Διερευνητικές επαφές: Η Αθήνα έστειλε τις ημερομηνίες – Ο Ερντογάν απάντησε βγάζοντας το “Τσεσμέ” στο Αιγαίο

Μητσοτάκης: "Μονόδρομος οι κυρώσεις"

16 Φεβρουαρίου 2021

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα οι έρευνες του “Τσεσμέ” θα πραγματοποιηθούν στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Από τις 29 Νοεμβρίου που αποχώρησε το “Oruc Reis” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έδειξε διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία όμως κράτησε μόλις δύο μήνες. Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Η επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στην γραμμή των προκλήσεων και των απειλών δεν ξάφνιασαν την κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή κρατούσε μικρό καλάθι για την αλλαγή στάσης της Άγκυρας η οποία αποδείχθηκε πρόσκαιρη και προσχηματική. Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία αναζητεί τρόπους για να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές, τις οποίες ποτέ στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσε, ρίχνοντας το φταίξιμο στην Αθήνα.

Στόχος της κυβέρνησης, απέναντι στην συνεχή προκλητικότητα της Άγκυρας, είναι η ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο. “Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας, να συγκροτήσουμε συμμαχίες με μία ομάδα χωρών που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με εμάς, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε αποδείξει ότι σύνθετα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μπορούν να διευθετηθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο” είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε τις δύο σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Επικοινωνία Δένδια – Μπλίνκεν

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο ομόλογοι συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο και εξετάσθηκαν οι προοπτικές για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για στις επαφές που έχουν γίνει με τις χώρες της Μέσης ανατολής. “Αναφέρθηκα ακόμη στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις τουρκικές ενέργειες” τόνισε σε ανάρτηση του στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σημειώνεται, “οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ”. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τεταμένο το κλίμα Άγκυρας – ΗΠΑ

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρώτο τηλεφώνημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των S-400, ένα ζήτημα για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, καλώντας την Τουρκία να μην διατηρήσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους στο οπλοστάσιο της.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο από την στιγμή που εξελέγη ο Τζο Μπάιντεν πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα συνεχιστεί η στρατηγική τους συνεργασία. Η Ουάσιγκτον επιχειρεί να περάσει το μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν πως η εποχή Τράμπ ανήκει στο παρελθόν. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε συνεχή πτώση, η κοινωνία αρχίζει να αντιδρά ενώ και οι συμμαχίες δεν είναι το ίδιο ισχυρές όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: thetoc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024