Τι συζητήθηκε στο ΔΣ Λαμιέων για την επέκταση της δομής των Θερμοπυλών (βίντεο)

Με καθυστέρηση τριών ημερών αναρτήθηκε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων την περασμένη Τετάρτη (30/9), στην οποία συζητήθηκε με τηλεδιάσκεψη η επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπύλες. Συζητώντας αρχικά διαδικαστικά για το θέμα, ο Θωμάς

Με καθυστέρηση τριών ημερών αναρτήθηκε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων την περασμένη Τετάρτη (30/9), στην οποία συζητήθηκε με τηλεδιάσκεψη η επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπύλες.

Συζητώντας αρχικά διαδικαστικά για το θέμα, ο Θωμάς Στάικος ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ με μοναδικό θέμα συζήτησης την εγκατάσταση των προσφύγων στις Θερμοπύλες, με τον Νίκο Σταυρογιάννη να συμφωνεί, καθώς η συζήτηση της Τετάρτης δεν κάλυψε το θέμα όπως είπε. «Θα κωλυσιεργήσει το θέμα, αν συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Σήμερα (σ.σ. 30/9) είναι η ώρα των αποφάσεων», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του αρχικά ο Παναγιώτης Στασινός.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Βασίλης Κυριακάκης το γεγονός ότι η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία και «εν κρυπτώ», χωρίς ζωντανή μετάδοση, λέγοντας στον Δήμαρχο «τείνουμε να πιστέψουμε ότι έχετε κάποιον λόγο». «Δεν θα προσφέρει τίποτα μια έκτακτη συζήτηση, έχει συζητηθεί στο παρελθόν το προσφυγικό», απάντησε ο Θύμιος Καραΐσκος.

Οι τοποθετήσεις

Η διαχείριση του προσφυγικού χρήζει συνεργασίας, προκειμένου να μην λαβωθεί η κοινωνία, ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Θύμιος Καραΐσκος. «Ο Δήμος Λαμίας έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή διαχρονικά, να συμμετέχει στην εκπλήρωση του εθνικού του χρέους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νησιών», είπε.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το ιστορικό της αναστάτωσης που προκαλούσαν οι αποφάσεις του Υπουργείου για εγκατάσταση ανθρώπων σε διάφορα σημεία του Νομού και του Δήμου, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης. «Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρείται ο αιφνιδιασμός και η έλλειψη ενημέρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε και ανέγνωσε μέρος της απόφασης του ΔΣ τον περασμένο Ιανουάριο που αναγνώσθηκε προφορικά και στο Υπουργείο και συγκεκριμένα: «Η όποια νέα δομή εντός του Δήμου αν, όταν και όποτε να απορροφήσει και εκείνη των Θερμοπυλών, καθώς δεν μπορούν να λειτουργούν δύο δομές στον ίδιο Δήμο και επαναλαμβάνει την ανάγκη να απελευθερωθεί άμεσα ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών εν’ όψει των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη».

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε με δύο επιστολές σε όλους τους αρμοδίους στις 14 και 22 Ιανουαρίου 2020. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, στην επιστολή προς τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, αναφέρονταν πως «…οι προτάσεις της κυβέρνησης απορρίφθηκαν από το ΔΣ στις 11/1 και εγκρίνει την εισήγηση του Δημάρχου με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει οποιαδήποτε δομή στα όρια του Δήμου Λαμιέων…» Η πρόταση του Δημάρχου, να απελευθερωθεί άμεσα ο χώρος των Θερμοπυλών, κοινοποιήθηκε στα 13 άτομα που μετείχαν στη σύσκεψη της 9ης Ιανουαρίου, εξήγησε ο κ. Καραΐσκος. «Δεν δέχομαι καμία αιχμή από τον άνθρωπο που έχει την πρότασή μου από τις 23 Ιανουαρίου. Και όχι μόνο αυτός, ολόκληρη η κυβέρνηση», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε «ανάξια λόγου» όσα ο κ. Μηταράκης ανέφερε περί πρότασης του Δημάρχου.

