Η τραγωδία της Εύβοιας το κύριο θέμα συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η ανείπωτη τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς ήταν το κύριο θέμα που μονοπώλησε την εκτενή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, το οποίο συνεδριάζει ακόμη διά ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Εύβοιας στη

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

Η ανείπωτη τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς ήταν το κύριο θέμα που μονοπώλησε την εκτενή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, το οποίο συνεδριάζει ακόμη διά ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Παρόντες στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα και Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, το Επιμελητήριο Εύβοιας και το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως επίσης και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Αρχικά, ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και τη συμπαράστασή του για τους πολίτες που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, το ΕΚΑΒ και την Πολιτική Προστασία, «γιατί έδρασαν με επαγγελματισμό κι έδωσαν και την ψυχή τους προστατεύοντας τους κατοίκους», είπε.

Ευχαρίστησε ακόμη τις Υπηρεσίες, τους Δήμους, τους Δημάρχους, τις Τοπικές Κοινότητες και τους εθελοντές. Τις παρατάξεις και τα μέλη του Π.Σ. για τη στήριξή τους στις προσπάθειες εκείνων των ημερών. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ εξέφρασε προς «κάθε πολίτη για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που δείχνουν για να πάμε μπροστά». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση, για τις ρυθμίσεις για να απαλυνθούν οι πληγές.

Μετά τη σύντομη τοποθέτηση του κ. Σπανού, ο Πρόεδρος του Σώματος, Ηλίας Σανίδας θέλησε να δώσει τον λόγο -πριν τους επικεφαλής- στους φορείς, φέρνοντας την έκρηξη του Απόστολου Γκλέτσου. «Δεν φταίει ο καιρός, φταίει ο κακός σας ο καιρός και η ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία», φώναξε προς το Προεδρείο, και στο σημείο εκείνο αντέδρασε ο Χαράλαμπος Γιώτης και κουβέντα στην κουβέντα λίγο έλειψε οι δύο άντρες να έρθουν στα χέρια!

Τοποθετήσεις φορέων και κατοίκων

«Τραγική» χαρακτήρισε την 9η Αυγούστου για τον Δήμο Χαλκιδέων και «πρωτοφανή» τη συμπεριφορά του ποταμού Λήλαντα, η Δήμαρχος, Έλενα Βάκα. «Ήμασταν σε ετοιμότητα και λαμβάναμε ειδοποιήσεις για τους κατοίκους που κινδυνεύουν. Από στεριά ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε με οχήματα τους πληττόμενους. Πραγματοποιήθηκαν 130 διασώσεις αλλά δυστυχώς είχαμε τρεις νεκρούς», τόνισε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ανθρώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, ευχαριστώντας τους και εξήγησε τις κινήσεις που έγιναν για όσους διασώθηκαν, όσον αφορά τη διαμονή και σίτισή τους. Έπειτα, ανέφερε αναλυτικά τις καταστροφές που υπέστησαν υποδομές του Δήμου, δίνοντας στοιχεία τόσο για τις κατά τόπους προσπάθειες, όσο και για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες. Χρειάζεται, όπως είπε, ένωση δυνάμεων «για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστροφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «εγκλήματα στη δόμηση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομής.

Θωράκιση των οικισμών ζήτησε ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως καθαρίστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα. «Δεν θα προλάβουμε να κάνουμε παρεμβάσεις ούτε τον φετινό χειμώνα, καθώς άλλαξε η κοίτη του Λήλαντα. Προσπαθούμε να δοθούν δίκαια τα βοηθήματα», σημείωσε, ευχαριστώντας όλους για τη συνεργασία.

Από πλευράς πολιτών από τις πληγείσες περιοχές, τον λόγο πήρε αρχικά η Γεωργία Μαργαρίτη από το Μπούρτζι, μέλος της Πρωτοβουλίας που πήραν κάτοικοι με συλλογή υπογραφών για διεκδίκηση άμεσων μέτρων, όπως:

– Ολοκλήρωση καταγραφής ζημιών και αποκατάστασης στο 100%.

– Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με εκπόνηση σχεδίου.

– Απομάκρυνση της λάσπης, όχι απ’ τους κατοίκους καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.

– Επίδομα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Έργα αποκατάστασης όχι με προσωρινά μπαλώματα όπως γίνεται σήμερα.

– Απολυμάνσεις παντού και όχι επιλεκτικά.

– Διαμονή και διατροφή σε όσους το έχουν ανάγκη και για τους μετανάστες.

– Μηνιαίο επίδομα μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες.

– Επίδομα στους άνεργους.

– Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

– Πάγωμα των χρεών των πληγέντων και μικροεπιχειρηματιών.

– Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο αιγιαλός.

– Ενίσχυση του δικτύου συγκοινωνίας.

