Μηνύματα για την Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου αποτελεί φόρο τιμής στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, που αγωνίστηκαν ενάντια στην επτάχρονη Δικτατορία, και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σήμερα, 47 χρόνια μετά την κορυφαία

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου αποτελεί φόρο τιμής στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, που αγωνίστηκαν ενάντια στην επτάχρονη Δικτατορία, και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προασπίζουμε την ελευθερία και τα ιδανικά της Δημοκρατίας μας, με την υπευθυνότητα που είναι σύμφυτη με αυτά.

Υπευθυνότητα η οποία, στον δύσκολο αγώνα κατά της πανδημίας, απαιτεί να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού, με ενότητα και συνοχή, προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Μακριά από διχαστικά διλήμματα, ευκαιριακές τακτικές και καιροσκοπικές προσεγγίσεις, ώστε η Πατρίδα μας να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και να επιτύχει το ταχύτερο, υψηλή, βιώσιμη και, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη.

Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Μετά από 47 χρόνια όλοι μας αναζητάμε το βαθύτερο νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο καθένας μπορεί να δίνει τη δική του εκδοχή.

Η Ιστορία έχει καταγράψει την εξέγερση των φοιτητών, έχει καταγράψει το κλίμα της εποχής, το τι προηγήθηκε και το ό,τι επακολούθησε.

Η Δημοκρατία, η δωρεάν Δημόσια Παιδεία, η Ελευθεροτυπία, το Κοινωνικό Κράτος, ο Κοινοβουλευτισμός, το Κράτος Δικαίου και ο Πολιτισμός, ήταν ελπίδες και συνθήματα εκείνης της γενιάς και μπορούμε σήμερα να πούμε ότι αυτά είναι τα κεκτημένα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι όλα εκείνα για τα οποία σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι

Φυσικά με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν στρεβλώσεις που τα προηγούμενα χρόνια απέκτησαν ένα ξεχωριστό βάρος, υπήρξαν παθογένειες, πολλά προβλήματα που έφεραν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας στα όρια της και την γενιά του Πολυτεχνείου απολογούμενη .

Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να μειώσουν και να μηδενίσουν την σημασία εκείνης της εξέγερσης των φοιτητών

Το Πολυτεχνείο ήτανε πραγματικά μια εξέγερση, άλλωστε ξέρουμε όλοι μας ότι κάθε εποχή χρειάζεται τη δική της επανάσταση .

Νομίζω ότι και σήμερα χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, μόνο που θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να απαντά με μια υπέρβαση στο λαϊκισμό και τον ατομισμό, με προτεραιότητα στην αξιοκρατία.

Ειδικά σήμερα, η Πατρίδα μας ζητάει να αγωνισθούμε αλλιώς και να  προφυλάξουμε όλους τους συμπατριώτες μας από έναν ύπουλο εχθρό που αθόρυβα μας αποδεκατίζει και μας υποχρεώνει να γιορτάσουμε την φετινή επέτειο με το μυαλό και την καρδιά μας, χωρίς τις παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Με το βλέμμα λοιπόν στο αύριο, παλεύοντας τον αόρατο εχθρό, σήμερα ας έχουμε στη μνήμη μας και τη σκέψη μας τις ημέρες του Πολυτεχνείου που κουβαλούν τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του αγώνα της κάθε γενιάς, ενός αγώνα που τιμούμε και θα κρατήσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Γιάννης Οικονόμου, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα τιμής για τους ανθρώπους οι οποίοι με υψηλά ιδανικά και αγώνες άνοιξαν το δρόμο προς την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

Και μπορεί 46 χρόνια τώρα η Δημοκρατία να έχει εμπεδωθεί και η Ελευθερία να θεωρείται κάτι αυτονόητο θα πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε το χρέος μας στη Δημοκρατία και την ευθύνη που έχουμε να είμαστε απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται.

Θέμης Χειμάρας, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μήνυμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων ιδανικών και δικαιωμάτων, παραμένει το ίδιο επίκαιρο με το Νοέμβριο του ’73.

Διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων και η δική μας γενιά, καλείται να γράψει τη δική της ιστορία, απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά και απρόβλεπτα.

Ο αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πρόοδο συνεχίζεται αδιάκοπα.

Το Πολυτεχνείο όμως, μας έμαθε και πως, οι νέοι είναι το κύτταρο της ζωής.

Και αυτό, πρέπει να το διατηρούμε  ακέραιο και να το προστατεύουμε από καθετί που απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Οφείλουμε να δίνουμε στους νέους και στις νέες μας, τις ευκαιρίες που ψάχνουν για να ανοίξουν τα φτερά τους.

Να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις στο παρόν, ώστε τα παιδιά μας να χτίσουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Κάθε χρόνο, είναι σύνηθες να αναφερόμαστε στη διαχρονικότητα του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και στο γεγονός ότι παραμένει επίκαιρο. Ωστόσο, κατά τη φετινή συγκυρία των αυταρχικών μέτρων της Κυβέρνησης και την υπονόμευση ακόμη και του Συντάγματος, με πρόσχημα την πανδημία και της προηγηθείσας κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, η έννοια του «επίκαιρου» αποκτά ευδιάκριτο νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο. Χωρίς να τίθεται σε καμία περίπτωση, σε δεύτερη μοίρα η προστασία της Δημόσιας Υγείας και έχοντας επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορεί αυτή να περιφρουρηθεί. Χωρίς να μπαίνει σε καραντίνα η ίδια η Δημοκρατία και κάθε πράξη οφειλόμενης τιμής απέναντι σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Το Πολυτεχνείο ζει στην καρδιά και τη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών ως η θρυαλλίδα, που οδήγησε στην πτώση της. Ως μια ανάσα ελευθερίας, ενότητας και ομόνοιας. 47 χρόνια μετά, νιώθουμε την ευθύνη και εμπνεόμαστε με στόχο το ανέφικτο.

Θανάσης Ζεκεντές, Δήμαρχος Λοκρών

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας.

Τιμούμε τους ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημα τους και τόλμησαν, με κίνδυνο της ζωής τους, να παλέψουν για τα ιδανικά τους. Η προσήλωση στις διεκδικήσεις και η αφοσίωση στη δημοκρατία των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών είναι στοιχεία που ανέδειξαν το Νοέμβρη του 1973 στη συλλογική μνήμη.

Η Ελλάδα σήμερα αγωνιά. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που κλονίζει όσα γνωρίζαμε ως σήμερα και θέτει ερωτηματικά ως προς το τι είναι σωστό και το τι είναι λάθος.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα και ακολουθεί η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ζούμε ιστορικές στιγμές, χωρίς να διεκδικούμε να γίνουμε ήρωες. Αγωνιζόμαστε ως κοινωνία για να σώσουμε ζωές, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική ισορροπία και για να επιτύχουμε την προοπτική των νέων κόντρα σε μια περίοδο μειωμένων ευκαιριών και ελευθεριών για υγειονομικούς λόγους.

Θα αγωνιστούμε ώστε όλοι μαζί να βγούμε νικητές από αυτή τη σκληρή περίοδο της νεώτερης ανθρώπινης ιστορίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν μάταιες μάχες. Κάθε μάχη, ακόμη κι αν δεν έχει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα, βοηθά στο να εκπληρωθεί ο σκοπός για την οποία δίδεται.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Η 17η Νοέμβρη του ΄73 είναι η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου,  σύμβολο του φοιτητικού και αντιδικτατορικού κινήματος που κινητοποίησε μαζικά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Σημείο αναφοράς του αγώνα αντίστασης του Ελληνικού λαού στην επτάχρονη Δικτατορία των συνταγματαρχών το Πολυτεχνείο αποτελεί  πηγή δύναμης και έμπνευσης  για τις δημοκρατικές διεκδικήσεις κάθε γενιάς. Τα αιτήματα των φοιτητών για «ψωμί –παιδεία – ελευθερία», «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή εξουσία» παραμένουν διαχρονικά, ανθεκτικά, πάντα επίκαιρα.  Υπενθυμίζουν την ανάγκη διαρκούς πάλης του λαού για παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Για υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή.

Σήμερα, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, η παρακαταθήκη που έχει αφήσει το Πολυτεχνείο είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Ο αδιανόητος εφησυχασμός και η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, για την επίβίωση των μαστιζόμενων από την κρίση στρωμάτων πρέπει να αποτραπεί. Οσο νωρίτερα – τόσο καλύτερα. Στο «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» πλέον προστίθεται και το αίτημα για υγεία και δημοκρατία. Δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις ούτε στην επιβίωση, ούτε στα δημοκρατικά δικαιώματα, ούτε στη μόρφωση.  Η απόφαση της ΝΔ για τον περιορισμό των συναθροίσεων θυμίζει σκοτεινές εποχές που δεν θα επιτρέψουμε να αναβιώσουν. Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα.

  • Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας
  • Για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη
  • Με χρέος στην ιστορική μνήμη
  • Με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες

 Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας τιμούν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου με ολιγομελή αντιπροσωπεία που θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη.

Νίκος Σταυρογιάννης, πρώην Βουλευτής, πρώην Δήμαρχος Λαμιέων, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 47 χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο και ενεργή έκφραση των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται ακόμα και σήμερα, για την προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Και είναι χρέος όλων μας να αναδεικνύουμε, να σεβόμαστε και να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές το διαχρονικό αυτό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Σήμερα, που οι αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη αντιμετωπίζουν την αμφισβήτηση, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ισχυρή βούληση, τόλμη και το όραμα των νέων εκείνης της εποχής, για να μπορέσει να δρομολογήσει μια νέα πορεία που θα μας οδηγήσει στην πρόοδο και  στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας και να αγωνιζόμαστε. Ενωμένοι με κοινές αρχές και αξίες μπορούμε και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δημοτική παράταξη «Λαμία στο Κέντρο»

Ο φετινός εορτασμός των 47 χρόνων από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι μόνο επίκαιρος αλλά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των δημοκρατικών αξιών και θεσμών . Τα αιτήματα των φοιτητών για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ορθώνονται ακόμη πιο έντονα  σήμερα αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο αδιανόητος εφησυχασμός της για τη δημόσια υγεία τους προηγούμενους  μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν  τα νοσοκομεία με λιγότερους εργαζομένους, τα σχολεία  χωρίς ουσιαστική προστασία,  οι πολίτες να συνωστίζονται στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους.

Η εγκληματική της αδράνεια  δεν αντικαθίστανται με τον αυταρχισμό .

Η πρωτοφανής και αντιδημοκρατική απόφαση της Κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων  σε όλη την επικράτεια τις ημέρες εορτασμού του Πολυτεχνείου  αποτελεί προσβολή στη  ιστορική μνήμη.

Καμία κυβέρνηση με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με  μία απόφαση  υπουργού ή αρχηγού της ΕΛΑΣ. 

Η παράταξή μας είναι κάθετα  αντίθετη  και καταδικάζει  αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις με πρόσχημα την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να περιορίσει τα ατομικά μας δικαιώματα .

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου τηρώντας  τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά συνάμα να περιφρουρήσουν τη Δημοκρατία και τα πολιτικά  δικαιώματα.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μετά από 47 χρόνια,  η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί για όλους έναυσμα ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της βούλησης και της ελπίδας, ιδιαίτερα εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας, όπου αφήνει πίσω της αμέτρητα θύματα σε  παγκόσμια κλίμακα.

Ως συνδικάτα, αναλογιζόµαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας.

Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας. Aς σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί για το όνειρο, για την υγεία και τη ζωή μας στην πράξη.

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου αποτελεί φόρο τιμής στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, που αγωνίστηκαν ενάντια στην επτάχρονη Δικτατορία, και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, οφείλουμε να συνεχίσουμε να προασπίζουμε την ελευθερία και τα ιδανικά της Δημοκρατίας μας, με την υπευθυνότητα που είναι σύμφυτη με αυτά.

Υπευθυνότητα η οποία, στον δύσκολο αγώνα κατά της πανδημίας, απαιτεί να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού, με ενότητα και συνοχή, προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Μακριά από διχαστικά διλήμματα, ευκαιριακές τακτικές και καιροσκοπικές προσεγγίσεις, ώστε η Πατρίδα μας να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και να επιτύχει το ταχύτερο, υψηλή, βιώσιμη και, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη.

Γιώργος Κοτρωνιάς, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Μετά από 47 χρόνια όλοι μας αναζητάμε το βαθύτερο νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο καθένας μπορεί να δίνει τη δική του εκδοχή.

Η Ιστορία έχει καταγράψει την εξέγερση των φοιτητών, έχει καταγράψει το κλίμα της εποχής, το τι προηγήθηκε και το ό,τι επακολούθησε.

Η Δημοκρατία, η δωρεάν Δημόσια Παιδεία, η Ελευθεροτυπία, το Κοινωνικό Κράτος, ο Κοινοβουλευτισμός, το Κράτος Δικαίου και ο Πολιτισμός, ήταν ελπίδες και συνθήματα εκείνης της γενιάς και μπορούμε σήμερα να πούμε ότι αυτά είναι τα κεκτημένα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι όλα εκείνα για τα οποία σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι

Φυσικά με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν στρεβλώσεις που τα προηγούμενα χρόνια απέκτησαν ένα ξεχωριστό βάρος, υπήρξαν παθογένειες, πολλά προβλήματα που έφεραν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας στα όρια της και την γενιά του Πολυτεχνείου απολογούμενη .

Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να μειώσουν και να μηδενίσουν την σημασία εκείνης της εξέγερσης των φοιτητών

Το Πολυτεχνείο ήτανε πραγματικά μια εξέγερση, άλλωστε ξέρουμε όλοι μας ότι κάθε εποχή χρειάζεται τη δική της επανάσταση .

Νομίζω ότι και σήμερα χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, μόνο που θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να απαντά με μια υπέρβαση στο λαϊκισμό και τον ατομισμό, με προτεραιότητα στην αξιοκρατία.

Ειδικά σήμερα, η Πατρίδα μας ζητάει να αγωνισθούμε αλλιώς και να  προφυλάξουμε όλους τους συμπατριώτες μας από έναν ύπουλο εχθρό που αθόρυβα μας αποδεκατίζει και μας υποχρεώνει να γιορτάσουμε την φετινή επέτειο με το μυαλό και την καρδιά μας, χωρίς τις παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Με το βλέμμα λοιπόν στο αύριο, παλεύοντας τον αόρατο εχθρό, σήμερα ας έχουμε στη μνήμη μας και τη σκέψη μας τις ημέρες του Πολυτεχνείου που κουβαλούν τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του αγώνα της κάθε γενιάς, ενός αγώνα που τιμούμε και θα κρατήσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Γιάννης Οικονόμου, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα τιμής για τους ανθρώπους οι οποίοι με υψηλά ιδανικά και αγώνες άνοιξαν το δρόμο προς την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

Και μπορεί 46 χρόνια τώρα η Δημοκρατία να έχει εμπεδωθεί και η Ελευθερία να θεωρείται κάτι αυτονόητο θα πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε το χρέος μας στη Δημοκρατία και την ευθύνη που έχουμε να είμαστε απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται.

Θέμης Χειμάρας, Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας

Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μήνυμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων ιδανικών και δικαιωμάτων, παραμένει το ίδιο επίκαιρο με το Νοέμβριο του ’73.

Διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων και η δική μας γενιά, καλείται να γράψει τη δική της ιστορία, απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά και απρόβλεπτα.

