Γιάννης Νέζης: “Οραματιζόμαστε τη Χαλκίδα των τεσσάρων εποχών”

Ένας νέος για τους νέους, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υπεύθυνος στον τομέα του Τουρισμού στο Δήμο Χαλκιδέων, κ. Γιάννης Νέζης πρωτοπορεί και επενδύει στην καινοτομία που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της Χαλκίδας.

Απ’ τον πέμπτο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του, μας μίλησε για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της Χαλκίδας, μας αποκάλυψε το περιεχόμενο των προτάσεων του Δήμου για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του για δημιουργία μιας πόλης με τις περισσότερες εποχές.

Στο πλαίσιο της επετείου απ’ τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 κατατέθηκαν στο Δήμο Χαλκιδέων οι εξής προτάσεις για τη συμμετοχή της πόλης της Χαλκίδας στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021»:
  • Ημερίδα με θέμα: Η Ελληνική Επανάσταση στην Εύβοια
  • Θεματικές Εκθέσεις Παραδοσιακών Φορεσιών, κειμηλίων κ.ά
  • Παρουσίαση συγγράμματος «Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, Υδραίος ή Φυλλαριώτης ήρωας;»
  • Διαδημοτική συνεργασία με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων για τη «Μάχη των Βρυσακίων»
  • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, με θέμα, την ιστορία, τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα στην Εύβοια και τον Ελλαδικό Χώρο.
Με βάση αυτό, πότε αναμένετε οριστική έγκριση για την υλοποίηση των προτάσεών σας;

«Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε στην καταληκτική ημερομηνία κάποιες προτάσεις στην κεντρική επιτροπή του «Ελλάδα 2021». Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις και από άλλους Δήμους. Περιμένουμε έγκριση για μία από τις προτάσεις μας. Δε θα εγκριθούν όλες. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει σαν επιτροπή είναι αυτές που αναφέρετε. Με βάση την πανδημία θα δούμε πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν κάποια από όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις, να πραγματοποιηθούν κάποιες από αυτές διαδικτυακά, όπως είναι η ημερίδα, η Έκθεση των Παραδοσιακών Φορεσιών και η παρουσίαση του συγγράμματος για τον Ανδρέα Μιαούλη. Έχουμε την τεχνογνωσία για να κάνουμε κάτι τέτοιο, όπως πρόσφατα έγινε και μια συναυλία της Φιλαρμονικής τα Χριστούγεννα μέσω διαδικτύου. Ανεξάρτητα με την έγκριση, οι εκδηλώσεις στο Δήμο θα γίνουν. Δεν είναι μόνο αυτές που έχουμε προτείνει εμείς. Δεχόμαστε προτάσεις και από πολλούς φορείς του Δήμου μας αλλά και από ιδιώτες, μέσω του email που έχουμε θέσει στη δημοσιότητα. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις τις οποίες θα εξετάσει η επιτροπή και κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν».

Ποια είναι τα σχέδια του τομέα Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χαλκιδέων για το 2021;

«Επί της ουσίας ασχολούμαι με τον τομέα τουρισμού, αλλά συνεργαζόμαστε και με τον τομέα πολιτισμού που είναι το νομικό πρόσωπο, τον ΔΟΑΠΠΕΧ. Εμείς σαν Αντιδημαρχία Τουρισμού και γενικά σαν Δήμος Χαλκιδέων, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, για όλη την τετραετία που ήδη το έχουμε στείλει στον ΕΟΤ για έγκριση, οπότε πάνω σε αυτό θα βαδίσουμε για την επόμενη τετραετία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά πράγματα πάνω στον τομέα του τουρισμού, αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η πανδημία. Είχαμε ήδη δημιουργήσει κάποιες επαφές με το εξωτερικό πάνω στο θεματικό τουρισμό και συγκεκριμένα στο θρησκευτικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, είχαμε έρθει σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή της Κρακοβίας όπου είχαμε συζητήσει να στέλνουν κάποια groups στη Χαλκίδα την οποία θα είχαν σαν βάση για να επισκέπτονται θρησκευτικούς προορισμούς, όπως τον Αγ. Ιωάννη το Ρώσο, τον Αη Γιώργη τον Αρμά ή σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει η συνεργασία λόγω πανδημίας, ωστόσο, οι επαφές υπάρχουν και στο άμεσο μέλλον, μόλις επανέλθουμε, θα μπορέσουμε να το προχωρήσουμε. Υπάρχει ήδη και μια επαφή με την Ιταλία με το Δήμο Reggio Calabria o οποίoς έχει ήδη εγκρίνει στο δικό της αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο την αδελφοποίηση με το Δήμο Χαλκιδέων. Άμεσα προχωράμε κι εμείς προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή να εγκρίνουμε την αδελφοποίηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Τι αποτέλεσμα θα έχει η αδελφοποίηση;

