Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους – Τι ισχύει για αποδείξεις, τεκμήρια

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες το φετινό ραντεβού των 6,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με την Εφορία, θα αναβληθεί και η ηλεκτρονική πύλη στο taxis αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

18 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Μετά το Πάσχα αναμένεται να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις καθώς η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες το φετινό ραντεβού των 6,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών με την Εφορία, θα αναβληθεί και η ηλεκτρονική πύλη στο taxis αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Και αυτό διότι μια σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος αλλά και οι χιλιάδες δηλώσεις για κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις (επιστρεπτέα προκαταβολή, μειωμένα ενοίκια, επίδομα θέρμανσης) που υποβάλλονται καθημερινά στις πλατφόρμες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από πληττόμενους φορολογούμενους καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Όπως συνέβη και πέρυσι, έτσι και φέτος ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσες σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις είναι ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογούμενων στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω αλλά και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τεκμήρια: Λόγω της πτώσης των εισοδημάτων χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι, αναζητείται «φόρμουλα» για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 για όσους πλήττονται από την πανδημία ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι κρατικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα τα μη επιστρεπτέα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις το 2020.

Προκαταβολή φόρου: Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που άντεξαν το 2020 στο τσουνάμι της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι κατέγραψαν μείωση τζίρου θα εμφανίσουν κέρδη στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εξετάζεται επανάληψη της μείωσης της προκαταβολή φόρου όπως και πέρυσι.

Πηγή: tovima.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024