Αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης

Σε δέκα βασικά σημεία συνοψίζονται οι αλλαγές στον τρόπο εκμάθησης και διεξαγωγής εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

29 Ιανουαρίου 2021

του/της Newsroom

Με το καινούριο σύστημα οι νέοι 17 χρονών θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων αλλά θα πρέπει να περιμένουν έως το 18ο έτος της ηλικίας τους για να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος. Σπουδαίο βήμα δίνεται, επίσης, για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής ή βαρήκοων, καθώς προβλέπεται η καθιέρωση ειδικής θεωρητικής εξέτασης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Ειδική θεωρητική εξέταση απευθύνεται και σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Όσον αφορά στη διαδικασία της εξέτασης, ο εξεταστής θα “μετακομίσει” στην μπροστινή θέση του συνοδηγού και ο δάσκαλος του εξεταζόμενου στην πίσω θέση, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παρέμβασής του στη διαδικασία της εξέτασης. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερο ποσοστό διαφάνειας στο αποτέλεσμα της εξέτασης. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθιερώνεται η ταυτοπροσωπία του εξεταζόμενου με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Η φωτογραφία του δελτίου εξέτασης υποψηφίου θα διασταυρώνεται με ψηφιακή φωτογραφία, που θα λαμβάνεται κατά την είσοδο του υποψηφίου στο εξεταστικό κέντρο, από κάμερα η οποία θα τοποθετηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Ειδικότερα, προβλέπεται η χρήση φορητής κάμερας 360 μοιρών, που διαθέτει μικρόφωνο και ειδική αποσπώμενη κάρτα μνήμης, στην οποία αποθηκεύεται όλη η διαδικασία της πρακτικής δοκιμασίας. Μέσω της κάμερας απεικονίζονται ευδιάκριτα ολόκληρη η καμπίνα του οχήματος και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Όλη η διαδικασία θα γίνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι οποίοι διαβεβαιώνουν την πλήρη διαφάνεια στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για τη χορήγηση, επέκταση και ανανέωση των αδειών οδήγησης προβλέπεται η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη και διεκπεραίωση των εν λόγω διαδικασιών. Επίσης, οι ερωτήσεις του θεωρητικού μέρους, θα βασίζονται σε τράπεζα άγνωστων, προς τον εξεταζόμενο, θεμάτων, ενώ θα καταρτιστεί και μητρώο εξεταστών που αφορούν την πρακτική δοκιμασία από τις περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας. Το μητρώο αυτό θα είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ. Προβλέπεται και η δυνατότητα ένταξης ιδιωτών στο μητρώο εξεταστών.

Ταυτόχρονα καταρτίζεται μητρώο εποπτών για τον έλεγχο των θεωρητικών και των πρακτικών εξετάσεων και την επιτήρηση των εξεταστών. Στο μητρώο αυτό θα εντάσσεται και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το προσωπικό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πλέον την επιμόρφωση εξεταστών και εποπτών αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τέλος, προβλέπεται σύστημα αξιολόγησης της διαδικασίας πρακτικών εξετάσεων, καθώς και του έργου των εξεταστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024