Ο Elon Musk φέρνει το διαστημικό internet στην Ελλάδα

Το διαστημικό internet είναι γεγονός...θα αλλάξει άραγε τον ρου της ιστορίας του διαδικτύου και της τεχνολογίας γενικότερα;

18 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Η εταιρεία του Elon Musk Starlink που είναι πρωτοπόρος στην παροχή γρήγορης και σταθερής σύνδεσης στο internet μέσω διαστήματος, έφτασε και στην χώρα μας, καθώς δίνει την δυνατότητα προπαραγγελίας εξοπλισμού σύνδεσης για την υπηρεσία της.

Στην ιστοσελίδα της Starlink αναγράφει πως η κάλυψη για την Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ανεξαιρέτως τούτου, δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να προπαραγγείλουν από τώρα τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτως ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν από τους πρώτους την νέα υπηρεσία.

Ο εξοπλισμός  μοιάζει πολύ σε εκείνον της δορυφορικής τηλεόρασης, καθώς είναι ένα δορυφορικό πιάτο. Το κόστος του ανέρχεται στα 499 ευρώ συν 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος θα είναι 99 ευρώ, όσο δηλαδή και το ποσό της προπαραγγελίας. Σημειωτέων πως υπάρχει δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση που κάποιος μετανιώσει για την παραγγελία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως δορυφορικό internet υπάρχει και σήμερα. Όμως με τη νέα πρωτοποριακή τεχνολογία και τις συστοιχίες μικροδορυφόρών της η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά με τους περίπου 10.000 χρήστες της υπηρεσίας να καταγράφουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 Mbps στο “κατέβασμα” (download speed) και τα 20 Mbps στο “ανέβασμα” (upload speed), ενώ ο χρόνος απόκρισης δεν ξεπερνά τα 31 milisecond. Σήμερα οι δορυφορικές υπηρεσίες internet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ο χρόνος απόκρισης είναι σημαντικά υψηλότερος ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

“Κατά τη δοκιμαστική περίοδο οι χρήστες μπορούν να αναμένουν ταχύτητες από 50 Mbps έως 150 Mbps και χρόνους απόκρισης από 20ms έως 40ms στις περισσότερες τοποθεσίες καθώς ενισχύουμε το σύστημα Starlink. Θα υπάρχουν και περίοδοι χωρίς σύνδεση. Καθώς βάζουμε περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά, εγκαθιστούμε περισσότερους επίγειους σταθμούς και βελτιώνουμε το λογισμικό μας οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και latency καθώς και οι χρόνοι λειτουργίας θα βελτιώνονται δραστικά”, αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