«Από τον Απρίλη μέχρι τώρα καμία υπηρεσία του Δήμου δεν συμμετείχε σε υπηρεσιακή αλληλογραφία και κανένα έγγραφο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απευθύνθηκε στον Δήμο. Ακόμα, καμία ενημέρωση για προθέσεις και σχέδια δεν υπήρξε ούτε σε Δημοτική Υπηρεσία, ούτε στον Δήμαρχο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως με ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης. Αντίθετα, από τα έγγραφα και όλη την αλληλογραφία είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο έκανε τα πάντα για να μην υπάρξει εμπλοκή τοπικών Υπηρεσιών και για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων και των προθέσεων», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Όσον αφορά τις φήμες στο μεσοδιάστημα, είπε πως είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ., κ. Κωνσταντίνου, «ο οποίος ήταν απολύτως καθησυχαστικός. Τελευταία επικοινωνία είχαμε το περασμένο Σάββατο (26/9) το απόγευμα, ο οποίος δήλωνε γεμάτος απορία για τα σχέδια του Υπουργείου. Στις 27/9 πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα», σημείωσε και ανέπτυξε τους πραγματικούς και νομικούς λόγους για τους οποίους δεν θα γίνει καμία δομή στις Θερμοπύλες.

Έπειτα ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στο ΔΣ τα εξής: Να ανακληθεί από τον Υπουργό και την κυβέρνηση η απόφαση χωροθέτησης και εγκατάστασης νέας δομής και να συμπληρωθεί στην απόφαση του Σώματος από τον Ιανουάριο η απελευθέρωση του χώρου, με την κατάργηση της υφιστάμενης δομής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Σταυρογιάννης ο οποίος διαφώνησε με τον Δήμαρχο, καθώς το σχετικό ΦΕΚ ήταν ανηρτημένο από τον περασμένο Μάιο και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μηταράκη σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, για συνάντηση με τον Δήμαρχο τον περασμένο Φεβρουάριο και συζητήσεις μ’ αυτόν και τον Περιφερειάρχη, αλλά και σε πρόταση του Δημάρχου για ακόμη 200 άτομα στις Θερμοπύλες τον Σεπτέμβριο του 2019.

Συμφώνησε με τον Δήμαρχο στο να μπει στην απόφαση του ΔΣ μέχρι τέλος του χρόνου το να φύγει η υπάρχουσα δομή απ’ τις Θερμοπύλες, καλώντας τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση. Παράλληλα, συμφώνησε με τον Θωμά Στάικο στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, των Βουλευτών του Νομού και του Περιφερειάρχη, για να λυθεί το ζήτημα.

Αιφνιδιασμένος δήλωσε ο Παναγιώτης Στασινός από την απόφαση για την άμεση εγκατάσταση επιπλέον ατόμων και επέκταση της δομής στις Θερμοπύλες. Αναφέρθηκε έπειτα σε δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον «Guardian» στις 15/9, ότι οι 6.000 πρόσφυγες απ’ τα νησιά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και μέχρι το Πάσχα όλοι.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η περιοχή μας έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη φιλοξενία και στη διαδικασία του ασύλου στους πρόσφυγες» κι ότι η δομή στις Θερμοπύλες έχει λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες της χώρας. «Κανείς δεν θέλει την επέκταση της δομής, αλλά πρέπει να δούμε που θα πάνε όλοι οι αυτοί οι άνθρωποι αν κλείσει και πως θα συμμετάσχουμε εμείς στη διαδικασία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, είπε ότι από τις 15/7/2020 «τρέχει» το νέο Πρόγραμμα «Εστία ΙΙ», που υπέγραψαν Ελλάδα και ΕΕ, και καλύπτει 25.500 θέσεις φιλοξενίας με στόχο να το αυξήσει κατά 40.000 και πρότεινε ο Δήμος να ενταχθεί σ’ αυτό, καθώς έτσι «θα μπορέσει να κλείσει γρήγορα η δομή και ταυτόχρονα θα επιτελέσει το ανθρωπιστικό και εθνικό καθήκον» να συμμετάσχει στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.

