Θωμάς Στάικος: «Η ματαίωση του διαγωνισμού για τον ΧΥΤΑ Λαμίας είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής»

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα» ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Προοπτική» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, Θωμάς Στάικος. Ο κ. Στάικος μιλά επίσης για τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα, τις συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις προτάσεις της παράταξής του στο Δ.Σ. και αναφέρεται σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Λαμιέων, όπως η […]

27 Ιουλίου 2020

του/της Newsroom

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα» ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Προοπτική» στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, Θωμάς Στάικος. Ο κ. Στάικος μιλά επίσης για τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα, τις συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις προτάσεις της παράταξής του στο Δ.Σ. και αναφέρεται σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Λαμιέων, όπως η Πανελλήνια Έκθεση, η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής με το τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος και τις ιαματικές πηγές, αλλά και το παζάρι.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Πέρασε ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πως κρίνετε τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα;

Όλοι όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση πιστεύω ότι έχουν καλές προθέσεις. Βέβαια, η πράξη είναι αυτή η οποία μετράει κι αν εξαιρέσουμε τους «νεκρούς» 2-3 μήνες με την έξαρση του κορωνοϊού, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα -σε θέματα πολύ μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία- νομίζω ότι πορεύτηκε με γνώμονα τις εντυπώσεις, την επικοινωνία και όχι την ουσία. Αναφέρομαι και στο προσφυγικό, με το θέμα της νέας δομής, αναφέρομαι και στο θέμα του περίφημου Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Ξέρετε, είναι ένας πιλότος διότι δυστυχώς με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, θα πρέπει οι ασκούντες τη Διοίκηση να είναι πολύ προσεκτικοί με τα εργαλεία τα οποία τους δίνονται. Η διαφωνία μου σε τέτοιας μεγάλης σημασίας ζητήματα έγκειται σε δύο τομείς: Πρώτον, απομονώνεται το Δ.Σ., δηλαδή οι δημότες. Εμείς αυτούς εκπροσωπούμε, όχι τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει λογοδοσία γιατί ο έλεγχος περνάει σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει ξαναγίνει στις αρχές της διαχείρισης από τη νέα Δημοτική Αρχή. Το δεύτερο είναι ότι ειδικά για την Αναπτυξιακή Εταιρεία δεν έχουμε δει που ακριβώς θα κινηθεί το πλάνο. Είμαι άνθρωπος με καλή προαίρεση, βλέπω τις πράξεις όμως.

Υπάρχει δηλαδή ένα δημαρχοκεντρικό καθεστώς στον Δήμο Λαμιέων;

Δημαρχοκεντρικό πρέπει να είναι ούτως ή άλλως. Εγώ διαφωνώ με τις πολιτικές, όχι με τα πρόσωπα. Η πολιτική με ξενίζει. Αυτή η βιασύνη που υπάρχει στο να κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε μελετήσει καλά και επανέρχομαι στο κυριότερο γιατί είναι θέμα λειτουργίας των θεσμών: Πως θα μπορέσεις να ελέγξεις εσύ μετά, προς όφελος του Δήμου, το τι έχει συμβεί σ’ αυτές τις Αναπτυξιακές Εταιρείες; Γιατί εμείς είμαστε αντιπολίτευση, δεν είμαστε σαν τον κ. Στασινό συνδιαχειριστές. Ελπίζω να μην είναι μόνιμο γιατί έχουμε άλλα τρία χρόνια μπροστά μας, αλλά βλέπω μέχρι στιγμής, γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, μια τάση μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Υπάρχουν τόσα πολλά θέματα τα οποία τα έχουμε περάσει ομόφωνα και θέματα σημαντικά. Αυτό είναι μια κατάκτηση γιατί η ουσία στην Αυτοδιοίκηση είναι οι συνέργειες, οι συνεργασίες.

Στη Λαμία έχουμε συνεργασία δύο παρατάξεων. Εσείς, ως παράταξη, θα συνεργαζόσασταν με τον Θύμιο Καραΐσκο;

Για να συνεργαστείς με κάποιον πρέπει να συμφωνείς στα θέματα που κρίνεις ότι είναι σημαντικά. Αν δεν συμφωνείς, πως θα συνεργαστείς; Μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ασκήσει Διοίκηση και μάλιστα με εκλογικούς όρους μ’ αυτό που λέμε «ο νικητής τα παίρνει όλα». Εμείς όμως τότε είχαμε τη συναίνεση. Ενημερώναμε εγκαίρως όλες τις παρατάξεις και προσπαθούσαμε να περάσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στα μείζονα θέματα. Αυτό ή το ‘χεις ή όχι. Για να πας σε μια κουλτούρα συνεργασίας θα πρέπει να έχεις ένα προγραμματικό πλαίσιο σε πέντε μεγάλες τομές που θα χρειαστεί να κάνεις. Αν δεν το ‘χεις αυτό, γιατί να συνεργαστείς; Δεν έχουμε κανένα άγχος εμείς σαν παράταξη, ξέρετε, να πάρουμε καρέκλα.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Δήμο, αυτό που χρήζει άμεσης επίλυσης;

Κάθε Δήμος πρέπει να έχει βασικό άξονα θέματα της καθημερινότητας. Ο Δήμος είναι το άμεσο, πιο άμεσο δε γίνεται. Τα άμεσα ζητήματα είναι η καθαριότητα, η ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, για να κάνεις τη ζωή του δημότη ευκολότερη. Γι’ αυτό σε ψηφίζει. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έργα τα οποία έχουν προκηρυχθεί και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, σαν παρεμβάσεις στην πόλη μας, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπω το σχέδιο της νέας Δημοτικής Αρχής. Εκτός από ευχολόγια και επικοινωνία, στην οποία είναι άριστη. Της βγάζω το καπέλο σ’ αυτό το πράγμα, δεν το ‘χω ξαναδεί. Δεν βλέπω κάποια ουσία.

Ποιες είναι μέχρι σήμερα οι προτάσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο; Έχουν εισακουστεί ή υιοθετηθεί;

Θα σας πω κάτι άμεσο γιατί στην καθημερινότητα θα πρέπει να λύνονται προβλήματα. Ποιο ήταν το μείζον που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, πέραν του υγειονομικού με τον κορωνοϊό; Κάτι που αποτελεί πάγια αντίληψη της παράταξής μας, είναι ότι τα δημοτικά τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Αυτή ήταν και μια διαφωνία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος δεν πρέπει να λειτουργεί σαν Υπουργός Οικονομικών. Δεν πρέπει, βέβαια, να φτάνει και στο άλλο σημείο, να λειτουργεί ως Διευθύνων Σύμβουλος μια Ανώνυμης Εταιρείας. Κάπου πρέπει να ισορροπήσουμε.

Αυτό, λοιπόν, που προτείναμε είναι να υπάρξει απαλλαγή των δημοτικών τελών, τουλάχιστον για τους επαγγελματίες και μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών αλλά από Σεπτέμβριο θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Αυτό τονίζουν σε όλους τους τόνους όσοι ασχολούνται με την οικονομία. Άλλοι το λένε πιο ήπια, άλλοι πιο δραματικά, η ουσία όμως είναι αυτή. Αυτό που προτείναμε έγινε εν μέρει δεκτό. Μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε εν μέρει δεκτό, καθώς υπήρχαν κάποια νομικά προβλήματα, αλλά αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε στην ολότητά του. Υπάρχει το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής όταν υπάρχει μια κατάσταση κι εμείς κάναμε προτάσεις σχετικά. Τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών πρέπει να γυρνούν στους πολίτες, όταν αυτοί τα χρειάζονται.

Στην ορκωμοσία του πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» στις 16 Δεκεμβρίου 2010.

Μιλάμε μες στο καλοκαίρι, σε μια εποχή λίγο μετά τη λειτουργία της Πανελλήνιας Έκθεσης και την επίσκεψη τουριστών. Τίποτα από τα δύο ωστόσο δεν συμβαίνει. Αρχικά για την ΠΕΛ, η οποία δεν άνοιξε τις πύλες της, τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για την περιοχή;

Στην ΠΕΛ έχουμε αργήσει δραματικά ως τοπική κοινωνία σε όλες τις τις εκφάνσεις. Αργήσαμε ακόμη κι όταν έγινε το νομοθετικό καθεστώς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το κωμικοτραγικό ξέρετε ποιο είναι; Ότι ενώ η ΠΕΛ ήταν ένας εμβληματικός στόχος για όλες τις παρατάξεις, οι οποίες διεκδίκησαν την ψήφο των συμπολιτών μας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, η πρώτη εικόνα που θα έχουμε για τη νέα ΠΕΛ θα είναι το παζάρι. Και δεν έχω τίποτε με το παζάρι. Λέω όμως ότι επειδή η πολιτική είναι σημειολογία, στην εύστοχη παρατήρηση που κάνατε, φανταστείτε ότι το πρώτο πράγμα που θα γίνει, εάν το επιτρέψει βέβαια η υγειονομική κατάσταση στη χώρα, θα είναι η λειτουργία του παζαριού. Γνωρίζω την ευαισθησία σας, είστε ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί στην πόλη και έχετε άποψη, αφήνω τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα, πως σας φαίνεται αυτό; Σας φαίνεται πολύ πρωτοποριακό; Δεν περιμένω να μου απαντήσετε…

Δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω ότι δεν μου φαίνεται αναπτυξιακό η ΠΕΛ να έχει μέσα το παζάρι.

Κι όμως. Και επαναλαμβάνω για να μην προλάβουν μερικοί να λαϊκίσουν. Τα παζάρια όντως έχουν μεγάλη παράδοση και πρέπει να τα προφυλάξουμε. Στα παζάρια πρέπει να βάλουμε και τον εμπορικό κόσμο της Λαμίας. Σε κάθε παζάρι. Και ο πολίτης, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει μόνο τη διάσταση του καταναλωτή, αλλά και του ανθρώπου που ζει σε μια πόλη δώδεκα μήνες τον χρόνο. Πληρώνει φόρους, δημοτικά τέλη. Δεν είναι μόνο ότι θα φύγει να πάει στο παζάρι της Μακρακώμης, γιατί το άκουσα κι αυτό στο Δ.Σ. Η δική μας πολυτέλεια ως παράταξη είναι ότι είναι μια νέα παράταξη που συμμετείχε πρώτη φορά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες είναι συνέχεια κάποιου άλλου ή οι ίδιες, με αυτοτελή παρουσία στα Δ.Σ. δυστυχώς δεσμεύονται από τις θέσεις που υπήρχαν πιο πριν.

Στον Δήμο υπάρχουν οι Θερμοπύλες, οι οποίες δεν προσδίδουν ανταποδοτικά όσα θα έπρεπε ως σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Πως θα αναδειχθεί όλος αυτός ο πλούτος που διαθέτει η περιοχή, αφού μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει;

Σαν Λαμιώτες δεν πρέπει να βλέπουμε τις Θερμοπύλες αυτούσιες, αλλά σε ένα ορατό τρίγωνο που έχει να κάνει και με την Αλαμάνα και με τον Γοργοπόταμο. Αυτό εμείς πρέπει να το «πουλήσουμε» κι ας μου συγχωρήσουν οι αναγνώστες την έκφραση. Πρέπει να πούμε δηλαδή ότι σε τρεις διαφορετικές ιστορικές στιγμές εδώ, στον τόπο μας, δόθηκε ένα παράδειγμα προάσπισης της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ανθρωπισμού εν γένει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι Θερμοπύλες είναι ένα τεράστιο brand name που έγινε μέχρι και ταινία στο Χόλυγουντ κι αυτό μπορούμε να το συνδέσουμε και με τις άλλες δύο ιστορικές στιγμές.

Άρα μιλάμε για έναν σχεδιασμό που δεν έχει να κάνει με εταιρείες, αλλά με το πως το βλέπουμε, που το εντάσσουμε. Το εντάσσουμε στον θεματικό τουρισμό, στον ιστορικό; Και φυσικά το συνδέουμε και με τον ιαματικό τουρισμό, που είναι μια άλλη «πονεμένη ιστορία». Εμείς λέμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν το ίδιο, λέμε ότι πρέπει να το διαφημίσουμε, πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις, όχι συναυλίες. Πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις και παγκόσμια διαφήμιση, ώστε να υπάρχει ένα συνολικό brand name. Και βέβαια οι Θερμοπύλες να έχουν ανταποδοτικά και για τις ιαματικές πηγές, για τις οποίες δεν έχουμε κάνει απολύτως καμία παρέμβαση. Προφανώς ανήκανε στην ΕΤΑ και μετά στο ΤΑΙΠΕΔ. Την ξέρω καλά την ιστορία.

Τι πρέπει να γίνει για τα ιαματικά;

Η Φθιώτιδα έχει την εξής ιδιομορφία λόγω του εδάφους, ότι έχει πάρα πολλές ιαματικές πηγές. Αυτό που είναι πλούτος σε μια περιοχή έχουμε καταφέρει να το απεμπολήσουμε. Από το 2012, που είχα ασχοληθεί ενεργά με το θέμα, μας είχαν πει ότι ενδιαφέρονται άνθρωποι για να επενδύσουν στις ιαματικές πηγές σαν πακέτο σε όλη την περιοχή, δηλαδή όλες τις ιαματικές πηγές του Νομού. Τότε είχαμε κάνει μια αντιπροσωπεία στην οποία ήμουν εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, όλοι οι τοπικοί Βουλευτές κι ο Δήμαρχος, κ. Κοτρωνιάς, κι είχαμε πάει στην ΕΤΑ. Αυτή μας έστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ. Είδαμε και τους δύο αρμόδιους Υφυπουργούς Τουρισμού τότε και μας είχαν πει ότι υπάρχει επενδυτικό σχήμα που θα αναπτύξει άμεσα όλες τις ιαματικές πηγές προς όφελος του τόπου. Εμείς διαφωνούμε. Θέλουμε οι τοπικοί φορείς να το αναπτύξουν αλλά σαν ύστατο σημείο υποχώρησης να υπάρχει λόγος από τον Δήμο, την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια με εκπροσώπηση στο νέο σχήμα, στο Δ.Σ. Όσο είδατε εσείς το έτοιμο επενδυτικό σχήμα από το ’12, άλλο τόσο το είδαμε όλοι.

Δεν έγινε τίποτα επί 7,5 χρόνια. Τώρα που οι καταστάσεις είναι πιεστικές, που χρειαζόμαστε άμεσα χρήματα για τον τόπο μας, τι σκοπεύουμε να κάνουμε για τις ιαματικές πηγές του Δήμου μας; Ποια είναι η παρέμβαση η οποία σκοπεύουμε να κάνουμε; Ως δικηγόρος γνωρίζω ότι υπάρχει ένα νομικό καθεστώς που δεν επιτρέπει την άμεση εκμετάλλευση από την Αυτοδιοίκηση. Ξέρετε όμως πόσο δραματική θα ήταν η κατάσταση για όλους μας, αν ο καθένας μας κρυβόταν πίσω απ’ το ότι δεν έχει αρμοδιότητα; Παρέμβαση μπορείς να κάνεις θεσμικά, σε ενδιαφέρει άμεσα. Επαναλαμβάνω πως νομικά δεν υπάρχει αρμοδιότητα, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να διεκδικήσουμε. Το ποια θα είναι η διεκδίκηση θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο κι εκεί πιστεύω πως θα τα βρούμε. Πραγματικά πιστεύω ότι όλοι είμαστε άνθρωποι με καλή διάθεση, απλώς βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα.

