Τηλεφωνική επικοινωνία Οικονόμου – Βορίδη για την ενίσχυση και των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είχε ο βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάγκη ενίσχυσης και των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς (Αμφίσσης – κονσερβοελιά Στυλίδας). Το ΥΠΑΑΤ μετά από καλά προετοιμασμένες κινήσεις που πήραν την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα […]

17 Νοεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, είχε ο βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάγκη ενίσχυσης και των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς (Αμφίσσης – κονσερβοελιά Στυλίδας).

Το ΥΠΑΑΤ μετά από καλά προετοιμασμένες κινήσεις που πήραν την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα με τις χρηματικές ενισχύσεις, εξασφάλισε μέσα από δύο διαφορετικά προγράμματα αποζημιώσεις τόσο σε παραγωγούς ελιάς καλαμών όσο και σε καλλιεργητές ελιάς που έχουν δηλωμένη την παραγωγή τους είτε ως ελαιοποιήσιμη είτε ως διπλής κατεύθυνσης. Ωστόσο σε κανένα από τα δύο αυτά προγράμματα δεν μπορούν να ενταχθούν παραγωγοί βρώσιμης ελιάς που για διάφορους λόγους στις δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν έχουν δηλώσει την καλλιέργειας τους, είτε ως λαδοελιά είτε ως διπλής κατεύθυνσης.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε στον υπουργό ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει το σύνολο των παραγωγών ελιάς της Ανατολικής Φθιώτιδας και μεγάλο μέρος καλλιεργητών του νομού μας. Επιπλέον ενημέρωσε τον κ. υπουργό ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής αυτής παραδοσιακά πηγαίνει για ελαιόλαδο, γεγονός που δικαιολογεί και το μεγάλο πλήθος ελαιοτριβείων (περίπου 50) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Τέλος ο κ. Οικονόμου εξήγησε στον κ. Βορίδη ότι ο βασικός λόγος που δημιούργησε την ανάγκη για ενίσχυση τόσο για την ελιά καλαμών όσο και για το ελαιόλαδο, δηλαδή αυτός της κατάρρευσης των τιμών και της χαμηλής ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, ισχύει και για την επιτραπέζια ελιά. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν και οι παραγωγοί ελιάς Αμφίσσης.

Ο κ. Βορίδης άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του βουλευτή. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο τρέχον πρόγραμμα ενίσχυσης όσοι παραγωγοί δεν έχουν δηλωμένη στο ΟΣΔΕ την καλλιέργεια τους ως ελαιοποιήσιμη ή διπλής κατεύθυνσης. Ξεκαθάρισε όμως ότι κατανοεί πλήρως το πρόβλημα και την ανάγκη ενίσχυσης και το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο θα επιχειρήσει σε συνεργασία με τις ενώσεις των παραγωγών να τεκμηριώσει τα στοιχεία που συζητήθηκαν προκειμένου να  προετοιμάσει αντίστοιχο πρόγραμμα ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει τους παραγωγούς που δεν έχουν λάβει κάποια ενίσχυση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024