Ο Βασίλης Κυριακάκης αρχικά στάθηκε στο ότι το φλέγον αυτό θέμα εισέρχεται για ενημέρωση και συζήτηση και όχι για λήψη απόφασης, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Στάικου για έκτακτη συνεδρίαση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Βλέπουμε αυτές τις μέρες να ξετυλίγεται μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, μια προσπάθεια εξαπάτησης των δημοτών, ένας εμπαιγμός από όλους. Αποκαλύφθηκε το ΦΕΚ με το αίτημα του Υπουργείου προς το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησης της έκτασης. Στις 22 Μάη υπάρχει ΚΥΑ για άδεια χωροθέτησης και κατασκευής. Στις 25/6 έγγραφο του υπουργείου προς την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο Λαμίας. Στις 3/8 ΦΕΚ που κηρύσσεται αναδασωτέα η έκταση. Στις 4/9 κάλεσμα στην ιστοσελίδα του ΔΟΜ για προσφορές για την κατασκευή έργου. Κε Δήμαρχε γι’ αυτά δεν είπατε τίποτα. Υπάρχει αλληλογραφία με Υπηρεσίες και οι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης δεν πήραν μυρωδιά; Τι λέμε τώρα», αναρωτήθηκε και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο τόνισε: «Λέτε ότι δεν ενημερωθήκατε; Υποβάλλετε τις παραιτήσεις σας. Ζητήστε απ’ την κυβέρνηση τον λόγο. Αν λέτε ότι δεν γνωρίζατε, θα μας κατηγορήσουν οι δημότες για ανικανότητα. Αλλιώς είστε ψεύτης, εξαπατάτε τον δημότη».

Στη συνέχεια είπε ότι αποδείχτηκε πως η διεκδίκηση του ιστορικού χώρου και των ιαματικών των Θερμοπυλών ήταν απόλυτα εφικτή, γιατί σε λίγα 24ωρα το αίτημα του υπουργείου ικανοποιήθηκε, πόσο μάλλον αν αιτούνταν ο Δήμος την αξιοποίηση, αναλύοντας τις σχετικές προτάσεις της παράταξής του τα τελευταία χρόνια και ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα είναι αρωγός στις προσπάθειες αξιοποίησης.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στον κ. Καραΐσκο και ρώτησε: «Πως αντιδράσατε στην παραχώρηση του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ; Δεν ήταν ιστορικός όταν παραχωρούνταν, που ήσασταν τότε να τα πείτε; Μόνο επιφανειακά επικαλείστε την ιστορικότητα. Αξιοποιείστε τον χώρο ως brand name, αλλά να είναι στα χέρια του Δήμου. Χαιρόμαστε που λέτε ότι θέλετε να κλείσει η δομή και περιμένουμε να δούμε το επόμενο βήμα».

Με ιστορική αναδρομή με τις «άφρονες πράξεις μια τοπικής διοίκησης» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Θωμάς Στάικος. «Το 2015 η Περιφέρεια υπό τον Κ. Μπακογιάννη αποφάσισε να γίνει η δομή και σήμερα βλέπουμε τα απόνερα αυτής της απόφασης. Δεν υπάρχει ευθύνη ενός Υπουργού, αλλά συνολικά της κυβέρνησης. Είναι σα να παίρνει σε τοπικό επίπεδο ένας Αντιδήμαρχος μια απόφαση χωρίς να τη γνωρίζει και να την επικροτεί ο Δήμαρχος. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο αφού έγινε στις Θερμοπύλες, γιατί να μη γίνει και στους Δελφούς και στην Ακρόπολη», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο τόνισε πως είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς η παράταξή του είναι πλειοψηφία στη Βουλή, στον Δήμο και στην Περιφέρεια και θα μπορέσει να διαπραγματευτεί. «Συμφωνώ απολύτως σε όσα είπατε μέχρι τον Ιανουάριο. Το ερώτημα είναι τι έγινε από τον Φεβρουάριο και μετά; Δημοσιεύθηκαν ΦΕΚ, όχι αγγελίες γάμων σε εφημερίδα. Δικαιολογείται να υπάρχει άγνοια απ’ τον Δήμο ή μη παρακολούθηση του θέματος;», πρόσθεσε και συμφώνησε με το κλείσιμο της δομής μέχρι τέλους του έτους.

Έπειτα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις απ’ τους αρμόδιους σε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ και δήλωσε τη στήριξη της παράταξής του στις δύο προτάσεις του Δημάρχου, ζητώντας όλη την αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου.

Ο Γιώργος Δελιχάς εξήγησε πως δεν έπεσαν απ’ τα σύννεφα στη Λαϊκή Συσπείρωση με την απόφαση του Υπουργείου. «Το συγκεκριμένο ζήτημα το έβαλε η παράταξή μας μέσω του κ. Χρονά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν πήρε καμία απάντηση. Να μην λέμε ότι δεν γνωρίζαμε. Με τις κραυγές και τα όχι ρίχνουμε νερό στον μύλο του ρατσισμού και μετά βγάζουμε ψηφίσματα για τη δράση της Χρυσής Αυγής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι ευχάριστη η αντιπαράθεση Δήμου και Υπουργείου και δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανακούφισης αυτών των ανθρώπων. Ψάχνουμε πρόχειρες λύσεις με μπαλώματα. Δυστυχώς στους πολέμους σε Ασία και Αφρική συμμετέχει και η χώρα μας», επισημαίνοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί αν ανοίξουν τα σύνορα και δοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ανθρώπους αυτούς να πάνε εκεί που επιθυμούν.