Ο αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πρόοδο συνεχίζεται αδιάκοπα.

Το Πολυτεχνείο όμως, μας έμαθε και πως, οι νέοι είναι το κύτταρο της ζωής.

Και αυτό, πρέπει να το διατηρούμε  ακέραιο και να το προστατεύουμε από καθετί που απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Οφείλουμε να δίνουμε στους νέους και στις νέες μας, τις ευκαιρίες που ψάχνουν για να ανοίξουν τα φτερά τους.

Να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις στο παρόν, ώστε τα παιδιά μας να χτίσουν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Κάθε χρόνο, είναι σύνηθες να αναφερόμαστε στη διαχρονικότητα του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και στο γεγονός ότι παραμένει επίκαιρο. Ωστόσο, κατά τη φετινή συγκυρία των αυταρχικών μέτρων της Κυβέρνησης και την υπονόμευση ακόμη και του Συντάγματος, με πρόσχημα την πανδημία και της προηγηθείσας κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, η έννοια του «επίκαιρου» αποκτά ευδιάκριτο νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο. Χωρίς να τίθεται σε καμία περίπτωση, σε δεύτερη μοίρα η προστασία της Δημόσιας Υγείας και έχοντας επίγνωση του τρόπου με τον οποίο μπορεί αυτή να περιφρουρηθεί. Χωρίς να μπαίνει σε καραντίνα η ίδια η Δημοκρατία και κάθε πράξη οφειλόμενης τιμής απέναντι σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Το Πολυτεχνείο ζει στην καρδιά και τη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών ως η θρυαλλίδα, που οδήγησε στην πτώση της. Ως μια ανάσα ελευθερίας, ενότητας και ομόνοιας. 47 χρόνια μετά, νιώθουμε την ευθύνη και εμπνεόμαστε με στόχο το ανέφικτο.

Θανάσης Ζεκεντές, Δήμαρχος Λοκρών

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας. Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας.

Τιμούμε τους ανθρώπους που όρθωσαν το ανάστημα τους και τόλμησαν, με κίνδυνο της ζωής τους, να παλέψουν για τα ιδανικά τους. Η προσήλωση στις διεκδικήσεις και η αφοσίωση στη δημοκρατία των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών είναι στοιχεία που ανέδειξαν το Νοέμβρη του 1973 στη συλλογική μνήμη.

Η Ελλάδα σήμερα αγωνιά. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που κλονίζει όσα γνωρίζαμε ως σήμερα και θέτει ερωτηματικά ως προς το τι είναι σωστό και το τι είναι λάθος.

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα και ακολουθεί η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ζούμε ιστορικές στιγμές, χωρίς να διεκδικούμε να γίνουμε ήρωες. Αγωνιζόμαστε ως κοινωνία για να σώσουμε ζωές, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική ισορροπία και για να επιτύχουμε την προοπτική των νέων κόντρα σε μια περίοδο μειωμένων ευκαιριών και ελευθεριών για υγειονομικούς λόγους.

Θα αγωνιστούμε ώστε όλοι μαζί να βγούμε νικητές από αυτή τη σκληρή περίοδο της νεώτερης ανθρώπινης ιστορίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν μάταιες μάχες. Κάθε μάχη, ακόμη κι αν δεν έχει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα, βοηθά στο να εκπληρωθεί ο σκοπός για την οποία δίδεται.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

Η 17η Νοέμβρη του ΄73 είναι η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου,  σύμβολο του φοιτητικού και αντιδικτατορικού κινήματος που κινητοποίησε μαζικά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Σημείο αναφοράς του αγώνα αντίστασης του Ελληνικού λαού στην επτάχρονη Δικτατορία των συνταγματαρχών το Πολυτεχνείο αποτελεί  πηγή δύναμης και έμπνευσης  για τις δημοκρατικές διεκδικήσεις κάθε γενιάς. Τα αιτήματα των φοιτητών για «ψωμί –παιδεία – ελευθερία», «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή εξουσία» παραμένουν διαχρονικά, ανθεκτικά, πάντα επίκαιρα.  Υπενθυμίζουν την ανάγκη διαρκούς πάλης του λαού για παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Για υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή.

