ΛΑΡΚΟ: Έκτακτη ενίσχυση για να διατηρηθεί στη ζωή μέχρι να πουληθεί

Θα χρειαστεί άλλα 20 εκατομμύρια ενώ έχουν ήδη διατεθεί περί τα 35 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές της ανάγκες.

18 Φεβρουαρίου 2021

του/της Newsroom

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να χρειαστεί η ΛΑΡΚΟ για να συνεχίσει η λειτουργία της όσο διαρκεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Η βιομηχανία νικελίου που βρέθηκε ξανά χθες στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της κατάρρευσης της οροφής των καμινιών, έχει ενισχυθεί από τον περασμένο Μάρτιο που τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, με πόρους συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Τα χρήματα αυτά αποτέλεσαν ένα πολύτιμο κεφάλαιο κίνησης για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες, χωρίς να είναι σαφές αν από τον ίδιο «κουμπαρά» χρηματοδοτείται και η αποπληρωμή των οφειλών του διακανονισμού που έγινε προ τριετίας για το μεγάλο χρέος προς την ΔΕΗ (περί τα 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως).

Τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας είχε προαναγγείλει προ ημερών και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τη λειτουργία της μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι  άμεσες ανάγκες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο υπολογίζονται σε 15 με 17 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να χρειαστούν επιπλέον «ενέσεις» αφού η διαγωνιστική διαδικασία δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τότε.

Στα σοβαρά αγκάθια της βιομηχανίας προστέθηκε προχθές και η κατάρρευση τμήματος των εγκαταστάσεων λόγω του βάρους που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στο εργοστάσιο και αυτό είχε ως συνέπεια, να σταματήσουν τη λειτουργία τους και οι μονάδες των εγκαταστάσεων της Λάρυμνας σε μια περίοδο ευνοϊκών συνθηκών για το νικέλιο.

Χθες το απόγευμα υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της εταιρείας και του ειδικού διαχειριστή για να αποτιμηθεί η κατάσταση στο εργοστάσιο και αμέσως μετά εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρει ο Ειδικός Διαχειριστής λόγω της περιορισμένης ηλεκτροδότησης αλλά κυρίως και για την ασφάλεια των εργαζομένων αποφασίστηκε η διακοπή της παραγωγής και το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης και του ελέγχου της περιοχής.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου.

Συνδικαλιστές ωστόσο εκτιμούσαν χθες ότι η υποχώρηση της στέγης εγκυμονεί κινδύνους και εγείρει γενικότερα θέματα ασφαλείας για την βιομηχανία.

Οι κακοσυντηρημένες και παλαιές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα και το κόστος  της ενέργειας είναι από τους κυριότερους λόγους που υπονομεύουν την πορεία της ιδιωτικοποίησης για την οποία έχει εκδηλωθεί αρχικό μη δεσμευτικό ενδιαφέρον από έξι υποψήφιους.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024