«Ριγμένη» η Στερεά Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Αυτό κατέστη σαφές στην κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, παρουσία του Φάνη Σπανού. Το μοναδικό θέμα συζήτησης με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ήταν η ενημέρωση για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 Στερεάς Ελλάδας. Με τα στοιχεία που […]

26 Οκτωβρίου 2020

του/της Newsroom

Αυτό κατέστη σαφές στην κοινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, παρουσία του Φάνη Σπανού.

Το μοναδικό θέμα συζήτησης με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ήταν η ενημέρωση για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 Στερεάς Ελλάδας. Με τα στοιχεία που ανέπτυξε ο κ. Σπανός, κατέστη σαφές ότι η Στερεά Ελλάδα αδικείται, παρά τη γενναία αύξηση στα ποσά των ΠΕΠ που αναμένεται να λάβουν οι Περιφέρειες. Η πρόταση που αφορά τη Στερεά ανέρχεται στα 323 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται στο όσα χρειάζεται η Περιφέρεια. «Μια δίκαιη κατανομή για εμάς θα κυμαίνονταν από 450 έως 500 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Σπανός. Επίκειται συνάντηση εργασίας με τους Δήμους στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

«Αδικημένη» χαρακτήρισε αρχικά την Περιφέρεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, σημειώνοντας τη μειωμένη κατά 80% ΣΑΤΑ, σε συνδυασμό με τη μείωση ενισχύσεων απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που καθιστούν τα προβλήματα των Δήμων μεγαλύτερα. Αναφέρθηκε στον Νόμο 4412 ο οποίος «ζει και βασιλεύει, παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού», στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σημείωσε πως αποτελεί «ελπίδα η συνεργασία Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης», ενώ αναφερόμενος στον κ. Σπανό τόνισε ότι «ο Α’ Βαθμός είναι δίπλα σου».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας χαρακτήρισε «συμπαίκτες» τους Δήμους «στο παιχνίδι να υπηρετήσουμε τους πολίτες», απαντώντας ότι έδωσε και δίνει μάχες για τον 4412, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ο νέος Νόμος, ο οποίος «θέλουμε να είναι ξεκάθαρος».

Αναφερόμενος στο τρέχων ΕΣΠΑ είπε ότι «βρισκόμαστε στο απόγευμα της Προγραμματικής Περιόδου. Έχει υπάρξει ο σχεδιασμός και η Στερεά Ελλάδα είναι στην κορυφή των απορροφήσεων μεταξύ των 13 Περιφερειών». Επισήμανε πως είναι «ante Portas» το Φυσικό Αέριο, ότι υπάρχουν προσκλήσεις επιχειρηματικότητας για κεφαλαιακή στήριξη και πως το ΠΕΔ Στερεάς στήριξε τα οκτώ νοσοκομεία της Περιφέρειας με 4 εκατ. ευρώ, με βάση τις προτάσεις τους.

Για το νέο ΕΣΠΑ σημείωσε αρχικά ότι είναι «μεγάλη πρόκληση το αυξημένο συνολικά ποσό για τη χώρα και τις Περιφέρειες. Είναι γενναία και ουσιαστική η αύξηση στα ΠΕΠ της χώρας» και πως η υπηρεσιακή πρόταση διαμορφώθηκε στην κατανομή 8.600.000.000 ευρώ συνολικής δημόσιας δαπάνης στις Περιφέρειες.

Η πρόταση για τη Στερεά Ελλάδα, συνέχισε, ανέρχεται στα 323 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι «με τα Οινόφυτα είμαστε στην τρίτη κατηγορία». Εξέφρασε την ανάγκη «να κάνουμε όση δουλειά απαιτείται για να λάβει η Στερεά αυτό που δικαιούται και κυρίως αυτό που χρειάζεται. Είναι ευθύνη μας», πρόσθεσε, «το ΠΕΠ ‘21’-’27 να έχει ένα τέτοιο ύψος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».

Εξήγησε πως από το καλοκαίρι που έγινε γνωστή η πρόταση, «τεχνοκρατικά συντάξαμε μια έκθεση που αναλύει και συνθέτει και κάναμε τις πολιτικές επαφές για να καταστεί σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να διορθωθεί». Όπως τόνισε, ενημερώθηκε σχετικά η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Βουλευτές και βέβαια το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Θεωρώ ότι δεν έχω διαγνώσει πρόθεση να ρίξει κάποιος τη Στερεά. Μια δίκαιη κατανομή για εμάς θα κυμαίνονταν από 450 έως 500 εκατ. ευρώ. Το θέσαμε σε όλα τα επίπεδα, όχι με τη μορφή του καυγά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τελειώσει η ιστορία χαμηλόφωνα. Στην έκθεση καταλήγουμε στη διεκδίκηση, και ζητούμε το προαναφερόμενο ποσό και διευκρινίζουμε ότι αυτό καλύπτει μόνο τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Η στέρηση των Οινοφύτων θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα εργαλεία. Καταλήγουμε ότι το δικαιούμαστε, το χρειαζόμαστε, το αξιώνουμε. Έχουμε άριστη σχέση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να δώσει στη Στερεά αυτό που δικαιούται και θα το διεκδικήσουμε με τρόπο νηφάλιο και σοβαρό», κατέληξε ο κ. Σπανός.

Τους προβληματισμούς τους για όσα ακούστηκαν εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Κύμης – Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, Δωρίδος Γιώργος Καπετζώνης και Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, πριν ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Κώστας Λέμας, εξηγήσει πως από τις 9 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίστηκε πως «είμαστε ριγμένοι», κάτι που δεν γνώριζαν και γι’ αυτό την επόμενη μέρα υπήρξε συμπληρωματική ενημέρωση.

Η επίσημη πρόταση του ΕΣΠΑ με τα ποσά περισσότερο οριστικοποιημένα θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου, ενώ οι πρώτες προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2021 και για να υπάρξει συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, επίκειται συνάντηση εργασίας στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024