Ανδρέας Κολοκυθάς: «Πρέπει το ΕΣΥ να μπορεί να είναι εδώ για όλους τους πολίτες»

Κάλεσμα στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, απευθύνει με συνέντευξη του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο νέος Διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέας Κολοκυθάς. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Διοικητής, ο κ. Κολοκυθάς

Κάλεσμα στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, απευθύνει με συνέντευξη του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο νέος Διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέας Κολοκυθάς.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Διοικητής, ο κ. Κολοκυθάς αναφέρεται στο πως αντιμετωπίστηκε η πανδημία στο πρώτο ξέσπασμά της και πως θωρακίζεται το νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της. Παράλληλα, εξηγεί τους στόχους όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και θα παρέχονται στους πολίτες, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που είτε έγιναν, είτε αναμένονται.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Μετά την αποχώρηση του κ. Χατζημαργαρίτη αναλάβατε χρέη Διοικητή. Πως ήταν αυτοί οι μήνες, που είχατε να αντιμετωπίσετε την πανδημία αλλά και την ονοματολογία γύρω από τη θέση του Διοικητή;

Με τον κ. Χατζημαργαρίτη είχαμε μια άποψη συνεργασία, τέτοια που μου επέτρεψε να έχω -από την πρώτη μέρα- πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων του νοσοκομείου.  Οπότε όταν ξεκίνησε η πανδημία, έχοντας αυτή την εικόνα, την πληροφόρηση και τη συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μπορούσα να έχω άμεσες κινήσεις. Άμεσες κινήσεις ως προς τα αποθέματα μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης που είχαμε να κάνουμε στο νοσοκομείο, παράλληλα με τη λειτουργία του, ως προς το θέμα του κορωνοϊού.

Ήταν πολύ σπουδαίο να μην δυσλειτουργήσει το υπόλοιπο νοσοκομείο και οι υπηρεσίες που παρείχε με την έναρξη του κορωνοϊού. Όπως είδαμε, άλλα νοσοκομεία όταν ξεκίνησε η πανδημία έπρεπε να αναζητήσουν χώρους ή να τροποποιήσουν τη λειτουργία τους. Εμείς είχαμε την πολυτέλεια, λόγω του πρώην Σανατορίου που το είχαμε παραλάβει έξι μήνες πριν, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις.

Συγκαλώντας -πάνω σ’ αυτές τις βάσεις- την επιτροπή κορωνοϊού, η οποία συστάθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς και τους επικεφαλής όλων των κλινικών, αποφασίστηκε ότι η βέλτιστη λύση νοσηλείας ήταν στους χώρους του πρώην Σανατορίου, αφού ήταν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο ιστό και κυρίως ασφαλείς, μιας και τα περιστατικά εκεί μπορούσαν να νοσηλευτούν με ασφάλεια.

Όσον αφορά την ονοματολογία που αναφέρατε, όλες αυτές οι θέσεις των Διοικητών και των αναπληρωτών Διοικητών είναι επί θητεία. Η πανδημία όμως δεν μας επέτρεψε να σκεφτούμε τυχόν συνέχιση μιας θητείας. Η πανδημία μας επέβαλε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπισή της με τον καλύτερο τρόπο. Όλα τα υπόλοιπα μπορούσαν να περιμένουν κι όπως είδαμε, ενώ η θητεία μου έληγε τέλη Απριλίου, τελικά έληξε αρχές Οκτωβρίου.

Ακριβώς για τον λόγο που προείπα, ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί κυρίως το πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς ήταν κάτι άγνωστο, και φυσικά οποιαδήποτε εμπειρία είχε αποκομιστεί κατά το παρελθόν, τη χρησιμοποιήσαμε προκειμένου να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη. Κυκλοφορώντας έξω στην κοινωνία τι βλέπετε, τηρούν οι πολίτες τα μέτρα;

Για να πω την αλήθεια, αποφεύγω να κυκλοφορώ πολύ, ειδικά στο κέντρο της Λαμίας γιατί κι εγώ κοιτάω να προστατεύσω πρώτα τον εαυτό μου, όσο και τους γύρω μου. Δυστυχώς τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η πανδημία.

