Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εξήγγειλε ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων

Μπροστάρης στις κινητοποιήσεις απέναντι στην απόφαση να μεταστεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες στα Καμένα Βούρλα, είναι ο Δήμαρχος, Γιάννης Συκιώτης. «Δεν ενημερωθήκαμε και δεν ερωτηθήκαμε», ανέφερε ο κ. Συκιώτης στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. «Κανείς δεν μπορεί να μας αποκαλεί αφιλόξενους και ανάλγητους χωρίς να μας έχει ενημερώσει», υπογράμμισε […]

24 Σεπτεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Μπροστάρης στις κινητοποιήσεις απέναντι στην απόφαση να μεταστεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες στα Καμένα Βούρλα, είναι ο Δήμαρχος, Γιάννης Συκιώτης.

«Δεν ενημερωθήκαμε και δεν ερωτηθήκαμε», ανέφερε ο κ. Συκιώτης στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αποκαλεί αφιλόξενους και ανάλγητους χωρίς να μας έχει ενημερώσει», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις ζημιές που προκαλούν οι μετανάστες στα νησιά, αλλά και στα κρούσματα κορωνοϊού που σημειώνονται στις δομές.

«Έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τον τόπο μας εμείς και όχι άλλοι. Σεβόμαστε το πρόβλημα των νησιών, αλλά μπορούσε να δοθεί άλλη λύση αν είχαμε ερωτηθεί», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, εξήγησε πως το ξενοδοχείο, όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν τα 39 άτομα που έφτασαν χτες στα Καμένα Βούρλα, είναι ακατάλληλο αφού παρέμενε για 15 χρόνια κλειστό. «Ούτε οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ζήσουν εκεί και οι ίδιοι θέλουν να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε πως «ταράχτηκαν στην Αθήνα από το κλείσιμο του ενός ρεύματος στην ΕΟ. Αν αφήσουμε τα 39 άτομα, αύριο θα έρθουν 300 και 400» και χαρακτήρισε «ντροπή να μην είναι εδώ 2.000 κόσμος».

Τέλος, προανήγγειλε σύσκεψη για το θέμα με τους βουλευτές του Νομού την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί, ενώ σήμερα αναμένεται ανακοίνωση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το «παρών» στη Συνέλευση έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του τόνισε πως «ό,τι οργανωθεί, να είναι στο πλαίσιο του πολιτισμού». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και στην Περιφέρεια αιφνιδιάστηκαν, ξεκαθαρίζοντας προς τους κατοίκους ότι «θα είμαστε στο πλευρό σας».

ΜΕΤΑδραση: Να δείξει ανθρωπισμό και φιλοξενία η τοπική κοινωνία

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα χτες η ΜΕΤΑδραση, «μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο να συμβάλει κυρίως σε τομείς οι οποίοι καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της: «Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με «την εγκατάσταση 100 προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα», η ΜΕΤΑδραση θα ήθελε να δηλώσει τα εξής:

Το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020, μεταφέρθηκαν από την ομάδα Συνοδειών της ΜΕΤΑδρασης 39 ασυνόδευτα παιδιά σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα που μισθώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι διαδικασίες για τη μεταφορά των παιδιών κινήθηκαν ταχύτατα προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλείψει ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ανήλικους που έχουν χάσει ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και διέμεναν σε καταυλισμούς στα νησιά για πολλούς μήνες υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. 

Στο πλαίσιο της τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν. Όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Η διαμονή τους στο ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών από τις άλλες χώρες, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν στηρίζουμε τους συμπολίτες μας στα νησιά;

Η ΜΕΤΑδραση έχει αναλάβει τη φροντίδα της πλειονότητας των παιδιών αυτών στα νησιά και θα συνεχίζει να τα φροντίζει και στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, έως ότου μεταφερθούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η προσωρινή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί με κανένα τρόπο «να επηρεάσει την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων» και ελπίζουμε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η τοπική κοινωνία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας αλληλεγγύη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που έχουν χάσει ή χωριστεί από τους γονείς τους. Αυτή τη στιγμή, όλα τα παιδιά είναι τρομαγμένα από τις αντιδράσεις και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για τον οποίο αντιμετωπίζονται από μικρή μερίδα της τοπικής κοινωνίας με αυτόν τον τρόπο. Τα περισσότερα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και έχουν ζήσει ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες. Κάποια μάλιστα, έμαθαν ελληνικά στους καταυλισμούς των νησιών, από αγάπη για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να δείξει τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία για την οποία διακρίνεται η Ελλάδα, έτσι ώστε τα παιδιά στο σύντομο διάστημα της παραμονής τους, να αισθανθούν ασφάλεια και αγάπη και να κρατήσουν ως τελευταία εικόνα της χώρας μας, τη θερμή φιλοξενία τους στα Καμένα Βούρλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024