στερεάς σύμφωνα με όσα δήλωσε […]

13 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

«Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την γραμμή άμυνας για την θωράκιση της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας έναντι όλων μορφών κρίσεων μέσω της ανάπτυξης που μπορεί να προέλθει από ένα ισόρροπο μίγμα ιδιωτικών και Περιφερειακών επενδύσεων». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η οικονομική πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Στερεάς σύμφωνα με όσα δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, κ. Νίκος Κουδούνης.

Απατώντας σε ερώτημα αναφορικά με το κατά πόσο θεωρείται εφικτό η οικονομία της Στερεάς Ελλάδας να ανταποκριθεί σε μία νέα περίοδο καραντίνας, ο κ. Κουδούνης αναφέρεται στην τροποποίηση των στόχων της βιομηχανίας της Στερεάς, μετά την κρίση της πανδημίας, ενώ αναλύει την «επόμενη» ημέρα του κορωνοϊού, καταθέτοντας προτάσεις για το επιχειρείν. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει κατά τον ίδιο, η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου του ΣΒΣΕ με τα Επιμελητήρια και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα καταγράψει την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και θα προωθήσει την ανάπτυξή τους σε έντεκα βασικούς τομείς.

 

ΕΡ: Θεωρείτε πως η οικονομία της Στερεάς Ελλάδας μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα νέο πιθανό lockdown; Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Στερεάς;

ΑΠ: Οι καταιγιστικές εξελίξεις που επέφερε η Υγειονομική κρίση του Covid-19 έπληξε και εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική πορεία των εταιρειών της Στερεάς Ελλάδας. Πριν την Υγειονομική κρίση ο στόχος των μεταποιητικών Επιχειρήσεων ήταν να τεθεί η βιομηχανία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την επόμενη 5ετία με μήνυμα που εξέπεμψαν με κοινή διακήρυξη της συμμαχίας Industry4Europe προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων για να θέσουν τη βιομηχανία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής κατά την επόμενη 5ετία (2019-2024). Μαζί με την «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», και τον ΣΕΒ, ο  ΣΒΣΕ και οι λοιποί Περιφερειακοί Σύνδεσμοι, ένωσαν την φωνή τους και προσυπέγραψαν κοινό κείμενο για την ενίσχυση της βιομηχανίας  ώστε ο πυλώνας Βιομηχανία να γίνει «Εθνικός Στόχος» προκειμένου η βιομηχανία που συμμετέχει σήμερα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 9% με μέσο όρο Ε.Ε 16% να ανέλθει στο 12% έως το 2020 και μεσοπρόθεσμα στο 15%. Ανάλογοι στόχοι τέθηκαν τόσο στους επιχειρηματικούς κύκλους της Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ, γιατί όλοι αναγνώρισαν ότι η ανάπτυξη της Βιομηχανίας αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη των Οικονομιών τους και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Οι στόχοι αυτοί σήμερα μετατίθενται να επιτευχθούν σε μέλλοντα χρόνο.

Σήμερα εν όψει των σοβαρών αναταράξεων που έχει επιφέρει και ενδεχόμενα θα συνεχίσει να συσσωρεύει η εξάπλωση της νόσου από τον ιό Covid-19 στο σύστημα υγείας, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα σώματα ασφαλείας και πλήθος άλλων ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανιδιοτελώς στρατευθεί για τον περιορισμό του και την εξάλειψη του και δίδουν τον τιτάνιο αγώνα διάσωσης των συμπολιτών μας, έρχονται να προστεθούν οι εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χειμάζονται από την μερική ή ολική διακοπή των εργασιών τους και την συνακόλουθη μείωση του τζίρου τους και κατά συνέπεια της διαμόρφωσης μεγάλων αναγκών ρευστότητας.

Έρχονται να προστεθούν οι εργαζόμενοι τους που προσδοκούν η επόμενη μέρα να τους βρει στη δουλειά τους. Όλοι μας έχουμε ήδη οπλισθεί με στωικότητα, με υπομονή αλλά και με τη σθεναρά θέληση μας για ένα καλλίτερο αύριο.

