Βγήκε το πόρισμα του ιατροδικαστή για το Σήφη Βαλυράκη

Σε βαρύτατες καρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αναφέρεται το πόρισμα του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην υπουργός υπέστη επιπλέον, κάκωση στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα από την προπέλα του σκάφους. Τα χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα προηγήθηκαν του πνιγμού ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με τον κ. Καλογριά. Σε […]

26 Ιανουαρίου 2021

του/της Newsroom

Σε βαρύτατες καρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αναφέρεται το πόρισμα του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην υπουργός υπέστη επιπλέον, κάκωση στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα από την προπέλα του σκάφους. Τα χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα προηγήθηκαν του πνιγμού ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με τον κ. Καλογριά.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες της πτώσης του στο θαλάσσιο χώρο, το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τους άνδρες του Λιμενικού είναι ότι οφείλεται στο ότι έχασε την ισορροπία του και χτύπησε σε κάποιο σημείο του σκάφους με αποτέλεσμα να πέσει στο νερό με ανοιχτή μηχανή. «Θα μπορούσε να του είχε σώσει τη ζωή» αν ο πρώην υπουργός φορούσε το Smart Top, σύμφωνα με τι Λιμενικές αρχές, το ειδικό βραχιολάκι που ειδοποιεί τη μηχανή του σκάφους σε ενδεχόμενη πτώση και βοηθά να σβήσει αυτομάτως η μηχανή.

Ο κ. Πέτρος Μίγγος, ένας από τους ψαράδες που συμμετείχαν στις έρευνες εντοπισμού του κ. Βαλυράκη ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν μπορούσα να δω αν είναι χτυπημένος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εκδοχή ότι χτύπησε από προπέλα, ήταν γνώστης» ενώ εκτιμά ότι δε χτυπήθηκε από την προπέλα του σκάφους του αλλά ότι η πτώση οφείλεται στο ότι έχασε τις αισθήσεις του.

Το Λιμενικό Σώμα εξετάζει δύο μαρτυρίες που έχει από δύο αυτόπτες μάρτυρες. Ο ένας αναφέρεται στις χαρακτηριστικές «σβούρες» που είδες από μακριά να κάνει το σκάφος και σε αυτές ίσως οφείλονται τα χτυπήματα ενώ ο δεύτερος κατέθεσε ότι είδε το σκάφος να κατευθύνεται προς το Νησί των Ονείρων.

Σύμφωνα με τους άνδρες του Λιμενικού αποκλείεται το ενδεχόμενο το σκάφος του 77χρονου πρώην υπουργού να χτυπήθηκε από άλλο όπως και το σενάριο να κολύμπησε. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή παρέσυραν το σώμα του στο νησάκι. Συντετριμμένοι είναι από την είδηση του θανάτου του η σύζυγός του Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη που αδυνατεί να πιστέψει ότι δεν κατάφερε να επιστρέψει μετά από  μια βόλτα με το σκάφος του, όπως και οι οικείοι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024