«Αυτή η αδελφοποίηση θα είναι επί της ουσίας μια ανταλλαγή των πρακτικών τεχνογνωσίας, του συγκεκριμένου Δήμου με το Δήμο Χαλκίδας».

Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθούν τα σχέδια που αφορούν το τουριστικό κομμάτι του Δήμου Χαλκιδέων για το 2021;

«Υπάρχει στα άμεσα σχέδιά μας και ο καταδυτικός τουρισμός, ο οποίος με βάση το νομοσχέδιο που είχε βγει το Φλεβάρη του ’20 ήταν κάτι το οποίο μας ενδιέφερε σαν Δήμο. Η κατάσταση της αγοράς, δε μου επιτρέπει να πω κάτι παραπάνω».

Πέρυσι δώσατε το παρόν στη Regatta Evia 2020.

«Υπήρχε μια συνεργασία με τη Regatta και ο Δήμος βοήθησε ώστε να πραγματοποιηθεί, όπου πλέον πάει να γίνει θεσμός. Πιστεύω ότι ήταν μια καλή αρχή η οποία έγινε πριν ένα χρόνο. Πέρυσι και λόγω της πανδημίας διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, πιστεύω, όμως, ότι τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί και θα έχουμε περισσότερα πληρώματα, γιατί φέτος δεν είχαμε πολλά λόγω κατάστασης».

Θα πραγματοποιηθεί φέτος σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω των απαγορεύσεων που έχει φέρει η πανδημία;

«Δε βρίσκω το λόγο να μην πραγματοποιηθεί φέτος. Αν κρατάμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, δε νομίζω ότι θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως πέρυσι».

Ως Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχετε αρκετά ενεργή δράση στην ψηφιακή και ηλεκτρονική αναβάθμιση της Χαλκίδας. Ανάμεσα σε αυτά, η ενεργοποίηση του wi-fi στην παραλία της πόλης, η λειτουργία της πλατφόρμας mykeplive, η πρόταση για την ηλεκτροκίνηση.

