27 οι νεκροί από κορονοϊό μέχρι τις 4 το μεσημέρι

Ακόμα μια άσχημη μέρα για την Ελλάδα είναι η σημερινή καθώς μέχρι αυτή την ώρα έχουν χάσει την ζωή τους  από επιπλοκές από τον νέο κορωνοϊό 27 ασθενείς με την πλειοψηφία να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς. Συγκεκριμένα, 3.316 νέα […]

13 Νοεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ακόμα μια άσχημη μέρα για την Ελλάδα είναι η σημερινή καθώς μέχρι αυτή την ώρα έχουν χάσει την ζωή τους  από επιπλοκές από τον νέο κορωνοϊό 27 ασθενείς με την πλειοψηφία να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς.

Συγκεκριμένα, 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 828 στη Θεσσαλονίκη και 756 στην Αττική, 310 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ και 50 θανάτους σε ένα 24ωρο και 959 συνολικά στη χώρα.

Ο κορωνοϊός στοχεύει πλέον και στους νέους

Μειώνεται η “ψαλίδα” ανάμεσα στα ηλικιακά γκρουπ όσων νοσούν βαριά και βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ομάδες 40-64 ετών και από 65 ετών και άνω δεν έχουν μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.

Ειδικότερα, μέχρι και χθες, οι διασωληνωμένοι από 40 έως 64 ετών ήταν 141 (ποσοστό 45,5%) και όσοι διασωληνωμένοι έχουν ηλικία από 65 ετών και πάνω ήταν μέχρι και χθες 161 (ποσοστό 51,9%). Η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες κάθε ημέρα που περνά “κλείνει” όλο και περισσότερο. Ενδεικτικά, πριν ένα μήνα, στις 12 Οκτωβρίου, οι ασθενείς από 40 έως 64 ετών αντιπροσώπευαν το 35,2% του συνόλου των διασωληνωμένων ενώ όσοι ήταν από 65 ετών και άνω το 63,7% του ίδιου συνόλου. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πλέον καταγράφονται και δεκάδες θάνατοι καθημερινά που αφορούν ως επί το πλείστον σε ηλικιωμένους.

Η βαριά επίπτωση του κορωνοϊού αποτυπώνεται και σε ηλικίες μικρότερες των 40. Χθες οι διασωληνωμένοι από 18 έως 39 ετών ανήλθαν σε οκτώ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο η επιδημία προχωρά και όσο τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται γιατροί και λοιπό προσωπικό θα βλέπουν και αρκετούς νεότερους να νοσούν βαριά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου επιδημικού κύματος ο αριθμός των νεότερων πολιτών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση δεν ήταν τόσο μεγάλος καθώς τα κρούσματα δεν ήταν πολλά. Πλέον, που τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3000 είναι αναμενόμενο, κατά τους ειδικούς, να υπάρχουν περισσότερα βαριά περιστατικά που αφορούν σε νεότερους.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι και οι νέοι δεν είναι άτρωτοι και πρέπει να επιδεικνύουν τεράστια προσοχή τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά δικούς τους ανθρώπους που κινδύνεουν ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

“Νομίζω ότι η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα σήμερα έχει γίνει πια κατανοητή από τους περισσότερους από εμάς, αφού ενώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ακούγαμε για ένα κρούσμα Covid-19 στο ευρύτερο κοινωνικό ή εργασιακό μας περιβάλλον, ενώ σήμερα πια έχουμε ένα κρούσμα δίπλα μας και έτσι δεν μπορούμε να κατατάσσουμε τις επαφές μας σήμερα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου. Και το λέω αυτό, κυρίως απευθυνόμενη στους νέους που νόμιζαν ότι είναι αλώβητοι” ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλη για όλη την Ελλάδα, με ορισμένες περιοχές να βρίσκονται σε “βαθύ κόκκινο”. Εκτός της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αττικής που δοκιμάζονται σκληρά από την επιδημία, υψηλό φορτίο καθώς και πίεση στο Σύστημα Υγείας δέχεται και η Λάρισα. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή βρισκόταν περισσότερο από μία εβδομάδα πριν το πανελλαδικό “απαγορευτικό” σε τοπικό lockdown, εξακολουθεί να καταγράφει τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. Χθες η Λάρισα δήλωσε 160 νέα περιστατικά, ενώ τα “χτυπήματα” είναι απανωτά για τη βόρεια Ελλάδα. Ημαθία, Πιερία και Πέλλα συγκέντρωσαν χθες … 400 νέα κρούσματα. Υψηλό είναι το “φορτίο” που συγκεντρώνει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Εβρος χθες δήλωσε 76 νέα περιστατικά κορωνοϊού, η Δράμα 98, η Ροδόπη 42 μολύνσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, η “έξοδος” την 30η Νοεμβρίου μοιάζει αρκετά φιλόδοξο σενάριο.

“Οι ειδικοί μάς λένε ότι εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα τότε κάποια στιγμή στις επόμενες ημέρες, υπάρχουν και συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες και διαγράμματα, θα έρθει μία επιπέδωση αυτής της καμπύλης”, επεσήμανε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (Σκάι). Πρόσθεσε όμως ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί. “Για αυτό και ζητάω σε όλους να προσέχουν και όλους να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά και ακατάπαυστα πρωί, μεσημέρι, βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα, οι υγειονομικοί μας, επιτελούν έναν άθλο και πρέπει να τους στηρίξουμε να αντέξουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024