Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 στον Ορχομενό και συγκεκριμένα στο Μέλανα Ποταμό άρχισαν να «κατοικούν» οι πρώτες πέστροφες του κυρίου Πέτρου Δήμου, τις οποίες από το 2012 πουλάει και ως καπνιστές εκτός από φρέσκες.
Η ιστορία ξεκινά, όταν το 1969 ο κ. Πέτρος άρχισε να χτίζει τις όχθες του ποταμού με πέτρα, μετατρέποντας με μεράκι τον έως τότε βαλτότοπο, στο πιο ειδυλλιακό ιχθυοτροφείο της Ελλάδας.

Γιατί ειδυλλιακό; Το καταπράσινο σκηνικό, κατάμεστο από ψηλά και υγιή δέντρα, οι χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού που «βρέχουν» με κρυστάλλινα νερά τις Πηγές των Χαρίτων και αυτές με τη σειρά τους τον Μέλανα ποταμό και οι αναρίθμητες πέστροφες μέσα σε αυτόν συνθέτουν το παζλ του φυσικού αυτού τοπίου, που προστατεύεται από το δίκτυο Natura, αλλά και την ίδια την οικογένεια Δήμου.

Παράλληλα, στο χώρο αυτό ύστερα από μέριμνα του κ.Δήμου, επισκέπτες και ντόπιοι έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν στα αναπαυτικά τραπεζάκια και να απολαύσουν την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, ενώ συγχρόνως μπορούν να αγοράσουν φρέσκα ψάρια, να ξεναγηθούν στους χώρους και να μάθουν αναλυτικά την πορεία που ακολουθεί η πέστροφα, από το νερό του ποταμού ως το πιάτο.

Όταν αποκτήσουν το κατάλληλο μέγεθος, οι πέστροφες ψαρεύονται με ειδική διαδικασία, για την οποία έχει πρωτοστατήσει ο κύριος Πέτρος. Ειδικά τελάρα, διατήρηση σε άλμη για 16-18 ώρες, αλλά και το κάπνισμα σε ξύλο οξιάς είναι μερικά από τα καινοτόμα βήματα μέχρι να φτάσει η στιγμή για το φιλετάρισμα και τη συσκευασία.

Τη σκυτάλη τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει, ο Αριστοτέλης Δήμου, γιος του κ. Πέτρου, ο οποίος με ίδια αγάπη και μεράκι φροντίζει το χώρο και ασχολείται ενεργά με την παραγωγή και την εκτροφή της πέστροφας.
Οργανώνοντας μια εκδρομή στον Ορχομενό, μπορεί κανείς να ικανοποιήσει τόσο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, όσο και..τον ουρανίσκο του, με την αγορά πέστροφας από το ιχθυοτροφείο Pecaso των κ. Δήμου, που φθάνει στο πιάτο απ’ ευθείας από το φυσικό της περιβάλλον.

Με ιδιαίτερο ροζ χρώμα και αλμυρή γεύση, οι πέστροφες Pecaso αποτελούν τον ιδανικό μεζέ που μπορεί να συνοδευτεί τόσο με τσίπουρο, όσο με μακαρονάδες ή άλλες ποικιλίες.

Δοκιμάστε τον!