«Το wifi ήταν το ελάχιστο, μπορώ να πω, το οποίο υπήρχε στην παραλία της Χαλκίδας και γενικά στο εμπορικό κομμάτι της πόλης, το οποίο το ενεργοποιήσαμε μόλις αναλάβαμε γιατί δεν ήταν ενεργοποιημένο. Όμως, προχωράμε και το επεκτείνουμε και στη λεωφόρο Βενιζέλου. Ήδη, την Τρίτη 2/2 ξεκίνησαν τα συνεργεία να τοποθετούν τα access points επί της Βενιζέλου. Σύντομα θα μπορούν οι πολίτες να έχουν ελεύθερο wifi τόσο στη Βενιζέλου όσο και στην πλατεία Αγ. Βαρβάρας αλλά και στην πλατεία της Αγοράς. Από κει και πέρα, είμαστε από τους Δήμους που επιλεγήκαμε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να λειτουργήσει. Είμαστε ανάμεσα στους 30 Δήμους τους οποίους το Υπουργείο λειτούργησε την πλατφόρμα του mykeplive, δηλαδή μια ζωντανή σύνδεση-τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πολίτη και του υπαλλήλου μέσω της οποίας μπορεί να παίρνει τα δικαιολογητικά του απευθείας. Επίσης, έχουμε προχωρήσει και στην αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας των αιτημάτων των πολιτών, μέσω του Novoville, στο οποίο μπορεί ο πολίτης να μπαίνει και να κάνει π.χ. μια καταγγελία, μια παρατήρηση ή κάτι που χρειάζεται διόρθωση (κάποιο πεζοδρόμιο που έχει σπάσει ή τα απορρίμματα που δεν έχουν μαζευτεί). Όλα αυτά μαζί με φωτογραφία που ο ίδιος βγάζει, μας τη στέλνει και εμείς τα προωθούμε στο αντίστοιχο τμήμα για να εκπληρώνουμε το αίτημά του. Φυσικά, έχουμε δώσει τη δυνατότητα και στους πολίτες, να εξυπηρετούνται, σε θέματα που αφορούν το Δήμο, χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω mail, στέλνοντας τις αιτήσεις τους. Αυτά ήταν στα σχέδιά μας πριν την πανδημία. Αλλά η κατάσταση μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε το κάτι παραπάνω».

Όσον αφορά στην πρόταση της Ηλεκτροκίνησης;

«Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουμε σαν Δήμος Χαλκιδέων, την πρόταση για την ηλεκτροκίνηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε 10 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι προτάσεις μας, όμως, δεν αφορούν μόνο την ηλεκτροκίνηση αλλά και ορισμένες πλατφόρμες που έχουν να κάνουν τόσο με την πολιτική προστασία όσο με τον πολιτισμό, τον τουρισμό αλλά και την υγεία. Στο τέλος της τετραετίας, η Χαλκίδα θα έχει αλλάξει τελείως στο ψηφιακό κομμάτι. Βασικός παράγοντας είναι οι νέοι που χειρίζονται το διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό».

Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου για τον πολίτη;

«Καταρχήν έχουμε ελαχιστοποιήσει τους χρόνους και τη γραφειοκρατία, κάτι που δεν υπήρχε πριν. Πχ δώσαμε τη δυνατότητα να αποστέλλονται ψηφιακά τα δικαιολογητικά για την έγκριση της χορήγησης του κοινόχρηστου χώρου των τραπεζοκαθισμάτων στους χώρους της εστίασης».

Υπάρχουν υποστηρικτικές δράσεις εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων για την εστίαση;

«Δεν είναι μόνο τα καταστήματα της εστίασης αλλά και τα εμπορικά, στα οποία ο Δήμος με διάφορα διαφημιστικά προτρέπει του πολίτες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα καταστήματα της εστίασης, όσα ήταν ανοιχτά και με βάση την εγκύκλιο που μας είχε έρθει από το Υπουργείο, o Δήμος μπόρεσε να δώσει κάποιο επιπλέον ποσοστό στους επιπλέον κοινόχρηστους χώρους από αυτούς που προβλέπονταν, έναν επιπλέον χώρο, για να μπορούν τα καταστήματα να λειτουργήσουν, τηρώντας και τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Φυσικά και εκεί ελαχιστοποιήσαμε πάλι τους χρόνους. Στην καθιερωμένη αίτηση που ενέκρινε το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, συμπεριλάβαμε και το αίτημα για επιπλέον χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα λόγω covid. Μπορώ να πω ότι πολύ σύντομα καταφέραμε και εξυπηρετήσαμε παραπάνω από 80-90 αιτήσεις καταστημάτων εστίασης”.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Χαλκίδα όσον αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία;

«Υπάρχει βεβαρυμμένο ιικό φορτίο στη Χαλκίδα. Γίνονται καθημερινά rapid tests σε διάφορα σημεία. Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στα 157 κρούσματα γι’ αυτό και πέρασε στο «κόκκινο» η Χαλκίδα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει κι εμείς σαν πολίτες να κάνουμε λίγο υπομονή. Έχουμε όλοι κουραστεί, αλλά θα πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να τηρούμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην υπάρχει συνωστισμός – γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να συνωστίζονται αρκετά άτομα τόσο στα εμπορικά όσο ακόμα και σε μια βόλτα που μπορεί να κάνει ο άλλος στην παραλία ή στο κέντρο της πόλης. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα το ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα και θα επανέλθουμε όλοι στην κανονικότητα».