Περάσαμε κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, μία περίοδο χαλαρότητας η οποία παρέσυρε πολλούς στο να μην τηρούν τα μέτρα. Ακριβώς αυτό είναι που βλέπουμε τώρα, ως αποτέλεσμα. Δηλαδή η σημερινή εικόνα είναι οι επιπτώσεις των κινήσεών μας πριν από 15 μέρες, οπότε οι σημερινές κινήσεις μας θα φανούν μετά από 15 μέρες. Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, γιατί βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε στην ηλικία, ούτε στο φύλο, ούτε σε ομάδες αίματος, ούτε σε διάφορα σενάρια, που θεωρεί ο καθένας ότι μπορεί να εξαιρεθεί.

Εμείς, σαν Εθνικό Σύστημα Υγείας θα σταθούμε κι οφείλουμε να σταθούμε, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Η Λαμία ως μία επαρχιακή πόλη έχει επιπτώσεις όσον αφορά την επαγγελματική ζωή του ατόμου, που ενδεχομένως να προσβληθεί από κορωνοϊό. Στην κοινωνική ζωή της οικογένειας ή των μελών της οικογένειάς του, οπότε βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός, όχι μόνο σαν ασθένεια μπορεί να μας βλάψει, αλλά –λόγω της άγνωστης πορείας του- μας βλάπτει γενικότερα.

Το νοσοκομείο Λαμίας είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος; Τι έγινε μέχρι τώρα και τι αναμένεται επιπλέον να γίνει;

Γενικά σε όλα τα νοσοκομεία είναι μια δυναμική κατάσταση. Λόγω του κορωνοϊού, κοιτούν να αναπτύξουν και να ισχυροποιήσουν την αντίδρασή τους σε ολοένα αυξανόμενα κρούσματα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος σχεδόν ακαριαία μετατρέψαμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε ΜΕΘ Κορωνοϊού κι όπως είδαμε χρειάστηκε. Ναι μεν για λίγα περιστατικά, καίρια δε.

Πήραμε τον μοριακό έλεγχο, πράγμα το οποίο στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο γιατί όλα τα νοσοκομεία, όλες οι εταιρείες ακόμη και ιδιωτικά προσπαθούσαν να βρούνε και δεν υπήρχαν. Αυτό μας έδωσε μια αμεσότητα στη διάγνωση. Πριν παραλάβουμε τον μοριακό έλεγχο στο νοσοκομείο μας, κάναμε περίπου από 26 έως και 30 ώρες για να διαγνώσουμε αν είναι κορωνοϊός ή όχι. Όλοι αυτοί οι ασθενείς βρισκόντουσαν σε ένα στάδιο προθαλάμου στο πέτρινο κτήριο, το οποίο είχε κόπωση τόσο για τους ίδιους, όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που ανέμενε τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

Οπότε αυτό μας έλυσε τα χέρια ως προς την άμεση διάγνωση και την ιχνηλάτηση, γιατί με το που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές, οπότε κι αυτές μπορούν άμεσα να κινηθούν και να μην περιμένουν μια ακόμη μέρα, που ενδεχομένως ένα συγγενικό κρούσμα από το ίδιο περιστατικό να πηγαίνει στο καφενείο ο άνθρωπος, μην έχοντας ιδέα ή κάπου αλλού που να κολλήσει άλλους. Αυτό θεωρώ ότι συνετέλεσε και στον περιορισμό στη Φθιώτιδα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές.

Μεγάλη κίνηση, η οποία υλοποιείται αυτόν τον καιρό, είναι ότι μπορέσαμε και πήραμε επτά νέες κλίνες ΜΕΘ απ’ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα για τον κορωνοϊό. Οι κινήσεις έγιναν τον Μάιο – Ιούνιο. Οι έξι κλίνες, που ουσιαστικά δεσμεύσαμε για τον κορωνοϊό, λείπουν από αλλού και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αυτή την έλλειψη. Εκεί ήμασταν πιο γρήγοροι και πιο άμεσοι με άλλα νοσοκομεία και, απ’ τα 15 νοσοκομεία που παίρνουμε απ’ αυτή τη δωρεά, έχουμε τελειώσει με τα δύο πρώτα στάδια που ήταν η έγκριση των μελετών κι η έκδοση της άδειας, και είμαστε τώρα στο στάδιο επιλογής του αναδόχου που θα το υλοποιήσει και πιστεύω μες στις επόμενες μέρες θα γίνουν τα έργα στον δεύτερο όροφο, που είναι να τοποθετηθεί η νέα ΜΕΘ.

Παράλληλα, προχωρήσαμε και σε προκήρυξη θέσεων επτά γιατρών κι αναμένονται κι οι νοσηλευτές. Να μην ξεχνάμε όμως ότι λόγω του κορωνοϊού έχουμε πάρει γύρω στους 45 νοσηλευτές και 15 λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Αυξήσαμε και τις συμβάσεις καθαριότητας και σεκιούριτι, προκειμένου να μπορούμε με ασφάλεια να νοσηλεύουμε περιστατικά κορωνοϊού, παράλληλα με την υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αναφερθήκατε στις προσλήψεις για τον κορωνοϊό. Γενικότερα στο Γ.Ν. Λαμίας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί ή αναμένονται κι άλλες προσλήψεις;

Θα θυμίσω πως η τελευταία προκήρυξη μονίμων θέσεων ήταν πριν ένα περίπου μήνα. Ήταν επτά θέσεις της ΜΕΘ και τέσσερις άλλες ακόμη. Η κατάσταση που δημιουργείται είναι δυναμική. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος προσέλευσης ασθενών, τόσο μεγαλύτερες είναι κι οι ανάγκες. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο αν σήμερα είναι επαρκής ο αριθμός των γιατρών. Κατά ειδικότητες δεν είναι επαρκής.

Πριν από έναν χρόνο περίπου ο αριθμός των πνευμονολόγων ήταν για παράδειγμα αρκετός γι’ αυτό το οποίο χρειάζονταν. Τώρα, επειδή έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη νόσο και μεγαλύτερο πλήθος, δεν είναι αρκετός, οπότε προσανατολιζόμαστε να ενισχύουμε διαρκώς το νοσοκομείο με τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη, προκειμένου να ανταποκριθούνε.

Το καλό είναι ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο συστήματα προσλήψεων για τα νοσοκομεία, οι μόνιμες προσλήψεις και το επικουρικό προσωπικό. Το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται με τα έξοδα του ίδιου του νοσοκομείου, ενώ οι μόνιμες προσλήψεις απ’ τον κεντρικό προϋπολογισμό. Πολλοί απ’ τους γιατρούς που είχαμε ανά ειδικότητα σε επικουρικούς πλέον παίρνουν μόνιμες θέσεις, οπότε αυτό μας απελευθερώνει κονδύλια να μπορούμε ξανά να απευθυνθούμε για να πάρουμε επικουρικούς γιατρούς, ακριβώς εκεί που χρειάζεται το νοσοκομείο.

Γι αυτό σας λέω ότι είναι μια δυναμική διαδικασία και κοιτάμε ανάλογα με τις ανάγκες. Ζητάμε και παίρνουμε εισηγήσεις απ’ όλους τους Διευθυντές Τμημάτων και από κοινού αποφασίζουμε ποιος θα ενισχυθεί κατά την επόμενη πάντα περίοδο. Το επόμενο βήμα και λόγω του κορωνοϊού θα είναι στις ειδικότητες παθολογίας, πνευμονολογίας και κάποιες ακόμη ίσως στην χειρουργική, γιατί έχουμε συνταξιοδοτήσεις.

Όπως είπαμε, πρέπει να βλέπουμε την παράλληλη λειτουργία όλου του νοσοκομείου, οι οποίες πρέπει να αναπληρωθούν, ούτως ώστε να υπάρχει και καλή εργασιακή απόδοση, διάθεση και εργασιακές σχέσεις εντός του νοσοκομείου και να μην υπάρχει κόπωση, η οποία μπορεί να φέρει λάθη. Θέλουμε να προστατεύεται και το προσωπικό απ’ όλες τις απόψεις, προκειμένου μ’ αυτή την τακτική να παρέχεται κι αξιόπιστη κι υψηλού επιπέδου δημόσια υγεία.

Στον πρώτο όροφο του παλιού Σανατορίου, πίσω απ’ τον κ. Κολοκυθά, στεγάζεται η πτέρυγα κορωνοϊού.

Ο στόχος ή οι στόχοι του νέου Διοικητή, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα ποιοι είναι;

Κι αυτό είναι μια δυναμική πορεία. Καταρχάς πρέπει να οριστεί ένα νέο Δ.Σ. Ένας Διοικητής μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα μόνος του, χωρίς Δ.Σ. Έχω την τύχη να έχει οριστεί Αναπληρωτής Διοικητής ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος, ο οποίος από τις πρώτες μέρες –με τις γνώσεις του- εμπλουτίζει την προσπάθεια του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο σαν φορέας, ο στόχος είναι να γίνει ο ενδιάμεσος κρίκος του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και του τριτοβάθμιου, που είναι το Πανεπιστημιακό σε πρώτη φάση, χωρίς όμως να είναι ιατρική σχολή. Να παρέχει μεν αναβαθμισμένες υπηρεσίες που δεν παρείχε ποτέ και νέες υπηρεσίες, και μέσα σ’ αυτά εντάσσονται ως μεγάλοι στόχοι η ακτινοθεραπεία, πράγμα που έχει ανακοινώσει κι ο Υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης στη Βουλή.

Να προχωρήσουμε την κλινική φυσική – ιατρική αποκατάσταση, η οποία λόγω του κορωνοϊού πήγε λίγο πίσω κι έπρεπε να χωρέσουμε σε τετραγωνικά πτέρυγα κορωνοϊού, που δεν είχε προϋπολογιστεί, χωρίς όμως να αφήσουμε την κλινική φυσική – ιατρική αποκατάσταση απ’ έξω και να αναβαθμίσουμε και τις υφιστάμενες ιατρικές παροχές υγείας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες ειδικότητες μονήρης.

Δεν εφημερεύει κάθε μέρα κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα, επομένως θα πρέπει να λύσουμε κι αυτό, εκμεταλλευόμενοι πάντα το Σανατόριο, το οποίο στόχος αυτής της θητείας είναι στο τέλος της να λειτουργήσει πλήρως. Δηλαδή όλοι οι χώροι του νοσοκομείου να είναι λειτουργικοί και να παρέχουν από ένα σημείο πιο εξειδικευμένες παροχές υγείας.

Ένας ακόμη στόχος είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να εξελιχθεί ως ένα μικρό νοσοκομείο μέσα στο νοσοκομείο. Ο στόχος αυτός θα περιλαμβάνει και ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις, γιατί όταν για παράδειγμα εφημερεύει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθηθεί το εν λόγω Τμήμα, κάνει αξονικές τομογραφίες στον πρώτο όροφο. Θα θέλαμε να βάλουμε έναν δεύτερο αξονικό και να τον τοποθετήσουμε, με μικρότερη βέβαια λεπτομέρεια και όχι τόσο ποιοτικά ανεπτυγμένο, για τα Επείγοντα Περιστατικά σε παραπλήσιο χώρο, αλλά σε άμεση επικοινωνία με τον χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα τα ΤΕΠ. Έχουμε την πολυτέλεια ενός τεράστιου κτηρίου το οποίο αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, θα μπορεί μετά το τακτικό ωράριο να λειτουργεί ένα μικρό νοσοκομείο εντός του νοσοκομείου και η επικοινωνία τους να είναι μόνο για εισαγωγές και όχι να ταλαιπωρείται ο κόσμος πηγαίνοντας στον πρώτο όροφο ή τα εργαστήρια να είναι μακριά και να χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος.

Όλα αυτά θα τα βάλουμε στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και με ειδικότητες για παράδειγμα αιματολόγου, ενδοκρινολόγου, πράγματα που δεν έχουμε μέχρι στιγμής, γιατί πιστεύω η γεωγραφική κυρίως θέση του νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και το δύσβατο των γειτονικών περιοχών, των όμορων Νομών, μας υποχρεώνει να είναι ένα νοσοκομείο που θα παρέχει σχεδόν ό,τι κι ένα τριτοβάθμιο.

Να μην ξεχνάμε πως διακομίζονται στο νοσοκομείο μας πολλά περιστατικά απ’ τη Βόρεια Εύβοια, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Παράλληλα, οι στεφανιογραφίες θα ξεκινήσουν τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου μιας και ήδη εγκαθίσταται ο στεφανιογράφος. Αυτομάτως αυτά μας απαλλάσσουν από 400 διακομιδές τον χρόνο στην Αθήνα κι από πολλή αναστάτωση των οικογενειών, οι οποίες αναστατώνονται είτε για μια απλή στεφανιογραφία, είτε περισσότερο για μια επεμβατική. Όλα αυτά θα μπορούν πλέον να γίνονται στο νοσοκομείο μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Να προσέχουν κυρίως τους εαυτούς τους τη δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας, γιατί προσέχοντας τους εαυτούς τους, προσέχουν και τους γύρω τους και βοηθάνε πάρα πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στα πραγματικά δύσκολα περιστατικά. Δεν έχουν σταματήσει ούτε τα εμφράγματα, ούτε τα τροχαία, ούτε οι εγκεφαλικές κακώσεις, ούτε οι γέννες, ούτε οι καρδιολογικές παθήσεις. Πρέπει το ΕΣΥ να μπορεί να είναι εδώ για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για την πανδημία.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2020.

Κάλεσμα στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, απευθύνει με συνέντευξη του στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο νέος Διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέας Κολοκυθάς.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Διοικητής, ο κ. Κολοκυθάς αναφέρεται στο πως αντιμετωπίστηκε η πανδημία στο πρώτο ξέσπασμά της και πως θωρακίζεται το νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της. Παράλληλα, εξηγεί τους στόχους όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και θα παρέχονται στους πολίτες, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που είτε έγιναν, είτε αναμένονται.

Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας

Μετά την αποχώρηση του κ. Χατζημαργαρίτη αναλάβατε χρέη Διοικητή. Πως ήταν αυτοί οι μήνες, που είχατε να αντιμετωπίσετε την πανδημία αλλά και την ονοματολογία γύρω από τη θέση του Διοικητή;

Με τον κ. Χατζημαργαρίτη είχαμε μια άποψη συνεργασία, τέτοια που μου επέτρεψε να έχω -από την πρώτη μέρα- πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων του νοσοκομείου.  Οπότε όταν ξεκίνησε η πανδημία, έχοντας αυτή την εικόνα, την πληροφόρηση και τη συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, μπορούσα να έχω άμεσες κινήσεις. Άμεσες κινήσεις ως προς τα αποθέματα μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης που είχαμε να κάνουμε στο νοσοκομείο, παράλληλα με τη λειτουργία του, ως προς το θέμα του κορωνοϊού.

Ήταν πολύ σπουδαίο να μην δυσλειτουργήσει το υπόλοιπο νοσοκομείο και οι υπηρεσίες που παρείχε με την έναρξη του κορωνοϊού. Όπως είδαμε, άλλα νοσοκομεία όταν ξεκίνησε η πανδημία έπρεπε να αναζητήσουν χώρους ή να τροποποιήσουν τη λειτουργία τους. Εμείς είχαμε την πολυτέλεια, λόγω του πρώην Σανατορίου που το είχαμε παραλάβει έξι μήνες πριν, να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις.

Συγκαλώντας -πάνω σ’ αυτές τις βάσεις- την επιτροπή κορωνοϊού, η οποία συστάθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς και τους επικεφαλής όλων των κλινικών, αποφασίστηκε ότι η βέλτιστη λύση νοσηλείας ήταν στους χώρους του πρώην Σανατορίου, αφού ήταν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο ιστό και κυρίως ασφαλείς, μιας και τα περιστατικά εκεί μπορούσαν να νοσηλευτούν με ασφάλεια.

Όσον αφορά την ονοματολογία που αναφέρατε, όλες αυτές οι θέσεις των Διοικητών και των αναπληρωτών Διοικητών είναι επί θητεία. Η πανδημία όμως δεν μας επέτρεψε να σκεφτούμε τυχόν συνέχιση μιας θητείας. Η πανδημία μας επέβαλε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπισή της με τον καλύτερο τρόπο. Όλα τα υπόλοιπα μπορούσαν να περιμένουν κι όπως είδαμε, ενώ η θητεία μου έληγε τέλη Απριλίου, τελικά έληξε αρχές Οκτωβρίου.

Ακριβώς για τον λόγο που προείπα, ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί κυρίως το πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς ήταν κάτι άγνωστο, και φυσικά οποιαδήποτε εμπειρία είχε αποκομιστεί κατά το παρελθόν, τη χρησιμοποιήσαμε προκειμένου να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση.

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη. Κυκλοφορώντας έξω στην κοινωνία τι βλέπετε, τηρούν οι πολίτες τα μέτρα;

Για να πω την αλήθεια, αποφεύγω να κυκλοφορώ πολύ, ειδικά στο κέντρο της Λαμίας γιατί κι εγώ κοιτάω να προστατεύσω πρώτα τον εαυτό μου, όσο και τους γύρω μου. Δυστυχώς τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η πανδημία.

Περάσαμε κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, μία περίοδο χαλαρότητας η οποία παρέσυρε πολλούς στο να μην τηρούν τα μέτρα. Ακριβώς αυτό είναι που βλέπουμε τώρα, ως αποτέλεσμα. Δηλαδή η σημερινή εικόνα είναι οι επιπτώσεις των κινήσεών μας πριν από 15 μέρες, οπότε οι σημερινές κινήσεις μας θα φανούν μετά από 15 μέρες. Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, γιατί βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε στην ηλικία, ούτε στο φύλο, ούτε σε ομάδες αίματος, ούτε σε διάφορα σενάρια, που θεωρεί ο καθένας ότι μπορεί να εξαιρεθεί.

Εμείς, σαν Εθνικό Σύστημα Υγείας θα σταθούμε κι οφείλουμε να σταθούμε, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Η Λαμία ως μία επαρχιακή πόλη έχει επιπτώσεις όσον αφορά την επαγγελματική ζωή του ατόμου, που ενδεχομένως να προσβληθεί από κορωνοϊό. Στην κοινωνική ζωή της οικογένειας ή των μελών της οικογένειάς του, οπότε βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός, όχι μόνο σαν ασθένεια μπορεί να μας βλάψει, αλλά –λόγω της άγνωστης πορείας του- μας βλάπτει γενικότερα.

Το νοσοκομείο Λαμίας είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος; Τι έγινε μέχρι τώρα και τι αναμένεται επιπλέον να γίνει;

Γενικά σε όλα τα νοσοκομεία είναι μια δυναμική κατάσταση. Λόγω του κορωνοϊού, κοιτούν να αναπτύξουν και να ισχυροποιήσουν την αντίδρασή τους σε ολοένα αυξανόμενα κρούσματα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος σχεδόν ακαριαία μετατρέψαμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε ΜΕΘ Κορωνοϊού κι όπως είδαμε χρειάστηκε. Ναι μεν για λίγα περιστατικά, καίρια δε.

Πήραμε τον μοριακό έλεγχο, πράγμα το οποίο στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο γιατί όλα τα νοσοκομεία, όλες οι εταιρείες ακόμη και ιδιωτικά προσπαθούσαν να βρούνε και δεν υπήρχαν. Αυτό μας έδωσε μια αμεσότητα στη διάγνωση. Πριν παραλάβουμε τον μοριακό έλεγχο στο νοσοκομείο μας, κάναμε περίπου από 26 έως και 30 ώρες για να διαγνώσουμε αν είναι κορωνοϊός ή όχι. Όλοι αυτοί οι ασθενείς βρισκόντουσαν σε ένα στάδιο προθαλάμου στο πέτρινο κτήριο, το οποίο είχε κόπωση τόσο για τους ίδιους, όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που ανέμενε τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

Οπότε αυτό μας έλυσε τα χέρια ως προς την άμεση διάγνωση και την ιχνηλάτηση, γιατί με το που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα ενημερώνουμε τις αρμόδιες αρχές, οπότε κι αυτές μπορούν άμεσα να κινηθούν και να μην περιμένουν μια ακόμη μέρα, που ενδεχομένως ένα συγγενικό κρούσμα από το ίδιο περιστατικό να πηγαίνει στο καφενείο ο άνθρωπος, μην έχοντας ιδέα ή κάπου αλλού που να κολλήσει άλλους. Αυτό θεωρώ ότι συνετέλεσε και στον περιορισμό στη Φθιώτιδα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές.

Μεγάλη κίνηση, η οποία υλοποιείται αυτόν τον καιρό, είναι ότι μπορέσαμε και πήραμε επτά νέες κλίνες ΜΕΘ απ’ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα για τον κορωνοϊό. Οι κινήσεις έγιναν τον Μάιο – Ιούνιο. Οι έξι κλίνες, που ουσιαστικά δεσμεύσαμε για τον κορωνοϊό, λείπουν από αλλού και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αυτή την έλλειψη. Εκεί ήμασταν πιο γρήγοροι και πιο άμεσοι με άλλα νοσοκομεία και, απ’ τα 15 νοσοκομεία που παίρνουμε απ’ αυτή τη δωρεά, έχουμε τελειώσει με τα δύο πρώτα στάδια που ήταν η έγκριση των μελετών κι η έκδοση της άδειας, και είμαστε τώρα στο στάδιο επιλογής του αναδόχου που θα το υλοποιήσει και πιστεύω μες στις επόμενες μέρες θα γίνουν τα έργα στον δεύτερο όροφο, που είναι να τοποθετηθεί η νέα ΜΕΘ.

Παράλληλα, προχωρήσαμε και σε προκήρυξη θέσεων επτά γιατρών κι αναμένονται κι οι νοσηλευτές. Να μην ξεχνάμε όμως ότι λόγω του κορωνοϊού έχουμε πάρει γύρω στους 45 νοσηλευτές και 15 λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Αυξήσαμε και τις συμβάσεις καθαριότητας και σεκιούριτι, προκειμένου να μπορούμε με ασφάλεια να νοσηλεύουμε περιστατικά κορωνοϊού, παράλληλα με την υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αναφερθήκατε στις προσλήψεις για τον κορωνοϊό. Γενικότερα στο Γ.Ν. Λαμίας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί ή αναμένονται κι άλλες προσλήψεις;

Θα θυμίσω πως η τελευταία προκήρυξη μονίμων θέσεων ήταν πριν ένα περίπου μήνα. Ήταν επτά θέσεις της ΜΕΘ και τέσσερις άλλες ακόμη. Η κατάσταση που δημιουργείται είναι δυναμική. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος προσέλευσης ασθενών, τόσο μεγαλύτερες είναι κι οι ανάγκες. Άρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο αν σήμερα είναι επαρκής ο αριθμός των γιατρών. Κατά ειδικότητες δεν είναι επαρκής.

Πριν από έναν χρόνο περίπου ο αριθμός των πνευμονολόγων ήταν για παράδειγμα αρκετός γι’ αυτό το οποίο χρειάζονταν. Τώρα, επειδή έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη νόσο και μεγαλύτερο πλήθος, δεν είναι αρκετός, οπότε προσανατολιζόμαστε να ενισχύουμε διαρκώς το νοσοκομείο με τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη, προκειμένου να ανταποκριθούνε.

Το καλό είναι ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο συστήματα προσλήψεων για τα νοσοκομεία, οι μόνιμες προσλήψεις και το επικουρικό προσωπικό. Το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται με τα έξοδα του ίδιου του νοσοκομείου, ενώ οι μόνιμες προσλήψεις απ’ τον κεντρικό προϋπολογισμό. Πολλοί απ’ τους γιατρούς που είχαμε ανά ειδικότητα σε επικουρικούς πλέον παίρνουν μόνιμες θέσεις, οπότε αυτό μας απελευθερώνει κονδύλια να μπορούμε ξανά να απευθυνθούμε για να πάρουμε επικουρικούς γιατρούς, ακριβώς εκεί που χρειάζεται το νοσοκομείο.

Γι αυτό σας λέω ότι είναι μια δυναμική διαδικασία και κοιτάμε ανάλογα με τις ανάγκες. Ζητάμε και παίρνουμε εισηγήσεις απ’ όλους τους Διευθυντές Τμημάτων και από κοινού αποφασίζουμε ποιος θα ενισχυθεί κατά την επόμενη πάντα περίοδο. Το επόμενο βήμα και λόγω του κορωνοϊού θα είναι στις ειδικότητες παθολογίας, πνευμονολογίας και κάποιες ακόμη ίσως στην χειρουργική, γιατί έχουμε συνταξιοδοτήσεις.

Όπως είπαμε, πρέπει να βλέπουμε την παράλληλη λειτουργία όλου του νοσοκομείου, οι οποίες πρέπει να αναπληρωθούν, ούτως ώστε να υπάρχει και καλή εργασιακή απόδοση, διάθεση και εργασιακές σχέσεις εντός του νοσοκομείου και να μην υπάρχει κόπωση, η οποία μπορεί να φέρει λάθη. Θέλουμε να προστατεύεται και το προσωπικό απ’ όλες τις απόψεις, προκειμένου μ’ αυτή την τακτική να παρέχεται κι αξιόπιστη κι υψηλού επιπέδου δημόσια υγεία.

Στον πρώτο όροφο του παλιού Σανατορίου, πίσω απ’ τον κ. Κολοκυθά, στεγάζεται η πτέρυγα κορωνοϊού.

Ο στόχος ή οι στόχοι του νέου Διοικητή, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα ποιοι είναι;

Κι αυτό είναι μια δυναμική πορεία. Καταρχάς πρέπει να οριστεί ένα νέο Δ.Σ. Ένας Διοικητής μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα μόνος του, χωρίς Δ.Σ. Έχω την τύχη να έχει οριστεί Αναπληρωτής Διοικητής ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος, ο οποίος από τις πρώτες μέρες –με τις γνώσεις του- εμπλουτίζει την προσπάθεια του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο σαν φορέας, ο στόχος είναι να γίνει ο ενδιάμεσος κρίκος του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και του τριτοβάθμιου, που είναι το Πανεπιστημιακό σε πρώτη φάση, χωρίς όμως να είναι ιατρική σχολή. Να παρέχει μεν αναβαθμισμένες υπηρεσίες που δεν παρείχε ποτέ και νέες υπηρεσίες, και μέσα σ’ αυτά εντάσσονται ως μεγάλοι στόχοι η ακτινοθεραπεία, πράγμα που έχει ανακοινώσει κι ο Υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης στη Βουλή.

