Ρόδος: Συνελήφθησαν ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας για κατασκοπεία

Επιτελείς του Πενταγώνου θεωρούν σημαντική την δράση των δύο φερόμενων κατασκόπων Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο αλλά και ο μάγειρας που φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τον πρώτο, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί για κατασκοπεία.   Οι έρευνες για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, με «πρωταγωνιστές» τον 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο […]

18 Δεκεμβρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Επιτελείς του Πενταγώνου θεωρούν σημαντική την δράση των δύο φερόμενων κατασκόπων

Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο αλλά και ο μάγειρας που φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τον πρώτο, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί για κατασκοπεία.   Οι έρευνες για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, με «πρωταγωνιστές» τον 35χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 54χρονο μάγειρα του πλοίου «ΕΓ/ΟΓ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου εκτελούσε χρέη διερμηνέα και γραμματέα του τουρκικού προξενείου (υπαλληλική θέση και όχι αξίωμα). Ο 35χρονος που γεννήθηκε στη Θράκη γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος ανέβαζε συχνά φωτογραφίες του στο προφίλ του στο Facebook με την οικογένειά του, καθώς είναι παντρεμένος.   Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και των δυο κατηγορούμενων, βρέθηκαν υπολογιστές, κινητά και τέσσερα κλειδωμένα αποθηκευτικά USB που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Εκτός από τέσσερις υπολογιστές, στο σπίτι του 35χρονου βρέθηκαν και οκτώ τηλέφωνα.

Οι Αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 54χρονος μάγειρας στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου να κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και τη Νίσυρο.   Στην κατοχή των δύο Ελλήνων βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στη Ρόδο.

Με βάση τα όσα φέρεται να ομολόγησε ο 54χρονος μάγειρας, ο ίδιος στρατολογήθηκε από τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, με την υποχρέωση να του παρέχει πληροφορίες για τη δράση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, όπως ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τον αριθμό των ανδρών στο νησί, στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς.   Σύμφωνα το ρεπορτάζ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο φερόμενων κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους.   Σύμφωνα με πληροφορίες από επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο φερόμενων κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική.

«Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ή ενός drone πάνω από τον στόχο για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί λόγου χάρη ένα drone να καταγράψει κατά προσέγγιση τον αριθμό των ανδρών πάνω σε ένα νησί, δεν μπορεί να καταγράψει όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Εάν δηλαδή πρόκειται για οπλίτες που απλά υπηρετούν τη θητεία τους εκεί ή πρόκειται για άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επίσης δεν μπορούν να καταγράψουν πλήρως ούτε και το είδος των όπλων που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σε κάποια τοποθεσία ή τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά όμως γίνονται πιο εύκολα όταν υπάρχει κάποιο “ανθρώπινο μάτι” το οποίο θα δει εκ του σύνεγγυς, θα αξιολογήσει και εν συνεχεία θα μεταφέρει με κάθε ακρίβεια στους αποδέκτες του όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Μαΐου 2024