Είναι γνωστό ότι υιοθετήθηκε η άποψη της Δημάρχου Χαλκιδέων κας Έλενας Βάκα για φοίτηση των προσφύγων από τη Δομή μέσα στην ίδια τη Δομή. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Είναι ένα πρόβλημα και εν μέσω πανδημίας ήταν λιγάκι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, να φοιτήσουν τα παιδάκια στην πόλη. Όλα τα παιδάκια, φυσικά, έχουν δικαίωμα στη φοίτηση, δεν αποκλείουμε κανέναν και αυτό δε σηκώνει καμία αντίρρηση. Από κει και πέρα, οι υπεύθυνοι και οι κυβερνώντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί ένας τόσος μεγάλος αριθμός παιδιών να επιβαρύνει τα ήδη επιβαρυμένα σχολεία καθώς υπάρχει και το πρόβλημα της πανδημίας αλλά τίθενται και άλλου είδους προβλήματα που αφορούν τις ευπρεπίστριες, την προμήθεια σε πετρέλαιο, τα αναλώσιμα. Αυτό θα αυξήσει και το κόστος».

Πιστεύετε ότι είναι ανέφικτη η αύξηση στον αριθμό αιθουσών και δασκάλων ώστε να επιτευχθεί η φοίτηση των παιδιών σε σχολεία εντός της Χαλκίδας;

«Ανέφικτο δεν είναι τίποτα αλλά δεν μπορούμε να μοιράσουμε αυτά τα παιδιά σε σχολεία της Χαλκίδας, γιατί θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη απόσταση και από τη Δομή. Σε πρώτη φάση και μέχρι να περάσει όλο το θέμα της πανδημίας, θα μπορούσε μια ομάδα δασκάλων να βοηθήσει τα παιδιά αυτά και να αναλάβει την εκπαίδευσή τους εντός της Δομής. Από κει και πέρα, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί η φοίτηση, όταν περάσει η πανδημία».

Ως νέος άνθρωπος στην πολιτική ποιο είναι το όραμά σας για τη Χαλκίδα; Πως ονειρεύεστε να δείτε τη Χαλκίδα τουριστικά και δευτερευόντως πολιτιστικά;

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εγκαταστήσουμε τη Χαλκίδα έναν προορισμό τεσσάρων εποχών και όχι έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου, των δύο ημερών. Εμάς μας ενδιαφέρει να μένει ο τουρίστας στη Χαλκίδα, να μάθει τα σημεία ενδιαφέροντος, να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς τόπους- που έχουμε αρκετούς-, τα μουσεία μας και φυσικά να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα. Πάνω σε αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές οι οποίες είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό. Σ’ αυτό, λοιπόν, το κομμάτι προσπαθούμε και η Δήμαρχος αλλά και όλοι οι Αντιδήμαρχοι να μπορέσουμε να δώσουμε μια τελείως διαφορετική μορφή στη Χαλκίδα και να την εγκαταστήσουμε έναν ελκυστικό προορισμό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη».

Με ποιο τρόπο;

«Πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί σίγουρα στη Χαλκίδα να γίνουν ορισμένα έργα υποδομών. Ήδη ξεκινάει η Αγορά, η οποία είναι μια γάγγραινα εδώ και τόσα χρόνια. Είναι στο κέντρο της πόλης, δίνει μια αρνητική όψη στην παρούσα φάση στον επισκέπτη. Οπότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το έργο της Αγοράς. Υπάρχει, επίσης, η ανάπλαση της Βενιζέλου, θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στις δυνατότητες που δίνουμε στον επισκέπτη όσον αφορά στις συγκοινωνίες, στην παροχή υπηρεσιών. Γενικά, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα που θα βοηθήσουν και στην ανάδειξη της πόλης».

