460 νέα κρούσματα – 5 θάνατοι – 85 διασωληνωμένοι

Δείχνει να ξεφεύγει η κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού με το πιο ανησυχητικό στοιχείο την έκρηξη κρουσμάτων σε διαφορετικές εστίες αλλά και την αύξηση των διασωληνώσεων. Από χθες σημειώνεται σερί δυσάρεστων εξελίξεων με “βόμβες” λοιμώξεων να προκύπτουν σε γηροκομείο της Αθήνας, σε κονσερβοποιία στην Σκύδρα, σε οίκο ευγηρίας στην Καρδίτσα αλλά […]

2 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Δείχνει να ξεφεύγει η κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού με το πιο ανησυχητικό στοιχείο την έκρηξη κρουσμάτων σε διαφορετικές εστίες αλλά και την αύξηση των διασωληνώσεων.

Από χθες σημειώνεται σερί δυσάρεστων εξελίξεων με “βόμβες” λοιμώξεων να προκύπτουν σε γηροκομείο της Αθήνας, σε κονσερβοποιία στην Σκύδρα, σε οίκο ευγηρίας στην Καρδίτσα αλλά και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Η σημερινή ανακοίνωση

Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η εικόνα των κρουσμάτων την Πέμπτη

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα την Πέμπτη ήταν 411, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Από τα 411 νέα κρούσματα στη χώρα τα 272 σημειώθηκαν στην Αττική, περιλαμβάνοντας τις δεκάδες λοιμώξεις από το Γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα

Έντονη ανησυχία προκαλεί η νέα αύξηση των διασωληνωμένων, οι οποίοι από τους 78 την Τετάρτη έφτασαν τους 89 την Πέμπτη.

Μάσκα παντού

Με την κατάσταση να δείχνει δραματική η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας παντού μοιάζει ως το επόμενο βήμα στη μάχη ενάντια στη διασπορά του και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό υποστηρίζουν μετ’ επιτάσσεως οι επιστήμονες.

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, έκανε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Το ενδεχόμενο αυτό δεν το απέκλεισε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, ενώ ο καθηγητής ιατρικής Μανώλης Δερμιτζάκης έχει χαρακτηρίσει τη χρήση της μάσκας παντού ως επιβεβλημένη.

Την ίδια στιγμή ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι έχουν εφαρμόσει το μέτρο, ενώ στη λίστα από αύριο προστίθεται και η Ρώμη όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Ιταλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024