Συναινετικό το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων

Σε αρκετά συναινετικό κλίμα μεταξύ των παρατάξεων διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων. Τα δύο θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση διεξοδικά ήταν η έγκριση δημιουργίας Τουριστικής Χάρτας του Δήμου και η έγκριση του Κανονισμού Οργάνωσης και λειτουργίας Εμποροπανήγυρης. Εγκρίθηκε η Τουριστική Χάρτα Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε η Τουριστική Χάρτα του […]

9 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Σε αρκετά συναινετικό κλίμα μεταξύ των παρατάξεων διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων.

Τα δύο θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση διεξοδικά ήταν η έγκριση δημιουργίας Τουριστικής Χάρτας του Δήμου και η έγκριση του Κανονισμού Οργάνωσης και λειτουργίας Εμποροπανήγυρης.

Εγκρίθηκε η Τουριστική Χάρτα

Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε η Τουριστική Χάρτα του Δήμου Λαμιέων. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αμαλία Ποντίκα, στην εισήγησή της -μεταξύ άλλων- σημείωσε πως «ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης πόλης. Διαχρονικά το όραμα της Δημοτικής Αρχής και όλων των πολιτών είναι η ανάδειξη της Λαμίας και όλου του Δήμου», έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμος σε διεθνές επίπεδο.

Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των μνημείων και το φυσικό κάλος της περιοχής, καθώς και στους στόχους, όπως η προστασία και ανάδειξη της ταυτότητας του κέντρου της πόλης, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η εκπομπή ενός ξεκάθαρου μηνύματος στην αγορά για το τι πρεσβεύει ο Δήμος Λαμιέων.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος αποκτά Τουριστική Χάρτα», είπε η κα Ποντίκα, μια Χάρτα την οποία περιγράφουν δύο λέξεις, «συνεργασία και εξωστρέφεια». «Η προσπάθεια για τη Λαμία που όλοι ονειρευόμαστε πρέπει να είναι συνεχής. Είναι χάρτα όλων μας», υπογράμμισε ακόμη, μιλώντας για μια «νέα εποχή της Λαμίας από αύριο».

Την αλλαγή του εμβλήματος του Δήμου σε ιστοσελίδες επισήμανε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να αλλάξει και ζήτησε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. «Αισθητική παρέμβαση και καλλωπισμός έγινε, όχι αλλαγή του σήματος», απάντησε ο Δήμαρχος, Θύμιος Καραΐσκος.

«Είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν οι πολίτες», ανέφερε απ’ την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Στασινός. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως χρειάζεται «αναδιοργάνωση και να μπουν οι στόχοι ώστε να φτάσουμε να έχουμε ένα προϊόν εξαγώγιμο».

Τα εύσημα στη Δημοτική Αρχή για την καταγραφή της Χάρτας απένειμε ο Βασίλης Κυριακάκης. «Είναι η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια δουλειά και ελπίζουμε με την ανάδειξη να ωφεληθεί ο Δήμος. Ο τουρισμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ο κύριος», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να δοθεί βαρύτητα στην ιστορικότητα του Δήμου μας».

Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία να δημιουργηθεί μια εταιρεία λαϊκής βάσης με φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής, η οποία θα διεκδικήσει από το ΤΑΙΠΕΔ τα ιαματικά των Θερμοπυλών και της Υπάτης, χαρακτηρίζοντάς τη «κίνημα». Τέλος, ανέφερε πως είναι «πλαστό το επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης», τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα εύσημα στην Αντιδήμαρχο απένειμε και ο Θωμάς Στάικος, ο οποίος στάθηκε στο τρίπτυχο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση, αφού «οι τρεις στιγμές είναι όμοιες αλλά έγιναν σε διαφορετική χρονική περίοδο». Σημείωσε ακόμη την ανάγκη ο Δήμος να επικεντρωθεί στον θεματικό τουρισμό, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «από το 2011 μας έλεγαν ότι θα έρθει επενδυτής για τα ιαματικά και δεν έγινε απολύτως τίποτα».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «πολιτισμό» το ότι το βλέπουν θετικά όλες οι πλευρές, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τα ιαματικά στο παρελθόν». Ακόμη, υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή θέλει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όπως της Υπάτης και του Αστεροσχολείου.

Παζάρι με ευρεία πλειοψηφία το φθινόπωρο

Τη διεξαγωγή εμποροπανήγυρης (παζαριού) το φθινόπωρο αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, αν οι συνθήκες –ελέω κορωνοϊού- το επιτρέψουν.

Στην εισήγησή του, ο Θύμιος Καραΐσκος ανέφερε αρχικά πως είναι «αξιοπρόσεκτες οι απόψεις στον διάλογο για το θέμα. Σεβόμαστε οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να ληφθεί λόγω της πανδημίας. Είναι μια διαχρονική άποψη αν πρέπει να γίνει ή όχι και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν γίνεται να ανανεώνουμε αυτή τη συζήτηση κάθε χρόνο. Χρειάζεται μια απόφαση που θα έχει διάρκεια. Η εμποροπανήγυρη έχει ιστορία και κακό παρελθόν με δικαστικό εμπλοκές».

Από το 2018, είπε, πως υπάρχει ένας κανονισμός, που «αν δεν τον αλλάξουμε, μοιραία οδηγούμαστε στο να κάνουμε εμποροπανήγυρη στην οδό Φιλίας, κάτι που δεν είναι προσαρμοσμένο στη βούληση της παρούσας Δημοτικής Αρχής». Για τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της περιοχής επισήμανε ότι «δεν μπορεί να απαγορευτεί ο ανταγωνισμός. Θα πρέπει το στεγασμένο εμπόριο να βρει τους τρόπους προσέλκυσης. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους εμπόρους της πόλης και είμαστε εδώ να συζητήσουμε. Πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να εκφράζει πολιτισμό, κάτι διαφορετικό για την πόλη μας. Κάτι πιο σύγχρονο, προοδευτικό».

Σε εκείνο το σημείο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Κυροδήμος, ανέγνωσε στο Σώμα τις επιστολές της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Φθιώτιδας και του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, με τις οποίες εκφράζεται η κάθετη αντίθεση των φορέων στη διοργάνωση παζαριού.

«Αντιλαμβανόμαστε την κραυγή αγωνίας των εμπόρων. Ένας θεσμός πρέπει να αγκαλιάζεται από την τοπική κοινωνία και υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε την τοπική αγορά. Και οι ίδιοι οι έμποροι μπορούν να συμβάλλουν», επισήμανε ο Νίκος Σταυρογιάννης, ξεκαθαρίζοντας πως θα ψηφίσει για τους ίδιους λόγους που επανέφεραν το παζάρι ως Δημοτική Αρχή. «Δεν είναι μόνο οικονομικό και εμπορικό γεγονός, έχει και πολιτισμικό στοιχείο μέσα», πρόσθεσε.

Αντίθετη στη διεξαγωγή του η παράταξη του Παναγιώτη Στασινού, ο οποίος αρχικά αναγνώρισε την «προσπάθεια στην εισήγηση να διευρυνθεί το πλαίσιο», όμως «δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε ψηφίζοντάς τη, στεκόμενοι σε παλιότερα και νέα δεδομένα», χαρακτηρίζοντας «βάσιμες τις απόψεις του Εμπορικού Συλλόγου», αφού θα φύγει το 25% του τζίρου των καταστημάτων. «Η αγορά έχει ανάγκη από ποιότητα και νομιμότητα», πρόσθεσε για να κλείσει λέγοντας πως «ό,τι και να ψηφιστεί, δεν θα εφαρμοστεί λόγω των νέων δεδομένων για τον covid».

«Γίνεται πολλή συζήτηση για κάτι που δεν είναι πρωτεύων», τόνισε ο Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής, «γιατί είναι κι αυτό ένα στοιχείο παράδοσης και οφείλουμε να το σεβαστούμε». Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα τέλη, ζητώντας αυστηρά μέτρα για την υγειονομική κάλυψη, να τηρηθούν οι κανόνες και να υπάρξει αυστηρότητα. Ακόμη, επισήμανε πως «θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι δεν φταίνε οι εμποροπανήγυρεις για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων».

Τέλος, ο Θωμάς Στάικος ανέφερε πως υγειονομικά «δεν είναι ίδιος ο Σεπτέμβριος του ’19 με το ’20», καθώς πλέον «μιλάμε για τον θάνατο του εμποράκου». Θα πρέπει, όπως είπε, να δούμε εμείς το δικό μας παζάρι πως το θέλουμε, που και με ποιους όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024