Απ’ τον πέμπτο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του, μας μίλησε για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της Χαλκίδας, μας αποκάλυψε το περιεχόμενο των προτάσεων του Δήμου για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του για δημιουργία μιας πόλης με τις περισσότερες εποχές.

Στο πλαίσιο της επετείου απ’ τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 κατατέθηκαν στο Δήμο Χαλκιδέων οι εξής προτάσεις για τη συμμετοχή της πόλης της Χαλκίδας στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021»:
  • Ημερίδα με θέμα: Η Ελληνική Επανάσταση στην Εύβοια
  • Θεματικές Εκθέσεις Παραδοσιακών Φορεσιών, κειμηλίων κ.ά
  • Παρουσίαση συγγράμματος «Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, Υδραίος ή Φυλλαριώτης ήρωας;»
  • Διαδημοτική συνεργασία με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων για τη «Μάχη των Βρυσακίων»
  • Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, με θέμα, την ιστορία, τη λαογραφία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα στην Εύβοια και τον Ελλαδικό Χώρο.
Με βάση αυτό, πότε αναμένετε οριστική έγκριση για την υλοποίηση των προτάσεών σας;

«Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε στην καταληκτική ημερομηνία κάποιες προτάσεις στην κεντρική επιτροπή του «Ελλάδα 2021». Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις και από άλλους Δήμους. Περιμένουμε έγκριση για μία από τις προτάσεις μας. Δε θα εγκριθούν όλες. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει σαν επιτροπή είναι αυτές που αναφέρετε. Με βάση την πανδημία θα δούμε πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν κάποια από όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις, να πραγματοποιηθούν κάποιες από αυτές διαδικτυακά, όπως είναι η ημερίδα, η Έκθεση των Παραδοσιακών Φορεσιών και η παρουσίαση του συγγράμματος για τον Ανδρέα Μιαούλη. Έχουμε την τεχνογνωσία για να κάνουμε κάτι τέτοιο, όπως πρόσφατα έγινε και μια συναυλία της Φιλαρμονικής τα Χριστούγεννα μέσω διαδικτύου. Ανεξάρτητα με την έγκριση, οι εκδηλώσεις στο Δήμο θα γίνουν. Δεν είναι μόνο αυτές που έχουμε προτείνει εμείς. Δεχόμαστε προτάσεις και από πολλούς φορείς του Δήμου μας αλλά και από ιδιώτες, μέσω του email που έχουμε θέσει στη δημοσιότητα. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις τις οποίες θα εξετάσει η επιτροπή και κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν».

Ποια είναι τα σχέδια του τομέα Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χαλκιδέων για το 2021;

«Επί της ουσίας ασχολούμαι με τον τομέα τουρισμού, αλλά συνεργαζόμαστε και με τον τομέα πολιτισμού που είναι το νομικό πρόσωπο, τον ΔΟΑΠΠΕΧ. Εμείς σαν Αντιδημαρχία Τουρισμού και γενικά σαν Δήμος Χαλκιδέων, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, για όλη την τετραετία που ήδη το έχουμε στείλει στον ΕΟΤ για έγκριση, οπότε πάνω σε αυτό θα βαδίσουμε για την επόμενη τετραετία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλά πράγματα πάνω στον τομέα του τουρισμού, αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η πανδημία. Είχαμε ήδη δημιουργήσει κάποιες επαφές με το εξωτερικό πάνω στο θεματικό τουρισμό και συγκεκριμένα στο θρησκευτικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, είχαμε έρθει σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή της Κρακοβίας όπου είχαμε συζητήσει να στέλνουν κάποια groups στη Χαλκίδα την οποία θα είχαν σαν βάση για να επισκέπτονται θρησκευτικούς προορισμούς, όπως τον Αγ. Ιωάννη το Ρώσο, τον Αη Γιώργη τον Αρμά ή σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει η συνεργασία λόγω πανδημίας, ωστόσο, οι επαφές υπάρχουν και στο άμεσο μέλλον, μόλις επανέλθουμε, θα μπορέσουμε να το προχωρήσουμε. Υπάρχει ήδη και μια επαφή με την Ιταλία με το Δήμο Reggio Calabria o οποίoς έχει ήδη εγκρίνει στο δικό της αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο την αδελφοποίηση με το Δήμο Χαλκιδέων. Άμεσα προχωράμε κι εμείς προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή να εγκρίνουμε την αδελφοποίηση και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Τι αποτέλεσμα θα έχει η αδελφοποίηση;