– Η εισαγγελική έρευνα να αποκαλύψει τους υπαίτιους της καταστροφής.

– Να δεσμευτεί το Συμβούλιο για το πότε ακριβώς θα καθαριστεί η περιοχή, πότε θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και πότε θα ολοκληρωθούν.

Από την περιοχή της Καστέλλας το «παρών» έδωσαν οι Δημήτρης Μπασδιώτης και Χριστίνα Αβραμίδου. Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άμεση αποκατάσταση των ζημιών, ζήτησε ο κ. Μπασδιώτης και αναρωτήθηκε: «Αφού χρήματα θα δοθούν, άρα υπάρχουν. Γιατί δεν έγινε πρόληψη; Γιατί πρέπει πάντα να είμαστε πίσω απ’ τα γεγονότα;». «Ζητάμε να πάρετε απόφαση να μας στηρίξετε και θα φτάσουμε ως τον Πρωθυπουργό. Δεν βγήκατε έξω να κάνετε το Συμβούλιο. Στις εκλογές βγαίνετε πόρτα πόρτα. Εμείς δεν φεύγουμε αν δεν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη σας ότι θα μας στηρίξετε», ξεκαθάρισε η κ. Αβραμίδου.

Τη διοργάνωση ημερίδων στο άμεσο μέλλον, για την παρουσίαση των στοιχείων της επιστημονικής έρευνας υποσχέθηκε ο Καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα έντονα» τα πλημμυρικά φαινόμενα της 9ης Αυγούστου. Το ύψος της βροχής έφτασε τα 300 χιλιοστά, κάτι που συμβαίνει κάθε 500 χρόνια, εξηγώντας πως «η καμένη έκταση δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο. Όγκοι βράχων και δέντρων κατολίσθησαν».

Οι επιπτώσεις δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη, συνέχισε κι έκανε λόγο για ανθρώπινη παρέμβαση και στο Μεσσάπιο και στον Λήλαντα, όπου χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις συμβατές με το περιβάλλον. «Οι ροές του Λήλαντα υπήρχαν για χιλιάδες χρόνια. Η ανθρώπινη παρέμβαση έπαιξε ρόλο», τόνισε. Κλείνοντας, πρότεινε «να κάνουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων στην Εύβοια και να εντάξουμε τις γνώσεις σε ένα ευρύτερο Πρόγραμμα για όλη την Περιφέρεια».

Χρηματοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και συμβάσεων εργασίας, καθώς και ρύθμιση οφειλών προς το ΓΕΜΗ, ζήτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Γιάννης Γεροντίτης. Απ’ την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Κώστας Λάππας, ανέφερε πως θα κατατεθεί υπόμνημα που θα λειτουργήσει επικουρικά στις προσπάθειες για το αύριο.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και η απάντηση Σπανού

«Στο αξιακό μας σύστημα υπάρχει κι η παραίτηση. Ο Περιφερειάρχης είναι πέντε χρόνια. Τι κάνατε; Υπάρχουν προμελέτες, φταίει ο Περγαντάς που προσπαθούσε να φτιάξει Περιφέρεια για τρία χρόνια και όχι εσείς. Πως εννοείτε την Πολιτική Προστασία; Γίνεται ό,τι γίνεται και βγαίνουν οι Δήμαρχοι να ευχαριστήσουν την Περιφέρεια. Το έχω ζήσει ως Δήμαρχος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης», Απόστολος Γκλέτσος.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Λέκκα σημείωσε: «Αδικήσατε τον εαυτό σας κε Καθηγητά. Πιθανόν κερδίσατε μια θέση στο Επικρατείας της ΝΔ», προσθέτοντας: «Η Πολιτική Προστασία από πριν κοκκινίζει τα σημεία στο χάρτη και δεν πηγαίνει μετά. Το νερό, τη βροχή, το χιόνι τα ξέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κανέναν δεν ειδοποιήσατε».

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης της «Στερεά Υπεροχής» σημείωσε πως «έξι χρόνια μετρά αυτή η Περιφερειακή Αρχή. Είχε τον χρόνο να προετοιμάσει την άμυνά μας» και στάθηκε στον άξονα της πρόληψης. «Το Συντονιστικό Όργανο της Π.Π. συνεδρίασε στις 22 Νοεμβρίου. Η Εύβοια πέρασε πάλι το ίδιο δράμα σε Προκόπι και Μαντούδι. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως οι επιδόσεις της Π.Π. αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής. Με δέκα νεκρούς… Τον Απρίλιο έβγαλε δελτίο Τύπου και «πανηγύριζε» που δεν είχαμε απώλεια ζωής. Δεν είναι ο ρόλος μας να φωτογραφιζόμαστε δίπλα τα συντρίμμια. Η διαχείριση του πρώτου έτους φαντάζει πιο παλιά κι απ’ το παλιό. Δεν υπάρχει συναίνεση και δεν κληθήκαμε ποτέ να πούμε την άποψή μας για ένα σοβαρό ζήτημα. Ίσως δεν θέλετε να είμαστε δίπλα σας, θέλετε να είστε μόνοι σας», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστάκης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η ΕΜΥ είχε ειδοποιήσει. Ξέρατε. Γιατί δεν έστειλε μήνυμα αυτοπροστασίας το 112 πριν την εκδήλωση του φαινομένου;» κι ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη των ανθρώπων η δήλωση ότι «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών», μεταφέροντας παράλληλα τη διαμαρτυρία των κατοίκων για τη γέφυρα στα Φύλλα, όπου υπάρχει πινακίδα «διέρχεσθε με δική σας ευθύνη» εν έτη 2020. «Δεν πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει με έναν κατακερματισμό έργων. Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ξεκαθάρισε ακόμη.

Απευθυνόμενη στον κ. Λέκκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της η επικεφαλής της «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή, λέγοντας: «Δεν αμφισβητείται ο κ. Λέκκας. Αν θέλετε ως επιστήμονας να χαράξετε νέα πολιτική στον τομέα σας, θα πρέπει να σπάσετε αυγά και δεν τα σπάσατε. Παρουσιάσατε μελλοντικές παρεμβάσεις. Ξέρετε ότι το αύριο θα πρέπει να στηριχθεί στο παρόν, αλλά όταν υπάρχει η λάσπη της ατολμίας, δεν μπορεί να γίνουν έργα». Δεν εφαρμόστηκαν όλες οι νομοθεσίες τα τελευταία έξι χρόνια, σημείωσε. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων είχε χαρτογραφήσει την περιοχή, είπε και ρώτησε τους Δημάρχους «όταν περπατάτε στα χωριά και τους Δήμους σας, πως αισθάνεστε;»

Η κ. Μπατζελή στη συνέχεια ρώτησε τον Περιφερειάρχη: Από 13 Φεβρουαρίου δώσαμε 1.800.000 ευρώ για τον εξοπλισμό Δήμων και δεν έγινε καμία πρόταση απ’ αυτούς. Εδώ και έξι μήνες, μετά τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα, τρεις Περιφέρειες μπήκαν σε Πρόγραμμα για εξοπλισμό της Π.Π. με δύο εκατ. Που είναι η δική μας να καταθέσει; Για ό,τι αφορά μελέτη του Λήλαντα, υπεγράφη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν ένα χρόνο περίπου. Τι έγινε από τότε; Από το 2012 υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη ποταμών και χειμάρρων στην Εύβοια. Τι έγινε μετά; «Άρα βλέπουμε ότι ο χάρτης υπάρχει, αλλά όχι το δυναμικό και η διάθεση χρημάτων. Δεν υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης αντιπλημμυρικά έργα, αλλά έργα αποκατάστασης», ανέφερε.

Στις ελλείψεις από την Περιφέρεια που δείχνει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα, η οποία προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες τις με την παρουσία του κ. Λέκκα, ξεκίνησε λέγοντας ο Κώστας Μπασδέκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Φταίει ο καιρός που πνίγονται οι άνθρωποι; Θρηνούμε θύματα από διάφορες αιτίες κι η Περιφερειακή Διοίκηση ρίχνει τις ευθύνες στις καιρικές συνθήκες. Εξοργιζόμαστε γιατί από πρόπερσι μιλούσαμε για αντιπλημμυρικά έργα στα Ψαχνά και δεν υπήρχε ούτε ένα έργο», υπογράμμισε. Χαρακτήρισε «ζοφερή» την κατάσταση στην Εύβοια, λέγοντας «στο επόμενο διάστημα θα έχουμε τραγικά γεγονότα».

Οι απόψεις ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα θύματα είναι «σε άλλο επίπεδο. Το μόνο ζήτημα που σας αγγίζει είναι το πολιτικό κόστος από ενδεχόμενα θύματα. Δεν είναι φυσιολογική αυτή η κατάσταση. Βεβαίως υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά γι’ αυτή φταίει η δραστηριότητα για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπήρξε κινητοποίηση των Υπηρεσιών και των κατοίκων. Γι’ αυτούς χρειάζεται μνημόνευση. Η όποια προσπάθεια έγινε από την Περιφέρεια προσκρούει στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που έχει», πρόσθεσε, λέγοντας πως χρειάζεται εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και έργα. Απ’ την πλευρά του ξεκαθάρισε τέλος πως στηρίζουν ολόπλευρα τα αιτήματα των κατοίκων και «ανησυχούμε για καθυστέρηση έργων εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα».

Το ότι η παράταξή του εκφράζει πολιτικά το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Χαράλαμπος Γιώτης, κάνοντας λόγο για «εγκληματίες που πέρασαν απ’ τη χώρα. «Έτυχε μία στραβή στη βάρδιά μας», άκουσα κάποτε και την ακούω ακόμη αυτή τη φράση με άλλα λόγια», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Λέκκα σημείωσε: «Εύχομαι κε Καθηγητά να μην σας δω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ γιατί θα πέσετε στα μάτια μου» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω σε ένα θέατρο του παραλόγου, να ακούω τι δεν έγινε από κόμματα που κυβέρνησαν για 46 χρόνια. Από ποτάμι ο Λήλαντας έγινε κανάλι, με την άναρχη δόμηση στο πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, αλλά υπάρχει και φυσικός αυτουργός. Ο Κώστας Μπακογιάννης που άφησε πίσω του καμένη γη. Αυτός είναι ο αυτουργός των νεκρών και θα πρέπει να λογοδοτήσει», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει ούτε κατ’ ελάχιστο να συμμετάσχουν οι πολίτες χρηματικά στην αποκατάσταση».

Ο Αντώνης Βούλγαρης από την «Ελεύθερη Στερεά» αναφέρθηκε «στο σύστημα που στηρίζεται στα πελατειακά και στο κέρδος για δεκαετίες και τη δόμηση πάνω στα ποτάμια. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική ρότα. Να φτιάξουμε δρόμους σαν κι αυτούς που πέσανε;» Έπειτα σημείωσε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. «Τα ποτάμια θα βρουν τον δρόμο τους. Μπορούμε να κατηγορούμε και τους σημερινούς και τους προηγούμενους, αλλά δεν βλέπω να αλλάζει αυτό το σύστημα κι είναι ευκαιρία να αλλάξει. Φταίει αυτό το σύστημα και πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Πρέπει να γίνουν υδρολογικές μελέτες και σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο. Πάνω ή δίπλα στο ρου του ποταμού δεν πρέπει να γίνουν αποκαταστάσεις πριν τις μελέτες. Μπορεί να χρειαστεί να γκρεμιστούν σπίτια. Πως θα εξηγήσεις ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, αν αποκαταστήσεις ένα κλειστό γήπεδο; Χρειάζεται πρόσληψη εξειδικευμένο προσωπικό, επιστήμονες για να κάνουν αυτά έργα», είπε μεταξύ άλλων και ζήτησε αναφορά κάθε τρίμηνο στο Π.Σ. για την πορεία του θέματος.

Για «μαύρη μέρα» μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς της τραγωδίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ανθρώπινη ζωή». Αναφερόμενος στις ζημιές, ανέφερε ότι υπέστησαν βλάβες στο οδικό δίκτυο, σώρευση φερτών υλικών αστοχία αντιπλημμυρικών έργων, σε υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

«Από το 2018, όταν η Περιφέρεια ανέλαβε τις αρμοδιότητες καθαρισμού ρεμάτων, προέβη σε πλήθος παρεμβάσεων και αντιπλημμυρικών έργων. Τα ποτάμια και τα ρέματα δεν ήταν ποτέ πιο καθαρά», ξεκαθάρισε. Οι παρεμβάσεις αυτές στοίχισαν 3,5 εκατ. ευρώ. Απ’ τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν και ανέλαβε η τωρινή Διοίκηση, δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης, προϋπολογισμού άνω των 17 εκατ. ευρώ.

Ακούγοντας όλες τις παρεμβάσεις, ο Φάνης Σπανός τόνισε αρχικά: «Δεν ήταν συνετό να γίνει εκκένωση εκείνη την ώρα. Χρήζει συζήτησης η αποστολή μηνύματος από το 112. Θα πρέπει να έχει κανόνες, πότε το ενεργοποιούμε και καλώς ενεργοποιήθηκε. Είμαστε σοφότεροι με όσα έχουν ειπωθεί, είτε συμφωνούμε είτε όχι. Είναι σαφές ότι είχαμε ακραία, πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες οριοθέτησης των Λήλαντα και Μεσσάπιου μετά από χρόνια. «Οι οριοθετήσεις είναι το Α και το Ω κι έτσι θα λειτουργούν οργανωμένα τα αντιπλημμυρικά έργα και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχει κανόνες. Ένα ποτάμι με 80 έως 100μ. κοίτη δεν μπορεί να έχει 40. Απλοί και καθημερινοί άνθρωποι έχτισαν εκεί. Το ότι βγαίνουν οικοδομικές άδειες για κάτι τέτοιο μάς ξεπερνά όλους», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως η λύση είναι η διάνοιξη με εξαγορά κατοικιών. «Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση. Μιλάμε για γενναίες πράξεις που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς», υπογράμμισε.

Η ανείπωτη τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς ήταν το κύριο θέμα που μονοπώλησε την εκτενή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, το οποίο συνεδριάζει ακόμη διά ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Παρόντες στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα και Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, το Επιμελητήριο Εύβοιας και το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως επίσης και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Αρχικά, ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και τη συμπαράστασή του για τους πολίτες που επλήγησαν οι περιουσίες τους. Ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, το ΕΚΑΒ και την Πολιτική Προστασία, «γιατί έδρασαν με επαγγελματισμό κι έδωσαν και την ψυχή τους προστατεύοντας τους κατοίκους», είπε.

Ευχαρίστησε ακόμη τις Υπηρεσίες, τους Δήμους, τους Δημάρχους, τις Τοπικές Κοινότητες και τους εθελοντές. Τις παρατάξεις και τα μέλη του Π.Σ. για τη στήριξή τους στις προσπάθειες εκείνων των ημερών. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ εξέφρασε προς «κάθε πολίτη για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που δείχνουν για να πάμε μπροστά». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν με την κυβέρνηση, για τις ρυθμίσεις για να απαλυνθούν οι πληγές.

Μετά τη σύντομη τοποθέτηση του κ. Σπανού, ο Πρόεδρος του Σώματος, Ηλίας Σανίδας θέλησε να δώσει τον λόγο -πριν τους επικεφαλής- στους φορείς, φέρνοντας την έκρηξη του Απόστολου Γκλέτσου. «Δεν φταίει ο καιρός, φταίει ο κακός σας ο καιρός και η ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία», φώναξε προς το Προεδρείο, και στο σημείο εκείνο αντέδρασε ο Χαράλαμπος Γιώτης και κουβέντα στην κουβέντα λίγο έλειψε οι δύο άντρες να έρθουν στα χέρια!

Τοποθετήσεις φορέων και κατοίκων

«Τραγική» χαρακτήρισε την 9η Αυγούστου για τον Δήμο Χαλκιδέων και «πρωτοφανή» τη συμπεριφορά του ποταμού Λήλαντα, η Δήμαρχος, Έλενα Βάκα. «Ήμασταν σε ετοιμότητα και λαμβάναμε ειδοποιήσεις για τους κατοίκους που κινδυνεύουν. Από στεριά ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε με οχήματα τους πληττόμενους. Πραγματοποιήθηκαν 130 διασώσεις αλλά δυστυχώς είχαμε τρεις νεκρούς», τόνισε.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ανθρώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, ευχαριστώντας τους και εξήγησε τις κινήσεις που έγιναν για όσους διασώθηκαν, όσον αφορά τη διαμονή και σίτισή τους. Έπειτα, ανέφερε αναλυτικά τις καταστροφές που υπέστησαν υποδομές του Δήμου, δίνοντας στοιχεία τόσο για τις κατά τόπους προσπάθειες, όσο και για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες. Χρειάζεται, όπως είπε, ένωση δυνάμεων «για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστροφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «εγκλήματα στη δόμηση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομής.

Θωράκιση των οικισμών ζήτησε ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως καθαρίστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα. «Δεν θα προλάβουμε να κάνουμε παρεμβάσεις ούτε τον φετινό χειμώνα, καθώς άλλαξε η κοίτη του Λήλαντα. Προσπαθούμε να δοθούν δίκαια τα βοηθήματα», σημείωσε, ευχαριστώντας όλους για τη συνεργασία.

Από πλευράς πολιτών από τις πληγείσες περιοχές, τον λόγο πήρε αρχικά η Γεωργία Μαργαρίτη από το Μπούρτζι, μέλος της Πρωτοβουλίας που πήραν κάτοικοι με συλλογή υπογραφών για διεκδίκηση άμεσων μέτρων, όπως:

– Ολοκλήρωση καταγραφής ζημιών και αποκατάστασης στο 100%.

– Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με εκπόνηση σχεδίου.

– Απομάκρυνση της λάσπης, όχι απ’ τους κατοίκους καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.

– Επίδομα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Έργα αποκατάστασης όχι με προσωρινά μπαλώματα όπως γίνεται σήμερα.

– Απολυμάνσεις παντού και όχι επιλεκτικά.

– Διαμονή και διατροφή σε όσους το έχουν ανάγκη και για τους μετανάστες.

– Μηνιαίο επίδομα μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες.

– Επίδομα στους άνεργους.

– Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

– Πάγωμα των χρεών των πληγέντων και μικροεπιχειρηματιών.

– Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο αιγιαλός.

– Ενίσχυση του δικτύου συγκοινωνίας.

– Η εισαγγελική έρευνα να αποκαλύψει τους υπαίτιους της καταστροφής.

– Να δεσμευτεί το Συμβούλιο για το πότε ακριβώς θα καθαριστεί η περιοχή, πότε θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα και πότε θα ολοκληρωθούν.

Από την περιοχή της Καστέλλας το «παρών» έδωσαν οι Δημήτρης Μπασδιώτης και Χριστίνα Αβραμίδου. Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άμεση αποκατάσταση των ζημιών, ζήτησε ο κ. Μπασδιώτης και αναρωτήθηκε: «Αφού χρήματα θα δοθούν, άρα υπάρχουν. Γιατί δεν έγινε πρόληψη; Γιατί πρέπει πάντα να είμαστε πίσω απ’ τα γεγονότα;». «Ζητάμε να πάρετε απόφαση να μας στηρίξετε και θα φτάσουμε ως τον Πρωθυπουργό. Δεν βγήκατε έξω να κάνετε το Συμβούλιο. Στις εκλογές βγαίνετε πόρτα πόρτα. Εμείς δεν φεύγουμε αν δεν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη σας ότι θα μας στηρίξετε», ξεκαθάρισε η κ. Αβραμίδου.

Τη διοργάνωση ημερίδων στο άμεσο μέλλον, για την παρουσίαση των στοιχείων της επιστημονικής έρευνας υποσχέθηκε ο Καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα έντονα» τα πλημμυρικά φαινόμενα της 9ης Αυγούστου. Το ύψος της βροχής έφτασε τα 300 χιλιοστά, κάτι που συμβαίνει κάθε 500 χρόνια, εξηγώντας πως «η καμένη έκταση δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο. Όγκοι βράχων και δέντρων κατολίσθησαν».

Οι επιπτώσεις δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη, συνέχισε κι έκανε λόγο για ανθρώπινη παρέμβαση και στο Μεσσάπιο και στον Λήλαντα, όπου χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις συμβατές με το περιβάλλον. «Οι ροές του Λήλαντα υπήρχαν για χιλιάδες χρόνια. Η ανθρώπινη παρέμβαση έπαιξε ρόλο», τόνισε. Κλείνοντας, πρότεινε «να κάνουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων στην Εύβοια και να εντάξουμε τις γνώσεις σε ένα ευρύτερο Πρόγραμμα για όλη την Περιφέρεια».

Χρηματοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις, αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και συμβάσεων εργασίας, καθώς και ρύθμιση οφειλών προς το ΓΕΜΗ, ζήτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Γιάννης Γεροντίτης. Απ’ την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Κώστας Λάππας, ανέφερε πως θα κατατεθεί υπόμνημα που θα λειτουργήσει επικουρικά στις προσπάθειες για το αύριο.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και η απάντηση Σπανού

«Στο αξιακό μας σύστημα υπάρχει κι η παραίτηση. Ο Περιφερειάρχης είναι πέντε χρόνια. Τι κάνατε; Υπάρχουν προμελέτες, φταίει ο Περγαντάς που προσπαθούσε να φτιάξει Περιφέρεια για τρία χρόνια και όχι εσείς. Πως εννοείτε την Πολιτική Προστασία; Γίνεται ό,τι γίνεται και βγαίνουν οι Δήμαρχοι να ευχαριστήσουν την Περιφέρεια. Το έχω ζήσει ως Δήμαρχος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης», Απόστολος Γκλέτσος.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Λέκκα σημείωσε: «Αδικήσατε τον εαυτό σας κε Καθηγητά. Πιθανόν κερδίσατε μια θέση στο Επικρατείας της ΝΔ», προσθέτοντας: «Η Πολιτική Προστασία από πριν κοκκινίζει τα σημεία στο χάρτη και δεν πηγαίνει μετά. Το νερό, τη βροχή, το χιόνι τα ξέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κανέναν δεν ειδοποιήσατε».

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης της «Στερεά Υπεροχής» σημείωσε πως «έξι χρόνια μετρά αυτή η Περιφερειακή Αρχή. Είχε τον χρόνο να προετοιμάσει την άμυνά μας» και στάθηκε στον άξονα της πρόληψης. «Το Συντονιστικό Όργανο της Π.Π. συνεδρίασε στις 22 Νοεμβρίου. Η Εύβοια πέρασε πάλι το ίδιο δράμα σε Προκόπι και Μαντούδι. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως οι επιδόσεις της Π.Π. αποτελούν παράδειγμα καλής πρακτικής. Με δέκα νεκρούς… Τον Απρίλιο έβγαλε δελτίο Τύπου και «πανηγύριζε» που δεν είχαμε απώλεια ζωής. Δεν είναι ο ρόλος μας να φωτογραφιζόμαστε δίπλα τα συντρίμμια. Η διαχείριση του πρώτου έτους φαντάζει πιο παλιά κι απ’ το παλιό. Δεν υπάρχει συναίνεση και δεν κληθήκαμε ποτέ να πούμε την άποψή μας για ένα σοβαρό ζήτημα. Ίσως δεν θέλετε να είμαστε δίπλα σας, θέλετε να είστε μόνοι σας», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστάκης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η ΕΜΥ είχε ειδοποιήσει. Ξέρατε. Γιατί δεν έστειλε μήνυμα αυτοπροστασίας το 112 πριν την εκδήλωση του φαινομένου;» κι ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη των ανθρώπων η δήλωση ότι «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών», μεταφέροντας παράλληλα τη διαμαρτυρία των κατοίκων για τη γέφυρα στα Φύλλα, όπου υπάρχει πινακίδα «διέρχεσθε με δική σας ευθύνη» εν έτη 2020. «Δεν πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει με έναν κατακερματισμό έργων. Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ξεκαθάρισε ακόμη.

Απευθυνόμενη στον κ. Λέκκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της η επικεφαλής της «Πατρίδα μας η Στερεά», Κατερίνα Μπατζελή, λέγοντας: «Δεν αμφισβητείται ο κ. Λέκκας. Αν θέλετε ως επιστήμονας να χαράξετε νέα πολιτική στον τομέα σας, θα πρέπει να σπάσετε αυγά και δεν τα σπάσατε. Παρουσιάσατε μελλοντικές παρεμβάσεις. Ξέρετε ότι το αύριο θα πρέπει να στηριχθεί στο παρόν, αλλά όταν υπάρχει η λάσπη της ατολμίας, δεν μπορεί να γίνουν έργα». Δεν εφαρμόστηκαν όλες οι νομοθεσίες τα τελευταία έξι χρόνια, σημείωσε. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων είχε χαρτογραφήσει την περιοχή, είπε και ρώτησε τους Δημάρχους «όταν περπατάτε στα χωριά και τους Δήμους σας, πως αισθάνεστε;»

Η κ. Μπατζελή στη συνέχεια ρώτησε τον Περιφερειάρχη: Από 13 Φεβρουαρίου δώσαμε 1.800.000 ευρώ για τον εξοπλισμό Δήμων και δεν έγινε καμία πρόταση απ’ αυτούς. Εδώ και έξι μήνες, μετά τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα, τρεις Περιφέρειες μπήκαν σε Πρόγραμμα για εξοπλισμό της Π.Π. με δύο εκατ. Που είναι η δική μας να καταθέσει; Για ό,τι αφορά μελέτη του Λήλαντα, υπεγράφη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν ένα χρόνο περίπου. Τι έγινε από τότε; Από το 2012 υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη ποταμών και χειμάρρων στην Εύβοια. Τι έγινε μετά; «Άρα βλέπουμε ότι ο χάρτης υπάρχει, αλλά όχι το δυναμικό και η διάθεση χρημάτων. Δεν υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης αντιπλημμυρικά έργα, αλλά έργα αποκατάστασης», ανέφερε.

Στις ελλείψεις από την Περιφέρεια που δείχνει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα, η οποία προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες τις με την παρουσία του κ. Λέκκα, ξεκίνησε λέγοντας ο Κώστας Μπασδέκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Φταίει ο καιρός που πνίγονται οι άνθρωποι; Θρηνούμε θύματα από διάφορες αιτίες κι η Περιφερειακή Διοίκηση ρίχνει τις ευθύνες στις καιρικές συνθήκες. Εξοργιζόμαστε γιατί από πρόπερσι μιλούσαμε για αντιπλημμυρικά έργα στα Ψαχνά και δεν υπήρχε ούτε ένα έργο», υπογράμμισε. Χαρακτήρισε «ζοφερή» την κατάσταση στην Εύβοια, λέγοντας «στο επόμενο διάστημα θα έχουμε τραγικά γεγονότα».

Οι απόψεις ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα θύματα είναι «σε άλλο επίπεδο. Το μόνο ζήτημα που σας αγγίζει είναι το πολιτικό κόστος από ενδεχόμενα θύματα. Δεν είναι φυσιολογική αυτή η κατάσταση. Βεβαίως υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά γι’ αυτή φταίει η δραστηριότητα για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπήρξε κινητοποίηση των Υπηρεσιών και των κατοίκων. Γι’ αυτούς χρειάζεται μνημόνευση. Η όποια προσπάθεια έγινε από την Περιφέρεια προσκρούει στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που έχει», πρόσθεσε, λέγοντας πως χρειάζεται εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και έργα. Απ’ την πλευρά του ξεκαθάρισε τέλος πως στηρίζουν ολόπλευρα τα αιτήματα των κατοίκων και «ανησυχούμε για καθυστέρηση έργων εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα».

Το ότι η παράταξή του εκφράζει πολιτικά το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Χαράλαμπος Γιώτης, κάνοντας λόγο για «εγκληματίες που πέρασαν απ’ τη χώρα. «Έτυχε μία στραβή στη βάρδιά μας», άκουσα κάποτε και την ακούω ακόμη αυτή τη φράση με άλλα λόγια», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Λέκκα σημείωσε: «Εύχομαι κε Καθηγητά να μην σας δω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ γιατί θα πέσετε στα μάτια μου» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω σε ένα θέατρο του παραλόγου, να ακούω τι δεν έγινε από κόμματα που κυβέρνησαν για 46 χρόνια. Από ποτάμι ο Λήλαντας έγινε κανάλι, με την άναρχη δόμηση στο πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, αλλά υπάρχει και φυσικός αυτουργός. Ο Κώστας Μπακογιάννης που άφησε πίσω του καμένη γη. Αυτός είναι ο αυτουργός των νεκρών και θα πρέπει να λογοδοτήσει», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει ούτε κατ’ ελάχιστο να συμμετάσχουν οι πολίτες χρηματικά στην αποκατάσταση».

Ο Αντώνης Βούλγαρης από την «Ελεύθερη Στερεά» αναφέρθηκε «στο σύστημα που στηρίζεται στα πελατειακά και στο κέρδος για δεκαετίες και τη δόμηση πάνω στα ποτάμια. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική ρότα. Να φτιάξουμε δρόμους σαν κι αυτούς που πέσανε;» Έπειτα σημείωσε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. «Τα ποτάμια θα βρουν τον δρόμο τους. Μπορούμε να κατηγορούμε και τους σημερινούς και τους προηγούμενους, αλλά δεν βλέπω να αλλάζει αυτό το σύστημα κι είναι ευκαιρία να αλλάξει. Φταίει αυτό το σύστημα και πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Πρέπει να γίνουν υδρολογικές μελέτες και σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο. Πάνω ή δίπλα στο ρου του ποταμού δεν πρέπει να γίνουν αποκαταστάσεις πριν τις μελέτες. Μπορεί να χρειαστεί να γκρεμιστούν σπίτια. Πως θα εξηγήσεις ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, αν αποκαταστήσεις ένα κλειστό γήπεδο; Χρειάζεται πρόσληψη εξειδικευμένο προσωπικό, επιστήμονες για να κάνουν αυτά έργα», είπε μεταξύ άλλων και ζήτησε αναφορά κάθε τρίμηνο στο Π.Σ. για την πορεία του θέματος.

Για «μαύρη μέρα» μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς της τραγωδίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ανθρώπινη ζωή». Αναφερόμενος στις ζημιές, ανέφερε ότι υπέστησαν βλάβες στο οδικό δίκτυο, σώρευση φερτών υλικών αστοχία αντιπλημμυρικών έργων, σε υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

«Από το 2018, όταν η Περιφέρεια ανέλαβε τις αρμοδιότητες καθαρισμού ρεμάτων, προέβη σε πλήθος παρεμβάσεων και αντιπλημμυρικών έργων. Τα ποτάμια και τα ρέματα δεν ήταν ποτέ πιο καθαρά», ξεκαθάρισε. Οι παρεμβάσεις αυτές στοίχισαν 3,5 εκατ. ευρώ. Απ’ τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν και ανέλαβε η τωρινή Διοίκηση, δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης, προϋπολογισμού άνω των 17 εκατ. ευρώ.

Ακούγοντας όλες τις παρεμβάσεις, ο Φάνης Σπανός τόνισε αρχικά: «Δεν ήταν συνετό να γίνει εκκένωση εκείνη την ώρα. Χρήζει συζήτησης η αποστολή μηνύματος από το 112. Θα πρέπει να έχει κανόνες, πότε το ενεργοποιούμε και καλώς ενεργοποιήθηκε. Είμαστε σοφότεροι με όσα έχουν ειπωθεί, είτε συμφωνούμε είτε όχι. Είναι σαφές ότι είχαμε ακραία, πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες οριοθέτησης των Λήλαντα και Μεσσάπιου μετά από χρόνια. «Οι οριοθετήσεις είναι το Α και το Ω κι έτσι θα λειτουργούν οργανωμένα τα αντιπλημμυρικά έργα και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έχει κανόνες. Ένα ποτάμι με 80 έως 100μ. κοίτη δεν μπορεί να έχει 40. Απλοί και καθημερινοί άνθρωποι έχτισαν εκεί. Το ότι βγαίνουν οικοδομικές άδειες για κάτι τέτοιο μάς ξεπερνά όλους», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως η λύση είναι η διάνοιξη με εξαγορά κατοικιών. «Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση. Μιλάμε για γενναίες πράξεις που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