Μηνύματα για την Επέτειο Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Στη σημερινή επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τιμούμε τους αγωνιστές του Γοργοποτάμου, τους αγωνιστές της ενωμένης εθνικής αντίστασης, και

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Στη σημερινή επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τιμούμε τους αγωνιστές του Γοργοποτάμου, τους αγωνιστές της ενωμένης εθνικής αντίστασης, και όλους όσους αγωνίστηκαν κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Οι Έλληνες, ενωμένοι, κατάφεραν να αποτελέσουν παράδειγμα ενότητας του έθνους μας, να ενισχύσουν το ηθικό της κατεχόμενης Ελλάδας και να προκαλέσουν το θαυμασμό των κατεχόμενων λαών της Ευρώπης.

Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά, η επέτειος της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας του αντιστασιακού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής, μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός λαός όταν συνεργάζεται και αγωνίζεται ενωμένος, μεγαλουργεί.

Στην τρέχουσα μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας, αλλά και στις απρόκλητες απειλές που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα, οφείλουμε να τιμήσουμε τη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι συμπατριώτες μας, να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας, και με σύνεση και ρεαλισμό, να ξεπεράσουμε ενωμένοι και αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Μπορεί φέτος, λόγω της εθνικής μάχης με τον αόρατο εχθρό που μας αποδεκατίζει ύπουλα και αθόρυβα, να μην μπορούμε να βρισκόμαστε στον ιερό τόπο του Γοργοποτάμου, όμως, έστω και νοερά, αυτή τη μέρα με σεμνότητα και σεβασμό πρέπει να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 41-44 που συνέχισαν το έπος της Αλβανίας στα βουνά της πατρίδας μας.

Το ξημέρωμα της 26ης Νοεμβρίου 1942 η λάμψη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ανταρτικές ομάδες του Άρη, του Ζέρβα και των Άγγλων σαμποτέρ δεν έδιναν μόνο το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στο εσωτερικό, αλλά έδιναν και ένα μήνυμα νίκης στους φοβισμένους συμμάχους στο εξωτερικό.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο σαμποτάζ με σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο του κατακτητή, ήτανε μία πράξη υψηλού συμβολισμού εθνικής ομοψυχίας και γι’ αυτό έγινε διαχρονικό σύμβολο εθνικής ενότητας και παλικαριάς.

Ας κρατήσουμε αυτόν τον συμβολισμό στις καρδιές και το μυαλό μας, ας είναι ο Γοργοπόταμος η απάντηση στο εθνικό μας ελάττωμα της διχόνοιας και ας δώσουμε και φέτος την υπόσχεση ότι, έχουμε την θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελληνική κοινωνία βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας, ας θυμόμαστε ότι οι Έλληνες μονιασμένοι, προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες τους μεγαλουργούν, ενώ διχασμένοι, μακριά από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, πληρώνουν ακριβό τίμημα στην ιστορία.

Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες όλοι εμείς σήμερα, με την καθημερινή μας προσπάθεια, τα ειρηνικά μας έργα και τους ειρηνικούς μας αγώνες να δικαιώσουμε όλες και όλους τους αγωνιστές της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης.

Τους το οφείλουμε, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Γιάννης Οικονόμου, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν ένα ορόσημο ενότητας για τον λαό μας και την αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών. Αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ υπό την καθοδήγηση Βρετανών αλλά και Ελλήνων αξιωματικών του συμμαχικού στρατηγείου κατάφεραν, στην καρδιά της Ρούμελης ένα σημαντικό πλήγμα στον γερμανικό στρατό.