«Αυτή η αδελφοποίηση θα είναι επί της ουσίας μια ανταλλαγή των πρακτικών τεχνογνωσίας, του συγκεκριμένου Δήμου με το Δήμο Χαλκίδας».

Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθούν τα σχέδια που αφορούν το τουριστικό κομμάτι του Δήμου Χαλκιδέων για το 2021;

«Υπάρχει στα άμεσα σχέδιά μας και ο καταδυτικός τουρισμός, ο οποίος με βάση το νομοσχέδιο που είχε βγει το Φλεβάρη του ’20 ήταν κάτι το οποίο μας ενδιέφερε σαν Δήμο. Η κατάσταση της αγοράς, δε μου επιτρέπει να πω κάτι παραπάνω».

Πέρυσι δώσατε το παρόν στη Regatta Evia 2020.

«Υπήρχε μια συνεργασία με τη Regatta και ο Δήμος βοήθησε ώστε να πραγματοποιηθεί, όπου πλέον πάει να γίνει θεσμός. Πιστεύω ότι ήταν μια καλή αρχή η οποία έγινε πριν ένα χρόνο. Πέρυσι και λόγω της πανδημίας διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, πιστεύω, όμως, ότι τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί και θα έχουμε περισσότερα πληρώματα, γιατί φέτος δεν είχαμε πολλά λόγω κατάστασης».

Θα πραγματοποιηθεί φέτος σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω των απαγορεύσεων που έχει φέρει η πανδημία;

«Δε βρίσκω το λόγο να μην πραγματοποιηθεί φέτος. Αν κρατάμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, δε νομίζω ότι θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως πέρυσι».

Ως Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχετε αρκετά ενεργή δράση στην ψηφιακή και ηλεκτρονική αναβάθμιση της Χαλκίδας. Ανάμεσα σε αυτά, η ενεργοποίηση του wi-fi στην παραλία της πόλης, η λειτουργία της πλατφόρμας mykeplive, η πρόταση για την ηλεκτροκίνηση.

«Το wifi ήταν το ελάχιστο, μπορώ να πω, το οποίο υπήρχε στην παραλία της Χαλκίδας και γενικά στο εμπορικό κομμάτι της πόλης, το οποίο το ενεργοποιήσαμε μόλις αναλάβαμε γιατί δεν ήταν ενεργοποιημένο. Όμως, προχωράμε και το επεκτείνουμε και στη λεωφόρο Βενιζέλου. Ήδη, την Τρίτη 2/2 ξεκίνησαν τα συνεργεία να τοποθετούν τα access points επί της Βενιζέλου. Σύντομα θα μπορούν οι πολίτες να έχουν ελεύθερο wifi τόσο στη Βενιζέλου όσο και στην πλατεία Αγ. Βαρβάρας αλλά και στην πλατεία της Αγοράς. Από κει και πέρα, είμαστε από τους Δήμους που επιλεγήκαμε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να λειτουργήσει. Είμαστε ανάμεσα στους 30 Δήμους τους οποίους το Υπουργείο λειτούργησε την πλατφόρμα του mykeplive, δηλαδή μια ζωντανή σύνδεση-τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πολίτη και του υπαλλήλου μέσω της οποίας μπορεί να παίρνει τα δικαιολογητικά του απευθείας. Επίσης, έχουμε προχωρήσει και στην αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας των αιτημάτων των πολιτών, μέσω του Novoville, στο οποίο μπορεί ο πολίτης να μπαίνει και να κάνει π.χ. μια καταγγελία, μια παρατήρηση ή κάτι που χρειάζεται διόρθωση (κάποιο πεζοδρόμιο που έχει σπάσει ή τα απορρίμματα που δεν έχουν μαζευτεί). Όλα αυτά μαζί με φωτογραφία που ο ίδιος βγάζει, μας τη στέλνει και εμείς τα προωθούμε στο αντίστοιχο τμήμα για να εκπληρώνουμε το αίτημά του. Φυσικά, έχουμε δώσει τη δυνατότητα και στους πολίτες, να εξυπηρετούνται, σε θέματα που αφορούν το Δήμο, χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω mail, στέλνοντας τις αιτήσεις τους. Αυτά ήταν στα σχέδιά μας πριν την πανδημία. Αλλά η κατάσταση μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε το κάτι παραπάνω».

