Νέος δυνατός σεισμός στο Αίγιο

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο στο Αίγιο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Η δόνηση σημειώθηκε 13 χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας και είχε εστιακό βάθος 1 χλμ. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε τον σεισμό στα 4,2 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Αιγίου με βάθος 13 χλμ. Ξενύχτησαν στους δρόμους οι κάτοικοι της […]

13 Ιανουαρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο στο Αίγιο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Η δόνηση σημειώθηκε 13 χλμ βορειοανατολικά της Πάτρας και είχε εστιακό βάθος 1 χλμ.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε τον σεισμό στα 4,2 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Αιγίου με βάθος 13 χλμ.

Ξενύχτησαν στους δρόμους οι κάτοικοι της Φωκίδας εξαιτίας του σεισμού

Ξάγρυπνοι έμειναν χθες οι κάτοικοι στη Δυτική Ελλάδα από τις πολλαπλές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή μεταξύ Αιγίου και Ναυπάκτου .

Ο πιο ισχυρός σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών Ρίχτερ και επίκεντρο 16 χλμ. Βόρεια του Αιγίου, στο χωριό Σεργούλα Φωκίδας. Το εστιακό βάθος ήταν 4 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή με τον μεγαλύτερο να φθάνει τα 4,4 Ρίχτερ και τον μικρότερο τα 2,5.

Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις ήταν επιφανειακές , με αποτέλεσμα να γίνονται αισθητές σε πολλά μέρη της Δυτικής Ελλάδος και όχι μόνο.

Αρκετοί πολίτες στην Ναύπακτο βγήκαν από τα σπίτια τους καθώς και στο Μοναστηράκι μετά από τους δυο ισχυρούς σεισμούς αλλά και τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Μάλιστα υπήρξαν και μικρές ζημιές καθώς έπεσε μάντρα σπιτιού στο Μοναστηράκι Δωρίδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό. Όπου παρατηρήθηκαν καταπτώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο τα μηχανήματα των δήμων από τα ξημερώματα απομάκρυναν πέτρες και χώματα διατηρώντας τους δρόμους καθαρούς.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι ΕΜΑΚ «…παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Μικρή κατολίσθηση στην εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας

Περιπολίες από την Πυροσβεστική για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις

Περιπολίες σε περιοχές της Ναυπακτίας και της Φωκίδας κάνουν οχήματα του πυροσβεστικού σώματος για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς πάντως να κλείσει ο δρόμος.

Έπεσε αποθήκη από τον σεισμό στην Δάφνη Ναυπακτίας

Με το πρώτο φως της ημέρας είχαμε μικροζημιές όπως κατολισθήσεις σε δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία. Επίσης είχαμε και μια πτώση αποθήκης στην Δάφνη Ναυπακτίας με τα συνεργεία του Δήμου Ναυπακτίας να σπεύδουν στο σημείο για καθαρίσουν το σημείο.

Λέκκας: Πρόκειται για μία από τις πολλές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες

Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τη δόνηση, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις πολλές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή. Πρόκειται για «σμήνος» σεισμών, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα 5 ρίχτερ.

Χουλιάρας: Ο σεισμός αποτελεί συνέχεια μικροσεισμικής δραστηριότητας

Την άποψη ότι η σεισμική δόνηση στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί συνέχεια της μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθούμε στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού Κορινθιακού τις τελευταίες εβδομάδες με ασθενείς επιφανειακές δονήσεις εκφράζει από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως επισημαίνει σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βασικής δόνηση ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 00:09 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου.

Αναφορικά με την καταπόνηση των κτηρίων ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες που διαρκούν αρκετές εβδομάδες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας στις παλιές κατοικίες.

Ο  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακη Τσελέντη, σε σε ανάρτησή του, «η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη:

«Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά

Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024