Υπόδειγμα εκπαιδευτικού

Ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, που δυστυχώς αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Μιλάμε για τον διευθυντή του 2ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας, Κων/νο Γιακουμίδη, ο οποίος τηρώντας τον σκοπό της αποστολής του κρατά το σχολείο του μακριά από τις καταλήψεις. Όπως επισημαίνει μάλιστα «είναι διατεθειμένος να προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια», προκειμένου […]

2 Οκτωβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, που δυστυχώς αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Μιλάμε για τον διευθυντή του 2ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας, Κων/νο Γιακουμίδη, ο οποίος τηρώντας τον σκοπό της αποστολής του κρατά το σχολείο του μακριά από τις καταλήψεις. Όπως επισημαίνει μάλιστα «είναι διατεθειμένος να προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια», προκειμένου να διαφυλάξει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Δυστυχώς όμως πολλοί άλλοι διευθυντές και καθηγητές δεν ακολουθούν το παράδειγμά του, αλλά και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε προς τους γονείς των μαθητών του Λυκείου, με την οποία τους ενημερώνει: «Αγαπητοί γονείς κ κηδεμόνες Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν καταλήψεις σχολείων, στο σχολείο μας γίνεται προσπάθεια για να μη γίνει κατάληψη. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καθ ολη τη διάρκεια του σκ η παρουσία μας θα είναι συνεχής, οποίος/α μαθητής/τρια εντοπιστεί στό χώρο του σχολείου ή άλλοι μαθητές άλλων σχολείων τότε θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο. Τα δημοκρατικά δημόσια σχολεία στηρίζονται στο διάλογο αλλά με τα σχολεία ανοικτά. Κλειστά δημόσια σχολεία είναι σε βάρος των παιδιών σας. Δεν πρέπει η σιωπηρά πλειοψηφία των μαθητών να είναι απαθής θεατής. Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο με τα παιδία, σεβόμενοι και τους διακριτούς ρόλους μας. Ως Δντης από το νόμο είμαι υποχρεωμένος ανά πάσα στιγμή όταν μου ζητηθούν από δικαστικές ή αστυνομικές αρχές τα ονόματα αυτών που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του σχολείου αυτά να δοθούν, δεν θέλουμε όμως ποτέ να συμβεί αυτό. Δεν θέλουμε ποτέ να ξανασυμβεί, όπως στο παρελθόν, να δούμε τους μαθητές μας κατηγορούμενους από τη τακτική δικαιοσύνη Έστω και ένα παιδί να θέλει ανοικτό σχολείο αυτό θα παραμείνει ανοικτό. Επίσης ως γονείς ανηλίκων παιδιών έχετε ευθύνη για τα παιδία σας, ειδικά όταν αυτά παραμένουν εκτός οικίας τους ακατάλληλες ώρες. Στο σχολείο μας δεν είμαστε κατά του διαλόγου και πάντα όλοι οι καθηγητές βρίσκονται κοντά στα παιδία που τα θεωρούμε και δικά μας παιδία. Πιστεύουμε ότι η αγάπη των μαθητών μας και η δική σας για το σχολείο μας , είναι εκείνη η δύναμη που μας δίνει κουράγιο, είμαστε πάντα μαζί με τους μαθητές μας αλλά πάντα με βάση ότι το σχολείο παραμένει ανοικτό».

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στον άξιο αυτό δημόσιο λειτουργό.

Τελειώνοντας να επισημάνουμε την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν χθες μαθητές λυκείων της Χαλκίδας, με τα εμετικά και πρόστυχα συνθήματα που «εκτόξευαν» την πορεία τους. Είναι προφανώς δείγμα της εκπαίδευσης που έχουν από ανεύθυνους γονείς και αυτούς που τους εκπαιδεύουν κατ’ αυτό τον «θαυμαστό» τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024