Όσον αφορά στην πρόταση της Ηλεκτροκίνησης;

«Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουμε σαν Δήμος Χαλκιδέων, την πρόταση για την ηλεκτροκίνηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε 10 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι προτάσεις μας, όμως, δεν αφορούν μόνο την ηλεκτροκίνηση αλλά και ορισμένες πλατφόρμες που έχουν να κάνουν τόσο με την πολιτική προστασία όσο με τον πολιτισμό, τον τουρισμό αλλά και την υγεία. Στο τέλος της τετραετίας, η Χαλκίδα θα έχει αλλάξει τελείως στο ψηφιακό κομμάτι. Βασικός παράγοντας είναι οι νέοι που χειρίζονται το διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό».

Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής αναβάθμισης του Δήμου για τον πολίτη;

«Καταρχήν έχουμε ελαχιστοποιήσει τους χρόνους και τη γραφειοκρατία, κάτι που δεν υπήρχε πριν. Πχ δώσαμε τη δυνατότητα να αποστέλλονται ψηφιακά τα δικαιολογητικά για την έγκριση της χορήγησης του κοινόχρηστου χώρου των τραπεζοκαθισμάτων στους χώρους της εστίασης».

Υπάρχουν υποστηρικτικές δράσεις εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων για την εστίαση;

«Δεν είναι μόνο τα καταστήματα της εστίασης αλλά και τα εμπορικά, στα οποία ο Δήμος με διάφορα διαφημιστικά προτρέπει του πολίτες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα καταστήματα της εστίασης, όσα ήταν ανοιχτά και με βάση την εγκύκλιο που μας είχε έρθει από το Υπουργείο, o Δήμος μπόρεσε να δώσει κάποιο επιπλέον ποσοστό στους επιπλέον κοινόχρηστους χώρους από αυτούς που προβλέπονταν, έναν επιπλέον χώρο, για να μπορούν τα καταστήματα να λειτουργήσουν, τηρώντας και τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Φυσικά και εκεί ελαχιστοποιήσαμε πάλι τους χρόνους. Στην καθιερωμένη αίτηση που ενέκρινε το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, συμπεριλάβαμε και το αίτημα για επιπλέον χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα λόγω covid. Μπορώ να πω ότι πολύ σύντομα καταφέραμε και εξυπηρετήσαμε παραπάνω από 80-90 αιτήσεις καταστημάτων εστίασης”.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Χαλκίδα όσον αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία;

«Υπάρχει βεβαρυμμένο ιικό φορτίο στη Χαλκίδα. Γίνονται καθημερινά rapid tests σε διάφορα σημεία. Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στα 157 κρούσματα γι’ αυτό και πέρασε στο «κόκκινο» η Χαλκίδα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει κι εμείς σαν πολίτες να κάνουμε λίγο υπομονή. Έχουμε όλοι κουραστεί, αλλά θα πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να τηρούμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην υπάρχει συνωστισμός – γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να συνωστίζονται αρκετά άτομα τόσο στα εμπορικά όσο ακόμα και σε μια βόλτα που μπορεί να κάνει ο άλλος στην παραλία ή στο κέντρο της πόλης. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα το ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα και θα επανέλθουμε όλοι στην κανονικότητα».