Για τις Θερμοπύλες εξέφρασε τη διαφωνία του στη δημιουργία κλειστής δομής 2.000 ατόμων με περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι μια νέα Μόρια. Μέχρι να φύγουν απ’ τη χώρα, θα πρέπει να διαβιούν με ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε κλειστά ανθρώπινα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σημείωσε. «Με βελτιώσεις μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί» η υφιστάμενη δομή, υπογράμμισε επίσης.

Απαντώντας στα προλεχθέντα, ο κ. Καραΐσκος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Γιώργο Δελιχά, μου κάνει εντύπωση μια τοποθέτησή σου. Γνώριζες το ΦΕΚ και δεν πήρες ένα τηλέφωνο τον Δήμαρχο να τον ενημερώσεις; Να μου πεις, πάρε Θύμιο το ΦΕΚ, να δεις τι θα κάνεις; Ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος προΐσταται των Υπηρεσιών του Δήμου του. Δεν είναι υποχρεωμένες οι Υπηρεσίες να παρακολουθούν τα ΦΕΚ που αφορούν άλλες αιτίες και δεν αφορούν τον Δήμο. Έχετε κάποια πληροφόρηση ότι ήρθε κάποιο ερώτημα στον Δήμο ότι γίνεται επέκταση ή δημιουργία νέας δομής; Αν έχετε τέτοια πληροφόρηση, είμαι λάθος εγώ. Καμία Υπηρεσία του Δήμου δεν είχε ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στη δομή των Θερμοπυλών».

Ανταπαντώντας ο Γιώργος Δελιχάς, αναφέρθηκε σε πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας με τον Δήμαρχο να λέει «δεν διαβάζω τοπικές εφημερίδες, τι να κάνουμε;»..

Δείτε τη συζήτηση για το θέμα από το 1:29:50 έως το 3:55:35.

Στο στάδιο των ανακοινώσεων συζητήθηκε και το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός» από τον Δήμο Λαμιέων.

Ο Νίκος Σταυρογιάννης αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. «Από το 2018 δεν έγινε κανένα μελετημένο έργο που να αφορά τα νερά της Όρθρυος, σε αντίθεση με τον Οίτη που είναι μικρότερα τα προβλήματα», σημείωσε.

Ο Παναγιώτης Στασινός ανέγνωσε επιστολή κατοίκου από τα Στίρφακα, ενώ ο Βασίλης Κυριακάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες των εταιρειών που κατασκευάζουν τη σιδηροδρομική γραμμή, λέγοντας πως δεν κατατέθηκε κάποια αγωγή κατά των εταιρειών αυτών από τον Δήμο. «Ο Δήμος δεν έχει ανακοινώσει μέτρα για τους πληγέντες», τόνισε σχετικά ο Θωμάς Στάικος, ενώ ο Γιώργος Δελιχάς ανέφερε πως «ποτέ δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα για να προστατευθεί ο κόσμος, αλλά και η συντήρηση των υπαρχόντων έργων».

«Αν ένα φαινόμενο είναι ακραίο ή όχι, το κρίνουν τα στοιχεία. Δεν είχαμε ποτέ τόσο ύψος βροχοπτώσεων. Ο Δήμος κι η ΔΕΥΑΛ είναι προετοιμασμένος για συνήθεις διαδικασίες, για αντιμετώπιση φαινομένων που έχουν μεγάλη πυκνότητα στον χρόνο. Ο Δήμος μας αντιμετώπισε επιτυχώς αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο Δήμαρχος απαντώντας στα προλεχθέντα.

Απόψεις κατατέθηκαν ακόμη για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λαμίας, τις καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες και τα κυλικεία, όπου επικεφαλής παρατάξεων ζήτησαν για μια ακόμη φορά θεματοποίηση των ζητημάτων προκειμένου να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδική συνεδρίαση για την ανάπτυξη ζήτησε ο Γιώργος Παπανικολάου, στην οποία θα συζητηθεί η κλειστή Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα των συμβασιούχων του Δήμου και της δίκης τους, η οποία αναβλήθηκε.

Με καθυστέρηση τριών ημερών αναρτήθηκε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων την περασμένη Τετάρτη (30/9), στην οποία συζητήθηκε με τηλεδιάσκεψη η επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπύλες.

Συζητώντας αρχικά διαδικαστικά για το θέμα, ο Θωμάς Στάικος ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ με μοναδικό θέμα συζήτησης την εγκατάσταση των προσφύγων στις Θερμοπύλες, με τον Νίκο Σταυρογιάννη να συμφωνεί, καθώς η συζήτηση της Τετάρτης δεν κάλυψε το θέμα όπως είπε. «Θα κωλυσιεργήσει το θέμα, αν συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Σήμερα (σ.σ. 30/9) είναι η ώρα των αποφάσεων», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του αρχικά ο Παναγιώτης Στασινός.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Βασίλης Κυριακάκης το γεγονός ότι η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία και «εν κρυπτώ», χωρίς ζωντανή μετάδοση, λέγοντας στον Δήμαρχο «τείνουμε να πιστέψουμε ότι έχετε κάποιον λόγο». «Δεν θα προσφέρει τίποτα μια έκτακτη συζήτηση, έχει συζητηθεί στο παρελθόν το προσφυγικό», απάντησε ο Θύμιος Καραΐσκος.

Οι τοποθετήσεις

Η διαχείριση του προσφυγικού χρήζει συνεργασίας, προκειμένου να μην λαβωθεί η κοινωνία, ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, Θύμιος Καραΐσκος. «Ο Δήμος Λαμίας έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή διαχρονικά, να συμμετέχει στην εκπλήρωση του εθνικού του χρέους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νησιών», είπε.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το ιστορικό της αναστάτωσης που προκαλούσαν οι αποφάσεις του Υπουργείου για εγκατάσταση ανθρώπων σε διάφορα σημεία του Νομού και του Δήμου, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης. «Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρείται ο αιφνιδιασμός και η έλλειψη ενημέρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε και ανέγνωσε μέρος της απόφασης του ΔΣ τον περασμένο Ιανουάριο που αναγνώσθηκε προφορικά και στο Υπουργείο και συγκεκριμένα: «Η όποια νέα δομή εντός του Δήμου αν, όταν και όποτε να απορροφήσει και εκείνη των Θερμοπυλών, καθώς δεν μπορούν να λειτουργούν δύο δομές στον ίδιο Δήμο και επαναλαμβάνει την ανάγκη να απελευθερωθεί άμεσα ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών εν’ όψει των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την ομώνυμη μάχη».

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε με δύο επιστολές σε όλους τους αρμοδίους στις 14 και 22 Ιανουαρίου 2020. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, στην επιστολή προς τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, αναφέρονταν πως «…οι προτάσεις της κυβέρνησης απορρίφθηκαν από το ΔΣ στις 11/1 και εγκρίνει την εισήγηση του Δημάρχου με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει οποιαδήποτε δομή στα όρια του Δήμου Λαμιέων…» Η πρόταση του Δημάρχου, να απελευθερωθεί άμεσα ο χώρος των Θερμοπυλών, κοινοποιήθηκε στα 13 άτομα που μετείχαν στη σύσκεψη της 9ης Ιανουαρίου, εξήγησε ο κ. Καραΐσκος. «Δεν δέχομαι καμία αιχμή από τον άνθρωπο που έχει την πρότασή μου από τις 23 Ιανουαρίου. Και όχι μόνο αυτός, ολόκληρη η κυβέρνηση», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε «ανάξια λόγου» όσα ο κ. Μηταράκης ανέφερε περί πρότασης του Δημάρχου.

«Από τον Απρίλη μέχρι τώρα καμία υπηρεσία του Δήμου δεν συμμετείχε σε υπηρεσιακή αλληλογραφία και κανένα έγγραφο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απευθύνθηκε στον Δήμο. Ακόμα, καμία ενημέρωση για προθέσεις και σχέδια δεν υπήρξε ούτε σε Δημοτική Υπηρεσία, ούτε στον Δήμαρχο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως με ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης. Αντίθετα, από τα έγγραφα και όλη την αλληλογραφία είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο έκανε τα πάντα για να μην υπάρξει εμπλοκή τοπικών Υπηρεσιών και για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων και των προθέσεων», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Όσον αφορά τις φήμες στο μεσοδιάστημα, είπε πως είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ., κ. Κωνσταντίνου, «ο οποίος ήταν απολύτως καθησυχαστικός. Τελευταία επικοινωνία είχαμε το περασμένο Σάββατο (26/9) το απόγευμα, ο οποίος δήλωνε γεμάτος απορία για τα σχέδια του Υπουργείου. Στις 27/9 πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα», σημείωσε και ανέπτυξε τους πραγματικούς και νομικούς λόγους για τους οποίους δεν θα γίνει καμία δομή στις Θερμοπύλες.

Έπειτα ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στο ΔΣ τα εξής: Να ανακληθεί από τον Υπουργό και την κυβέρνηση η απόφαση χωροθέτησης και εγκατάστασης νέας δομής και να συμπληρωθεί στην απόφαση του Σώματος από τον Ιανουάριο η απελευθέρωση του χώρου, με την κατάργηση της υφιστάμενης δομής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Σταυρογιάννης ο οποίος διαφώνησε με τον Δήμαρχο, καθώς το σχετικό ΦΕΚ ήταν ανηρτημένο από τον περασμένο Μάιο και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μηταράκη σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας, για συνάντηση με τον Δήμαρχο τον περασμένο Φεβρουάριο και συζητήσεις μ’ αυτόν και τον Περιφερειάρχη, αλλά και σε πρόταση του Δημάρχου για ακόμη 200 άτομα στις Θερμοπύλες τον Σεπτέμβριο του 2019.

Συμφώνησε με τον Δήμαρχο στο να μπει στην απόφαση του ΔΣ μέχρι τέλος του χρόνου το να φύγει η υπάρχουσα δομή απ’ τις Θερμοπύλες, καλώντας τον Πρωθυπουργό να δώσει λύση. Παράλληλα, συμφώνησε με τον Θωμά Στάικο στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, των Βουλευτών του Νομού και του Περιφερειάρχη, για να λυθεί το ζήτημα.

Αιφνιδιασμένος δήλωσε ο Παναγιώτης Στασινός από την απόφαση για την άμεση εγκατάσταση επιπλέον ατόμων και επέκταση της δομής στις Θερμοπύλες. Αναφέρθηκε έπειτα σε δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον «Guardian» στις 15/9, ότι οι 6.000 πρόσφυγες απ’ τα νησιά θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και μέχρι το Πάσχα όλοι.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η περιοχή μας έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη φιλοξενία και στη διαδικασία του ασύλου στους πρόσφυγες» κι ότι η δομή στις Θερμοπύλες έχει λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες της χώρας. «Κανείς δεν θέλει την επέκταση της δομής, αλλά πρέπει να δούμε που θα πάνε όλοι οι αυτοί οι άνθρωποι αν κλείσει και πως θα συμμετάσχουμε εμείς στη διαδικασία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, είπε ότι από τις 15/7/2020 «τρέχει» το νέο Πρόγραμμα «Εστία ΙΙ», που υπέγραψαν Ελλάδα και ΕΕ, και καλύπτει 25.500 θέσεις φιλοξενίας με στόχο να το αυξήσει κατά 40.000 και πρότεινε ο Δήμος να ενταχθεί σ’ αυτό, καθώς έτσι «θα μπορέσει να κλείσει γρήγορα η δομή και ταυτόχρονα θα επιτελέσει το ανθρωπιστικό και εθνικό καθήκον» να συμμετάσχει στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.

Ο Βασίλης Κυριακάκης αρχικά στάθηκε στο ότι το φλέγον αυτό θέμα εισέρχεται για ενημέρωση και συζήτηση και όχι για λήψη απόφασης, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Στάικου για έκτακτη συνεδρίαση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Βλέπουμε αυτές τις μέρες να ξετυλίγεται μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, μια προσπάθεια εξαπάτησης των δημοτών, ένας εμπαιγμός από όλους. Αποκαλύφθηκε το ΦΕΚ με το αίτημα του Υπουργείου προς το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησης της έκτασης. Στις 22 Μάη υπάρχει ΚΥΑ για άδεια χωροθέτησης και κατασκευής. Στις 25/6 έγγραφο του υπουργείου προς την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο Λαμίας. Στις 3/8 ΦΕΚ που κηρύσσεται αναδασωτέα η έκταση. Στις 4/9 κάλεσμα στην ιστοσελίδα του ΔΟΜ για προσφορές για την κατασκευή έργου. Κε Δήμαρχε γι’ αυτά δεν είπατε τίποτα. Υπάρχει αλληλογραφία με Υπηρεσίες και οι Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης δεν πήραν μυρωδιά; Τι λέμε τώρα», αναρωτήθηκε και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο τόνισε: «Λέτε ότι δεν ενημερωθήκατε; Υποβάλλετε τις παραιτήσεις σας. Ζητήστε απ’ την κυβέρνηση τον λόγο. Αν λέτε ότι δεν γνωρίζατε, θα μας κατηγορήσουν οι δημότες για ανικανότητα. Αλλιώς είστε ψεύτης, εξαπατάτε τον δημότη».

Στη συνέχεια είπε ότι αποδείχτηκε πως η διεκδίκηση του ιστορικού χώρου και των ιαματικών των Θερμοπυλών ήταν απόλυτα εφικτή, γιατί σε λίγα 24ωρα το αίτημα του υπουργείου ικανοποιήθηκε, πόσο μάλλον αν αιτούνταν ο Δήμος την αξιοποίηση, αναλύοντας τις σχετικές προτάσεις της παράταξής του τα τελευταία χρόνια και ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα είναι αρωγός στις προσπάθειες αξιοποίησης.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στον κ. Καραΐσκο και ρώτησε: «Πως αντιδράσατε στην παραχώρηση του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ; Δεν ήταν ιστορικός όταν παραχωρούνταν, που ήσασταν τότε να τα πείτε; Μόνο επιφανειακά επικαλείστε την ιστορικότητα. Αξιοποιείστε τον χώρο ως brand name, αλλά να είναι στα χέρια του Δήμου. Χαιρόμαστε που λέτε ότι θέλετε να κλείσει η δομή και περιμένουμε να δούμε το επόμενο βήμα».

Με ιστορική αναδρομή με τις «άφρονες πράξεις μια τοπικής διοίκησης» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Θωμάς Στάικος. «Το 2015 η Περιφέρεια υπό τον Κ. Μπακογιάννη αποφάσισε να γίνει η δομή και σήμερα βλέπουμε τα απόνερα αυτής της απόφασης. Δεν υπάρχει ευθύνη ενός Υπουργού, αλλά συνολικά της κυβέρνησης. Είναι σα να παίρνει σε τοπικό επίπεδο ένας Αντιδήμαρχος μια απόφαση χωρίς να τη γνωρίζει και να την επικροτεί ο Δήμαρχος. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο αφού έγινε στις Θερμοπύλες, γιατί να μη γίνει και στους Δελφούς και στην Ακρόπολη», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο τόνισε πως είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς η παράταξή του είναι πλειοψηφία στη Βουλή, στον Δήμο και στην Περιφέρεια και θα μπορέσει να διαπραγματευτεί. «Συμφωνώ απολύτως σε όσα είπατε μέχρι τον Ιανουάριο. Το ερώτημα είναι τι έγινε από τον Φεβρουάριο και μετά; Δημοσιεύθηκαν ΦΕΚ, όχι αγγελίες γάμων σε εφημερίδα. Δικαιολογείται να υπάρχει άγνοια απ’ τον Δήμο ή μη παρακολούθηση του θέματος;», πρόσθεσε και συμφώνησε με το κλείσιμο της δομής μέχρι τέλους του έτους.

Έπειτα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις απ’ τους αρμόδιους σε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ και δήλωσε τη στήριξη της παράταξής του στις δύο προτάσεις του Δημάρχου, ζητώντας όλη την αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου.

Ο Γιώργος Δελιχάς εξήγησε πως δεν έπεσαν απ’ τα σύννεφα στη Λαϊκή Συσπείρωση με την απόφαση του Υπουργείου. «Το συγκεκριμένο ζήτημα το έβαλε η παράταξή μας μέσω του κ. Χρονά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν πήρε καμία απάντηση. Να μην λέμε ότι δεν γνωρίζαμε. Με τις κραυγές και τα όχι ρίχνουμε νερό στον μύλο του ρατσισμού και μετά βγάζουμε ψηφίσματα για τη δράση της Χρυσής Αυγής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι ευχάριστη η αντιπαράθεση Δήμου και Υπουργείου και δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανακούφισης αυτών των ανθρώπων. Ψάχνουμε πρόχειρες λύσεις με μπαλώματα. Δυστυχώς στους πολέμους σε Ασία και Αφρική συμμετέχει και η χώρα μας», επισημαίνοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί αν ανοίξουν τα σύνορα και δοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ανθρώπους αυτούς να πάνε εκεί που επιθυμούν.

Για τις Θερμοπύλες εξέφρασε τη διαφωνία του στη δημιουργία κλειστής δομής 2.000 ατόμων με περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, η οποία θα είναι μια νέα Μόρια. Μέχρι να φύγουν απ’ τη χώρα, θα πρέπει να διαβιούν με ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε κλειστά ανθρώπινα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σημείωσε. «Με βελτιώσεις μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί» η υφιστάμενη δομή, υπογράμμισε επίσης.

Απαντώντας στα προλεχθέντα, ο κ. Καραΐσκος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Γιώργο Δελιχά, μου κάνει εντύπωση μια τοποθέτησή σου. Γνώριζες το ΦΕΚ και δεν πήρες ένα τηλέφωνο τον Δήμαρχο να τον ενημερώσεις; Να μου πεις, πάρε Θύμιο το ΦΕΚ, να δεις τι θα κάνεις; Ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος προΐσταται των Υπηρεσιών του Δήμου του. Δεν είναι υποχρεωμένες οι Υπηρεσίες να παρακολουθούν τα ΦΕΚ που αφορούν άλλες αιτίες και δεν αφορούν τον Δήμο. Έχετε κάποια πληροφόρηση ότι ήρθε κάποιο ερώτημα στον Δήμο ότι γίνεται επέκταση ή δημιουργία νέας δομής; Αν έχετε τέτοια πληροφόρηση, είμαι λάθος εγώ. Καμία Υπηρεσία του Δήμου δεν είχε ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στη δομή των Θερμοπυλών».

Ανταπαντώντας ο Γιώργος Δελιχάς, αναφέρθηκε σε πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας με τον Δήμαρχο να λέει «δεν διαβάζω τοπικές εφημερίδες, τι να κάνουμε;»..

Δείτε τη συζήτηση για το θέμα από το 1:29:50 έως το 3:55:35.

Στο στάδιο των ανακοινώσεων συζητήθηκε και το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός» από τον Δήμο Λαμιέων.

Ο Νίκος Σταυρογιάννης αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. «Από το 2018 δεν έγινε κανένα μελετημένο έργο που να αφορά τα νερά της Όρθρυος, σε αντίθεση με τον Οίτη που είναι μικρότερα τα προβλήματα», σημείωσε.

Ο Παναγιώτης Στασινός ανέγνωσε επιστολή κατοίκου από τα Στίρφακα, ενώ ο Βασίλης Κυριακάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες των εταιρειών που κατασκευάζουν τη σιδηροδρομική γραμμή, λέγοντας πως δεν κατατέθηκε κάποια αγωγή κατά των εταιρειών αυτών από τον Δήμο. «Ο Δήμος δεν έχει ανακοινώσει μέτρα για τους πληγέντες», τόνισε σχετικά ο Θωμάς Στάικος, ενώ ο Γιώργος Δελιχάς ανέφερε πως «ποτέ δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα για να προστατευθεί ο κόσμος, αλλά και η συντήρηση των υπαρχόντων έργων».

«Αν ένα φαινόμενο είναι ακραίο ή όχι, το κρίνουν τα στοιχεία. Δεν είχαμε ποτέ τόσο ύψος βροχοπτώσεων. Ο Δήμος κι η ΔΕΥΑΛ είναι προετοιμασμένος για συνήθεις διαδικασίες, για αντιμετώπιση φαινομένων που έχουν μεγάλη πυκνότητα στον χρόνο. Ο Δήμος μας αντιμετώπισε επιτυχώς αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο Δήμαρχος απαντώντας στα προλεχθέντα.

Απόψεις κατατέθηκαν ακόμη για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λαμίας, τις καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες και τα κυλικεία, όπου επικεφαλής παρατάξεων ζήτησαν για μια ακόμη φορά θεματοποίηση των ζητημάτων προκειμένου να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδική συνεδρίαση για την ανάπτυξη ζήτησε ο Γιώργος Παπανικολάου, στην οποία θα συζητηθεί η κλειστή Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα των συμβασιούχων του Δήμου και της δίκης τους, η οποία αναβλήθηκε.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *