Τέρνα Ενεργειακή: Πώς θα απαντήσει στις νέες προκλήσεις του 2021

Σημαντικές προκλήσεις επιφυλάσσει το 2021  για την Τέρνα Ενεργειακή και για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς εξελίσσεται το περιβάλλον των ΑΠΕ, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για να υποδεχτεί νέες τεχνολογίες και η παραγωγή ενέργειας με αποθήκευση γίνεται προτεραιότητα. Η Τέρνα Ενεργειακή  με  ηγετική της θέση στις ΑΠΕ,  έμπειρο μάνατζμαντ και τη διορατικότητα του ιδρυτή της […]

3 Ιανουαρίου 2021

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σημαντικές προκλήσεις επιφυλάσσει το 2021  για την Τέρνα Ενεργειακή και για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς εξελίσσεται το περιβάλλον των ΑΠΕ, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για να υποδεχτεί νέες τεχνολογίες και η παραγωγή ενέργειας με αποθήκευση γίνεται προτεραιότητα.

Η Τέρνα Ενεργειακή  με  ηγετική της θέση στις ΑΠΕ,  έμπειρο μάνατζμαντ και τη διορατικότητα του ιδρυτή της Γιώργου Περιστέρη  που εδώ και χρόνια προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη έργων σε αποθήκευση  ενέργειας και αντλησιοταμίευση, έχει το προβάδισμα στην εξελισσόμενη αυτή αγορά.

Η Τέρνα Ενεργειακή, καλά χρηματοδοτημένη, ενισχυμένη μετοχικά από τη συμμετοχή και νέων ξένων επενδυτών και με νέο πλάνο επενδύσεων, σε Ελλάδα και ΗΠΑ προγραμματίζει και υλοποιεί ήδη το πέρασμά της στην επόμενη μέρα για την παραγωγή ενέργειας.

Το 2021, εξάλλου, θα είναι η χρονιά που θα δημιουργηθούν, στην Ελλάδα, οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με την θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση, το υδρογόνο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τους υβριδικούς σταθμούς και τη γεωθερμία.

  1. Επενδυτικό πρόγραμμα

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή), αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου διεθνώς, με σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου 2 δις ευρώ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις άνω του 1,7 δις ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων.

  1. Η αποθήκευση ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύει έξι φορές περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, με στόχο την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Κι αυτό γιατί η ανάγκη για αποθήκευση μεγαλώνει όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ. Οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσιάζουν αυξομειώσεις παραγωγής και είναι απαραίτητη η εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεταξύ των συστημάτων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και των καταναλωτών ώστε να εξισορροπείται η ηλεκτρική ζήτηση και την προσφορά από τα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Η χρήση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας επιτρέπει την αποτελεσματικότερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  βελτιώνοντας σημαντικά την αποδοτικότητά τους.

Η αποθήκευση ενέργειας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα, βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Εκτός από τις τεχνολογίες που ήδη γνωρίζουμε ότι λειτουργούν καλά, όπως η αντλησιοταμίευσης  (αντλητική αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας), σημαντικό ρόλο στο μέλλον θα παίξουν οι νέες τεχνολογίες μπαταριών, η αποθήκευση θερμικής ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη σύνθετων συστημάτων, όπως Υβριδικών Σταθμών. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κηρύχθηκε Ανάδοχος για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση Υβριδικού σταθμού στα διοικητικά όρια του νομού Ρεθύμνης, εγγυημένης ισχύος 50MW, με αιολικό πάρκο 89 MW, στον Νομό Λασιθίου. Επίσης ανέλαβε την εγκατάσταση υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ) στο νησί του Αη-Στράτη.

Τα έργα αποθήκευση ενέργειας που προγραμματίζει η εταιρεία και είναι υπό αδειοδότηση είναι ισχύος 3,12 GW και με την ολοκλήρωσή τους, εξασφαλίζουν σημαντικό προβάδισμα στην παραγωγή ενέργειας από αποθήκευση.

Η εταιρεία έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για 2 έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στον Δήμο Αμφιλοχίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

  1. ‘Εργα ταμείου Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Πέρα από το ευρύτερο ενδιαφέρον του ομίλου να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης στην υλοποίηση δημόσιων έργων και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς διαχείρισης απορριμμάτων που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, αναλαμβάνοντας έργα τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία λειτουργεί μια μονάδα βιοαερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει αναλάβει και τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου βρίσκεται σε εμπορική λειτουργία και έχει ορίζοντα εκμετάλλευσης τα 25 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024