Είναι γνωστό ότι υιοθετήθηκε η άποψη της Δημάρχου Χαλκιδέων κας Έλενας Βάκα για φοίτηση των προσφύγων από τη Δομή μέσα στην ίδια τη Δομή. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Είναι ένα πρόβλημα και εν μέσω πανδημίας ήταν λιγάκι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, να φοιτήσουν τα παιδάκια στην πόλη. Όλα τα παιδάκια, φυσικά, έχουν δικαίωμα στη φοίτηση, δεν αποκλείουμε κανέναν και αυτό δε σηκώνει καμία αντίρρηση. Από κει και πέρα, οι υπεύθυνοι και οι κυβερνώντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί ένας τόσος μεγάλος αριθμός παιδιών να επιβαρύνει τα ήδη επιβαρυμένα σχολεία καθώς υπάρχει και το πρόβλημα της πανδημίας αλλά τίθενται και άλλου είδους προβλήματα που αφορούν τις ευπρεπίστριες, την προμήθεια σε πετρέλαιο, τα αναλώσιμα. Αυτό θα αυξήσει και το κόστος».

Πιστεύετε ότι είναι ανέφικτη η αύξηση στον αριθμό αιθουσών και δασκάλων ώστε να επιτευχθεί η φοίτηση των παιδιών σε σχολεία εντός της Χαλκίδας;

«Ανέφικτο δεν είναι τίποτα αλλά δεν μπορούμε να μοιράσουμε αυτά τα παιδιά σε σχολεία της Χαλκίδας, γιατί θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη απόσταση και από τη Δομή. Σε πρώτη φάση και μέχρι να περάσει όλο το θέμα της πανδημίας, θα μπορούσε μια ομάδα δασκάλων να βοηθήσει τα παιδιά αυτά και να αναλάβει την εκπαίδευσή τους εντός της Δομής. Από κει και πέρα, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να πραγματοποιηθεί η φοίτηση, όταν περάσει η πανδημία».

Ως νέος άνθρωπος στην πολιτική ποιο είναι το όραμά σας για τη Χαλκίδα; Πως ονειρεύεστε να δείτε τη Χαλκίδα τουριστικά και δευτερευόντως πολιτιστικά;

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εγκαταστήσουμε τη Χαλκίδα έναν προορισμό τεσσάρων εποχών και όχι έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου, των δύο ημερών. Εμάς μας ενδιαφέρει να μένει ο τουρίστας στη Χαλκίδα, να μάθει τα σημεία ενδιαφέροντος, να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς τόπους- που έχουμε αρκετούς-, τα μουσεία μας και φυσικά να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα. Πάνω σε αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές οι οποίες είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό. Σ’ αυτό, λοιπόν, το κομμάτι προσπαθούμε και η Δήμαρχος αλλά και όλοι οι Αντιδήμαρχοι να μπορέσουμε να δώσουμε μια τελείως διαφορετική μορφή στη Χαλκίδα και να την εγκαταστήσουμε έναν ελκυστικό προορισμό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη».

Με ποιο τρόπο;

«Πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί σίγουρα στη Χαλκίδα να γίνουν ορισμένα έργα υποδομών. Ήδη ξεκινάει η Αγορά, η οποία είναι μια γάγγραινα εδώ και τόσα χρόνια. Είναι στο κέντρο της πόλης, δίνει μια αρνητική όψη στην παρούσα φάση στον επισκέπτη. Οπότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το έργο της Αγοράς. Υπάρχει, επίσης, η ανάπλαση της Βενιζέλου, θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στις δυνατότητες που δίνουμε στον επισκέπτη όσον αφορά στις συγκοινωνίες, στην παροχή υπηρεσιών. Γενικά, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα που θα βοηθήσουν και στην ανάδειξη της πόλης».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *