Ερώτηση Χήτα για την προβολή και ανάδειξη των Πύργων «Γ. Καραϊσκάκη» στην Ευρυτανία

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα: «Προβολή και ανάδειξη των Πύργων “Γ. Καραϊσκάκη”, στην Ευρυτανία». Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με ευαισθητοποιημένους κατοίκους στο θέμα της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και διατήρησης […]

7 Δεκεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα: «Προβολή και ανάδειξη των Πύργων “Γ. Καραϊσκάκη”, στην Ευρυτανία».

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με ευαισθητοποιημένους κατοίκους στο θέμα της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και διατήρησης της ιστορικής μνήμης της Ευρυτανίας, η Πολιτεία υποχρεούται να συντηρεί, να εξωραΐζει, να προβάλλει και να αναδεικνύει εκείνα τα μνημεία που προάγουν την ανάμνηση ένδοξων στιγμών της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Ως τέτοια μνημεία θεωρούνται και οι δύο πύργοι του «Καραϊσκάκη», οι οποίοι βρίσκονται άνωθεν της Ι. Μ. Προυσιώτισσας, στο δρόμο για τον Προυσό. Πρόκειται για οχυρωματικά έργα του 17ου αιώνα, που χτίστηκαν για την προστασία της Μονής της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Συνδέθηκαν με το όνομα του Γ. Καραϊσκάκη, διότι χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια για την προστασία του Στρατηγού, όταν αυτός νοσηλεύτηκε στην εν λόγω Ι.Μονή, το 1823. Οι πύργοι αυτοί, ποτέ, σχεδόν, δεν συντηρήθηκαν, ούτε αναδείχθηκαν, είτε με την προστασία τους μέσω κάποιου φράχτη, είτε με τον κατάλληλο φωτισμό τους, προς ανάδειξή τους, είτε με την διαμόρφωση των εσωτερικών τους χώρων, ώστε να είναι επισκέψιμοι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου, αφενός, να καταστήσετε επισκέψιμους τους εσωτερικούς χώρους των Πύργων “Γ. Καραϊσκάκη”, στην Ευρυτανία, και αφετέρου, να φροντίσετε για τη συντήρηση αλλά και ανάδειξή τους, ελέγχοντας και την αρτιότητα της στατικότητάς τους, ώστε να γίνουν πόλος έλξης τουριστών, λαμβάνοντας υπόψη ότι, πλησιάζει το έτος 2021, που είναι έτος συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024