Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε εισαγγελική έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος Παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες για τον τραγικό θάνατο των 8 ανθρώπων από τις πλημμύρες, που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε […]

10 Αυγούστου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε εισαγγελική έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος

Παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες για τον τραγικό θάνατο των 8 ανθρώπων από τις πλημμύρες, που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε εισαγγελική έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος για τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια».

Ο Δ. Προκοπίου σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη σε χειρισμούς της κατάστασης και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην  κοίτη του ποταμού  «Λήλαντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας αρχικά έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, όπου ζητά να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους  και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή».

Παράλληλα, ζητά να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όποιων άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη από τον Δημήτρη Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών  έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εκτιμάται πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών, που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως σε αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη, που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.   Παράλληλα, αύριο αναμένεται, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα, να μεταβεί για αυτοψία, στις περιοχές που επλήγησαν, ο αντεισαγγελέας Χαλκίδας, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024