Παρέμβαση του Κώστα Γαλάνη για τα ΔΙΕΚ της Στερεάς Ελλάδας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας

Με επιστολή προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρεμβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού, Κώστας Γαλάνης, στο ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με τα ΔΙΕΚ Καρύστου, Ιστιαίας, Άμφισσας και Καρπενησίου, των οποίων η λειτουργία ενδέχεται να ανασταλεί, σε βάθος διετίας, λόγω της χαμηλής δυναμικότητας τους (4 – 5 Ειδικότητες και 70 – 80 […]

8 Δεκεμβρίου 2020

του/της Newsroom

Με επιστολή προς την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρεμβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού, Κώστας Γαλάνης, στο ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με τα ΔΙΕΚ Καρύστου, Ιστιαίας, Άμφισσας και Καρπενησίου, των οποίων η λειτουργία ενδέχεται να ανασταλεί, σε βάθος διετίας, λόγω της χαμηλής δυναμικότητας τους (4 – 5 Ειδικότητες και 70 – 80 καταρτιζόμενοι ανά έτος), δυνάμει των διατάξεων του τεθέντος σε δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

Στόχος της παρέμβασης είναι να καταστεί σαφής η αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας των εν λόγω δομών, ώστε να ενισχυθεί η τοπική αγορά εργασίας και η τοπική κοινωνία εν γένει και να καλυφθεί η ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των συμπολιτών μας, των οποίων η μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα καθίσταται δυσχερής λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων και της ιδιαίτερης γεωγραφικής κατανομής της Περιφέρειας.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κώστα Γαλάνη έχει ως εξής: «Αναφορικά με το εν θέματι σχέδιο νόμου που τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω προτάσεις/επισημάνσεις σχετικά με τους όρους και διαδικασίες ίδρυσης των Ι.Ε.Κ., όπως αποτυπώνονται στο άρθρο 23 του σχεδίου νόμου.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 23 αναφέρονται τα εξής:

“Τα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα οποία κατά τη λήξη δύο (2) συνεχόμενων ετών κατάρτισης από το έτος κατάρτισης 2020-2021 και εφεξής, έχουν συνολικό κατ’ έτος αριθμό φοιτούντων/καταρτιζομένων που δεν υπερβαίνει τους εκατό (100), τίθενται σε αναστολή λειτουργίας ή συγχωνεύονται με άλλα δημόσια Ι.Ε.Κ.

Ειδικώς, δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, δύναται να λειτουργούν με συνολικό κατ’ έτος αριθμό φοιτούντων/καταρτιζόμενων μικρότερο των εκατό (100).”

Βάσει των ανωτέρω προκύπτει ένα ζήτημα που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς εάν εν τέλει θεσμοθετηθούν ως έχουν, θα έχουν ως αποτέλεσμα – σε βάθος διετίας- την αναστολή λειτουργίας των ΔΙΕΚ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ, ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, τα οποία είναι χαμηλής δυναμικότητας (4 – 5 Ειδικότητες και 70 – 80 καταρτιζόμενοι ανά έτος).

Επιπλέον, η δυνατότητα λειτουργίας δημοσίων Ι.Ε.Κ. με αριθμό καταρτιζόμενων μικρότερο των 100, σε απομακρυσμένες /παραμεθόριες περιοχές, δεν δύναται να θεωρηθεί ότι καταλαμβάνει τα ΔΙΕΚ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς αφορά κυρίως ακριτικές περιοχές και νησιά.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω και ειδικότερα:

– της ιδιαίτερης γεωγραφικής κατανομής της Περιφέρειας εν γένει,

– της επιτακτική ανάγκης για εκπαίδευση και κατάρτιση των συμπολιτών μας που δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα, λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων,

– της επιμέρους ανάγκης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ειδικότητες με άμεση ζήτηση στην τοπική αγορά εργασίας (πχ. Λουτροθεραπεία, Αγροτουρισμός, Δασική προστασία, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), προκύπτει η αναγκαιότητα ύπαρξης των εν λόγω δομών και γι αυτό το λόγο, παρακαλούμε όπως εξετάσετε την εξής πρόταση:

Άρθρο 23

Όροι και διαδικασίες ίδρυσης των Ι.Ε.Κ

  • Να μην είναι ο αριθμός των μαθητών μοναδικό κριτήριο, αλλά και ο αριθμός των τμημάτων (ειδικοτήτων) και η αναλογία με τον πληθυσμό της καλυπτόμενης περιοχής.
  • Το γενικό όριο του αριθμού φοιτούντων/καταρτιζομένων να γίνει 75.

Ευελπιστούμε όπως ανταποκριθείτε στο αίτημά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024