Στις Θερμοπύλες λοιπόν υπάρχουν τα ιαματικά, που δεν τα αξιοποιούμε ως περιοχή, υπάρχει ο Λεωνίδας και οι Αμφικτυονίες που δεν τις επισκέπτεται κανείς, αλλά και οι πρόσφυγες. Έτσι θα πορευτούμε στο μέλλον, αυτός είναι ο στόχος μας για την περιοχή;

Για να χαλαρώσουμε και λίγο τη συζήτηση, «κάντε το λίγο εικόνα»… Να έχουμε τη δομή των προσφύγων στις Θερμοπύλες, που ορθώς είπατε, να κάνουμε και μια δομή προσφύγων στην Αλαμάνα, στο χαμένο άγαλμα του Αθανασίου Διάκου που δεν το περπατάει κανείς, και να κάνουμε και μόνιμο παζάρι στην ΠΕΛ. Και θα πούμε μετά ότι αναπτύξαμε τη Λαμία. Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα, εδώ είναι το μέλλον μας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον Χάρη Κοντογιάννη.

Πρόσφατα ματαιώθηκε από το Δ.Σ. ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΑ Λαμίας. Πως το σχολιάζετε;

Αυτό, δυστυχώς για όλους μας, είναι ίσως η μεγαλύτερη αποτυχία της παρούσας Δημοτικής Αρχής και το λέω αυτό γιατί το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί κάτω από το πρίσμα της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος. Τίποτε από τα δύο δεν εξυπηρετήθηκε. Για να γνωρίζουν οι δημότες τις πόλεις μας και να μην μένουμε μόνο στις εντυπώσεις που δημιουργεί η επικοινωνία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής γεγονότα: Η ανάγκη για νέο ΧΥΤΑ διαπιστώθηκε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Κοτρωνιά και το έργο έπρεπε να προχωρήσει από την επόμενη Δημοτική Αρχή του κ. Σταυρογιάννη. Δεν προχώρησε εξαιτίας ενστάσεων και προσφυγών από τις εταιρίες. Και υπήρξε απένταξη της χρηματοδότησής του από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Μπακογιάννη και του νυν Δημάρχου, κ. Καραΐσκου και τελικά με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. αποφασίστηκε η ακύρωση του διαγωνισμού.

Οπότε μετά από επτά χρόνια ΧΥΤΑ δεν έχουμε και δεν ξέρουμε και πότε θα έχουμε, κι αυτό αφορά τη δημόσια υγεία όλων των δημοτών. Αν προσφύγουν οι εταιρίες που συμμετείχαν στον ακυρωθέν διαγωνισμό, μπορεί να τους επιδικαστεί αποζημίωση οπότε μπορεί και να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Βλέπετε ότι λέω μπορεί, διότι κανένας δε γίνεται με βεβαιότητα να αποφανθεί για τη νομική έκβαση της υπόθεσης, εάν αυτή υπάρξει. Εμείς επισημαίνουμε τυχόν κινδύνους, τίποτα πέραν αυτού. Γι’ αυτό άλλωστε και ψηφίσαμε λευκό με την επισήμανση εάν ο Δήμος κληθεί να πληρώσει την όποια αποζημίωση, να αναζητηθούν ευθύνες.

Ο Θωμάς Στάικος έχει υπάρξει υποψήφιος Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης και τώρα υποψήφιος Δήμαρχος. Ο προσωπικός του στόχος ποιος είναι;

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά είναι να είναι χρήσιμοι, είτε ασκούν Διοίκηση, είτε είναι στην αντιπολίτευση. Είτε ασχολείσαι με την Αυτοδιοίκηση, είτε με την κεντρική πολιτική σκηνή. Ξέρετε, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ο Θωμάς Στάικος έχει τη δουλειά του και τον ενδιαφέρει να είναι χρήσιμος πολίτης και αυτό σας διαβεβαιώνω θα είμαι πάντοτε. Ένας χρήσιμος πολίτης, που όταν μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω παρεμβάσεις, θα τις κάνω. Αυτό με ενδιαφέρει, αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο απ’ όλα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους δημότες της Λαμίας;

Πρέπει να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν, ειδικά στην Αυτοδιοίκηση που αφορά αμεσότατα τη ζωή τους. Όλες τις δομές της Αυτοδιοίκησης και πως αυτές λειτουργούν.

  • Από το φύλλο του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024