Δυστυχώς η ενότητα και η κοινή δράση δεν είχε συνέχεια. Πριν ακόμα νικηθούν οι Γερμανοί οι εμφύλιες συγκρούσεις και τα αποτρόπαια εγκλήματα μαίνονταν στα ελληνικά βουνά ως προάγγελος των όσων τραγικών ακολούθησαν το Δεκέμβρη του 44 αλλά και αργότερα στον ελληνικό εμφύλιο. Στον Γοργοπόταμο όμως έστω και για μια φορά τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Ο κοινός στόχος της αποδυνάμωσης του εχθρού, η μεγάλη εικόνα της μάχης με τον πραγματικό αντίπαλο κυριάρχησαν. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα συνιστά τον ισχυρό συμβολισμό. Η αντίσταση στους Γερμανούς ήταν αντίσταση όλων των Ελλήνων, η συντριπτική τους πλειοψηφία που πύκνωσε τις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν περήφανοι πατριώτες και όχι κομματικά στρατευμένοι όπως ενδεχομένως επιθυμούσαν όσοι επικράτησαν στην καθοδήγηση των οργανώσεων. Η ενότητα στη δράση αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την πιο εμβληματική πράξη αντίστασης. Πάντα για τα μεγάλα και τα εμβληματικά η ενότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση.

Θέμης Χειμάρας, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Ενότητα.

Λέξη χιλιοειπωμένη που όμως δύσκολα γίνεται πράξη.

Σαν σήμερα, στο Γοργοπόταμο, η ομοψυχία και η συνεργασία πήραν σάρκα και οστά σε μια πράξη ηρωισμού που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανθρώπων που ξεπέρασαν το “εγώ” και κατέκτησαν το “εμείς” με μοναδικό σκοπό το κοινό καλό.

Η Γέφυρα στο Γοργοπόταμο θα μας το υπενθυμίζει κάθε φορά: ενωμένοι θα βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία, όπως είναι και αυτή της πανδημίας που σήμερα απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ενωμένοι πάντα θα πετυχαίνουμε ακόμα και όσα μοιάζουν ακατόρθωτα.

Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, έννοιες όπως το θάρρος, η αγωνιστικότητα, ο αλτρουισμός, η αυταπάρνηση, αντανακλώνται σε μία αντιστασιακή ενέργεια που έλαβε χώρα στην περιοχή μας, η οποία και σημάδεψε την ιστορία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, αποτελεί μία πράξη που συνιστά ιστορικό ορόσημο. Ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο διαμορφώθηκε από τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη τον Άρη Βελουχιώτη. Όλοι τους πρωταγωνιστές ενός Εθνικού μετώπου αρραγούς ενότητας το οποίο διακρίθηκε για το σημαντικό πλήγμα που επέφεραν στις δυνάμεις του ναζισμού και του Άξονα.

Το μήνυμα που απορρέει από αυτή την ιστορική αντιστασιακή ενέργεια, παραμένει σήμερα επίκαιρο. Αποτελούσε και θα αποτελεί το δικό μας, άσβεστο φάρο ιδίως αυτή την περίοδο που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και πάλι.

Διοικούσα Επιτροπή Φθιώτιδας Νέας Δημοκρατίας

Αναμφίβολα, μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης  των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η σημασία της, εντοπίζεται στο ότι αποδεικνύει τις απεριόριστες ικανότητες του ελληνικού λαού, όταν λειτουργεί με γνώμονα την ομόνοια και την εθνική ομοψυχία. Σήμερα, εβδομήντα οκτώ  χρόνια από την ηρωική αυτή πράξη, μνημονεύουμε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ένα μεγάλης εμβέλειας γεγονός που κατέδειξε ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια  από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ και βρετανούς σαμποτέρ.

Η ανατίναξη της γέφυρας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της  μοναδικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας για 6 εβδομάδες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ανεφοδιασμού στους Γερμανούς και Ιταλούς. ΄Εδειξε  παράλληλα τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών  και πύκνωσε τις γραμμές του αντάρτικου στη Ρούμελη. Κυρίως όμως φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε πόλη και χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Η ηρωική αυτή πράξη χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας  ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Ο Γοργοπόταμος,  έγινε ένα διαρκές και  πάντα επίκαιρο σύμβολο της αντίστασης  και της μάχης ενάντια στο φασισμό.

Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, έχουμε χρέος, αποδίδοντας τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον πρωτεργάτη της επιχείρησης, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη :

  • Να αντισταθούμε στο φασισμό, το ρατσισμό και τις σύγχρονες εκφάνσεις τους
  • Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αντιδημοκρατικές κατασταλτικές πρακτικές
  • Να δώσουμε τη μάχη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας
  • Να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων
  • Να προασπίσουμε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, θα τιμήσει με ιδιαίτερο τρόπο την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου  μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως αρμόζει στην Εθνική Αντίσταση. 

