Απάντηση Μπατζελή σε «κύκλους» της Περιφέρειας

Ανακοίνωση – απάντηση σε «κύκλους της Περιφέρειας» που σχολίασαν επικριτικά  το δελτίο Τύπου της παράταξής της «Πατρίδα μας η Στερεά», εξέδωσε η επικεφαλής Κατερίνα Μπατζελή. Σ’ αυτή αναφέρει: «Ως επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά», μιας υπεύθυνης περιφερειακής παράταξης με συγκροτημένες απόψεις και διάθεση συνεργασίας, επιβάλλεται να απαντήσουμε σε « διαρροή ως   Δελτίο Τύπου» […]

23 Νοεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Ανακοίνωση – απάντηση σε «κύκλους της Περιφέρειας» που σχολίασαν επικριτικά  το δελτίο Τύπου της παράταξής της «Πατρίδα μας η Στερεά», εξέδωσε η επικεφαλής Κατερίνα Μπατζελή.

Σ’ αυτή αναφέρει: «Ως επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά», μιας υπεύθυνης περιφερειακής παράταξης με συγκροτημένες απόψεις και διάθεση συνεργασίας, επιβάλλεται να απαντήσουμε σε « διαρροή ως   Δελτίο Τύπου» από «κύκλους  της Περιφέρειας» που σχολίασαν επικριτικά  το ΔΤ μας στις 20-11 περί ενισχύσεων των μικρών επιχειρήσεων λογω κορονοϊού.  Χωρίς να αντιλαμβάνονται οι «κύκλοι» αυτοί ότι εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα, δηλαδή εκείνου  της λειτουργίας εκτός των θεσμών και διαδικασιών διαλόγου.

Απαντούμε δε «στα άρρητα ρήματα της ανακοίνωσης των «κύκλων» της Περιφέρειας» ότι :Το γιαβαζ γιαβαζ είναι για τους βολεμένους… ή για τους αδιάφορους για το πως ζει ο διπλανός του!

Εμείς αγωνιούμε και ναι, βιαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.

Θεωρούμε δε ως απαράδεκτο ότι η συνέχεια που δόθηκε στο Δελτίο Τύπου της παράταξη μας από «κύκλους» της Περιφέρειας βασίστηκε σε παραπλανητικές, δήθεν απαντήσεις και προκλητικά σχόλια. Εάν και εμφανής η κριτική μας και οι προτάσεις μας, οι «κύκλοι» επεδίωξαν να παραπληροφορήσουν και να διαστρεβλώσουν σκοπίμως την παρέμβαση  μας.  Μάλλον είχαν τους λόγους τους.

Φυσικά δεν μας είπαν κάτι καινούργιο. Αποτύπωσαν -φυσικά χωρίς να το καταλάβουν- ότι προσέρχονται στις θέσεις μας όπως διατυπώθηκαν και στο ΠΣ και σε αυτά που είχαμε από την αρχή υποδείξει για εξεύρεση επιπλέον πόρων, εφόσον τελικά από τα αρχικά 10εκ.ευρώ προσέθεσαν άλλα 10εκ.ευρώ  και μετά άλλα 5εκ.ευρω  ώστε σήμερα η πρόσκληση να είναι 25εκ.ευρώ , ενώ θα βρεθούν γύρω στα 5εκ.ευρω ακόμη.

Ακόμη και αυτό το ποσό τονίσαμε και τονίζουμε ότι δεν είναι  επαρκές και ότι μπορούν να διασφαλιστούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από δημόσιους πόρους που η ΠΑ δύναται να πραγματοποιήσει με ανακατανομή υπέρ των επιχειρήσεων λόγω εκτάκτου ανάγκης .

Για την προστασία των νοικοκυριών και των εργαζομένων  οφείλουμε να δίνουμε την μάχη μας χωρίς να καυχιόμαστε για τον ..κόπο μας. Οι συμπολίτες μας αγωνιούν για μια φωτεινή μέρα και εμείς θα εναντιωθούμε  σε κάθε πρακτική, αδυναμία, αναλγησία που την  καθυστερεί . Η κοινωνία μπορεί να έχει πέσει αλλά καθήκον μας είναι την βοηθήσουμε να ξανασηκωθεί πέρα και έξω από τον τρόπο του καθενός. Έχουμε άλλωστε την υποχρέωση αυτή, εφόσον μας οι συμπολίτες μας, μας έδωσαν εντολή να συμβάλλουμε για καλύτερες μέρες στην Περιφέρεια μας.

Εμείς αγωνιούμε και ναι, βιαζόμαστε για να βοηθήσουμε. Το γιαβαζ γιαβαζ είναι για τους βολεμένους… ή για τους αδιάφορους για το πως ζει ο διπλανός του!

Εφόσον οι «κύκλοι» κόπτονται τόσο πολύ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τι θα γίνει με τις εγκρίσεις του προγράμματος για την αναβάθμιση ΤΠΕ που βρίσκεται σε αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2020; Επισημαίνουμε δε το οξύμωρο να κατευθύνεται το 25% των χρηματοδοτήσεων των 9 εκ. ευρώ στη ζώνη που επικαλούνται  «ότι διαστρεβλώνει» την χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Η  ανισοκατανομή πόρων μεταξύ μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων είναι σαφής και έχει και κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο, ενώ διαχειριστικά δεν αντιμετωπίζει  το διαθρωτικό πρόβλημα της περιφέρειας και μάλιστα με  τις τελευταίες να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και από ότι φαίνεται και διαχρονικά.

Αυτή ήταν και η ουσία του Δελτίου Τύπου μας που αποτυπώνεται με σαφήνεια για εκείνους που έχουν την ικανότητα, θέλουν …την «διαβάσουν»,  και να συνεργαστούν.

Εμείς ως παράταξη της «μειοψηφίας» θα συνεχίζουμε να προτείνουμε, να σχεδιάζουμε και να ελέγχουμε την συμπολίτευση και οι «κύκλοι» ας απαντήσουν σε επόμενη  ανακοίνωση τους-εφόσον έχουν την δυνατότητα- ποιος έχει την πλειοψηφία, την δεδηλωμένη!

Φυσικά τα θέματα αυτά θα τα συζητήσουμε στο ΠΣ, με γνώμονα  την διεύρυνση των χρηματοδοτήσεων από δημόσιους πόρους με την ανακατανομή τους, όπως έχει συμφωνηθεί και με τον Περιφερειάρχη».

Για το θέμα, η κ. Μπατζελή απέστειλε και επιστολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, στην οποία αναφέρει: «Αγαπητέ Φάνη,

Σου αποστέλλω την ανοικτή αυτή επιστολή μετά την συνέχεια που δόθηκε σε  Δελτίο Τύπου της παράταξη μου στις 20/11/20 με «διαρροή ως  Δελτίο Τύπου» που δόθηκε από «κύκλους» της Περιφέρειας. Εάν και εμφανής η κριτική μας και οι προτάσεις μας ,οι «κύκλοι» επεδίωξαν να διαστρεβλώσουν σκοπίμως την παρέμβασης με παραπλανητικές, δήθεν απαντήσεις και προκλητικά σχόλια.  Μάλλον είχαν τους λόγους τους. Το οποίο είμαστε σίγουροι ότι και θα ξεκαθαρίσεις  ως Περιφερειάρχης.

Φυσικά « οι κύκλοι» δεν μας είπαν κάτι καινούργιο εφόσον μας παρέθεσαν τα τρέχοντα προγράμματα αλλά και επιβεβαίωσαν πέρα των δικών σας Δελτίων Τύπου ότι έχουν δεσμευτεί και διατίθενται σταδιακά  25 εκ. ευρώ για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων λογω κορονοϊού. Ποσό το οποίο  τονίσαμε και τονίζουμε ότι δεν είναι  επαρκές και ότι δεν έχουν διασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις από δημόσιους πόρους που η ΠΑ μπορούσε να διασφαλίσει με μια ανακατανομή των δαπανών της  υπέρ των επιχειρήσεων λογω εκτατού ανάγκης . Η ουσία της δήλωσης δεν ήταν η αναφορά στην ένταξη στο Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2014-2020 των 12 μεσαίων επιχειρήσεων αλλά η καχεκτική για την δοκιμαζόμενη περιφερειακή οικονομία, μεταχείριση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Για την προστασία των νοικοκυριών και των εργαζομένων που οφείλουμε να δίνουμε την μάχη μας χωρίς να καυχιόμαστε για τον ..κόπο μας. Και επειδή έχουμε απέναντι μας, τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για μια φωτεινή χαραμάδα στις μέρες τους  ,εμείς θα εναντιωθούμε  σε κάθε πρακτική, αδυναμία, αναλγησία που την  καθυστερούν . Η κοινωνία μπορεί να έχει πέσει αλλά καθήκον μας είναι την βοηθήσουμε να ξανασηκωθεί πέρα και έξω από τον τρόπο του καθενός. Έχουμε άλλωστε την υποχρέωση αυτή, εφόσον μας οι συμπολίτες μας ,μας έδωσαν εντολή να συμβάλλουμε για καλύτερες μέρες στην Περιφέρεια μας.

Εμείς αγωνιούμε και ναι, βιαζόμαστε για να βοηθήσουμε. Το γιαβαζ γιαβαζ είναι για τους βολεμένους… ή για τους αδιάφορους για το πως ζει ο διπλανός του! Εάν δε αυτό ισχύσει θ πρόκειται και για τον θάνατο του εμποράκου.

 

Σχετικά με την κατανομή  των πόρων σε επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό τους ανά μέγεθος μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, που περιλαμβάνεται και το τελευταίο υλοποιήσιμο πρόγραμμα που ανακοινώσατε, προϋπολογισμού  9εκ.ευρω ,αναμένουμε και τις εγκρίσεις επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των μικρών επιχειρήσεων ύψους 4 εκ.ευρω που έχει καθυστερήσει με ότι αυτό σημαίνει την σήμερον ημέρα. Η  ανισοκατανομή πόρων μεταξύ μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων είναι σαφής χωρίς να αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το διαθρωτικό πρόβλημα της περιφέρειας και μάλιστα με  τις τελευταίες να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Ενώ η συγκέντρωση των επενδύσεων και προγραμμάτων σε ζώνες που επικαλείστε «ότι διαστρεβλώνουν» την χρηματοδότηση της Περιφέρειας ,είναι εμφανής. Φυσικά τα θέματα αυτά θα τα συζητήσουμε και στο ΠΣ όχι φυσικά για να αποκλειστούν επιχειρήσεις αλλά να διευρύνουμε τις χρηματοδότησες από δημόσιους πόρους με την ανακατανομή τους.

Αυτή ήταν και η ουσία του Δελτίου Τύπου μας ,διατυπωμένη με σαφήνεια για όσους θέλουν να την … «διαβάσουν».

Εμείς ως παράταξη της «μειοψηφίας» θα συνεχίζουμε να προτείνουμε, να σχεδιάζουμε και να ελέγχουμε την συμπολίτευση και οι «κύκλοι» ας απαντήσουν σε επόμενη  ανακοίνωση τους-εφόσον έχουν την δυνατότητα- ποιος έχει την πλειοψηφία, την δεδηλωμένη!

Αγαπητέ Φάνη

Γνωρίζεις ότι η παράταξή μας στήριξε και στηρίζει οποιαδήποτε θετική πρόταση, γνωρίζεις επίσης ότι δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά καταθέτουμε πάντα ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για να βελτιώσουμε αστοχίες ή παραβλέψεις.

Έχοντας ως ενίσχυση, τις θέσεις που καταθέσαμε με τις άλλες παρατάξεις θα μπορούσες να ενισχύσεις και τον διαπραγματευτικό σου  λόγο με άλλους θεσμούς προς όφελος της ίδιας της Περιφέρειας.

Ως παράταξη  οι παρεμβάσεις μας τις οποίες και έχουμε  καταθέσει, είναι συνεχείς για την στήριξη των επαγγελματιών, των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και θα συνεχίσει μέχρι να βρεθεί ουσιαστική λύση σε συνδυασμό με ενικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η πρόσφατη παρέμβασή μας (με το Δελτίο Τύπου 20-11-20) έχει να κάνει με το ποια μέτρα λαμβάνει η Περιφέρεια υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες για την στήριξη των Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων λόγω  κορονοϊού,  σε αντιδιαστολή με την έκδοση της απόφασης ένταξης για τις Μεσαίες επιχειρήσεις και την γενική κατανομή των πόρων  του ΕΣΠΑ αλλα και των δημόσιων δαπανών στις επιχειρήσεις βάση των μεγεθών τους.  Όπου βάση του δικού σας Δελτίου Τύπου στις 17 /11/20 προϋπολογίζoνται περίπου 25 εκ. € για στήριξη λογω κορονοϊού για 5.000 περίπου επιχειρήσεις και  βάση του δικού σας  Δελτίου Τύπου στις  18/11/20 δίνονται 9εκ. € σε  12 επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό. Είναι σαφές και βέβαιο ότι  πρόκειται για πόρους που μοιράστηκαν για διαφορετικού λόγους με τον τρόπο που επιλέξατε. Τα ερωτήματα είναι σαφή και οι επιχειρήσεις θέλουν σαφείς απαντήσεις.

Η σύγκριση των μεγεθών δείχνει και το αποτέλεσμα που θα φέρει τον τίτλο «ο θάνατος του εμποράκου» αφού  κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η παρέμβασή μας λοιπόν αφορούσε και αφορά στην αύξηση του κονδυλίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όχι την μείωση του Π/Υ των μεσαίων, ενώ σου είχαμε αναφέρει τεχνικά  πως μπορούν να βρεθούν περισσότεροι  και επιπρόσθετοι πόροι για στήριξη των επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της περιφερειακής οικονομίας και απασχόλησης.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως προς το ύψος του προγράμματος αυτού ήταν τελευταία (με 10.000.000 ευρώ) και με την επαύξηση σε 25.000.000 ευρώ έγινε προτελευταία ,ενώ οι όροι και κυρίως ο αποκλεισμός των αυτοαπασχολούμενων επιχειρήσεων (με χωρίς άλλον εργαζόμενο) ,της μη στήριξης της εστίασης ,οι οποίες πλήττονται τραγικά από την πανδημία, κατεβάζει ακόμη περισσότερο την συνεισφορά του προγράμματος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης  και ανεβάζει την αναλγησία  πολιτικών που θα μπορούσαν να δώσουν ζωή στα πιο πληττόμενα κοινωνικά στρώματα και στην εκτεταμένη ατομική επιχειρηματικότητα.

Πως βρέθηκαν οι επιπλέον πόροι όταν  «οι κύκλοι» υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν πριν ένα μήνα και όταν μάλιστα και εσύ αναφέρθηκες σε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που είχε κάνει η ΠΣΤΕ  (στις αρχές Οκτωβρίου) ότι «εμείς ως Στερεά είχαμε τρέξει 2 προγράμματα για τις επιχειρήσεις και δεν είχαμε άλλους διαθέσιμους πόρους για το εν λόγω πρόγραμμα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid».

 Από υπερδευσμεύσεις καταρχήν που και εμείς  ως αντιπολίτευση είχαμε προτείνει στο ΠΣ μεταξύ των άλλων μέτρων, όπως  εξοικονομήσεων και ανακατανομής των διαθέσιμων  πόρων .Αγωνιούσαμε γιατί άλλες Περιφέρειες προχωρούσαν δυναμικά για την στήριξη των επιχειρήσεων τους λόγω  convid και γνωρίζουμε πως γίνονται και οι διαπραγματεύσεις σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος της παράταξής μας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων της Περιφέρειάς μας. Στην παρούσα φάση ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να κρατήσει όρθια την Περιφέρεια, να κρατήσει τους ανθρώπους της και να απαλύνει τις συνέπειες από την πανδημία.

Κλείνοντας,

επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα της τακτικής και όχι ετήσιας ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής για τα προγράμματα της ΠΣΤΕ και με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών και διαχειριστών των προγραμμάτων της Περιφέρειας. Δεν χρειάζεται να έχουμε επικοινωνία μαζί τους με τον τρόπο του  «χαλασμένου τηλεφώνου» ή του τύπου ανακοινώσεων «κύκλων» .Μία τέτοια διαβούλευση και διαπαραταξιακή συμφωνία θα είναι προς  όφελος  των συμπολιτών μας.

Συναδελφικά  

Κατερίνα Μπατζελή

ΥΓ 1 :Διευκρινίσεις εννοιών  για να μεταφερθούν προς διόρθωση στους «κύκλους»

  • Διαβάστε Στην σελ. 16 της πρόσκλησης για τις Μεσαίες διαβάστε ότι πρόκειται για “Επιχορήγηση” και όχι για επιδότηση όπως νομίζουν οι «κύκλοι» (όπως και σε διάφορα άλλα σημεία του κειμένου)
  • Διαβάστε επίσης την Σελ 14 της 2ης τροποποίησης της πρόσκλησης για την ενίσχυση Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την πανδημία COVID 19 όπου αναφέρεται «Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης»

ΥΓ2: Λένε ότι το πρόβλημα των μικρών χρηματοδοτήσεων για την επιχειρηματικότητα είναι η «γνωστή στατιστική στρέβλωση» υπονοώντας την υψηλή συγκέντρωση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στα Οινόφυτα και Σχηματάρι και ταυτόχρονα εντάσσονται  12 επιχειρήσεις με 9εκ€ που χωροθετούνται οι περισσότερες σε αυτή την περιοχή. Αυτό αν δεν είναι στρέβλωση είναι τουλάχιστον παράδοξο.  Ποιός συνεχίζει την στρέβλωση;

ΥΓ3: Ρώτησε τους «κύκλους» μήπως η πρόσκληση για την ενίσχυση Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από την πανδημία COVID 19, πάσχει ακυρότητας λόγω μη τήρησης της Αρχής της Χρηστής Διοίκησης;

YΓ4: Ερωτώ  οι «κύκλοι»,  έχουν την έγκριση σου να εκδίδουν και επίσημα δελτία τύπου «αντ εσού»; Ή έχουν επιλεκτικά αντανακλαστικά γιατί τους «θίξαμε την διαχειριστική τους ικανότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024