,

SOS εκπέμπουν οι επιχειρήσεις Εστίασης και Ψυχαγωγίας

Ρεπορτάζ: Σταματία Παπαμάρκου Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου(ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ) Από τα πρώτα μέτρα, τα οποία πάρθηκαν από την κυβέρνηση, για την ανάσχεση της επιδημικής ασθένειας, αυτής του κορωνοϊού είναι αυτό του «Ολικού κλεισίματος» της εστίασης αλλά και της ψυχαγωγίας που είχε «πέσει μαύρο» από το πέρας του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι δυο συγκεκριμένοι κλάδοι που […]

23 Νοεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Ρεπορτάζ: Σταματία Παπαμάρκου

Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου(ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ)

Από τα πρώτα μέτρα, τα οποία πάρθηκαν από την κυβέρνηση, για την ανάσχεση της επιδημικής ασθένειας, αυτής του κορωνοϊού είναι αυτό του «Ολικού κλεισίματος» της εστίασης αλλά και της ψυχαγωγίας που είχε «πέσει μαύρο» από το πέρας του καλοκαιριού.

Ωστόσο, οι δυο συγκεκριμένοι κλάδοι που αποτελούνται από πολλούς επιχειρηματίες αλλά και καλλιτέχνες, φαίνεται πως ανεβαίνουν τον δικό τους «οικονομικό Γολγοθά», μιας και το πακέτο των μέτρων κατά του ιού, περιελάμβανε στο αρχικό του σχέδιο τους δυο αυτούς κλάδους, με αποτέλεσμα στον δεύτερο «γενικό εγκλεισμό», το οποίο αποφασίστηκε και ενεργοποιήθηκε προ λίγων ημερών και πλέον τους βρίσκει «εξαθλιωμένους», μη μπορώντας να διαχειριστούν άλλο ένα τόσο δυνατό «χαστούκι».

Ιδιοκτήτης Εστίασης σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», «αναφώνησε» τα παρακάτω: «Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης αυτά του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας, μας «κλώτσησαν»  και ειδικά τον κλάδο ψυχαγωγίας, ο «γενικός εγκλεισμός», μας «σκότωσε»… «Ξέρετε δεν συνηθίζονται εύκολα αυτά τα τόσο σκληρά μέτρα, με τόσα ανοιχτά μέτωπα»!

Συνεχίζει, Ιδιοκτήτης Νυχτερινού Μαγαζιού: «Τυγχάνει να βρίσκομαι πολλά χρόνια στον χώρο της ψυχαγωγίας, ποτέ μα ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έφθασε στα άκρα και με άλλες ασθένειες που κατά καιρούς εμφανίζονταν στη χώρα μας. Σε λίγο θα παρακαλάμε για ένα κομμάτι ψωμί…».

Πλέον όλοι βρισκόμαστε στο 2ο κύμα του «Γενικού Εγκλεισμού» και μαζί με αυτό η ψυχαγωγία και η εστίαση δηλώνει πώς μόνο ένα θαύμα θα μπορεί να ξαναζωντανέψει όλα αυτά που ο άνθρωπος έχει πραγματικά ανάγκη, μιας και η μουσική, το θέατρο, τα βιβλία και ένα καλό φαγητό, δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη…(Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι Πρόεδροι των δυο κλάδων που πλήττονται από τον ερχομό του ιού).

Μουσικός: « Μαζί με το «Γενικό lockdown», ήρθε για εμάς τους καλλιτέχνες και η «Ολική Καταστροφή». Παίζω χρόνια μπουζούκι σε μια ταβερνούλα στον Νομό Βοιωτίας και έχω να εργασθώ παραπάνω από τρεις μήνες και ταυτόχρονα τα έξοδα κάθε μήνα τρέχουν… Τα επιδόματα είναι της πλάκας μπροστά σε όλα αυτά που χρειάζεται να διαθέσουμε στο κράτος καθημερινά. Με λίγα λόγια θα πρέπει να αποφασίσουμε ανάμεσα στο αν θα «πεινάσουμε» ή στον αν «θα πεθάνουμε» που και τα δύο πλέον έχουν κοινό παρονομαστή»!

Με αφορμή όλων των παραπάνω, ερώτηση κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, μετά τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση τα εξήγγειλε, χωρίς όμως παράλληλα να εξαγγείλει, ως όφειλε, κανένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης και συναφών κλάδων, που κινδυνεύουν πλέον με οριστικό λουκέτο. Τονίζει επίσης ότι, η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ορθώς, απαιτεί ετοιμότητα και εγρήγορση, με στόχο να προστατευτεί η υγεία όλων μας αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο θα πρέπει να συνοδευτεί άμεσα από πλήρη δέσμη μέτρων στήριξης, ειδικά προσαρμοσμένων στις αυξημένες απώλειες εισοδήματος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται και εργάζονται στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Τέλος, υπογραμμίζει ότι ειδικά για τη Βοιωτία, οι περισσότερες από τις παραπάνω επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια, προκειμένου να επιδοτηθούν από τα ανακοινωθέντα προγράμματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.  Κατόπιν αυτών, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς την εφαρμογή άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την Βοιωτία, που θα στηρίξουν τις ανωτέρω επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, ώστε να μην εξαφανιστούν, όπως αυτές που εξαφανίστηκαν τον Μάρτιο, καθώς και την ενίσχυση με νέα κονδύλια, προκειμένου με γρήγορες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, να δοθεί ΤΩΡΑ ρευστότητα και να συμπεριληφθούν ειδικά οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του νομού, που ασχολούνται με την εστίαση και την ψυχαγωγία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024