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Στη σημερινή επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τιμούμε τους αγωνιστές του Γοργοποτάμου, τους αγωνιστές της ενωμένης εθνικής αντίστασης, και όλους όσους αγωνίστηκαν κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Οι Έλληνες, ενωμένοι, κατάφεραν να αποτελέσουν παράδειγμα ενότητας του έθνους μας, να ενισχύσουν το ηθικό της κατεχόμενης Ελλάδας και να προκαλέσουν το θαυμασμό των κατεχόμενων λαών της Ευρώπης.

Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά, η επέτειος της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας του αντιστασιακού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής, μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός λαός όταν συνεργάζεται και αγωνίζεται ενωμένος, μεγαλουργεί.

Στην τρέχουσα μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας, αλλά και στις απρόκλητες απειλές που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα, οφείλουμε να τιμήσουμε τη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι συμπατριώτες μας, να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας, και με σύνεση και ρεαλισμό, να ξεπεράσουμε ενωμένοι και αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Μπορεί φέτος, λόγω της εθνικής μάχης με τον αόρατο εχθρό που μας αποδεκατίζει ύπουλα και αθόρυβα, να μην μπορούμε να βρισκόμαστε στον ιερό τόπο του Γοργοποτάμου, όμως, έστω και νοερά, αυτή τη μέρα με σεμνότητα και σεβασμό πρέπει να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 41-44 που συνέχισαν το έπος της Αλβανίας στα βουνά της πατρίδας μας.

Το ξημέρωμα της 26ης Νοεμβρίου 1942 η λάμψη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ανταρτικές ομάδες του Άρη, του Ζέρβα και των Άγγλων σαμποτέρ δεν έδιναν μόνο το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στο εσωτερικό, αλλά έδιναν και ένα μήνυμα νίκης στους φοβισμένους συμμάχους στο εξωτερικό.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο σαμποτάζ με σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο του κατακτητή, ήτανε μία πράξη υψηλού συμβολισμού εθνικής ομοψυχίας και γι’ αυτό έγινε διαχρονικό σύμβολο εθνικής ενότητας και παλικαριάς.

Ας κρατήσουμε αυτόν τον συμβολισμό στις καρδιές και το μυαλό μας, ας είναι ο Γοργοπόταμος η απάντηση στο εθνικό μας ελάττωμα της διχόνοιας και ας δώσουμε και φέτος την υπόσχεση ότι, έχουμε την θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελληνική κοινωνία βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας, ας θυμόμαστε ότι οι Έλληνες μονιασμένοι, προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες τους μεγαλουργούν, ενώ διχασμένοι, μακριά από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, πληρώνουν ακριβό τίμημα στην ιστορία.

Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες όλοι εμείς σήμερα, με την καθημερινή μας προσπάθεια, τα ειρηνικά μας έργα και τους ειρηνικούς μας αγώνες να δικαιώσουμε όλες και όλους τους αγωνιστές της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης.

Τους το οφείλουμε, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Γιάννης Οικονόμου, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν ένα ορόσημο ενότητας για τον λαό μας και την αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών. Αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ υπό την καθοδήγηση Βρετανών αλλά και Ελλήνων αξιωματικών του συμμαχικού στρατηγείου κατάφεραν, στην καρδιά της Ρούμελης ένα σημαντικό πλήγμα στον γερμανικό στρατό.

Δυστυχώς η ενότητα και η κοινή δράση δεν είχε συνέχεια. Πριν ακόμα νικηθούν οι Γερμανοί οι εμφύλιες συγκρούσεις και τα αποτρόπαια εγκλήματα μαίνονταν στα ελληνικά βουνά ως προάγγελος των όσων τραγικών ακολούθησαν το Δεκέμβρη του 44 αλλά και αργότερα στον ελληνικό εμφύλιο. Στον Γοργοπόταμο όμως έστω και για μια φορά τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Ο κοινός στόχος της αποδυνάμωσης του εχθρού, η μεγάλη εικόνα της μάχης με τον πραγματικό αντίπαλο κυριάρχησαν. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα συνιστά τον ισχυρό συμβολισμό. Η αντίσταση στους Γερμανούς ήταν αντίσταση όλων των Ελλήνων, η συντριπτική τους πλειοψηφία που πύκνωσε τις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν περήφανοι πατριώτες και όχι κομματικά στρατευμένοι όπως ενδεχομένως επιθυμούσαν όσοι επικράτησαν στην καθοδήγηση των οργανώσεων. Η ενότητα στη δράση αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την πιο εμβληματική πράξη αντίστασης. Πάντα για τα μεγάλα και τα εμβληματικά η ενότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση.

