Ελεγχόμενη η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία έχουν οργανωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά. Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στο ξεκίνημα της πανδημίας τον Μάρτιο λειτουργούσαν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Χαλκίδας διαθέτει άλλες έξι, […]

13 Νοεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία έχουν οργανωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στο ξεκίνημα της πανδημίας τον Μάρτιο λειτουργούσαν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Χαλκίδας διαθέτει άλλες έξι, ενώ την επόμενη βδομάδα στη Λαμία θα προστεθούν πέντε ακόμη. Δηλαδή από τις έξι τον Μάρτιο, η Στερεά Ελλάδα θα διαθέτει τον Νοέμβριο δεκαεπτά.

Όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύουν πλέον ήπια περιστατικά

Όσο ο κορωνοϊός ήταν σε μια ήπια μορφή από πλευράς πλήθους και όγκου περιστατικών, οι διακομιδές γινόταν στα νοσοκομεία αναφοράς. Όταν διαπιστώθηκε πως αυτά θα γέμιζαν πολύ γρήγορα, τότε το Υπουργείο αποφάσισε τα ήπια και μέτριας νοσηλείας περιστατικά να νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς.

Όταν ένα περιστατικό βαραίνει, συνεννοούνται μεταξύ τους οι γιατροί του νοσοκομείου που θα αποστείλει το περιστατικό και το νοσοκομείο δέκτης περί των τιμών που αυτό φέρει. Δηλαδή το επίπεδο κορεσμού, αν υπάρχουν στην αξονική ευρήματα στους πνεύμονες, αν υπάρχουν κενά κρεβάτια (η διαθεσιμότητα δηλαδή) κάτι που δηλώνεται δυο φορές τη μέρα.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε το νοσοκομείο που θέλει να αποστείλει αλλού ένα περιστατικό επικοινωνεί με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), με το ανώτατο δηλαδή συντονιστικό όργανο, το οποίο αποφασίζει τελικά αν θα διακομιστεί και που. Στο κοντινότερο ή σ’ αυτό που διαθέτει κλίνες.

Αντέχουν τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας

Στο νοσοκομείο Λαμίας νοσηλεύονται πέντε ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, ενώ έντεκα συμπολίτες μας και από όμορους Νομούς νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο Τμήμα κορωνοϊού στο κτήριο του παλιού Σανατορίου.

«Για την ώρα αντέχουμε, δεν είμαστε σε μια κατάσταση όπως άλλα νοσοκομεία που καταργούν κλινικές προκειμένου να νοσηλευθούν συμπολίτες μας», μας ανέφερε ο Διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέας Κολοκυθάς.

Το νοσοκομείο Θήβας διαθέτει μια κλινική με δώδεκα κρεβάτια και δύο αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλεύονται δύο ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Το νοσοκομείο Λιβαδειάς διαθέτει δεκαεννέα κλίνες, καθώς νοσηλεύει κατά διαστήματα και περισσότερα κρούσματα.

Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα το νοσοκομείο Καρπενησίου, καθώς τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και τίθενται στην πλειονότητά τους σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να παραμείνει ελεγχόμενη η κατάσταση», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο Διοικητής του νοσοκομείου Καρπενησίου, Δημήτρης Καρατσίκης, ο οποίος τις επόμενες μέρες αναμένει έναν έμπειρο Πνευμονολόγο Επιμελητή Α’, ο οποίος με τους δύο Παθολόγους θα αντιμετωπίζουν τα όποια περιστατικά. «Μπορέσαμε να τον φέρουμε με διαδικασία μετάθεσης, με μία κενή οργανική θέση που είχαμε και την δεσμεύσαμε γι’ αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μας», μας είπε.

Από το Σάββατο 7 έως την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στη Στερεά Ελλάδα σημειώθηκαν 270 κρούσματα και συγκεκριμένα 59 στη Βοιωτία, 47 στην Εύβοια, 41 στην Ευρυτανία, 54 στη Φθιώτιδα και 69 στη Φωκίδα. Σε όλη τη χώρα τα κρούσματα ήταν 14.412, ενώ 244 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Κανονικά θα λειτουργούν τα ιατρεία στη Φθιώτιδα

Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα ιατρεία της Φθιώτιδας ως υγειονομικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέχοντας το σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει για την επίσκεψη στα ιατρεία να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού και κατά την προσέλευση σε αυτά, οι πολίτες να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024