ΑΠΘ: “Αναβολή στη δίκη των 31 συλληφθέντων”

Νέα δικάσιμος για την υπόθεση των 31 συλληφθέντων για τα γεγονότα στο ΑΠΘ

25 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Προσωρινά ελεύθεροι αφέθησαν οι 31 συλληφθέντες φοιτητές για τα γεγονότα στο ΑΠΘ την Τρίτη, καθώς μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων τους ζήτησαν να πάρουν αναβολή στην απολογία τους για σήμερα, Πέμπτη. Ωστόσο, σύμφωνα με το τοπικό μέσο thesstival, λόγω των περιοριστικών μέτρωνκατά της διασποράς του κορονοϊού, η υπόθεση αναμένεται να αποσυρθεί και να οριστεί νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ενημέρωσε εισαγγελέα για συμβολική κατάληψη φοιτητών στην Πρυτανεία. Κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτίριο της Πρυτανείας και ακολούθησε άγρια καταστολή των φοιτητών, καθώς και ο βασανισμός ενός εξ αυτών σε δημόσια θέα.

Υπενθυμίζεται πως εις βάρος τους, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να παύσει η δίωξη των «31» και καταγγέλλοντας το όργιο αστυνομικής βίας. Παράλληλα, κατηγορούν την πρυτανική αρχή για ψεύδη, σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών και φθορές στον χώρο της Πρυτανείας.

Οι φοιτητές καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Πρυτανείας και θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Θεσσαλονίκη, το «ραντεβού» έχει δοθεί για τις 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα υπάρχει προγραμματισμένη προσυγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στην υπό κατάληψη για τέταρτη ημέρα πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Παράλληλα, οι φοιτητές βγαίνουν ξανά στους δρόμους στην Αθήνα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και καταγγέλλοντας την επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.

Το «παρών» στους δρόμους δίνουν φοιτητές και στα Χανιά, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Πηγή alfavita.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024