Σήμερα, που η χώρα, η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, η παρακαταθήκη που έχει αφήσει το Πολυτεχνείο είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Ο αδιανόητος εφησυχασμός και η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, για την επίβίωση των μαστιζόμενων από την κρίση στρωμάτων πρέπει να αποτραπεί. Οσο νωρίτερα – τόσο καλύτερα. Στο «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» πλέον προστίθεται και το αίτημα για υγεία και δημοκρατία. Δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις ούτε στην επιβίωση, ούτε στα δημοκρατικά δικαιώματα, ούτε στη μόρφωση.  Η απόφαση της ΝΔ για τον περιορισμό των συναθροίσεων θυμίζει σκοτεινές εποχές που δεν θα επιτρέψουμε να αναβιώσουν. Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα.

  • Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας
  • Για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη
  • Με χρέος στην ιστορική μνήμη
  • Με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες

 Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας τιμούν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου με ολιγομελή αντιπροσωπεία που θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη.

Νίκος Σταυρογιάννης, πρώην Βουλευτής, πρώην Δήμαρχος Λαμιέων, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 47 χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο και ενεργή έκφραση των κοινωνικών αγώνων και διεκδικήσεων για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται ακόμα και σήμερα, για την προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Και είναι χρέος όλων μας να αναδεικνύουμε, να σεβόμαστε και να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές το διαχρονικό αυτό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Σήμερα, που οι αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη αντιμετωπίζουν την αμφισβήτηση, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ισχυρή βούληση, τόλμη και το όραμα των νέων εκείνης της εποχής, για να μπορέσει να δρομολογήσει μια νέα πορεία που θα μας οδηγήσει στην πρόοδο και  στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας και να αγωνιζόμαστε. Ενωμένοι με κοινές αρχές και αξίες μπορούμε και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δημοτική παράταξη «Λαμία στο Κέντρο»

Ο φετινός εορτασμός των 47 χρόνων από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι μόνο επίκαιρος αλλά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των δημοκρατικών αξιών και θεσμών . Τα αιτήματα των φοιτητών για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ορθώνονται ακόμη πιο έντονα  σήμερα αφού η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο αδιανόητος εφησυχασμός της για τη δημόσια υγεία τους προηγούμενους  μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν  τα νοσοκομεία με λιγότερους εργαζομένους, τα σχολεία  χωρίς ουσιαστική προστασία,  οι πολίτες να συνωστίζονται στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους.

Η εγκληματική της αδράνεια  δεν αντικαθίστανται με τον αυταρχισμό .

Η πρωτοφανής και αντιδημοκρατική απόφαση της Κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων  σε όλη την επικράτεια τις ημέρες εορτασμού του Πολυτεχνείου  αποτελεί προσβολή στη  ιστορική μνήμη.

Καμία κυβέρνηση με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με  μία απόφαση  υπουργού ή αρχηγού της ΕΛΑΣ. 

Η παράταξή μας είναι κάθετα  αντίθετη  και καταδικάζει  αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις με πρόσχημα την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να περιορίσει τα ατομικά μας δικαιώματα .

Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου τηρώντας  τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά συνάμα να περιφρουρήσουν τη Δημοκρατία και τα πολιτικά  δικαιώματα.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μετά από 47 χρόνια,  η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί για όλους έναυσμα ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της βούλησης και της ελπίδας, ιδιαίτερα εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας, όπου αφήνει πίσω της αμέτρητα θύματα σε  παγκόσμια κλίμακα.

Ως συνδικάτα, αναλογιζόµαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας.

Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας. Aς σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί για το όνειρο, για την υγεία και τη ζωή μας στην πράξη.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *