Πληγές άφησε πίσω του ο «Ιανός» κατά το πέρασμά του απ’ τη Φθιώτιδα, με τους Δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης και Δομοκού να δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα. Τεράστιες οι καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες, με τις Υπηρεσίες και τα Σώματα Ασφαλείας να δίνουν συνεχή μάχη προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές ή να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που είχαν και έχουν ανάγκη.
Πλημμύρισε ο κάμπος της Λαμίας
Ο τεράστιος όγκος νερού που δέχτηκε ο Δήμος Λαμιέων από νωρίς χτες το πρωί έχει συγκεντρωθεί στον κάμπο. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες της ζωγράφου Ιωάννας Ξέρα.
Ο τεράστιος όγκος νερού αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες απ’ την Ανθήλη τόσο τα ξημερώματα, όσο και σήμερα το πρωί. Οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες εμφανείς.
Ζημιές και στον Δήμο Δομοκού
«Μεγάλες ζημιές στον Άγιο Στέφανο. Εικόνες κατεστραμμένων δρόμων και πλημμυρισμένων καλλιεργειών. Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Αγίου Στεφάνου – Τριλόφου εξαιτίας κατάρρευσης γέφυρας. Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, επενέβη τόσο με δικά του μηχανήματα όσο και Ιδιωτών. Έγιναν οι πρώτες σημαντικές παρεμβάσεις και συνεχίζουμε…», ανέφερε ο Δήμαρχος, Μπάμπης Λιόλιος.
https://www.facebook.com/100033633014798/videos/356549052142859/
Πολλές οι καταστροφές στη Δυτική Φθιώτιδα
Ισχυρό το πλήγμα του «Ιανού» και στον Δήμο Μακρακώμης, όπου σε μια ακόμη κακοκαιρία σημειώθηκαν καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες. Οι εικόνες άλλωστε μιλούν από μόνες τους…
Κλωνί.
Στη Μεσοποταμία το νερό μπήκε μέσα στα σπίτια , πλημμύρισαν υπόγεια και ποιμνιοστάσια. Μηχανήματα του Δήμου, της Περιφέρειας και ιδιώτες συνδράμουν με την Πυροσβεστική ώστε να βγάλουν τα νερά από τα σπίτια.
https://www.facebook.com/100000703966893/videos/pcb.3631350593565037/3631347710231992/
Τρία μηχανήματα επιχειρούν στον δρόμο Σπερχειάδα – Φτέρη.
Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καστρί – Γραμμένη – Άγιος, ίσως και για ημέρες μετά το γκρέμισμα γεφυριού, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Μαρκακώμης Πάνο Κοντογεώργο. Η κυκλοφορία μέχρι το Τρίλοφο γίνεται κανονικά, μετά από παρέμβαση που έγινε με μηχανήματα. Ακόμη και οι οπτικές ίνες βγήκαν στην επιφάνεια, ενώ λόφοι κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο.
Τον Δήμο Μακρακώμης επισκέφτηκε χτες το βράδυ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επικείμενες καταστροφές που πλήττουν την περιοχή.
https://www.facebook.com/fanis.spanos/posts/10161193534889852
Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Λαμιέων και Μακρακώμης, ζήτησε ο Γιώργος Κοτρωνιάς
Την κήρυξη των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε με επιστολή του προς τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιώργος Κοτρωνιάς.
«Μετά από επίσκεψη στις πληγείσες, από τον κυκλώνα «Ιανός», κοινότητες των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης και την διαπίστωση «ιδίοις όμμασι» των καταστροφών σε κατοικίες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες ζητώ, πέραν της κήρυξης του Δήμων σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής πολιτικής προστασίας, να κηρυχθούν ολόκληροι οι Δήμοι Λαμιέων & Μακρακώμης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε, πέραν της συνδρομής, να τύχουν και της μεγαλύτερης δυνατής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κοτρωνιάς.
Δήμος Στυλίδας: Διακοπή ρεύματος στις γεωτρήσεις ύδρευσης
«Λόγω της χθεσινής νεροποντής και του μεγάλου όγκου νερού που δέχτηκε ο Δήμος χθες, έχει γίνει διακοπή ρεύματος στις γεωτρήσεις ύδρευσης στη δημοτική ενότητα Στυλίδας οι οποίες λειτουργούν με ρεύμα. Σας ενημερώνουμε ότι ενδέχεται να υπάρξει διακοπή νερού σε ορισμένες περιοχές του Δήμου μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη από τη ΔΕΗ.
Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε εγρήγορση και από χθες το βράδυ γίνεται μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία το Δήμο μας», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Κώστα Χριστοδούλου.
Η επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία
Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα κάτωθι σημεία:
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Στις διασταυρώσεις των Επαρχιακών Οδών Ορχομένου – Αλιάρτου, Στροβίκης – Αλιάρτου, Αλιάρτου – Ακραιφνίου και Αλιάρτου – Αγίου Δημητρίου, με αγροτικές οδούς του Κωπαϊδικού Πεδίου (προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας).
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Στις Επαρχιακές Οδούς Βραγγιανών – Αγράφων και Αγράφων – Τροβάτου.
ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
- στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από την 12η έως την 27η χ/θ,
- στην Επαρχιακή Οδό Λουτρών Υπάτης – Μεξιατών, από την 1η έως την 3η χ/θ,
- από την Τοπική Κοινότητα Κορομηλιάς Δομοκού, έως την 34η χ/θ της Ε65,
- στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Στεφάνου – Τριλόφου, (300) μέτρα μετά την Τοπική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου (ολική καθίζηση γέφυρας),
- στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού – Κωσταλεξίου,
- στην 6η χ/θ της Επαρχιακής Οδού Λαμίας – Γοργοποτάμου (θέση Φραντζόμυλος),
- στην 1η χ/θ θέση της Επαρχιακής Οδού Αχινού – Κουβέλας (θέση «Ποταμός Βελάς»),
- στην Π.Ε.Ο. Λαμίας – Αθηνών, από την 3η έως την 6η χ/θ,
- στον Παράδρομος του Αυτ/μου της Π.Α.Θ.Ε., από την 194η χ/θ έως την 204η χ/θ και
- στην Οδό Ι. Τσεκούρα, από την επιχείρηση «Κένταυρος» έως τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Χ. Καρβέλη», στην περιοχή Ξηριάς Λαμίας.
Σημειώνεται ότι υφίσταται αποκλεισμός της Λ.Ε.Α. και της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος πορείας προς Αθήνα, στην 184η χ/θ του Αυτ/μου της Π.Α.Θ.Ε., λόγω ύπαρξης λάσπης, καθώς και αποκλεισμός του ρεύματος προς Θερμοπύλες, στο ύψος της 6ης χ/θ της Ε.Ο. Θερμοπυλών – Ιτέας, λόγω πτώσεως βράχου.
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Στην Παραλιακή Οδό της Τοπικής Κοινότητας Τολοφώνος, από το ύψος του ξενοδοχείου «VILLA ΔΗΜΗΤΡΑ» έως και (300) μέτρα πριν την Τοπική Κοινότητα Ερατεινής (προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας).
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αστυνομικών.
Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας για την έντονη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή
Η έντονη κακοκαιρία που έπληξε την πόλη της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας τις τελευταίες ώρες, καθώς και η σφοδρή βροχόπτωση, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων όπως διακοπές ρεύματος, κυκλοφοριακά προβλήματα και πλημμύρες που προκλήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις.
Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του, όπως επικοινωνήσουν με τα γραφεία της υπηρεσίας (τηλ. 2231022112, 2231021395, φαξ. 2231030985, e-mail:info@fthiotidoscc.gr), προκειμένου να αναφέρουν τις ζημιές που τυχόν υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους, ώστε να καταγραφούν οι φθορές και να διαβιβαστούν τα σχετικά αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Με εντολή του πρωθυπουργού κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτο μέλημα των προσπαθειών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Επίσης, θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.