Σίμος Κεδίκογλου:Τα έργα διευθέτησης των χειμάρρων πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας

Την επιτακτική ανάγκη να λυθεί, επιτέλους, το ζήτημα της διευθέτησης και καθοδήγησης των χειμάρρων τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις περιοχές, που επλήγησαν από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο και στοίχισε τη ζωή σε οκτώ […]

12 Αυγούστου 2020

του/της Newsroom

Την επιτακτική ανάγκη να λυθεί, επιτέλους, το ζήτημα της διευθέτησης και καθοδήγησης των χειμάρρων τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις περιοχές, που επλήγησαν από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο και στοίχισε τη ζωή σε οκτώ συνανθρώπους μας, προκαλώντας τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές. Όπως δήλωσε ο βουλευτής : «Τα έργα διευθέτησης χειμάρρων πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας. Δυστυχώς, οι υφιστάμενες μελέτες έχουν συνταχθεί με βάση τα κλιματικά στοιχεία πολλών δεκαετιών πριν και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλουν τη σύνταξη νέων μελετών»,

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από ειδικούς επιστήμονες αναφέρθηκε στα δύο σημεία που έχουν χωροθετηθεί και υποδεικνύονται για την κατασκευή ταμιευτήρων ανάσχεσης πλημμυρών. Το ένα σημείο βρίσκεται στο χωριό Καμπιά στη Στενή Ευβοίας, στην περιοχή Σκουντέρι, όπου θα μπορούσε ένας ταμιευτήρας με χαμηλό κόστος κατασκευής να ρυθμίσει την εκροή υδάτων στον Λήλαντα ποταμό. Το δεύτερο σημείο αφορά στη διευθέτηση του χειμάρρου στα Μαντάνια που τροφοδοτεί το Μεσσάπιο ποταμό. Μάλιστα, με τη μελέτη της κατασκευής του ταμιευτήρα στα Μαντάνια τόνισε , ότι θα μπορουσαν να γίνουν προσομοιώσεις για να διαπιστωθεί, τι περαιτέρω διευθέτηση χρειάζεται η κοίτη του Μεσσάπιου ποταμού.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες ο Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε,ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες γιατί ακόμα, ενάμιση χρόνο μετά τον κυκλώνα «Ζορμπά», δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί. Στη συνέχεια, έθεσε το θέμα της απομάκρυσνης των όγκων λάσπης από πολλές κατοικίες για το οποίο προς το παρόν καμία υπηρεσία -επισήμως- δεν είναι αρμόδια, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αρμόδια μόνο για την άντληση υδάτων.Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν τους κατοίκους στο έργο της αποκομμιδής της λάσπης από τα σπίτια τους.

Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε υπόψιν ο βουλευτής αφορά τους αγρότες, οι οποίοι βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι σοδειές τους, καθώς πολλά στρέμματα καλύφθηκαν με λάσπες και παρά το ότι εξαιτίας της λάσπης να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ούτε την επόμενη χρονιά. Ο Πρωθυπουργός και για αυτό το ζήτημα δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη Μάκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπορέσουν να λάβουν και οι αγρότες αποζημίωση για τις καταστοροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Τέλος, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης του οδικού δικτύου, των αγροτικών και δασικών δρόμων γιατί εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των απαιτούμενων τροποποιήσεων στην παράκαμψη Χαλκίδας για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί με το τρέχον ΕΣΠΑ κάτι για το οποίο ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα απευθυνόμενος στον παριστάμενο στη σύσκεψη Γενικό Γραμματέα Υποδομών, προαναγγέλοντας και την αυριανή επίσκεψη στην Εύβοια των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών κ .κ Σταϊκούρα Χρήστου και Καραμανλή Κώστα, τόσο για την καταβολή των αποζημιώσεων, όσο και για το ζήτημα του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας.

Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση και τη δρομολόγηση λύσεων σε όλα τα ζητήματα που έθεσε και ιδιαίτερα για την παράκαμψη της Χαλκίδας, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο στην Εύβοια εδώ και τριάντα χρόνια από την εποχή της Υψηλής Γέφυρας, το οποιό δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε απεντάει παρόλο που ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί το Φεβρουάριο του 2015 με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024