Ιδιαίτερα Δύσκολες Συνθήκες Διαβίωσης στις φυλακές Θήβας και Λάρισας

Ηλεκτρισμένη φαίνεται  να μοιάζει η ατμόσφαιρα σε κάποια από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, μιας και οι συνθήκες για τους κρατούμενους, δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές «αγγίζουν» τα όρια της εξαθλίωσης λόγω των μηδενικών συνθηκών υγιεινής, των εκδικητικών μέτρων και των προαναγγελιών για ανύπαρκτα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, όπως […]

2 Δεκεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Ηλεκτρισμένη φαίνεται  να μοιάζει η ατμόσφαιρα σε κάποια από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, μιας και οι συνθήκες για τους κρατούμενους, δεν είναι καθόλου ευνοϊκές.

Συγκεκριμένα, οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές «αγγίζουν» τα όρια της εξαθλίωσης λόγω των μηδενικών συνθηκών υγιεινής, των εκδικητικών μέτρων και των προαναγγελιών για ανύπαρκτα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν σε κείμενα διαμαρτυρίας, οι κρατούμενοι των φυλακών Θήβας και Λάρισας.

Μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στις πτέρυγες Α και Β των φυλακών της Λάρισας, οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στους θαλάμους, ζητώντας την διενέργεια μαζικών τεστ από τον ΕΟΔΥ, η οποία μάλιστα έχει ανακοινωθεί πως θα γίνεται εβδομαδιαία εδώ και πάνω από ένα μήνα μετά από σύσκεψη των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Αιτήματα των κρατουμένων στη φυλακή Λάρισας

«Στις 30 Νοεμβρίου βρέθηκε θετικό κρούσμα στην Α’ πτέρυγα των φυλακών Λάρισας και οι κρατούμενοι απομονώθηκαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης που υπάρχουν στη Λάρισα ούτως ή άλλως σε θαλάμους 8 και 10 ατόμων. Την 1 Δεκεμβρίου βρέθηκε θετικό κρούσμα και στη Β’ πτέρυγα. Οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στους θαλάμους, ζητώντας την διενέργεια μαζικών τεστ από τον ΕΟΔΥ. Στις φυλακές της Λάρισας δεν έχει παρθεί σχεδόν κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας των κρατουμένων, παρά μόνο κατασταλτικά μέτρα, όπως κόψιμο αδειών, κατάργηση επισκεπτηρίων και πολλά άλλα… Επισημαίνουν οι κρατούμενοι Β’ πτέρυγας φυλακών Λάρισας».

301 κρατούμενες στη Θήβα συνυπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Από την πλευρά τους 301 κρατούμενες, στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας συνυπογράφουν κείμενο το οποίο έχει σταλεί υπό τη μορφή υπομνήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. για την πανδημία και την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των φυλακών.

Οι κρατούμενες τονίζουν ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, εξηγούν τα προβλήματα, αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία δεν βρήκε υπερπλήρη μία φυλακή που τα κελιά της έχουν χωρητικότητα 12 ατόμων και μέσα ζουν 18 και 19 γυναίκες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν: «Ο μόνος τρόπος, για να ελεγχθεί η κατάσταση στις φυλακές είναι μια εκτεταμένη αποσυμφόρηση, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά και να μπορούν όσες/όσοι νοσούν να έχουν μια ικανοποιητική περίθαλψη», ενώ παράλληλα θίγοντας το θέμα των δικαιωμάτων τους που από την αρχή της πανδημίας έχουν καταπατηθεί  χωρίς αιδώ σημειώνουν ότι, έχουν όλα ανασταλεί. Δεν κάνουμε επισκεπτήρια, δεν λαμβάνουμε πράγματα, δεν λαμβάνουμε δέματα (είδη ρουχισμού κ.λ.π.), δεν δίνονται άδειες, ενώ παραμένουμε σε 14ημερη καραντίνα όταν γυρνάμε από δικαστήρια ή από μεταγωγές. Στις φυλακές Κέρκυρας και Διαβατών πληροφορούμαστε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν κλεισμένοι συνεχώς στα κελιά τους».

Κείμενο διαμαρτυρίας και από κρατούμενες στον Ελαιώνα Θήβας

«Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθημερινά πεθαίνουν πάνω από 100 άτομα, τα νοσοκομεία λυγίζουν από τους ασθενείς. Οι φυλακές αποδείχθηκε πως δεν είναι «απόρθητα» φρούρια, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση και εκατοντάδες κρατούμενοι προσβάλλονται από την θανατηφόρα αρρώστια. Χωρίς δυνατότητα αποστασιοποίησης, χωρίς τη δυνατότητα προφύλαξης και με το φόβο να βρεθούμε σε απαράδεκτες συνθήκες από τη στιγμή που νοσήσουμε, ζούμε χιλιάδες άνθρωποι κλεισμένοι στις φυλακές. Όπως διαβεβαίωναν πολλοί ειδικοί, οι κρατούμενου/ες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω των συνθηκών ζωής τους: χώροι που συνωστίζονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι, χώροι-ψυγεία χωρίς ή με ελάχιστη θέρμανση, χωρίς τη δυνατότητα να αμυνθούν οι άνθρωποι στην αρρώστια με την κατάλληλη διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-αγωγή. Γνωρίζαμε και το είχαμε κοινοποιήσει με το λόγο και τις κινητοποιήσεις μας ότι αν μπει έστω και ένα κρούσμα σε φυλακή, είναι αδύνατο να μην μεταδοθεί αστραπιαία μολύνοντας το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό έγινε τελικά στις φυλακές Διαβατών, όπου 108 άνθρωποι προσβλήθηκαν και μέχρι τώρα 2 άνθρωποι πέθαναν. Κρούσματα κορωνοϊού έχουμε ήδη στις μισές φυλακές. Οι πληροφορίες για το θέμα είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Από ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών υπαλλήλων, μαθαίνουμε πως κρούσματα κορωνοϊού έχουμε στις φυλακές Κορίνθου, Πάτρας, Άμφισσας, Θήβας, ΚΑΤΚ Ελαιώνα Θήβας, Κασσαβέτειας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης (Διαβατών), Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Λάρισας, Δομοκού, Χανίων και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί ζητούν μέτρα προστασίας.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της υγείας τους»(εννοεί των κρατουμένων) (24/3/2020).

«Εξετάζουμε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των Καταστημάτων Κράτησης» (9/4/2020).

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Αρχικά και ενώ είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις των κρατουμένων, οι περισσότερες των οποίων κατεστάλησαν, δήλωνε πως οι φυλακές είναι ασφαλείς με τα μέτρα που λαμβάνονται. Η διάψευση ήρθε τώρα. Η δεύτερη δήλωση που αναφέρουμε δόθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι την ημέρα της εξέγερσης στις φυλακές Ελαιώνα στις 9/4 που είχε ως αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών. Στα τέλη Μαρτίου κοινοποιούσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση που ποτέ δεν έγινε και την ίδια ημέρα της εξέγερσης στις 9/4 δήλωνε πως «εξετάζεται το ζήτημα».

Όλοι καταλαβαίνουν τώρα πόσο δίκιο είχαμε οι κρατούμενες/οι που ζητούσαμε αποσυμφόρηση των φυλακών. Λέγαμε τότε πως το να μολυνθούν οι φυλακές είναι θέμα χρόνου, πως είναι αδύνατο να μείνουν στο απυρόβλητο όσα μέτρα και αν ληφθούν, πως ο μόνος τρόπος για να ελεγχτεί η κατάσταση στις φυλακές είναι μια εκτεταμένη αποσυμφόρηση, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλικτη διασπορά και να μπορούν όσες/όσοι νοσούν, να έχουν μια ικανοποιητική περίθαλψη. Δηλώναμε πως οι φυλακές είναι υπερπλήρεις αφού είναι πάνω από 12.000 οι κρατούμενες/οι σε φυλακές χωρητικότητας 8.000 ατόμων. Ενημερώναμε για τις/τους άρρωστες/ αρρώστους που κρατούνται, για τις/τους υπερήλικες, για τις μητέρες με τα μωρά τους, για τις έγκυες… Ζητούσαμε το αυτονόητο, αποσυμφόρηση, αυτό που, όπως λέγαμε, έπρεπε να είχε γίνει ως μέτρο πρόληψης πριν εισβάλει ο κορωνοϊός στις φυλακές. Αργότερα, λέγαμε, μπορεί να είναι αργά. Όσον αφορά τα δικαιώματά μας έχουν όλα ανασταλεί. Δεν κάνουμε επισκεπτήρια, δεν λαμβάνουμε πράγματα, δεν λαμβάνουμε δέματα (είδη ρουχισμού κ.λ.π.), δεν δίνονται άδειες, ενώ παραμένουμε σε 14ημερη καραντίνα όταν γυρνάμε από δικαστήρια ή από μεταγωγές. Στις φυλακές Κέρκυρας και Διαβατών πληροφορούμαστε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν κλεισμένοι συνεχώς στα κελιά τους.

Σε επίσκεψή της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής στις φυλακές Ελαιώνα είχε δηλώσει πως είναι μισοάδειες. Ενημερώνουμε πως οι θάλαμοι σε αυτή τη φυλακή είναι για 12 άτομα, αριθμός μεγάλος για να ζει κανείς και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Όμως στους θαλάμους αυτούς κρατούνται έως και 18 ή 19 άτομα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα και φοβούνται πως οι αριθμοί των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιοι σε ένα επόμενο, ακόμα σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας. Η στάση της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τους χιλιάδες ανθρώπους που στοιβάζονται στους θαλάμους και τα κελιά των φυλακών. Έχουμε κυριολεκτικά αφεθεί στη μοίρα μας.

“Για μια ακόμα φορά ζητάμε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αυτό που ζητούσαμε από την αρχή της πανδημίας”!

“Να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες. Δηλαδή, όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Να αποφυλακιστούν όσες/όσοι έχουν εκτίσει το 2/5 της ποινής τους μικτά, όσες/όσοι δηλαδή, έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης (διατροφή, θέρμανση) και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων.

Να πάψει η ισχύς των πειθαρχικών που έχει επιβληθεί σε κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας κατά την εξέγερση της 9/4.

Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και τη υγεία.

Το παραπάνω κείμενο το υπογράφουν 301 κρατούμενες από τις πτέρυγες Α΄, Β΄,Γ΄,Δ΄, Ε΄, παράρτημα και αγροτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024