,

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΑΓΕΡΩΧΟΣ : Ο πέτρινος φάρος της Βασιλίνας με την καταγάλανη παραλία που απλώνεται μπροστά του

  της Άννας Μπάστα   Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρέχεται από θάλασσα οι φάροι έκρυβαν πάντοτε ένα μυστήριο και μια ιδιαίτερη γοητεία συμβολίζοντας την περίοπτη θέση της πατρίδας μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Η ονομασία «Φάρος» ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ. και τη συναντάμε στη νησίδα Φάρο κοντά στην Αλεξάνδρεια πάνω στην […]

8 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

 

της Άννας Μπάστα

 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρέχεται από θάλασσα οι φάροι έκρυβαν πάντοτε ένα μυστήριο και μια ιδιαίτερη γοητεία συμβολίζοντας την περίοπτη θέση της πατρίδας μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Η ονομασία «Φάρος» ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ. και τη συναντάμε στη νησίδα Φάρο κοντά στην Αλεξάνδρεια πάνω στην οποία κατασκευάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο, ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Από εκείνον τον πρώτο φημισμένο φάρο που έδωσε το όνομα του σε κτίσματα αυτού του τύπου, ξεκινά η ιστορία του Φαρικού Δικτύου της Μεσογείου και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.

Στη χώρα μας που διαθέτει πλήθος νησιών, ακτών και ακρωτηρίων, υπάρχουν 120 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί μετά την Επανάσταση του 1821 διατηρώντας μια ιστορία τουλάχιστον δυο αιώνων.

 

 

Παραδοσιακό μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής

 

Οι πέτρινοι φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή και εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους ναυτιλλομένους.

Ένας τέτοιος φάρος βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, στην περιοχή της Βασιλίνας, ενός μικρού οικισμού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή από τον Κάβο Λιχάδας, θα τον δείτε να στέκει μπροστά σας αγέρωχος εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για τον υπέροχο πέτρινο φάρο της Βασιλίνας. Εδώ είναι το πιο κοντινό σημείο της Βόρειας Εύβοιας με την Φθιώτιδα. Ο φάρος της Βασιλίνας, βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χαλκίδας, κοντά στον Άγιο Γεώργιο της Λιχάδας και υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων.

 

Για να φτάσετε ως εκεί, ο δρόμος είναι άσφαλτος μέχρι την παραλία του Κάβου που βρίσκεται δυτικά όπως κατευθυνόμαστε για το φάρο. Στη συνέχεια υπάρχει χωματόδρομος για περίπου 2 χλμ. ο οποίος είναι προσβάσιμος με Ι.Χ μέχρι την είσοδό του.

Ο φάρος ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, το ύψος του πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 10 μέτρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε κλειστός και επαναλειτούργησε το 1945, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, με πηγή ενέργειας και πάλι το πετρέλαιο. Το 1982,ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός καθώς αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, περίπου μια δεκαετία αργότερα έγινε πλήρης αυτοματοποίησή του ενώ το 2004 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή.

Η περιοχή περιμετρικά του φάρου είναι ομαλή, με άμμο ενώ η παραλία δίπλα του είναι αμμώδης, με καταγάλανα, διαυγή νερά που όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω των ισχυρών ρευμάτων και του κυματισμού που προκαλούν τα πλοία της γραμμής.

 

Κοντινές παραλίες με πεντακάθαρα νερά

 

Σε κοντινή απόσταση από τον φάρο της Βασιλίνας υπάρχουν αρκετές ακόμη υπέροχες παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Δυτικά της Λιχάδας βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός Κάβος όπου θα κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και θα εντυπωσιαστείτε από το γαλάζιο της θάλασσας σε συνδυασμό με το έντονο πράσινο των πεύκων.

Επίσης, στο επίνειο της Λιχάδας, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας, το μικρό και ήσυχο ψαροχώρι, θα ανακαλύψετε πανέμορφες παράλιες. Κατά μήκος της ακτογραμμής πριν και μετά τον Άγιο Γεώργιο, θα συναντήσετε μαγευτικές παραλίες όπως η Χρυσή Ακτή, τα Αχινοτόπια και ο Αϊ Βλάσσης. Σημειωτέον ότι τα νότια παράλια από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι τα Γιάλτρα θεωρούνται από τα ομορφότερα της Ελλάδας, καθώς χαρακτηρίζονται από την πυκνή τους βλάστηση που αγγίζει το κύμα και τα κάνει να θυμίζουν… τροπικά νησιά.

(photos by Δήμος Ιστιαίας -Αιδηψού)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024