Ευτυχώς που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην Ελλάδα υπάρχει μια διάσταση απόψεων σχετικά με τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν ακουστεί απόψεις ότι η συμμετοχή έχει θετικές συνέπειες και άλλες ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ας πάμε λίγο πίσω στο 2015 με το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, το «Όχι» ήταν καταιγιστικό, αλλά ακόμη και […]

3 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Στην Ελλάδα υπάρχει μια διάσταση απόψεων σχετικά με τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν ακουστεί απόψεις ότι η συμμετοχή έχει θετικές συνέπειες και άλλες ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Ας πάμε λίγο πίσω στο 2015 με το δημοψήφισμα του Αλέξη Τσίπρα, το «Όχι» ήταν καταιγιστικό, αλλά ακόμη και μια «αριστερή» κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι όντας μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια μπορούσαμε να είμαστε πιο ασφαλείς, δεν τόλμησε  να ικανοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Ελλάδα έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. γιατί κυρίως έλαβε, χωρίς να δώσει ανάλογα. Η Ελλάδα είχε οφέλη ακόμα και κατά τη διαδικασία εναρμόνισης και σύνδεσης, δηλαδή πριν ακόμα ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε. Το συνολικό ποσό που εισέρρευσε στην Ελλάδα υπολογίζεται περί τα 161,9 δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ, από τα οποία 83,7 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, ας κοιτάξουμε στα πρόσφατα γεγονότα και ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Για σκεφθείτε σε ποια θέση θα ήταν η χώρα μας εάν δεν βρισκόταν στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τον Κορωνοϊό αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Μπορεί να φωνάζουμε και να θέλαμε περισσότερη υποστήριξη (αυτό αφορά όταν βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο)  και δεν έχουμε άδικο, αλλά…

Σε ότι αφορά το πρόσφατο θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο, οι έστω -όπως υποστηρίζουν μερικοί- πενιχρές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Τουρκία είπε χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Από τα λόγια του είναι εμφανείς οι πιέσεις που δέχθηκε η γείτονα χώρα στο θέμα αυτό. Άραγε πιστεύει κανείς ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία δεν θα δίσταζε ούτε λεπτό να προχωρήσει παραπέρα;

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και επιδιώκει βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, επειδή κατανοεί ότι τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα και σε πολλαπλά μέτωπα. Υποστηρίζει την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πολιτική ένωση με ταυτόχρονη ανάπτυξη της Ευρω-άμυνας, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της οικονομικής ένωσης κ.λπ.

Σε ότι αφορά την Πανδημία η οποία έπληξε τις οικονομίες όλων των χωρών, φυσικά και της Ελλάδας, ποια θα ήταν η τύχη της χώρας μας εάν δεν είμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μάλλον δεν θα ήταν τόσο καλά τα πράγματα.

Αντιθέτως διαπιστώσαμε ότι «Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και κατάφερε να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών». Και όπως είναι γνωστό η Ελλάδα θα λάβει συνολικό πακέτο πάνω από 70 δισ. Ευρώ.

Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. δεν είναι ο προστάτης μας, αλλά είναι μια αλυσίδα από κράτη, τα οποία μετά από δημοκρατικές διαβουλεύσεις έχουμε τι δυνατότητα πολλές φορές να έχουμε ένα είδος προστασίας στα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσεις η χώρας μας.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι το μέγιστο αλλά είναι το βέλτιστο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββατοκύριακου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024