Θέμης Χειμάρας, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Ενότητα.

Λέξη χιλιοειπωμένη που όμως δύσκολα γίνεται πράξη.

Σαν σήμερα, στο Γοργοπόταμο, η ομοψυχία και η συνεργασία πήραν σάρκα και οστά σε μια πράξη ηρωισμού που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανθρώπων που ξεπέρασαν το “εγώ” και κατέκτησαν το “εμείς” με μοναδικό σκοπό το κοινό καλό.

Η Γέφυρα στο Γοργοπόταμο θα μας το υπενθυμίζει κάθε φορά: ενωμένοι θα βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία, όπως είναι και αυτή της πανδημίας που σήμερα απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ενωμένοι πάντα θα πετυχαίνουμε ακόμα και όσα μοιάζουν ακατόρθωτα.

Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, έννοιες όπως το θάρρος, η αγωνιστικότητα, ο αλτρουισμός, η αυταπάρνηση, αντανακλώνται σε μία αντιστασιακή ενέργεια που έλαβε χώρα στην περιοχή μας, η οποία και σημάδεψε την ιστορία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, αποτελεί μία πράξη που συνιστά ιστορικό ορόσημο. Ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο διαμορφώθηκε από τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη τον Άρη Βελουχιώτη. Όλοι τους πρωταγωνιστές ενός Εθνικού μετώπου αρραγούς ενότητας το οποίο διακρίθηκε για το σημαντικό πλήγμα που επέφεραν στις δυνάμεις του ναζισμού και του Άξονα.

Το μήνυμα που απορρέει από αυτή την ιστορική αντιστασιακή ενέργεια, παραμένει σήμερα επίκαιρο. Αποτελούσε και θα αποτελεί το δικό μας, άσβεστο φάρο ιδίως αυτή την περίοδο που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και πάλι.

Διοικούσα Επιτροπή Φθιώτιδας Νέας Δημοκρατίας

Αναμφίβολα, μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης  των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η σημασία της, εντοπίζεται στο ότι αποδεικνύει τις απεριόριστες ικανότητες του ελληνικού λαού, όταν λειτουργεί με γνώμονα την ομόνοια και την εθνική ομοψυχία. Σήμερα, εβδομήντα οκτώ  χρόνια από την ηρωική αυτή πράξη, μνημονεύουμε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ένα μεγάλης εμβέλειας γεγονός που κατέδειξε ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια  από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ και βρετανούς σαμποτέρ.

Η ανατίναξη της γέφυρας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της  μοναδικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας για 6 εβδομάδες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ανεφοδιασμού στους Γερμανούς και Ιταλούς. ΄Εδειξε  παράλληλα τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών  και πύκνωσε τις γραμμές του αντάρτικου στη Ρούμελη. Κυρίως όμως φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε πόλη και χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Η ηρωική αυτή πράξη χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας  ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Ο Γοργοπόταμος,  έγινε ένα διαρκές και  πάντα επίκαιρο σύμβολο της αντίστασης  και της μάχης ενάντια στο φασισμό.

Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, έχουμε χρέος, αποδίδοντας τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον πρωτεργάτη της επιχείρησης, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη :

  • Να αντισταθούμε στο φασισμό, το ρατσισμό και τις σύγχρονες εκφάνσεις τους
  • Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αντιδημοκρατικές κατασταλτικές πρακτικές
  • Να δώσουμε τη μάχη για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας
  • Να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων
  • Να προασπίσουμε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, θα τιμήσει με ιδιαίτερο τρόπο την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου  μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως αρμόζει στην Εθνική Αντίσταση. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *