Γιώργος Δελιχάς: «Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης»

Η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι η κύρια αιτία για τις καταστροφές από το πέρασμα του «Ιανού», σύμφωνα τον Γιώργο Δελιχά, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των Διοικήσεων σε Περιφέρεια και Δήμο, οι οποίοι γνώριζαν τις ελλείψεις. Αναλυτικά η ανακοίνωση […]

20 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι η κύρια αιτία για τις καταστροφές από το πέρασμα του «Ιανού», σύμφωνα τον Γιώργο Δελιχά, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των Διοικήσεων σε Περιφέρεια και Δήμο, οι οποίοι γνώριζαν τις ελλείψεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Δελιχά έχει ως εξής: «Όσο κι αν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις της Περιφέρειας και του Δήμου επικαλούνται την “κλιματική αλλαγή” και τα “ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα” δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες και την πραγματική αιτία των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στον κάμπο του Σπερχειού για μία ακόμη φορά.

Η κύρια αιτία, που οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής έγιναν ξανά “στο ίδιο έργο θεατές”, βλέποντας τις περιουσίες του και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, δεν είναι άλλη, από την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης. Από την έλλειψη έργων και υποδομών που θα προστατεύουν το λαό και θα περιορίζουν τις επιπτώσεις ακόμη και των “ακραίων καιρικών φαινομένων”, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη της μηχανικής και η τεχνολογία.

Τις ελλείψεις αυτές τις γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως βέβαια και όσοι ασκούν και άσκησαν διοίκηση στην Περιφέρεια και στο Δήμο. Γνωρίζουν την έλλειψη έργων και υποδομών προστασίας και εξυπηρέτησης του λαού τα οποία ούτε αυτοί, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα θεωρούν προτεραιότητα και άρα μη επιλέξιμα για χρηματοδότηση. Αντίθετα, επιλέγονται και χρηματοδοτούνται έργα που εξυπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι καρπώθηκαν τα διάφορα “πακέτα Ντελόρ” και ΕΣΠΑ, και τώρα, θα “τσεπώσουν” και τα δισεκατομμύρια από το “Ταμείο Ανάπτυξης”.

Ακόμη και οι όποιες δήθεν δημόσιου χαρακτήρα υποδομές, όπως οι οδικοί και  σιδηροδρομικοί άξονες, δίνονται για διαχείριση και εκμετάλλευση σε επιχειρηματικούς ομίλους και ο λαός πληρώνει πανάκριβα τόσο την κατασκευή τους, όσο και τη χρήση τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα μεγάλα αυτά έργα, όχι μόνο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όπως θα έπρεπε από αυτόν, αλλά γίνονται ακόμη και εχθρικά απέναντί του. Έτσι και στην περίπτωση του Ε65 και της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής ο τρόπος μελέτης και κατασκευής τους ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για τις πλημμύρες στον κάμπο της Λαμίας και της Ανθήλης. Τα τελευταία δε χρόνια, φαίνεται να ευθύνεται και για τις πλημμύρες στο Λιανοκλάδι και τα χωριά του.

Για τις κυβερνήσεις, τα κόμματα της αστικής εξουσίας και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση, που στηρίζουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, ο λαός θα πρέπει να αρκείται στις πενιχρές αποζημιώσεις και τα επιδόματα, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των καταστροφών και στην κάλυψη των αναγκών του. Να αναλαμβάνει την “ατομική του ευθύνη”, να πνίγεται, να ξαναπνίγεται,  και να καίγεται αδιαμαρτύρητα. Να “ευχαριστεί” την εκάστοτε κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους παρατρεχάμενούς τους που σπεύδουν να φωτογραφηθούν στον “τόπο του εγκλήματος”. Να δηλώσουν ότι “οι κάτοικοι δεν είναι μόνοι τους”, ότι “το κράτος είναι εδώ και δίπλα τους” και να μοιράσουν ψίχουλα για αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης, που βέβαια πρόκειται για λαϊκό χρήμα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι κανένας ¨υπεύθυνος¨ ή ¨αρμόδιος¨ δεν άρθρωσε μια λέξη για την απόλυτη ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.  

Ο λαός της περιοχής, με τα όσα έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, έχει τη γνώση να βγάλει συμπεράσματα. Να αντιληφθεί ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα “σουλάτσα” των υπουργών. Το είδαμε εξάλλου πρόσφατα και στην περιοχή της Εύβοιας, όπου ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων από τις πλημμύρες δεν έχει λάβει ακόμη ούτε και το ¨χαρτζιλίκι¨ των 600 ευρώ.

Ο λαός της περιοχής θα πρέπει να οργανώσει τώρα τη διεκδίκησή του

  • Για γενναία χρηματοδότηση, για την αποκατάσταση όλων των καταστροφών στο 100%, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.
  • Για την άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024