Να προχωρήσουμε την κλινική φυσική – ιατρική αποκατάσταση, η οποία λόγω του κορωνοϊού πήγε λίγο πίσω κι έπρεπε να χωρέσουμε σε τετραγωνικά πτέρυγα κορωνοϊού, που δεν είχε προϋπολογιστεί, χωρίς όμως να αφήσουμε την κλινική φυσική – ιατρική αποκατάσταση απ’ έξω και να αναβαθμίσουμε και τις υφιστάμενες ιατρικές παροχές υγείας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες ειδικότητες μονήρης.

Δεν εφημερεύει κάθε μέρα κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα, επομένως θα πρέπει να λύσουμε κι αυτό, εκμεταλλευόμενοι πάντα το Σανατόριο, το οποίο στόχος αυτής της θητείας είναι στο τέλος της να λειτουργήσει πλήρως. Δηλαδή όλοι οι χώροι του νοσοκομείου να είναι λειτουργικοί και να παρέχουν από ένα σημείο πιο εξειδικευμένες παροχές υγείας.

Ένας ακόμη στόχος είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να εξελιχθεί ως ένα μικρό νοσοκομείο μέσα στο νοσοκομείο. Ο στόχος αυτός θα περιλαμβάνει και ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις, γιατί όταν για παράδειγμα εφημερεύει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθηθεί το εν λόγω Τμήμα, κάνει αξονικές τομογραφίες στον πρώτο όροφο. Θα θέλαμε να βάλουμε έναν δεύτερο αξονικό και να τον τοποθετήσουμε, με μικρότερη βέβαια λεπτομέρεια και όχι τόσο ποιοτικά ανεπτυγμένο, για τα Επείγοντα Περιστατικά σε παραπλήσιο χώρο, αλλά σε άμεση επικοινωνία με τον χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα τα ΤΕΠ. Έχουμε την πολυτέλεια ενός τεράστιου κτηρίου το οποίο αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, θα μπορεί μετά το τακτικό ωράριο να λειτουργεί ένα μικρό νοσοκομείο εντός του νοσοκομείου και η επικοινωνία τους να είναι μόνο για εισαγωγές και όχι να ταλαιπωρείται ο κόσμος πηγαίνοντας στον πρώτο όροφο ή τα εργαστήρια να είναι μακριά και να χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος.

Όλα αυτά θα τα βάλουμε στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και με ειδικότητες για παράδειγμα αιματολόγου, ενδοκρινολόγου, πράγματα που δεν έχουμε μέχρι στιγμής, γιατί πιστεύω η γεωγραφική κυρίως θέση του νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και το δύσβατο των γειτονικών περιοχών, των όμορων Νομών, μας υποχρεώνει να είναι ένα νοσοκομείο που θα παρέχει σχεδόν ό,τι κι ένα τριτοβάθμιο.

Να μην ξεχνάμε πως διακομίζονται στο νοσοκομείο μας πολλά περιστατικά απ’ τη Βόρεια Εύβοια, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Παράλληλα, οι στεφανιογραφίες θα ξεκινήσουν τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου μιας και ήδη εγκαθίσταται ο στεφανιογράφος. Αυτομάτως αυτά μας απαλλάσσουν από 400 διακομιδές τον χρόνο στην Αθήνα κι από πολλή αναστάτωση των οικογενειών, οι οποίες αναστατώνονται είτε για μια απλή στεφανιογραφία, είτε περισσότερο για μια επεμβατική. Όλα αυτά θα μπορούν πλέον να γίνονται στο νοσοκομείο μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;

Να προσέχουν κυρίως τους εαυτούς τους τη δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας, γιατί προσέχοντας τους εαυτούς τους, προσέχουν και τους γύρω τους και βοηθάνε πάρα πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στα πραγματικά δύσκολα περιστατικά. Δεν έχουν σταματήσει ούτε τα εμφράγματα, ούτε τα τροχαία, ούτε οι εγκεφαλικές κακώσεις, ούτε οι γέννες, ούτε οι καρδιολογικές παθήσεις. Πρέπει το ΕΣΥ να μπορεί να είναι εδώ για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για την πανδημία.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2020.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *