Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης σε όλη τη χώρα υφίσταται και στη Στερεά Ελλάδα, με το μεγαλύτερο ζήτημα να αφορά τις συντάξεις των αγροτών. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ξεπερνούν τις 5.000, ενώ ο ίδιος αριθμός αιτήσεων αφορά και τις συντάξεις των μισθωτών, με την τελευταία περίπτωση ωστόσο να είναι ελεγχόμενη και να «τρέχει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας
Εκρηκτική αύξηση των εκκρεμών συντάξεων τους τελευταίους μήνες
Αύξηση 62% παρουσίασαν οι εκκρεμείς συντάξεις από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ στο τέλος Μαρτίου 2020 ανήλθαν σε 105.850 από 65.386 που ήταν τον Ιούνιο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61,9%. Οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην Δημοσίου ανήλθαν τον Μάρτιο 2020 σε 160.959 από 125.075 τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,7%. Αύξηση παρατηρήθηκε και στις επικουρικές, με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων του ΕΤΕΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 47.363 στο τέλος Μαρτίου 2020, από 43.089 στο τέλος Ιουνίου 2019.
Ο συνολικός αριθμός των κύριων συντάξεων πρώην δημοσίου και του ΕΦΚΑ που εκκρεμούν ανέρχονταν στο τέλος Μαρτίου σε 266.809, από 190.461 τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40.1%. Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, ανήλθε στο τέλος του Μαρτίου σε 314.172, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.
Πρόβλημα στην έκδοση αγροτικών συντάξεων παρουσιάζεται στη Στερεά Ελλάδα
Στην έδρα του ΕΦΚΑ στη Λαμία βγαίνουν οι αποφάσεις συνταξιοδότησης τόσο για μισθωτούς, όσο και για αγρότες. Το ΕΦΚΑ Μισθωτών εξυπηρετεί τους Νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι πάνω από 5.000, ωστόσο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και εντός χρόνου.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο ΕΦΚΑ Αγροτών. Από το 2008 λειτουργούσε στη Λαμία το Περιφερειακό Υποκατάστημα Στερεάς Ελλάδας του ΟΓΑ, εξυπηρετώντας τους Νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Μέχρι το 2013, όταν προστέθηκαν και οι νομοί Βοιωτίας και Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου, ο ΟΓΑ έφτασε να απασχολεί μέχρι και 23 υπαλλήλους.
Σιγά σιγά οι Υπηρεσίες αποψιλώθηκαν και το 2017, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τα άτομα ήταν δεκαπέντε και υπήρξε διαχωρισμός ανάμεσα στον ΟΠΕΚΑ, δηλαδή στα Προνοιακά Επιδόματα και τον ΕΦΚΑ Αγροτών. Αντί να πάνε τα έντεκα άτομα στον ΕΦΚΑ και να εκδίδουν συντάξεις, πήγαν τα τέσσερα, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι στην έκδοση συντάξεων για όλη την Περιφέρεια να είναι λιγότεροι σε αριθμό από τους Νομούς που έχουν να εξυπηρετήσουν, με τις εκκρεμείς υποθέσεις να ξεπερνούν σήμερα τις 5.000.
Αξίζει να σημειωθεί πως για να εκδοθεί μια σύνταξη του ΟΓΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο υπάλληλος θα απασχοληθεί, την ίδια στιγμή που εξετάζει τον φάκελο της αίτησης, με τον έλεγχο Στοιχείων Μητρώου, τον έλεγχο Εκκαθαριστικών ΑΑΔΕ από το 2003 ως την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, τις βεβαιώσεις για ασφαλιστική ικανότητα, τα ενημερωτικά σημειώματα για ΟΠΕΚΑ, την ιδιοκτησία φωτοβολταϊκών συστημάτων, τις βεβαιώσεις μη οφειλής για τράπεζες και με την γραμματεία των συντάξεων, τηλεφωνήματα, παράπονα, ενημέρωση email κ.λπ.
Αν δεν υπήρχαν αυτές οι παράλληλες αρμοδιότητες και ο υπάλληλος απασχολούνταν αποκλειστικά με την αίτηση συνταξιοδότησης, θα μπορούσε να εκδώσει έως και τέσσερις αποφάσεις την ημέρα. Σήμερα εξετάζονται φάκελοι με αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον Μάρτιο του 2018, ενώ εξετάζονται και πολύπλοκες περιπτώσεις από το 2017 ή και το 2016.
Πως θα λυθεί το πρόβλημα
Η διοχέτευση πολλών αιτήσεων αποτελεί σαφώς τον μεγάλο βραχνά για τον ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 30% των αιτήσεων αφορά την Εύβοια.
Αν σήμερα εξαγγελθούν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αυτές θα γίνουν πράξη σε δύο χρόνια, άρα το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι. Θα πρέπει οι συντάξεις αγροτών που αφορούν την Εύβοια να βγαίνουν στη Χαλκίδα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και για τους υπόλοιπους Νομούς, ώστε το σύστημα να «τρέξει» γρηγορότερα τις περιπτώσεις. Τόσο στις νέες συντάξεις, όσο και στις παλαιότερες που εκκρεμούν.
Συνεπικουρικά το σύστημα «Άτλας» θα βοηθήσει γιατί εκτός των νέων συντάξεων, απασχολείται και με περιπτώσεις του παρελθόντος. Εκτός αυτού, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξανακάνει αίτηση ηλεκτρονικά.
Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις
Δύο είναι οι σχετικές παρεμβάσεις στη Βουλή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδας. Η πιο πρόσφατη είναι του Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιώργου Κοτρωνιά, από τον Ιούνιο 2020 με ερώτηση η οποία αναφέρεται στα προβλήματα, αλλά ακόμη δεν έχει απαντηθεί.
Απάντηση έλαβε, ωστόσο, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος γνωστοποίησε από τον Αύγουστο του 2019 τα προβλήματα με ερώτησή του. Συγκεκριμένα, ρωτούσε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αν θα «επιμεριστούν τα αντικείμενα στους κατά τόπους Νομούς, ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις από τα αντίστοιχα τμήματα που έχουν περισσότερο δυναμικό», και παράλληλα αν θα ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό ο ΕΦΚΑ Αγροτών Στερεάς Ελλάδας.
Η απάντηση ήρθε στις 28 Αυγούστου 2019 από τον Υφυπουργό, Παναγιώτη Μηταράκη, ο οποίος ανέφερε: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 32 του ν. 4611/2019, με απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, μπορούν να συγχωνεύονται Υπηρεσιακές Μονάδες ή και να μεταφέρονται αρμοδιότητες μεταξύ των Υπηρεσιακών Μονάδων του ΕΦΚΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έως τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Τοπικών Διευθύνσεων του ΕΦΚΑ.
Σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Οργάνωσης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών και Διαχείρισης Λειτουργίας και τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες (ΠΥΣΥ), δύναται να προβεί σε έκδοση απόφασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε άλλες οργανικές μονάδες με σκοπό τη διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων.
Επιπλέον, στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού έτους 2020 θα συμπεριληφθούν για πρόσληψη στην Περιφερειακή Ενότητα Στερεάς Ελλάδας (Ν. Φθιώτιδας) του ΕΦΚΑ υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την έκδοση του Οργανισμού του ΕΦΚΑ (ΠΔ 8/2019) και στα πλαίσια εφαρμογής του Οργανογράμματος, θα υλοποιηθεί ανακατανομή του προσωπικού, με γνώμονα τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος».
Έναν χρόνο, πάντως, μετά την απάντηση του Υφυπουργού, ούτε προσλήψεις έγιναν, ούτε μεταφορά αρμοδιοτήτων σε άλλες οργανικές μονάδες με σκοπό τη διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων, με αποτέλεσμα και οι Υπηρεσίες να μην λειτουργούν εύρυθμα και οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται.
* Από το φύλλο του Σαββάτου 1 Αυγούστου 2020.