Σε κλοιό ψύχους και παγετού η χώρα – Έτοιμος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα – Έτοιμος είναι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, Πολύζο Ζώη. Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με τα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν το πρωί της Πέμπτης 14/1 κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το […]

14 Ιανουαρίου 2021

του/της Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα – Έτοιμος είναι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, Πολύζο Ζώη.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με τα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν το πρωί της Πέμπτης 14/1 κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους οκτώ σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr η θερμοκρασία έπεσε στους -8.3 βαθμούς στη Βλάστη Κοζάνης. Σημειώνεται ότι σε σταθμούς σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια (δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα), καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως πχ στο Λαϊλιά Σερρών (-10.4 βαθμοί).

 Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία «Λέανδρος» από το απόγευμα της Πέμπτης 14/1 έως το πρωί της Παρασκευής 15/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του ΕΑΑ. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής 15/1. Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που αναμένονται κατά τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 15/1. Με μωβ χρώμα φαίνονται τα σημεία του δικτύου όπου αναμένονται χιονοπτώσεις και με ανοικτό γαλάζιο τα σημεία όπου αναμένεται χιονόνερο.

Έτοιμος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Έτοιμος είναι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Πολύζο Ζώης. Ο κ. Ζώης αναλύει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται η Περιφέρεια να ανταπεξέλθει και όλη τη διαδικασία των παρεμβάσεων κατά την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου. Παράλληλα, καλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμοδίων, καθώς πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Στα Περιφερειακά Συμβούλια εγκρίνονται τα σχέδια αντιμετώπισης φαινομένων όπως πυρκαγιά, πλημμύρα, χιονόπτωση και παγετός, που είναι προσαρμοσμένα στο γενικό σχέδιο της ΓΓΠΠ. Η Περιφέρειά μας θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ώρες τέτοια φαινόμενα. Τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο, πως προετοιμάζεστε και τι συμβαίνει από το ξεκίνημα μέχρι τη λήξη του φαινομένου;

Με το που θα έρθει η ενημέρωση σε μας από την ΕΜΥ, ότι έχουμε ένα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που περιλαμβάνει βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, κινητοποιούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη αφενός του ελέγχου του οδικού δικτύου, των υποδομών, εγγειοβελτικών έργων, αντιπλημμυρικών κλπ., η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Από ‘κει και πέρα θέτουμε σε ετοιμότητα ιδιώτες, ούτως ώστε να μπορούν να συνδράμουν στο έργο των επιχειρήσεων.

Με την εκδήλωση του φαινομένου, έχουμε αρχική ειδοποίηση απ’ την αστυνομία. Μας λέει πως ξεκινά χιονόπτωση π.χ. στα Δερβενάκια. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει εκδώσει επιφυλακές και λέει πως στον Δομοκό επιχειρούν τέσσερα δικά μας μηχανήματα, στον Μπράλο δύο, τρία στον Τυμφρηστό. Δίνεται προτεραιότητα στους περιφερειακούς άξονες, μας νοιάζει το πρωτεύον εθνικό δίκτυο που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες. Αυτομάτως κινητοποιείται ο μηχανισμός με την πρώτη ειδοποίηση. Την ίδια ειδοποίηση λαμβάνει και κάθε διοικητική μονάδα της Αστυνομίας, η οποία θέτει σε επιφυλακή τον δικό της μηχανισμό. Ελέγχει το δίκτυο κι εμείς παρεμβαίνουμε με ρίψη άλατος, αποχιονισμό, ανάλογα τι εκδήλωση και εξέλιξη έχει το φαινόμενο. Αν χρειαστεί ενίσχυση δυνάμεων στη συνέχεια, έχουμε τους ιδιώτες και παρεμβαίνουμε ενισχυτικά στο έργο αυτό, μιας και η χιονόπτωση κατεβαίνει σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό εκείνη τη στιγμή.

Με τη λήξη του φαινομένου, γίνεται πλήρης καθαρισμός των οδών και σε δεύτερο στάδιο παρεμβαίνουμε στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Πολλοί Δήμοι όμως, επειδή έχουν εξοπλισμό και θέλουν να παρέχουν άμεση πρόσβαση στους πολίτες, παρεμβαίνουν με τα δικά τους μέσα απ’ την πρώτη στιγμή στο δευτερεύον δίκτυο. Ένας Δήμος δηλαδή θα καθαρίσει τον δρόμο που ενώνει δυο κεντρικά χωριά από την πρώτη στιγμή, που δεν θα μπορέσουμε εμείς.

Όλα αυτά που έχουμε σαν Περιφέρεια επαρκούν; Αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα ή λέμε ότι αν είχαμε π.χ. παραπάνω μηχανήματα θα τα καταφέρναμε καλύτερα;

Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια μηχανημάτων, είμαστε καλυμμένοι 100%. Σε πολύ δύσκολες καταστάσεις σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και σε προηγούμενες χρονιές και φαντάζομαι και στο εξής δεν θα έχουμε θέμα. Έχουμε την εμπειρία και τα μηχανήματα και δεν προβληματιζόμαστε. Καλώ τους οδηγούς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και να υπάρχει κατανόηση απ’ τον κόσμο, γιατί οι επιχειρήσεις είναι χρονοβόρες. Το να ανοίξεις την πρόσβαση σε ένα ορεινό χωριό χρειάζεται πάνω από μία ώρα κι εξαρτάται απ’ τη διάρκεια και την ένταση του φαινομένου, και καθένα αξιολογείται ξεχωριστά. Μπορεί να αρκεί ένας απλός φορτωτής, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να συνδράμει ταυτόχρονα και ερπυστριοφόρο. Όλες αυτές οι δράσεις θέλουν υπομονή, γι’ αυτό κι εκδίδουμε προς ενημέρωση δελτία Τύπου και φροντίζουμε να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, να προγραμματίζει ραντεβού ένας ασθενής, μια έγκυος γυναίκα κλπ. να έχει υπόψη του ότι μπορεί να καθυστερήσει ή να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί σε πρώτο χρόνο με το οδικό δίκτυο.

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε και το εύκολο και το δύσκολο, αρκεί κι ο κόσμος να λαμβάνει τα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν χρειάζονται ριψοκίνδυνες πράξεις κατά την εκδήλωση του φαινομένου κι επαναλαμβάνω να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών. Είναι δύσκολο να βάλεις αλυσίδες, αλλά επιβάλλεται για λόγους ασφάλειας, της ζωής, της περιουσίας. Προστατεύεις μ’ αυτό και τους συμπολίτες σου. Μπορείς να γυρίσεις πίσω, να πιεις έναν καφέ μια-δυο ώρες, να τελειώσει το φαινόμενο και να πάρεις πάλι τον δρόμο σου. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό, νομίζουν ότι θέλουμε να τους ταλαιπωρήσουμε. Δεν είναι έτσι. Ό,τι κάνουμε εμείς, το κάνουμε για τη δική τους ασφάλεια. Για την ασφάλεια όλων των οδηγών, όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Εκτός αυτού, μπορεί να πάθει κάτι το αυτοκίνητο και είναι κρίμα αυτή την εποχή, θα μπορούσε να το έχει αποφύγει.

Αν δεν μισθώναμε ιδιώτες και υπήρχε μια κρατική Υπηρεσία, όπως η ΜΟΜΑ, που θα συνέδραμε στις επιχειρήσεις και θα παρείχε παράλληλα μόνιμες θέσεις εργασίας, εσείς, σαν Ζώης Πολύζος, κρίνοντας απ’ την εμπειρία σας και έχοντας αντιμετωπίσει φαινόμενα, πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερα;

Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό γιατί δεν το ‘χω βιώσει, δεν το έχω επιχειρήσει. Ό,τι οδηγία πάρουμε όμως από την Κεντρική Διοίκηση, αν πουν πως θα στελεχώσουν μια Υπηρεσία, εμείς θα την υποστηρίξουμε. Σε αυτή τη φάση, όπως είμαστε τώρα, μόνο οι κρατικές υπηρεσίες δεν αρκούν να υποστηρίξουν το έργο του αποχιονισμού. Αν αποφασιστεί να γίνει κάτι μεγαλύτερο κι αφού έχουμε και το προσωπικό και τα μέσα, εμείς –οποιοδήποτε τέτοιο, καινούριο εγχείρημα- είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε. Μας αρέσουν οι προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024