Στην πρόσφατη δύσκολη περίοδο της κρίσεως του Covid-19, ο ΣΒΣΕ πραγματοποίησε σημαντικές παρεμβάσεις με κύριο άξονα την ενδυνάμωση των μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων που με ΚΥΑ ανέστειλαν διέκοψαν τη λειτουργά τους με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστότητας και την οικονομική αδυναμία τους. Κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε τακτικότερα και να συν-δημιουργήσουμε μία αξιόλογη ώσμωση που φιλοδοξούμε να αποτελέσει το εργαλείο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων και των συνεργασιών. Πετύχαμε την  καθημερινή ενημέρωση των επιχειρήσεων για όλες τις αποφάσεις και τα μέτρα της Κεντρικής Διοίκησης. Σχετικός πίνακας παρατίθεται στο παράρτημα Νο 1. Επιπρόσθετα προτείναμε και πετύχαμε την χαμηλότοκη χρηματοδότηση για άμεση εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να μπει ρευστό στην αγορά, την άμεση επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ,  ζητήσαμε και πετύχαμε τη διεύρυνση της λίστας των προστατευόμενων ΚΑΔ, ζητήσαμε Θέσπιση κινήτρων  άμεσης εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να είναι σε θέση να είναι απολύτως συνεπείς σε αυτές, έχουμε ζητήσει επιτάχυνση ελέγχων και καταβολής δόσεων Αναπτυξιακών νόμων και προσβλέπουμε σε ειδικά μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους επέδειξαν αξιέπαινη Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα προβαίνοντας σε δωρεές και χορηγίες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σχετικός πίνακας παρατίθεται στο παράρτημα Νο 2. Επέδειξαν επίσης αξιοσημείωτη προσήλωση στην τήρηση των μέτρων υγιεινής που εφάρμοσαν στους χώρους εργασίας και στις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα να έχουν επιτύχει άψογα αποτελέσματα φραγής της διασποράς του ιού.

Τα ανωτέρω αποτελούν την εγγύηση ότι η οικονομία της Στερεάς Ελλάδας μπορεί με ανάλογες θυσίες να ανταποκριθεί σε ένα νέο πιθανό lockdown για ένα ανάλογης διάρκειας διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία μπορεί να αντέξει το απαιτούμενο δημοσιονομικό κόστος.

Ωστόσο είναι αναγκαίο να χτίσουμε την γραμμή άμυνας για την θωράκιση της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας έναντι όλων μορφών κρίσεων μέσω της ανάπτυξης που μπορεί να προέλθει από ένα ισόρροπο μίγμα ιδιωτικών και Περιφερειακών επενδύσεων.

Η επόμενη ημέρα καλεί σύσσωμη την επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα την φέρουν μπροστά από τα γεγονότα. Η επόμενη ημέρα καλεί όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας να ενώσουν τις γνώσεις τους τις δυνάμεις τους και τα προτάγματα των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν ώστε να συν-διαμορφώσουν με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένα ρεαλιστικό «Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης» κατά τομέα δράσης ικανό να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία της Περιφέρειας, όπως άλλωστε το είχαμε προτείνει και είχε γίνει ευμενώς αποδεκτό στο πλαίσιο της 6ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στο Καρπενήσι.

Έχουμε προτείνει, ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που εκπροσωπείται από το ΣΒΣΕ να αποτελέσει μαζί με τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, μία θεσμοθετημένη ομάδα οικονομικής και αναπτυξιακής κρούσης που θα ασχοληθεί με την αποτύπωση της παρούσης κατάστασης την καταγραφή των προβλημάτων και με την διαμόρφωση προτάσεων που θα διασφαλίσουν όχι μόνο την βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή ώθηση της Περιφέρειας σε 11 βασικούς τομείς δράσης: 1. Ανάπτυξη Υποδομών, 2. Προώθηση – Βελτίωση νομοθεσίας για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, 3. Αναθεώρηση – προσαρμογή του Περιφερειακού Χωρικού  Σχεδίου, 4. Επιχειρηματικά Πάρκα Π.Στ.Ε – Ένταξη τους στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, 5. Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (ΑΒΣ) Περιφέρειας – Προτάσεις μετατροπής σε ΕΠ, 6. Μεταποιητικός Τομέας-Κίνητρα ίδρυσης και μετεγκατάστασης σε Επιχειρηματικά Πάρκα, 7. Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης ΜμΕ-CLUSTERS, 8. Αγροδιατροφικός Μεταποιητικός τομέας – Πρωτογενής Παραγωγή- CLUSTERS-Logistics, 9. Κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, 10. Ινστιτούτο Τεχνολογίας – Σύμπραξη ΠΣΕΚ, ΣΒΣΕ και τεχνολογικών εταιρειών Π.Στ.Ε, 11. Τουριστικός Τομέας – Πολιτισμός.

Εμείς στη Στερεά Ελλάδα αποτολμήσαμε πρώτοι στην χώρα, την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και Ανάπτυξης της  ΛΑΠ Ασωπού και δώσαμε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για τις Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις και τα Επιχειρηματικά Πάρκα σε όλη την Χώρα.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα αποφασιστικό εργαλείο ανάπτυξης και βιομηχανικής ανάταξης της περιοχής μας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Ήλθε λοιπόν η ώρα της μεγάλης ευθύνης, να αποδείξουμε ότι έχουμε την ωριμότητα και την βούληση να ανασκουμπωθούμε και να πραγματοποιήσουμε το άλμα μπροστά.

Ήδη από 3.9.2019 συστήσαμε την ΕΑΝΕΠ ΟΑ ΑΕ (ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΣΩΠΟΥ) η οποία ήδη έχει προβεί κατόπιν διαδικασίας αξιολόγησης προσφορών, μειοδοτικού διαγωνισμού και λοιπών ποιοτικών στοιχείων αξιολόγησης στην ανάθεση του Business plan του ΕΠ Οινοφύτων στην εταιρεία Συμβούλων Grant Thornton.

Ήδη από 7.12.19 συστήσαμε  την ΕΔΕΠ ΟΑ ΑΕ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΑΣΩΠΟΥ), η οποία έχει εκμισθώσει και έχει εξοπλίσει πλήρως γραφεία στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Ο ΣΒΣΕ και τα στελέχη μας συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες εργασίας και τις αρμόδιες περιτροπές που έχουν το χαρακτήρα πριμοδότησης και κινητροδότησης των επιχειρήσεων του ΕΠΕ Οινοφύτων με στόχους όπως η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, για την κάλυψη της κεφαλαιακής ανάγκης χρηματοδότησης της εισφοράς σε γη και εισφοράς σε χρήμα με μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη δανειοδότηση προνομιακού επιτόκιο. Επιπλέον στόχοι είναι να χαρακτηρισθούν οι εισφορές και το χρήμα ως δαπάνες με δυνατότητα άμεσης απόσβεσης των αλλά και να ενισχύσουν την χρηματοδότηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους. Το μέτρο αυτό πρέπει να ισχύσει αδιαφόρως του μεγέθους της επιχείρησης. Τα ανωτέρω κίνητρα να ισχύσουν και στις μετεγκαθιστάμενες εντός του ΕΠΕ επιχειρήσεις.

Παράλληλα, πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μετάταξης έργων που έχουν δημόσιο χαρακτήρα στην κατηγορία των Δημόσιων έργων προκειμένου να ελαφρυνθεί το οικονομικό άχθος των επιχειρήσεων ιδιαίτερα σήμερα που χειμάζονται από την οικονομική κρίση.

Η Διοίκηση του Συνδέσμου καθώς και το σύνολο των μελών του έχουν δεσμευθεί να αποφασίζουν να δρουν και να πραγματεύονται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στους κοινωνικούς εταίρους του.

Η περιβαλλοντική πολιτική του ΣΒΣΕ, διαμορφώνεται με πλήρη συναίσθηση της αποστολής του να δημιουργήσει συνθήκες λειτουργίας των εταιρειών μελών του, σε διαρκώς βελτιούμενο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε την ευθύνη να αναπτύξουμε το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης και ανάπτυξης Οινοφύτων- Σχηματαρίου το οποίο θα προσδώσει νέα ποιότητα ζωής και ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024